Ενώ η κυβέρνηση και το μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται σε καλοκαιρινή ραστώνη, έχοντας κατεβάσει τα ρολά για διακοπές, μαίνονται ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές στην Αττική (και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας), κατακαίγοντας τους τελευταίους εναπομείναντες πνεύμωνες πρασίνου. Που είναι, άραγε, τα drones που διαφήμιζε ο Β. Κικίλιας, με τα οποία θα προλαμβάνονταν οι πυρκαγιές εν τη γενέσει τους;
Τι πιο αναμενόμενο από το να ξεσπάσουν πυρκαγιές, ειδικά στην «κατακαημέμη» Αττική, η οποία βράζει από τον καύσωνα, με ανέμους 8 μποφώρ. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, παρά το γενάκι τριών ημερών, με το οποίο εμφανίζεται όλο το καλοκαίρι, προκειμένου να πείσει ότι είναι ολοκληρωτικά αφιερωμένος στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών -οι οποίες κατά τα λοιπά μαίνονταν όλο το καλοκαίρι, σε ολόκληρη την Ελλάδα- πιάστηκε στον ύπνο.
Ετσι, η πυρκαγιά στον Βαρνάβα κατέστη ανεξέλεγκτη, καίγοντας τα πάντα στο πέρασμά της (απειλούνται Σταμάτα και Γραμματικό). Τα πυκνά σύννεφα σκέπασαν την Αθήνα, με τους εναπομείναντες (πολλούς) κατοίκους της να κοιτάζουν τον κοκκινόμαυρο ήλιο πάνω από την πόλη.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατά την έναρξη της φωτιάς έπνεαν άνεμοι 8 μποφόρ και σε ελάχιστα λεπτά έλαβε μεγάλες διαστάσεις. Συνθήκες, δηλαδή, παρόμοιες με εκείνες της τραγωδίας στο Μάτι. Γι’ αυτό εκκενώθηκαν ο ένας μετά τον άλλον οι οικισμοί. Στις εκκενώσεις η κυβέρνηση παίρνει βραβείο, αλλά στην πρόληψη πέφτει κάτω από τη βάση.
Επικοινωνιακά πυροτεχνήματα
Κατά τα λοιπά, το πολυδιαφημισμένο «σχέδιο πρόληψης» Κικίλια με drones, απεδείχθη ότι υπάρχει περισσότερο για να ευνοεί την ενίσχυση της επικοινωνιακής εικόνας του υπουργού. Να σημειωθεί ότι μόλις προ ημερών, ο Β. Κικίλιας πανηγυριζε επειδή ένα drone είχε εντοπίσει τη φωτιά που ξέσπασε στη Βαρυμπόμπη, σημειώνοντας ότι χάρις σε αυτό «οι πυροσβεστικές δυνάμεις πρόλαβαν και έφτασαν εγκαίρως στο πεδίο».
Στην περίπτωση του Βαρνάβα, καθώς και άλλων περιοχών που βρέθηκαν στο μάτι της πύρινης λαίλαπας, έως τώρα δεν έχουν δοθεί εξηγήσεις τι συνέβη και δεν πρόλαβαν τη φωτιά οι πυροσβεστικές δυνάμεις.
Ως γνωστόν, 25 drones έχουν παραχωρηθεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε δήμους της Αττικής, και, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, πετούν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Μάλιστα, κατά τις ίδιες ανακοινώσεις, οι προδιαγραφές των drones τους επιτρέπουν να πετάνε ακόμα και με ανέμους 8 και 9 μποφόρ και «εποπτεύουν» τα βουνά της Αττικής (Πάρνηθα, Υμηττό, Πεντέλη και Πόρτο Γερμενό). Δηλαδή, ακριβώς σε περιοχές όπου εκδηλώθηκε και «ξέφυγε» η πυρκαγιά.
«Πάμε κι’ όπου βγει»!
Κάθε χρόνο η Ελλάδα ζει την πύρινη κόλαση. Οχι μόνο τα τελευταία χρόνια, αλλά εδώ και δεκαετίες. Ιδιαίτερα, όμως, τα τελευταία χρόνια, λόγω της επιδείνωσης των κλιματικών συνθηκών, το πρόβλημα εντείνεται. Και, αντί η κυβέρνηση να έχει φροντίσει ούτως ώστε ο κρατικός μηχανισμός -και κυρίως τα σχέδια πρόληψης των πυρκαγιών- να είναι αποτελεσματικός, όπως όλα δείχνουν το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος.
Και όταν έρχονται τα σκούρα, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός (ο οποίος, στο μεταξύ, είναι σε διακοπές) με … ατημέλητο γενάκι τριών ημερών για να μιλήσει για κλιματική αλλαγή και βέβαια να κάνει συγκρίσεις με την τραγωδία στο Μάτι, για να καταλήξει ότι όλα είναι καλώς καμωμένα. Κι’ αυτό κάθε χρόνο. Στο ίδιο έργο της καταστροφής του λίγου πράσινου που απέμεινε στη χώρα, και κυρίως στην Αττική, θεατές κάθε χρόνο.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Την πύρινη κόλαση πέρυσι που έφτασε ακόμα και μέσα στις αποθήκες πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Ν. Αγχίαλο; Τις πυρκαγιές τα προηγούμενα καλοκαίρια που «κόστισαν» μέχρι και την καρέκλα υπουργού Προστασίας του Πολίτη (Χρυσοχοΐδη), τον οποίον πάντως επανέφερε στο πόστο ο πρωθυπουργός; Μήπως να θυμηθούμε ότι με τον χιονιά έκλεισε η «Αττική Οδός»; ‘Η ότι με τις πλημμύρες πνίγεται η Αθήνα; Για να μην μιλήσει κανείς για τις πλημμύρες που έπνιξαν στο νερό μια από τις σημαντικότερες στρατιωτικές ελληνικές βάσεις ελικοπτέρων (έδρευαν και Αμερικανοί), στο Στεφανοβίκειο.
Καταστάσεις τριτοκοσμικές, τις οποίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να εξωραΐσει, ισχυριζόμενη ότι για όλα φταίει η κλιματική αλλαγή. Χωρίς κανένα σχέδιο πρόληψης σε όλους τους τομείς (όπως και στις πυρκαγιές), η χώρα πηγαίνει με τον αυτόματο πιλότο. Και, όταν τα πάντα πάνε κατά διαόλου, όπως στην τραγωδία των Τεμπών, τότε κρύβονται, και δεν εμφανίζεται κανείς να αναλάβει ούτε καν την στοιχειώδη πολιτική ευθύνη, ενώ επιχειρείται η συγκάλυψη της σκανδαλώδους διαχείρισης που γίνεται σε όλους τους τομείς από την κυβέρνηση.
Στην χώρα του «πάμε κι’ όπου βγει», η κυβέρνηση και το μέγαρο Μαξίμου έχουν κατεβάσει ρολά και έχουν πάει διακοπές, αφήνοντας τα πάντα -και είναι πολλά και τεράστια τα προβλήματα- στον αυτόματο πιλότο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου