DREAMSTIME |
Η βία, η ακραία πείνα, ο εξευτελισμός και άλλες πράξεις κακοποίησης κατά Παλαιστινίων κρατουμένων θεωρούνται πλέον ως «κανονικότητα» σε ολόκληρο το σωφρονιστικό σύστημα του Ισραήλ.
Το παραπάνω αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, που καταγράφει μια αλγεινή πραγματικότητα μέσα από συνεντεύξεις με απελευθερωμένους κρατούμενους, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά τις 7 Οκτωβρίου του 2023. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κακομεταχείριση κρατουμένων είναι τόσο συστημική που η οργάνωση δικαιωμάτων B'Tselem (Ισραηλινό Κέντρο Πληροφοριών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στις κατεχόμενες περιοχές) σημειώνει ότι πρέπει να θεωρηθεί ως πολιτική «θεσμοποιημένης κακοποίησης».
Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν αναφορές για κακοποίηση Παλαιστινίων κρατουμένων από τον ισραηλινό στρατό. Υπενθυμίζεται επίσης ότι είναι πρόσφατο το γεγονός της προσαγωγής εννέα Ισραηλινών στρατιωτών που κατηγορούνται για τον συστηματικό βασανισμό Παλαιστίνιου κρατούμενου στο στρατόπεδο συγκέντρωσης «Σέντι Τάιμαν», μεταξύ άλλων και με βιασμό.
Τι αναφέρουν οι κρατούμενοι
Σύμφωνα με την έρευνα της B'Tselem, πρώην κρατούμενοι περιέγραψαν περιστατικά κακοποίησης που κυμαίνονταν από άγριους ξυλοδαρμούς και σεξουαλική βία μέχρι ασιτία, άρνηση ιατρικής περίθαλψης και στέρηση βασικών αναγκών όπως το νερό, το φως της ημέρας, το ηλεκτρικό ρεύμα και είδη υγιεινής, όπως το σαπούνι και οι σερβιέτες για τις γυναίκες.
Στην πολύμηνη έρευνά της, η οργάνωση B'Tselem πήρε συνέντευξη από 55 πρώην κρατούμενους που στεγάζονταν σε 16 ισραηλινές φυλακές και κέντρα κράτησης που διευθύνονται από τον ισραηλινό στρατό (IDF). Οι 55 Παλαιστίνιοι αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι, σχεδόν όλοι χωρίς κατηγορίες. Σύμφωνα με την οργάνωση, οι φυλακές μπορούν πλέον να χαρακτηρίζονται ως «στρατόπεδα βασανιστηρίων», καθώς μετατράπηκαν σε χώρους κακοποίησης κρατουμένων.
«Όταν ξεκινήσαμε την έρευνα πιστεύαμε ότι θα βρίσκαμε σποραδικά στοιχεία και ακραίες περιπτώσεις εδώ κι εκεί, αλλά η εικόνα που έχει προκύψει είναι εντελώς διαφορετική», δήλωσε ο Yuli Novak, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης. «Ήμασταν συγκλονισμένοι από όσα ακούσαμε. Είναι άβολο ως ισραηλινο-παλαιστινιακή οργάνωση να λέμε ότι το Ισραήλ διευθύνει στρατόπεδα βασανιστηρίων. Αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό είναι αυτό που κοιτάμε».
Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Φυλακών του Ισραήλ (IPS) υποστηρίζει πως λειτούργησε σύμφωνα με το νόμο και υπό την επίβλεψη του κρατικού ελεγκτή. «Δεν γνωρίζουμε τους ισχυρισμούς που περιγράψατε και, από όσο γνωρίζουμε, δεν έχουν συμβεί τέτοια γεγονότα υπό την ευθύνη της IPS», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Το IPS ισχυρίστηκε επίσης ότι αρκετές αναφορές σχετικά με συνθήκες φυλάκισης που υποβλήθηκαν από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν απορριφθεί από το ανώτατο δικαστήριο.
Το IDF υποστήριξε πως «απορρίπτει κατηγορηματικούς ισχυρισμούς σχετικά με συστηματική κακοποίηση κρατουμένων σε εγκαταστάσεις κράτησης» και πως ενεργεί «σύμφωνα με το ισραηλινό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο». Οι ισχυρισμοί για κατάχρηση εξετάστηκαν διεξοδικά, ανέφερε μια δήλωση. Οι συνθήκες για τους κρατούμενους είχαν βελτιωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του πολέμου, πρόσθεσε.
► Διαβάστε εδώ την εκτεταμένη περίληψη της έρευνας της B'Tselem.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου