Η πρόσφατη αύξηση της ρατσιστικής βίας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά είναι άμεσο αποτέλεσμα των ετών ενσωμάτωσης αντιμεταναστευτικών, ισλαμοφοβικών και ρατσιστικών αφηγημάτων.

«Η ρατσιστική βία στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν προκαλεί έκπληξη· ήταν μια αναπόφευκτη συνέπεια», επισημαίνει ο Emmanuel Achiri, Σύμβουλος Πολιτικής και Συνηγορίας του ENAR για τη Μετανάστευση, την Ασφάλεια και την Αστυνόμευση. «Οι πολιτικοί πρέπει να σταματήσουν να προσποιούνται το σοκ και να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα της δικής τους συνενοχής».

Το ENAR κρούει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για την ιστορική αποτυχία της Ευρώπης να διαλύσει τις ιδεολογίες της λευκής υπεροχής. Καθώς αυτές οι ιδέες μετονομάζονται ως «ευρωπαϊκές αξίες» και συγκαλύπτονται στις συζητήσεις για τη μετανάστευση, οι πολιτικοί σε όλο το φάσμα φέρουν την ευθύνη για την ομαλοποίηση της επιβλαβούς ρητορικής που υποτιμά τις ζωές των μη λευκών και ενθαρρύνει την εξτρεμιστική βία, επισημαίνει το ENAR.

Το ENAR καλεί την πολιτική ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου να ονομάσει αυτή τη ρατσιστική βία ως έχει και να αναλάβει με τόλμη δράση για να αντιμετωπίσει τις βαθύτερες αιτίες της.

«Προτρέπουμε τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση των Εργατικών να επανεκτιμήσουν την τρέχουσα απάντησή της, η οποία αποτυγχάνει να αναγνωρίσει πλήρως το ρατσιστικό, ισλαμοφοβικό και αντιμεταναστευτικό μίσος που υποκινεί αυτές τις επιθέσεις. Στεκόμαστε στο πλευρό του Runnymede Trust και των άλλων μελών μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε προσέγγιση που αρνείται να προωθήσει μια πολιτική μηδενικής ανοχής σε αντιμεταναστευτικές, ισλαμοφοβικές και ρατσιστικές αφηγήσεις θα αποτύχει να προστατεύσει τις φυλετικές και μεταναστευτικές κοινότητες. Σε αυτό το κρίσιμο πολιτικό κλίμα, καλούμε την πολιτική ηγεσία να συνεργαστεί στενά με τα μέλη του ENAR και άλλες αντιρατσιστικές οργανώσεις για τη διαμόρφωση αποτελεσματικών στρατηγικών», σημειώνει.

«Αυτή η φρικτή βία αντικατοπτρίζει τις προηγούμενες αδικίες, ενσταλάσσοντας φόβο στις κοινότητές μας. Μια γνήσια απάντηση θα απαιτήσει μια ριζική αναθεώρηση της πολιτικής μας κουλτούρας, γλώσσας και πολιτικών που έχουν ενθαρρύνει τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις», υπογραμμίζει η Zlakha Ahmed, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ENAR και η ιδρύτρια της Apna Haq, μιας οργάνωσης-μέλους του ENAR που υποστηρίζει τις γυναίκες στο Ρόδεραμ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Καθώς εμφανίζονται αναφορές για περισσότερες προγραμματισμένες επιθέσεις, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι τα επόμενα βήματά της δεν θα βλάψουν περαιτέρω τις πληγείσες κοινότητες. Με περισσότερη επιβολή του νόμου κινητοποιημένη σε ολόκληρη τη χώρα, τα τρέχοντα γεγονότα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για αυξημένη αστυνομική επιτήρηση που θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τις φυλετικές κοινότητες.

Ταυτόχρονα, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την ενίσχυση και την κλιμάκωση του ξενοφοβικού και ρατσιστικού λόγου. Οι αλγόριθμοί τους που βασίζονται στο κέρδος που τροφοδοτούν τον διχασμό και το μίσος πρέπει να αναθεωρηθούν ριζικά, υπογραμμίζει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κατά του Ρατσισμού.

Πέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο, απευθύνουμε έκκληση στους ηγέτες της ΕΕ να αναγνωρίσουν ότι οι σκηνές βίας έχουν στρωθεί από χρόνια απανθρωποποίησης μεταναστών και ανθρώπων άλλων φυλών μέσω επικίνδυνης πολιτικής ρητορικής και πολιτικής – την ίδια ακριβώς κατεύθυνση που επέλεξαν στο πρόσφατο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Τους προτρέπουμε να κοιτάξουν στον καθρέφτη και να αμφισβητήσουν τις συνθήκες που τροφοδοτούν τη ρατσιστική βία. Προτού πληρωθεί για άλλη μια φορά το κόστος της συνενοχής τους στις ρατσιστικές ζωές και την ασφάλεια των κοινοτήτων μας».

ΠΗΓΗ

***

London-protest
Άνθρωποι με πλακάτ κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά της ακροδεξιάς στο Λονδίνο, Σάββατο 10 Αυγούστου 2024 | AP Photo/Alberto Pezzali

Χιλιάδες κόσμου σε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στη Βρετανία

Χιλιάδες Βρετανοί συμμετείχαν σήμερα σε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις έπειτα από δέκα ημέρες ρατσιστικών και ισλαμοφοβικών βίαιων ταραχών, στις χειρότερες ταραχές στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και 13 χρόνια.

Οι τελευταίες μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και ακροδεξιών ταραχοποιών συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας, ωστόσο η αστυνομία παραμένει σε επιφυλακή αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η βρετανική δικαιοσύνη απήγγειλε μέσα σε μια εβδομάδα 300 κατηγορίες κατά συλληφθέντων για τα επεισόδια για διάφορα εγκλήματα, μεταξύ των οποίων διαδικτυακές δημοσιεύσεις που τροφοδοτούν τη βία. Πάνω από 700 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.

Χθες Παρασκευή, βρετανικό δικαστήριο επέβαλε την πρώτη μετά τις ταραχές ποινή φυλάκισης 20 μηνών σε έναν 28χρονο για υποκίνηση φυλετικού μίσους μέσω του διαδικτύου, με τη βρετανική κυβέρνηση να στοχεύει στην αποτροπή και την πυγμή προκειμένου να βάλει τέλος στη βία που υποκινεί η ακροδεξιά.

Ένα πρώτο κύμα αντιρατσιστικών διαδηλώσεων έγιναν την Τετάρτη, και τις επόμενες μέρες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά στους δρόμους, σε πολλές πόλεις κατά του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση σήμερα συγκέντρωσε πολλές χιλιάδες ανθρώπους στο Μπέλφαστ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου η αστυνομία την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε πολυάριθμες πράξεις που χαρακτήρισε ρατσιστικές.

Ένα τέμενος στο Νιούταουναρντς, ανατολικά του Μπέλφαστ, έγινε ξανά στόχος βανδαλισμού κατά τη διάρκεια της νύχτας, με την αστυνομία να δηλώνει ότι αντιμετωπίζει την υπόθεση ως ρατσιστικό έγκλημα.

Συγκεντρώσεις εκατοντάδων ανθρώπων γίνονται σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο: Νιούκαστλ (βόρεια Αγγλία), Κάρντιφ (Ουαλία), Γλασκώβη και Εδιμβούργο (Σκωτία) μεταξύ πολλών άλλων.

Στο Λονδίνο, σχεδόν χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του αντιμεταναστευτικού και αντισυστημικού κόμματος Reform UK, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «όχι στον ρατσισμό, όχι στο μίσος». Δεν σημειώθηκαν επεισόδια στη συγκέντρωση αυτή.

«Δεν μου αρέσει όταν η ακροδεξιά βγαίνει στους δρόμους εξ' ονόματός μου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζέρεμι Σνέλινγκ, 64 ετών, που συμμετείχε σε μια διαδήλωση. «Είμαι υπέρ των ανοιχτών συνόρων και θεωρώ ότι πρόσφυγες είναι ένα καλό πράγμα».

«Είναι πολύ σημαντικό για τους μετανάστες σε αυτή τη χώρα να μας βλέπουν εδώ, λευκούς Βρετανούς, να λέμε: όχι, δεν ανεχόμαστε τη βία», τόνισε η Φίμπι Σιούελ, μια 32χρονη Λονδρέζα.

Η βία, που είχε στόχο τεμένη και κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, ξέσπασε μετά την επίθεση με μαχαίρι που στοίχισε τη ζωή σε τρία κορίτσια στις 29 Ιουλίου στην πόλη Σάουθπορτ στη βορειοανατολική Αγγλία.

Η θρυαλλίδα των ρατσιστικών και ισλαμοφοβικών ταραχών ήταν ψευδείς ειδήσεις και φήμες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο αναφορικά με την ταυτότητα του φερόμενου δράστη.

ΠΗΓΗ