Το υπουργείο Υγείας δεν φρόντισε ούτε φέτος να επανδρώσει τα περιφερειακά ιατρεία και ρίχνει όλο το βάρος σε ανειδίκευτους αγροτικούς γιατρούς
Μπορεί να βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες προτού ξεκινήσει η τουριστική περίοδος αλλά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει στραμμένο το βλέμμα της στις ευρωεκλογές και όχι στο πώς θα επανδρώσει τα κέντρα υγείας στις απομακρυσμένες νησιωτικές κουκκίδες της χώρας μας. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν ούτε οι κάτοικοι των νησιών ούτε οι τουρίστες που θα αρχίσουν να μεταβαίνουν στα νησιά σε λίγο καιρό.
Ο υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης τις τελευταίες εβδομάδες έχει ρίξει όλο το βάρος του στην προεκλογική εκστρατεία για την κυβέρνηση, με συνέπεια να μην έχει φροντίσει καν να μελετήσει τα κενά που υπάρχουν σήμερα στα κέντρα υγείας και στις μονάδες υγείας στις νησιωτικές περιοχές. Αντίθετα με τη γνωστή επικοινωνιακή τακτική του, ο Αδ. Γεωργιάδης φροντίζει να μετατρέπει σε ευρωπαϊκό πρόβλημα το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού και των προσλήψεων που θα έπρεπε να έχουν γίνει.
Μάλιστα, δεν δίστασε να δηλώσει από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε στο πλαίσιο του ατυπου συμβουλίου υπουργών Υγείας της ΕΕ: «Εχουμε μια πολύ σημαντική συνάντηση στις Βρυξέλλες αυτές τις τρεις μέρες. Εχουμε να συζητήσουμε για τις μεγάλες ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού, κάτι που εμφανίζεται πια σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Χρειάζεται να το αντιμετωπίσουμε μαζί και να βρούμε τρόπους ευέλικτους για την προσέλκυση περισσότερου εργατικού δυναμικού σε αυτούς τους τομείς».
Οι δήθεν προσλήψεις
Αν και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι θα καταρρεύσουν υγειονομικά τα νησιά, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας περιορίζεται στο να διαφημίζει προσλήψεις οι οποίες όμως στην πράξη είναι μετακινήσεις προσωπικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ο «γαλάζιος» διορισμένος Χρήστος Ροϊλός που είναι ο αρμόδιος για τη στελέχωση των μονάδων στα νησιά, ξεκινά και φέτος να μετακινεί προσωπικό από νοσοκομεία της Αθήνας ώστε να καλυφθούν τα κενά. Βέβαια, όσο υποχρεώνει γιατρούς να «μεταναστεύουν» στα νησιά, αδειάζουν από προσωπικό οι μονάδες υγείας της Αθήνας, αφού οι θέσεις παραμένουν κενές.
Είναι ο ίδιος διοικητής (γεωλόγος στο επάγγελμα και μόνιμος υπάλληλος της ΔΕΗ), ο οποίος διαφημίζει σχεδόν σε κάθε δημόσια εμφάνισή του το πρόγραμμα τηλεϊατρικής που εφαρμόζει σε κάποια νησιά. Παραλείπει ωστόσο να πει ότι κι αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται αποσπασματικά και από ελάχιστους γιατρούς οι οποίοι στην πλειονότητά τους κάνουν διαγνώσεις μέσω υπολογιστή αλλά εθελοντικά, χωρίς να αμείβονται.
Η ανεπάρκεια του Χρ. Ροϊλού στη διοίκηση των μονάδων υγείας των νησιών αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι σχεδόν κάθε χρόνο προκύπτουν περιστατικά ασθενών που αναγκάζονται να μεταφέρονται στη γειτονική Τουρκία για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Παρά το γεγονός ότι κάποιοι υπουργοί έχουν επιχειρήσει στο παρελθόν να τον μετακινήσουν από την πιο νευραλγική θέση, εκείνος φροντίζει με πιέσεις στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ να παραμένει στη διοίκηση της ΥΠΕ.
Ετσι και φέτος, το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών θα κληθούν άλλη μια φορά να καλύψουν οι αγροτικοί γιατροί που εργάζονται στα περιφερειακά ιατρεία των νησιών, οι οποίοι όμως να σημειωθεί ότι είναι ανειδίκευτοι. Οι δε αγροτικοί γιατροί με βάση το ανέφικτο σχέδιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη θα κληθούν σύντομα να διαδραματίσουν και ρόλο… προσωπικού γιατρού στη νησιωτική χώρα. Οι αγροτικοί γιατροί δηλαδή θα πρέπει να καλύπτουν την τακτική πρωινή λειτουργία των περιφερειακών ιατρείων και των κέντρων υγείας, να καλύπτουν τα επείγοντα του κέντρου υγείας, να μετακινούνται συνεχώς για να εφημερεύσουν στα επείγοντα του κοντινού νοσοκομείου και να διακομίζουν βαρέως πάσχοντες, αλλά ταυτόχρονα να έχουν και την ευθύνη 2.000 ασθενών ως προσωπικοί γιατροί.
Γυμνό και το ΕΚΑΒ
Στο μεταξύ όμως και το ΕΚΑΒ παραμένει γυμνό στα νησιά. Μπορεί να υπάρχουν ασθενοφόρα τα οποία μάλιστα αποτελούν δωρεές εύπορων και όχι μόνο συμπολιτών μας, όμως δεν μπορούν ακόμη να κινηθούν καθώς δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις από το υπουργείο Υγείας. Αν και υποτίθεται ότι υπήρχε έτοιμο σχέδιο νόμου από την εποχή της υπουργίας του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τις αλλαγές στο ΕΚΑΒ αλλά και για την άμεση πρόσληψη προσωπικού, ακόμη και σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί τίποτε στον φορέα.
Οι δεσμεύσεις για 800 άμεσες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ έμειναν… πομφόλυγες, αφού το υπουργείο Υγείας δεν κατόρθωσε ούτε τους μισούς να προσλάβει. Μάλιστα στην πρώτη προκήρυξη για 250 άτομα πλήρωμα οι αιτήσεις ήταν λιγότερες από τις θέσεις. Αυτό αποδίδεται στους μικρούς μισθούς αλλά και στις συμβάσεις που θα είναι μόνο για δύο έτη.
Γι’ αυτό και το ΕΚΑΒ προσπαθεί να καλύψει τις κενές βάρδιες με συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού από την υπόλοιπη Ελλάδα – ακόμη και την 24ωρη λειτουργία ενός και μόνου ασθενοφόρου που υπάρχει σε πολλά νησιά. Δημοφιλείς προορισμοί όπως η Μύκονος, η Σάμος, η Πάρος, η Τήνος, η Ανδρος και η Λέρος διαθέτουν ένα ασθενοφόρο, ενώ οι βάρδιες του προσωπικού καλύπτονται με υποχρεωτικές αποσπάσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ).
Να υπενθυμιστεί ότι πέρυσι το καλοκαίρι με σχετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας στο ΕΚΑΒ είχαν αξιοποιηθεί στρατιώτες ως οδηγοί για την κάλυψη των
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου