14 Αυγούστου 2024

Ηταν στραβό το Κλίμα, το έφαγε και το επιτελικό κράτος (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Photo: Marios Lolos Πάτημα Χαλανδρίου

Τελικά, το επικοινωνιακό «πλυντήριο» του μεγάρου Μαξίμου την βρήκε την αιτία που η φωτιά στον Βαρνάβα ξέφυγε και για πρώτη φορά στα δεδομένα των πυρκαγιών έφτασε ακόμα και μέσα στον αστικό ιστό, στα περίχωρα της Αθήνας. Λέγεται … «κηλίδωση». Εσείς μπορεί να μην το ξέρετε, αλλά τόσοι κατασκευαστές προπαγανδιστικών «πλυντηρίων» ξέρουν καλύτερα. Ενα ακόμα παραμύθι για να «ξεπλύνουν» αυτό το πρωτοφανές φιάσκο, κανονικό κυβερνητικό Βατερλώ.

Μια ημέρα μετά την καταστροφική φωτιά στην Αττική κι ενώ οι δήμοι της Ανατολικής Αττικής μετράνε τους νεκρούς της φύσης και του περιβάλλοντος τους, το Μαξίμου προετοιμάζει το διάγγελμα των “υπαιτίων”.

Το σύνθημα έχει δοθεί ήδη από τις πρώτες ώρες και μάλιστα από επιστημονικά χείλη. Ένας μετεωρολόγος πρόσφερε δημόσια την καλύτερη δικαιολογία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η δυσκολία κατάσβεσης μίας αρχικά συνηθισμένης φωτιάς σε χωράφι στο Βαρνάβα οφείλεται στο “φαινόμενο της κηλίδωσης”.

Μαζί με την “Κλιματική κρίση”, είναι έτοιμη η προπαγάνδα για τους φταίχτες. Το Μαξίμου διέδωσε τη φράση σε κάθε διαρροή και non paper, η “κηλίδωση” έγινε τίτλος στην επίσημη κυβερνητική γραμμή μέσω Αθηναϊκού Πρακτορείου και από εκεί διαχύθηκε σε εκατοντάδες ενημερωτικές σελίδες στο διαδίκτυο. Η “κηλίδωση” έρχεται να προστεθεί στις δικαιολογίες για “φλεγόμενα κουκουνάρια” του 2021, το “φαινόμενο της καμινάδας” και το “πυρονέφος νύχτας” του 2022, το “Το μικροκλίμα της φωτιάς” και “ο Υμηττός που είναι σαν μπακλαβάς” το 2023!

Βιάστηκε ωστόσο η προπαγάνδα να δώσει γραμμή. Ενώ οι φλόγες εξαφάνιζαν σπίτια και επιχειρήσεις, έκαιγαν ζώα στο δάσος και σε αυλές σπιτιών, η εικόνα της φλεγόμενης Αττικής σε συνδυασμό με το ανέκδοτο πια των “εκκενώσεων” του 112, προκάλεσαν μεγαλύτερο θυμό και οργή στους πολίτες.

Αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τις φωτιές του 2023, πάρα πολλοί πολίτες αγνόησαν την προτροπή του 112, δεν πειθάρχησαν στις εντολές της αστυνομίας για εκκένωση. Μαζί με τους εκατοντάδες εθελοντές και ενώ τα εναέρια μέσα δεν υπήρχαν και οι άνδρες της πυροσβεστικής έτρεχαν από σημείο σε σημείο, κατάφεραν να σώσουν σπίτια, να περιορίσουν την καταστροφική μανία με κουβάδες και λάστιχα!

Τα ψέματα και οι δικαιολογίες του επιτελικού κράτους έγιναν καπνός μπροστά στην πραγματικότητα. “34 πτητικά μέσα επιχειρούν στην κατάσβεση” έλεγε η είδηση που έδιναν επισήμως στα ΜΜΕ. “Μόνο 4 ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος πετάει” αποκαλύπτονταν στα κοινωνικά δίκτυα, όπου απλά καταγραφόταν το γεγονός στην εφαρμογή flightradar24.com!

Πού είναι τα εκατ. του Αιγίς; Τα εκατ. της πρόσληψης;

Τα ψέματα και η προπαγάνδα, για να μην εστιάσουν οι πολίτες στις πραγματικές αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών, την απουσία κάθε πολιτικής πρόληψης, τα ανύπαρκτα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, τη διαρκή αναβάθμιση των υπηρεσιών πυροσβεστικής, θα χρησιμοποιηθούν για μια ακόμη φορά μόλις κατακάτσει το τοξικό νέφος στον αττικό ουρανό.

Θα είμαστε “Καλύτερα προετοιμασμένοι” για τις φωτιές, έλεγαν από το 2021, αναγγέλλοντας επενδύσεις εκατ. ευρώ. Η τελευταία φιέστα έγινε μόλις τον Απρίλιο του 2024, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιώντας την εκδήλωση του υπ. Κλιματικής κρίσης και τις (για δεύτερη φορά ανακοινώσιμες) επενδύσεις ύψους 2,1 δισεκ. ευρώ μίλησε για το δόγμα “πρόληψη – καταστολή – αποκατάταση” ως προσαρμογή στις νέες συνθήκες της κλιματικής κρίσης, θέτοντας ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Η κλιματική κρίση είναι το άλλοθι της κυβερνητικής πολιτικής για τη μη αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων και την εφαρμογή ληστρικών καταστροφικών πολιτικών “ανάπτυξης” μετά από καταστροφικές φωτιές ή πλημμύρες.

Τον Απρίλιο του 2024 λοιπόν Μητσοτάκης και Βασίλης Κικίλιας παρουσίασαν το πρόγραμμα “Αιγίς” μαμούθ 2,1 δισεκ. της Πολιτικής Προστασίας για την προμήθεια εξοπλισμού και εναέριων και επίγειων μέσων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Προβλέπει την αγορά 7 νέων Canadair, 10 ελικοπτέρων, 25 αμφίβιων αεροσκαφών, 1.100 πυροσβεστικών οχημάτων και 101 drones.

Σύμφωνα με τον Β. Κικίλια μάλιστα είχαν ήδη προκηρυχθεί το τελευταίο εννιάμηνο διαγωνισμοί ύψους 1,5 δισ. ευρώ και το πρόγραμμα προβλεπόταν να ολοκληρωθεί πριν τον Αύγουστο! Στο φόντο του τοξικού αττικού ουρανού οι διαβεβαιώσεις του Απριλίου από Μητσοτάκη- Κικίλια προκαλούν οργή. Τα πτητικά μέσα εκατ. που ανακοίνωσε θα τα προμηθευτεί το υπουργείο μετά το 2025, τα αεροσκάφη προγραμματίζονται για μετά το 2027, αυτή τη στιγμή η πυροσβεστική προμηθεύτηκε μόλις 13 ντρόουν!

Και τι δεν είχε υποσχεθεί ο αρμόδιος υπουργός τον Απρίλιο. Μέχρι και χρήση τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης για την πρόληψη και αντιμετώπιση καταστροφικών φαινομένων σε απομακρυσμένα σημεία μέσα στα δάση με την τοποθέτηση έξυπνων θερμικών καμερών και αισθητήρων εντοπισμού καπνού και φωτιάς – επιτήρησης της θερμοκρασίας!

Τελικά η φωτιά του Αυγούστου έφθασε στο ρέμα Βριλησσίων και στο Πάτημα Χαλανδρίου με τον Β. Κικίλια να δίνει τις εντολές εκκένωσης μέσω του 112. Είχε υποσχθεί και περισσότερους πυροσβέστες, για 15.000 μόνιμους και 2.500 επoχικούς μιλούσε. Τελικά ρίχτηκαν στη μάχη γύρω στους 700 από όλη την Ελλάδα, αφήνοντας τις άλλες φωτιές στη χώρα να συνεχίσουν το καταστροφικό πέρασμα στα παρθένα δάση. Πολύ φοβόμαστε πως μέχρι το 2028-2030 που θα είναι η Πολιτική προστασία “έτοιμοπόλεμη”, σύμφωνα με τον Κικίλια, δεν θα υπάρχουν πλέον δάση στην Ελλάδα.

Σχέδιο πρόληψης και επενδύσεων ήδη από το 2021

Ο Β. Κικίλιας δεν είναι η πρώτος αρμόδιος υπουργός που ανακοινώνει “φύκια για μεταξωτές κορδέλες” που γίνονται παρανάλωμα φωτιάς μόλις σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας.

Τον Ιούνιο του 2021 ο τότε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς που αναβαθμίστηκε σε “περιφερειάρχη Αττικής”, είχε παρουσιάσει με κάθε επισημότητα, έχοντας δίπλα του τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υπουργό προστασίας του Πολίτη το ίδιο πρόγραμμα, το “Αιγίς”! Το αναλυτικό σχέδιο για την ”πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την προετοιμασία του μηχανισμού” είχε τότε επενδύσεις ύψους 1,76 δισ. Ευρώ.

Και τότε προβλεπόταν η αντικατάσταση όλων των «γερασμένων» αεροσκαφών καναντέρ, η αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, με πρόσληψη 3.000 νέων μόνιμων πυροσβεστών, η απόκτηση οκτώ αεροσκαφών καναντέρ CL- 515, 36 νέων αμφίβιων αεροσκαφών Air-Tractor. Και τα λοιπά και τα λοιπά.

Τη συνέχεια και πραγματικότητα τη γνωρίζουμε όλοι. Από το 2021 έως και το 2023 οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας έχουν κατακάψει σχεδόν 3.000.000 στρέμματα! Μόνο πέρυσι, μια από τις πιο καταστροφικές χρονιές για την Ελλάδα είχαν καεί περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου