05 Μαΐου 2024

Κι άλλο «χαστούκι» στην Αθήνα από LIBE για Τέμπη, Κράτος Δικαίου και ΜΜΕ

tempi sygentrosi
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI
Γνωμοδοτική έκθεση προς την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου
 
Με αφορμή την αναφορά της Μαρίας Καρυστιανού για λογαριασμό του «Συλλόγου Γονέων Θυμάτων Τεμπών», επικαλούμενος τα συμπεράσματα εκθέσεων και ψηφισμάτων των τελευταίων μηνών, ο πρόεδρος της Επιτροπής Χουάν Φερνάντο Λοπέζ Αγκιλάρ κατακεραυνώνει την κυβέρνηση και ζητάει μεγαλύτερη στήριξη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Να διασφαλιστεί με όλα τα απαραίτητα μέτρα η ενδελεχής και αποτελεσματική έρευνα για την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία, χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις και να οδηγηθούν ενώπιον δικαιοσύνης όλοι οι εμπλεκόμενοι, εισηγείται στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου η η επιτροπή LIBE.

Απαντώντας σε αίτημα της προέδρου της Επιτροπής Ντολόρ Μοντσεράτ, ο επικεφαλής της LIBE Χουάν Φερνάντο Λοπέζ Αγκιλάρ χαιρετίζει την έρευνα που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για το εάν η χρήση κονδυλίων της Ε.Ε. από τις ελληνικές αρχές έχουν προκαλέσει πιθανή βλάβη στα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης και δηλώνει ότι η LIBE θα συνεχίσει την παρακολούθηση της κατάστασης του Κράτους Δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

«Για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα

Η Επιτροπή LIBE παρακολουθεί την κατάσταση του κράτους δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ως μέρος του ετήσιου κύκλου που συνδέεται με την έκθεση της Επιτροπής για την κατάσταση του κράτους δικαίου. Επίσης ο έλεγχος της κατάστασης του κράτους δικαίου σε συγκεκριμένες χώρες ενισχύεται από την Ομάδα «Democracy, Rule of Law and Fundamental Rights Monitoring Group - DRFMG». Αυτή η Ομάδα Εργασίας έχει οργανώσει αρκετές συνεδρίες αφιερωμένες στην κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα με συμμετοχή διαφόρων ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων των εθνικών αρχών, με την τελευταία να έχει πραγματοποιηθεί στις 4 Απριλίου 2024.

Με πρωτοβουλία του DRFMG, το LIBE διοργάνωσε στις 6-8 Μαρτίου 2023 μια αποστολή στην Ελλάδα.

Η έκθεση της αποστολής εκφράζει σημαντικές ανησυχίες για πολύ σοβαρές απειλές κατά του Κράτους Δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τονίζει ότι οι έλεγχοι και οι ισορροπίες είναι απαραίτητοι για μια ισχυρή δημοκρατία, σημειώνει με προβληματισμό ότι οι αξίες αυτές έχουν δεχθεί βαριές πιέσεις στην Ελλάδα.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι το δικαστικό σύστημα είναι εξαιρετικά αργό και αναποτελεσματικό, γεγονός που οδηγεί σε μια κουλτούρα ατιμωρησίας, καθώς και ότι η διαφθορά διαβρώνει τις δημόσιες υπηρεσίες και την παροχή αγαθών. Επίσης τονίζει ότι ο πλουραλισμός των ΜΜΕ απειλείται, καθώς η ιδιοκτησία τους στη χώρα είναι ολιγαρχικό προνόμιο, με αποτέλεσμα δραματικά ελλιπείς αναφορές σε συγκεκριμένα θέματα, όπως οι συνθήκες που οδήγησαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Ως συνέχεια της δραστηριότητας παρακολούθησης του LIBE και του DRFMG, το Κοινοβούλιο ενέκρινε στις 7 Φεβρουαρίου 2024 το ψήφισμα για το Κράτος Δικαίου και την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Το ψήφισμα επαναλαμβάνει «με έντονη ανησυχία ότι η διαφθορά διαβρώνει τις δημόσιες υπηρεσίες και την παροχή  αγαθών και υπογραμμίζει ότι η διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών (...) θα οδηγήσει σε μια κουλτούρα ατιμωρησίας όπου η διαφθορά μπορεί να ευδοκιμήσει». Το ψήφισμα τονίζει επίσης ότι «οι αρχές πρέπει ακόμη να δημιουργήσει ένα σταθερό πλαίσιο στην έρευνα και τη δίωξη της διαφθοράς υψηλού επιπέδου για υποθέσεις που θα οδηγούνται σε τελεσίδικες καταδίκες, ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά και καλεί την κυβέρνηση και καλεί τις αρχές να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα κατά προτεραιότητα». Όσον αφορά το δυστύχημα στα Τέμπη, το Ευρωκοινοβούλιο πιστεύει ότι είναι «κρίσιμο η δικαστική έρευνα για το τρένο των Τεμπ να διεξαχθεί και να ολοκληρωθεί γρήγορα, καλύπτοντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη». Αυτό το σκέλος είναι ιδιαίτερα κρίσιμο σε σχέση με την αναφορά (της Μαρίας Καρυστιανού) για παρέμβαση στον τόπο της τραγωδίας και παραποίηση αποδεικτικών στοιχείων.

Επιπλέον, το ψήφισμα αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «δεν είναι ικανοποιημένο με τον έλεγχο που  διενεργείται από την αρμόδια (Εξεταστική) επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, καθώς φαίνεται να λείπει η πολιτική αμεροληψία και υπάρχει απροθυμία για κλήση βασικών πραγματογνωμόνων να καταθέσουν».

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2024 σχετικά με την τελευταία ετήσια έκθεση της Επιτροπής LIBE, διαπιστώνεται ότι αυξήθηκαν οι πόροι για το δικαστικό σώμα και λήφθηκαν μέτρα από πολλά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, που «δεν έχουν ακόμη οδηγήσει σε συντόμευση των διαδικασιών, με τις εκκρεμείς υποθέσεις να παραμένουν μια σοβαρή πρόκληση». Το ψήφισμα σημειώνει επίσης «τα εμφανή επίπεδα διαφθοράς» σε πολλά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) στη διασφάλιση του Κράτους Δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ένωση, ενθαρρύνοντας την Κομισιόν να παρακολουθεί στενά το επίπεδο συνεργασίας των κρατών μελών με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σε επόμενες εκθέσεις - αναφορές. Αυτό είναι επείγον υπό το φως των αναφορών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ότι το έργο της δοκιμάζεται από την έλλειψη συνεργασίας των ελληνικών αρχών, όπως επισήμανε δημόσια η ίδια η κ. Κιόβεσι, συνεργασία η οποία κινδυνεύει να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο από τις πρόσφατα προτεινόμενες νομοθετικές αλλαγές στην Ελλάδα που περιορίζουν τη δυνατότητα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα να ερευνήσει συγκεκριμένα. πλημμελήματα.

Σχετικά με εικαζόμενη διαφθορά και οικονομικά εγκλήματα που διερευνήθηκαν από την EPPO

Το ψήφισμα του Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου 2024 σχετικά με το Κράτος Δικαίου και την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα, σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα στις 28 Νοεμβρίου 2022 για την κατάχρηση 700 εκατομμυρίων ευρώ σε επιδοτήσεις για το σύστημα σιδηροδρομικής ασφάλειας».

Σημειώνει επίσης ότι «23 άτομα έκτοτε συνελήφθησαν σε σχέση με το σκάνδαλο, εξαιρουμένων υπουργών προηγούμενων κυβερνήσεων που θωρακίζονται με ασυλία, με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, κατ' επίκληση του Ελληνικού Συντάγματος». Το ψήφισμα υπογραμμίζει επίσης «τη βαθιά ανησυχία που συνδέεται με την άρνηση του Ελληνικού Κοινοβουλίου να διεξαγάγει έρευνα όπως ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών».

Ως συνέχεια της δημοσίευσης της έκθεσης δραστηριοτήτων του 2023 της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η LIBE και η Επιτροπή Ελέγχου Προϋπολογισμού (CONT) πραγματοποίησαν κοινή συνεδρίαση στις 10 Απριλίου 2024 σχετικά με τα κύρια πορίσματα της έκθεση, που παρουσίασε η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας.

Η επιτροπή LIBE επιμένει ότι είναι επείγουσα η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προς την κατεύθυνση της 
διεξαγωγής ενδελεχούς και αποτελεσματικής έρευνας για το δυστύχημα στα Τέμπη χωρίς καμία παρέμβαση από την κυβέρνηση και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη χωρίς καθυστέρηση όλοι οι εμπλεκόμενοι, συμπεριλαμβανομένων των υπεύθυνων κυβερνητικών αξιωματούχων. Η επιτροπή LIBE χαιρετίζει την έρευνα που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για το εάν η χρήση κονδυλίων της Ε.Ε. από τις ελληνικές αρχές έχουν προκαλέσει πιθανή βλάβη στα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης και αναμένει τα τελικά αποτελέσματά της. Η επιτροπή LIBE θα συνεχίσει την παρακολούθηση της κατάστασης του Κράτους Δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στην επόμενη νομοθετική περίοδο».
 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου