Το ΝΑΤΟ και άλλα συμμαχικά δυτικά κράτη στήνουν κέντρο επιχειρήσεων στην Γερμανία για την Ουκρανία, με Ομάδα Επαφής και διακηρύξεις για μακρά και διαρκή υποστήριξη. Η Ρωσία κόβει το φυσικό αέριο σε Πολωνία και Βουλγαρία και απειλεί την Βρετανία με άμεση ανάλογη απάντηση, γιατί το Λονδίνο ωθεί το Κίεβο σε στρατιωτικές ενέργειες κατά της Ρωσίας. Και ο ρώσος πρόεδρος είπε στον γγ του ΟΗΕ στην Μόσχα ότι η ανεξαρτητοποίηση του Ντονμπάς γίνεται κατ’ αναλογία με… το Κοσσυφοπέδιο.
Η Ρωσία προχωράει σε υλοποίηση όσων είχε προειδοποιήσει σχετικά με την απαίτησή της να πληρώνεται από τις ευρωπαϊκές χώρες σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που προμηθεύονται και τόσο εξαρτώνται από αυτό. Χθες έληξαν οι σχετικές διορίες και η Μόσχα γνωστοποίησε τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Πολωνία και την Βουλγαρία, με ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας Gazprom προς την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG και την βουλγαρική κρατική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Bulgargaz αντίστοιχα.Οι κυβερνήσεις αμφοτέρων των κρατών έσπευδαν να καθησυχάσουν. Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής, διαβεβαίωσε η πολωνίδα υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα, ενώ ο υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια Πιότ Ναίμσκι είπε ότι οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom. Το βουλγαρικό υπουργείο Ενέργειας αναφέρει ότι έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης.
Η Γερμανία είναι επίσης μία πιθανή χώρα για διακοπή της παράδοσης από τη Ρωσία και συζητούνται έντονα εδώ και καιρό. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι ένα άμεσο πάγωμα της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα οδηγήσει σε σοβαρή ύφεση στη Γερμανία, φθάνοντας την οικονομία της σε συρρίκνωση από 3 έως 6%. Το Βερολίνο εργάζεται για να βρει άλλους προμηθευτές, από το Κατάρ ή τις ΗΠΑ. Για το σκοπό αυτό κατασκευάζονται ειδικά πλωτά λιμάνια ώστε το υγροποιημένο φυσικό αέριο να παραδοθεί στη Γερμανία.
Τη συνέχιση της αποστολής εξοπλισμού στην Ουκρανία, αλλά και τη συγκρότηση μιας «Ομάδας Επαφής» που θα συνεδριάζει κάθε μήνα για να συντονίζει τη βοήθεια στο Κίεβο, συμφώνησαν οι υπουργοί Άμυνας και στρατιωτικοί αξιωματούχοι από περίπου 40 κράτη μέλη και μη του ΝΑΤΟ, στη διάσκεψη χθες στην αμερικανική βάση στο Ράμσταϊν στη Ρηνανία-Παλατινάτο της Γερμανίας. Μια συνάντηση των ευρωατλαντικών που κάλεσε ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου Λόϊντ Όστιν και ο οποίος δήλωσε ότι θα «μετακινήσει τον ουρανό και τη γη» για να δώσει στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται για την άμυνας της.
«Ο κόσμος έχει συγκλονιστεί από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας και περισσότεροι από 30 σύμμαχοι και εταίροι, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν ήδη υποσχεθεί περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία», είπε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας. Ο Όστιν τόνισε ότι οι σύμμαχοι δεσμεύονται για μακρά και διαρκή υποστήριξη στη χώρα και ανακοίνωσε ότι θα συγκροτηθεί «μια μηνιαία ομάδα προσέγγισης», για να συντονιστεί καλύτερα η υποστήριξη των χωρών προς την Ουκρανία. «Η Ουκρανία πιστεύει σαφώς ότι μπορεί να νικήσει, το ίδιο πιστεύουν και όλοι εδώ», είπε στη σύναξη των πολιτικοστρατιωτικών επιτελείων των 40 κρατών που συμμετείχαν.
Οι ρώσοι αξιωματούχοι αναφέρονται πλέον καθημερινά στις αποστολές νέων όπλων στην Ουκρανία από τους Δυτικούς, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο εμποδίζει τη λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Χθες η Ρωσία προειδοποίησε την Βρετανία ότι αν συνεχίσει να ωθεί την Ουκρναία να πλήξει στόχους στην Ρωσία τότε θα υπάρξει μια άμεση «ανάλογη απάντηση», σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Κατά τον βρετανό υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι: είναι απολύτως νόμιμο η Ουκρανία να πλήττει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού και τις προμήθειες καυσίμων. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι τα όπλα που η διεθνής κοινότητα παρέχει τώρα έχουν βεληνεκές που μπορούν να πλήξουν στόχους στη Ρωσία.
Η αμερικανική κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση της Γερμανίας να στείλει, για πρώτη φορά, βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία. «Νομίζω πως είναι σημαντικό ότι η Γερμανία ανακοίνωσε πως πρόκειται να παραδώσει 50 συστήματα Cheetah», δήλωσε ο Όστιν, αποκαλώντας τα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα Gepard με την αγγλική ονομασία τους. Παράλληλα, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχτ ανακοίνωσε πρόγραμμα εκπαίδευσης ουκρανών στρατιωτών επί γερμανικού εδάφους σε συστήματα πυροβολικού ανακοίνωσε.
Την ίδια ώρα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε χθες στην Μόσχα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, προς τον οποίον είπε ότι: η Ρωσία αναγκάστηκε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ προκειμένου να σταματήσει τη γενοκτονία του τοπικού πληθυσμού, που οργανώθηκε από το Κίεβο. Αυτό συνέβη αφού το Κίεβο αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Μινσκ. «Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά: αυτό είναι ένα αναγκαστικό μέτρο για να τερματιστεί η ταλαιπωρία των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις περιοχές. Δυστυχώς, οι συνάδελφοί μας στη Δύση προτίμησαν να μην τα προσέξουν όλα αυτά», είπε ο ρώσος ηγέτης.
Ο ρώσος πρόεδρος ανέφερε μάλιστα ότι και οι δύο δημοκρατίες έγιναν ανεξάρτητες κατ’ αναλογία με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Κοσσυφοπέδιο. «Προσωπικά διάβασα όλα τα έγγραφα του Διεθνούς Δικαστηρίου για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Θυμάμαι πολύ καλά την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου, που λέει ότι κατά την άσκηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης, οποιοδήποτε έδαφος κάθε κράτους , δεν υποχρεούται να ζητήσει άδεια για να δηλώσει την κυριαρχία του στις κεντρικές αρχές της χώρας. Αυτό ειπώθηκε για το Κοσσυφοπέδιο, και αυτή είναι η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου. Και αυτή η απόφαση υποστηρίχθηκε από όλους» είπε ο Πούτιν. «Από αυτή την άποψη, η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ είχαν το ίδιο δικαίωμα, αφού ήδη υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο», είπε ο Πούτιν. Ο ίδιος συνέκρινε τις ενέργειες του Κιέβου με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, όπως μεταδίδει το RIA Novosti.Η Μόσχα ήταν πάντα έτοιμη να επιλύσει τη σύγκρουση μέσω της διπλωματίας και τα μέρη πέτυχαν σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες στην Τουρκία, είπε ο ρώσος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι: «Στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη καταφέραμε να επιτύχουμε μια αρκετά σοβαρή πρόοδο». «Ωστόσο, η Ρωσία αντιμετώπισε μια πρόκληση στην Μπούτσα με την οποία δεν έχει καμία σχέση. Ξέρουμε ποιος το έκανε. Ξέρουμε ποιος προετοίμασε αυτήν την πρόκληση, με ποια μέσα και τι είδους άνθρωποι εργάστηκαν σε αυτήν». Μετά από αυτ ,η θέση των Ουκρανών διαπραγματευτών άλλαξε δραματικά. «Απομακρύνθηκαν από τις προηγούμενες προθέσεις τους και άφησαν στην άκρη τα ζητήματα των εγγυήσεων ασφαλείας, αφαιρώντας τα εδάφη της Κριμαίας, της Σεβαστούπολης και των δημοκρατιών του Ντονμπάς. Απλώς το αρνήθηκαν», είπε ο Πούτιν.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε πρόταση του Κιέβου για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μαριούπολη. Ο γγ. των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τη Μόσχα και το Κίεβο να εργαστούν σε συντονισμό με τον ΟΗΕ για το άνοιγμα «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ουκρανία, με σκοπό την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από περιοχές όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες.
Η πολιορκηθείσα ουκρανική πόλη της Μαριούπολης έχει «απελευθερωθεί» και δεν διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο σε αντίθεση με την εκδοχή που δίνει το Κίεβο για τις εξελίξεις. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν είπε στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι το Κίεβο πρέπει «να αναλάβει την ευθύνη» για τους ανθρώπους που έχουν τρυπώσει στο εργοστάσιο χάλυβα του Αζοφστάλ και κάλεσε τους μαχητές που βρίσκονται εκεί να καταθέσουν τα όπλα τους.
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεγκέϊ Λαβρόφ με τη σειρά του ανέφερε ότι η Ρωσία είναι ακόμη έτοιμη να διαπραγματευτεί τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, αλλά δεν βλέπει πραγματικό ενδιαφέρον από το Κίεβο. Σχετικά με το ζήτημα της πιθανής χρήσης μεσολαβητών στη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ο Λαβρόφ είπε ότι «είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο».
Στην Υπερδνειστερία, την φιλορωσική αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας όπου σημειώθηκαν εκρήξεις σε στρατηγικά σημεία, ο πρόεδρός της Βαντίμ Κρασνοσέλσκι δήλωσε ότι: “Τα ίχνη αυτών των επιθέσεων οδηγούν στην Ουκρανία”, όπως μεταδίδει το TASS. “Υποθέτω ότι αυτοί που οργάνωσαν την επίθεση αυτή έχουν στόχο να σύρουν την Υπερδνειστερία στη σύγκρουση“. Ενώ η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σάντου δήλωσε ότι οι επιθέσεις στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία περιοχή ήταν μια προσπάθεια από ομάδες εντός του εδάφους αυτού να αυξήσουν τις εντάσεις.
Η Υπερδνειστερία δέχτηκε σειρά επιθέσεων τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, που στόχευσαν μια στρατιωτική μονάδα, εκρήξεις κατέστρεψαν το αρχηγείο κρατικής ασφάλειας της Υπερδνειστερίας και δύο εκρήξεις κατέστρεψαν κεραίες ραδιοφώνου από τη σοβιετική εποχή. Το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην αποσχισθείσα από την Μολδαβία φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι τα νέα που έρχονται από την περιοχή συνιστούν λόγο σοβαρής ανησυχίας. Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα ήθελε να αποφύγει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα θα έπρεπε να επέμβει στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο πρακτορείο RIA.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου