04 Αυγούστου 2024

Νάξος: Η Αππία οδός της Πλάκας και άλλες ιστορίες θερινής ραστώνης (ΦΩΤΟς)


Ειρήνη Προμπονά


Στις 18 Ιουλίου το Cyclades Open ενημερώθηκε από περίοικο πως στην παραλία της Πλάκας έκαναν την εμφάνισή τους κατά μήκος του δρόμου μπαμπού. Αρχικά νόμιζα πως κάποιος φύτεψε μπαμπού σε γλάστρες για καλλωπισμό κάποιου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα μπαμπού όμως είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος του δρόμου στην πλευρά που ξεκινούν οι αμμοθίνες, ως περίφραξη, προκειμένου να αποτρέψουν την στάθμευση των οχημάτων. 

Πλάκα: Η… αναβίωση της Αππίας Οδού είναι γεγονός. Αν κάποιος πέσει μ’ ένα δίκυκλο πάνω στα μπαμπού ποιος είναι υπεύθυνος για την τοποθέτησή τους; Ή μήπως πρέπει να περιμένουμε να συμβεί για να το μάθουμε, όταν πλέον θα είναι αργά;

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως οι περιοχές Natura στη Νάξο, στην οποία ανήκει και η επίμαχη περιοχή, δεν διαθέτει περίφραξη, ούτε σήμανση σε κανένα σημείο της Νάξου.

Περισσότερα για την σήμανση και περίφραξη των περιοχών μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο που ακολουθεί:  

Περιβάλλον: Ιστορίες από την καλή κι από την ανάποδη

Πως μπορεί να σε μπερδέψει μια πινακίδα πριν τοποθετηθεί; Πως γίνεται τα μηχανοκίνητα να απαγορευονται, αλλά ταυτόχρονα να επιτρέπονται; Μπορεί μια αμμοθίνη να ενοχλεί τόσο ώστε να αποξηλωθεί;

Το πρώτο πράγμα που γίνεται αντιληπτό από τις φωτογραφίες με τα μπαμπού στην άκρη του δρόμου είναι τι θα μπορούσε να συμβεί αν κάποιος οδηγός λόγω ατυχήματος πέσει πάνω τους. Το μπαμπού δεν είναι το καλαμάκι της Νάξου είναι εξαιρετικά σκληρό υλικό.

Το αμέσως επόμενο είναι ένα κιόσκι που βρίσκεται πάνω στην αμμοθίνη και ακριβώς στο σημείο που μια Caretta-caretta γέννησε πέρυσι τ’ αυγά της. Με την φροντίδα του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου η φωλιά περιφράχτηκε και σημάνθηκε κατάλληλα με αποτέλεσμα περισσότερα από 100 χελωνάκια να βρουν τελικά τον δρόμο προς τη θάλασσα το περυσινό καλοκαίρι.

Πανοραμική άποψη με το κιόσκι πάνω στις αμμοθίνες στην παραλία της Πλάκας και τα ‘δοκάρια” από μπαμπού στον δρόμο. Οι φωτογραφίες ανήκουν σε περίοικο που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.


Αξίζει ν’ αναφέρουμε πως οι αμμοθινικοί σχηματισμοί είναι προστατευόμενες περιοχές είτε βρίσκονται μέσα σε περιοχή Natura είτε εκτός.

Με τίνος την άδεια λοιπόν και από ποιόν φορέα βρίσκεται το κιόσκι που βλέπετε στην φωτογραφία πάνω στην αμμοθίνη;

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Cyclades Open για το συγκεκριμένο κατάστημα έγινε καταγγελία στην Αστυνομία. Η Αστυνομία πραγματοποίησε έλεγχο και προχώρησε σε τακτική μήνυση εναντίον του ιδιοκτήτη του καταστήματος, καθώς τα μπαμπού είχαν τοποθετηθεί εβδομάδες πριν, επομένως δεν ήταν αυτόφωρη διαδικασία. Tα γεγονότα αυτά έλαβαν χώρα στις 18 Ιουλίου.

Οι σημερινές φωτογραφίες (01/08) δείχνουν πως όλα είναι στη θέση τους σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Τα ερωτήματα είναι τα εξής:

-Με τίνος την άδεια-που πρέπει να υπάρχει γραπτώς-ο κάθε ιδιοκτήτης καταστήματος αποφασίζει να οριοθετήσει την περιοχή του κατά το δοκούν και μάλιστα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή;

-Με τίνος την άδεια στήθηκε το κιόσκι πάνω στην αμμοθίνη, ενώ η νομοθεσία το απαγορεύει;

-Τι απέγινε η τακτική μήνυση και γιατί επιτρέπεται να υπάρχει επικίνδυνη για τους οδηγούς οριοθέτηση στην άκρη του δρόμου με στύλους από μπαμπού;

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει καμία άδεια, αλλά αυτό θα έπρεπε κυρίως να ενδιαφέρει τις Αρχές.

Αν πρόκειται, ωστόσο, για…”εικαστική παρέμβαση” όπως διαδίδεται χαριτολογώντας, τότε το μόνο βέβαιο είναι πως πρόκειται για αναπαράσταση της Αππίας Οδού της αρχαίας Ρώμης κι εμείς ετοιμαζόμαστε ως θεατές να παρακολουθήσουμε τον Caesar Tourismus να παρελαύνει για να επιθεωρήσει το σταυρωμένο πάνω στα όρθια μπαμπού κακοποιημένο φυσικό περιβάλλον της Νάξου!

Πριν λίγες μέρες από το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε ανακοίνωση η οποία αναφέρονταν σε περισσότερους από 4.500 ελέγχους καταγγελιών σε 150 παραλίες όλης της χώρας. Στις Κυκλάδες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, εξετάστηκαν 409 καταγγελίες. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε 10 διαφορετικές παραλίες και 37 επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκε μόνο μία παράβαση (!!!!)

Μια βόλτα στις παραλίες των νησιών, συμπεριλαμβανομένης και της Νάξου, θα έπειθε τον κ. Χατζηδάκη πως τα πράγματα δεν είναι όπως νομίζει. Μπορεί η εφαρμογή my Coast να δίνει την δυνατότητα στον πολίτη να πραγματοποιεί καταγγελίες, αλλά δεν αντικαθιστά πλήρως-ούτε και πρέπει-τους ελέγχους που πρέπει να πραγματοποιούν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς.

Τον τελευταίο μήνα στη Νάξο βρίσκονται 4 ή 5 διαφορετικά κλιμάκια που πραγματοποιούν ελέγχους στις επιχειρήσεις. μεμονωμένα ή συνδυαστικά. Οικονομική Αστυνομία, Επιθεώρηση Εργασίας-ΕΦΚΑ, ΣΔΟΕ. Κανένα σώμα απ’ αυτά δεν ασχολείται με την κατάσταση που επικρατεί στις παραλίες, απολύτως κανένα!

Καιρός να γίνουμε viral για τους λάθος λόγους

Ο Νίκος Γιαννόπουλος αναφέρει τι αντίκρυσε στις παραλίες της Νάξου στο ρεπορτάζ του στο NEWS24/7 με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Αυτοψία στη Νάξο: Πέρα από το όριο του νόμου”.

Όπως αναφέρει “το NEWS 24/7 επισκέφθηκε τρεις από τις πλέον πολυσύχναστες παραλίες του μεγαλύτερου νησιού των Κυκλάδων. Τον Άγιο Προκόπιο, την Πλάκα και το Πυργάκι. Η εικόνα είναι απογοητευτική και συνάμα εξοργιστική. Τα πάντα έχουν αφεθεί στο έλεος των επιχειρηματιών (του κέρδους δηλαδή) ενώ κρατικές και δημοτικές αρχές συμπεριφέρονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Κάτι σαν το business as usual που λένε οι Αμερικανοί σε παρόμοιες περιπτώσεις. Και στο κάτω-κάτω γιατί όχι θα αναρωτηθεί κάποιος κυνικός. Οι επιχειρηματίες είναι ευχαριστημένοι, οι τουρίστες το ίδιο, οπότε who cares;

“Ναυαγοσώστες δεν υπάρχουν” γράφει ο Ν. Γιαννόπουλος μεταξύ άλλων τεράτων που συμβαίνουν στις παραλίες. “Το ξαναγράφουμε: Ναυαγοσώστες δεν υπάρχουν. Υπάρχει βέβαια ο σχετικός πυργίσκος αλλά προσωπικό πουθενά. Και αυτό, όπως πληροφορούμαστε, δεν αφορά μόνο την παραλία του Αγίου Προκοπίου αλλά όλες τις παραλίες του νησιού, “εμπορικές” ή μη. Στη Νάξο, ακόμα και όταν πληρώνετε χρυσάφι για δύο ξαπλώστρες, κολυμπάτε, εσείς και τα παιδιά σας, με δική σας ευθύνη.”

Πράγματι φέτος δεν έχουμε-για μια ακόμα φορά-ναυαγοσώστες στις παραλίες είναι γεγονός. Ετσι απωλέσαμε και τις “Γαλάζιες Σημαίες” στις παραλίες μας. Σύμφωνα με τον νέο νόμο 5092/2024 και το άρθρο 8, παρ. θ προβλέπεται μια σειρά από υποχρεώσεις για τους παραχωρησιούχους μεταξύ τον οποίων είναι και η κάλυψη της θέσης ναυαγοσώστη όταν και όπου δεν προβλέπεται από τον δήμο.

Τι αναφέρει το άρθρο αναλυτικά:

“Διασφαλίζει (ο παραχωρησιούχος) την παρουσία ναυαγοσώστη, εφόσον του υποδειχθεί ότι η υποχρέωση αυτή δεν καλύπτεται από τον οικείο δήμο. Στην περίπτωση αυτή, ο παραχωρησιούχος συμψηφίζει τις δαπάνες για την αμοιβή του ναυαγοσώστη και τον εξοπλισμό του με το αντάλλαγμα της παραχώρησης. Η πρόσληψη ναυαγοσώστη και η διάθεση εξοπλισμού από τον παραχωρησιούχο δεν απαλλάσσουν τον οικείο δήμο από ευθύνη για παράβαση του π.δ. 71/2020 (Α΄ 166)”.

Όπως προκύπτει από τις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού και την απουσία ναυαγοσώστη, ούτε έχει υποδειχθεί κάτι τέτοιο σε κανέναν επιχειρηματία, ούτε υπάρχει κάποια πρόνοια από κανέναν. Ο νόμος εδώ έχει ισχύ ή υπάρχει κάποιος άλλος που αναιρεί τα όσα αναφέρονται; Κι αν συμβαίνει το τελευταίο τότε γιατί αναφέρεται στην νέα brand new νομοθεσία το θέμα του ναυαγοσώστη όπου ο δήμος δεν προβλέπει τέτοιον;

Αρκεί μια βόλτα στις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού για να πειστεί κανείς πως κανένας νόμος δεν τηρείται πουθενά. Όσους ελέγχους κι αν πραγματοποιήσει η Αστυνομία κατόπιν καταγγελιών ή κατόπιν δικών της ελέγχων η κατάσταση παραμένει ίδια με πέρυσι στο peak της σεζόν. Η παραλία του Αγ. Προκοπίου είναι σκεπασμένη με έπιπλα και ομπρέλες η μια κολλητά με την άλλη.

Και το χειρότερο είναι πως τα ομπρελοδρόμια εξαπλώνονται και στις υπόλοιπες παραλίες του νησιού, χωρίς να υπάρχει καν όμορη επιχείρηση ώστε να λειτουργεί η παραχώρηση ως συμπληρωματικό στοιχείο.

Στην απάτητη παραλία του Αλυκού τα αυτοκινούμενα παραμένουν σταθερά μέσα στο κεδροδάσος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του κεδροδάσους και όσων -παρανόμως-διαμένουν μέσα σ’ αυτό σε περίπτωση πυρκαγιάς, ενώ κολώνες τις ΔΕΗ κάνουν την εμφάνισή τους μέσα σε περιοχή οικοτόπων πρώτης προτεραιότητας στο Πυργάκι χωρίς κανείς να σκέφτεται τι θα συμβεί στο κεδροδάσος αν προκύψει κάποια βλάβη, αν κάποιος σπινθήρας ανάψει φωτιά.

Πυργάκι…απέχουμε πολύ ακόμα από την υπογειοποίηση παντού στο νησί, πολλώ δε μάλλον μέσα σε προστατευόμενες περιοχές όχι μόνο στη Νάξο, γενικότερα στη χώρα μας

Όσες “περιπολίες” και να κάνουν οι πολίτες προσπαθώντας να διαφυλάξουν τις περιοχές φυσικού κάλλους, όσα άρθρα κι αν γραφτούν, όσες καταγγελίες και να γίνουν καταλήγουμε σε υπηρεσίες που είτε εθελοτυφλούν, είτε κωφεύουν, είτε δεν έχουν προσωπικό για να ανταποκριθούν. Η αίσθηση είναι πως όποιος παρανομεί, κυρίως εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, μένει στο απυρόβλητο!

Φαίνεται πως το “ζεστό χρήμα”-είτε αυτό καταλήγει να είναι (υπερ) κέρδος των επιχειρηματιών του τουρισμού, είτε καταλήγει στο κρατικό ταμείο- αλλά και το πολιτικό κόστος είναι “είδη” που “αξίζει” να προστατευτούν περισσότερο από τους φυσικούς πόρους των νησιών μας που καταστρέφονται κάθε χρόνο περισσότερο. Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και να αναχαιτιστούν οι μόνιμες συνέπειες της καταστροφής χρειάζεται γενναιότητα την οποία δεν διαθέτουν καθώς φαίνεται όσοι καλούνται να λάβουν αποφάσεις, ώστε να ξεκινήσει από μηδενική βάση η συζήτηση με άλλα, σύγχρονα δεδομένα για την εκμετάλλευση των παραλιών και των προστατευόμενων περιοχών .

Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος των νησιών μας από την υπερδόμηση, την εξάντληση των φυσικών πόρων, την αδιαφορία της προστασίας της φύσης και της ιδιαιτερότητας του τοπίου ελέω της κλιματικής αλλαγής που είναι πανταχού παρούσα, δεν μπορεί παρά να αποτελέσει την ταφόπλακα, όχι μόνο για την ποιότητα της ζωής των μόνιμων κατοίκων των νησιών μας, αλλά και για τον ίδιο τον τουρισμό και την τοπική οικονομία. Αν αυτό το αφήσουμε να συμβεί, τότε θα είναι πολύ αργά για δάκρυα. Όμως κι αυτά θα έχουν στεγνώσει από καιρό. Κανείς όμως δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε.

Φωτογραφίες αναγνωστών/τριων για το Cyclades Open

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου