04 Μαΐου 2024

ΟΗΕ / Μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σφαγή αμάχων» - Πανάκριβο και πολυετές το κόστος ανοικοδόμησης της Γάζας

Ράφα
Ράφα (EPA/HAITHAM IMAD)

Μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων και θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα στις επιχειρήσεις αρωγής σε ολόκληρο τον θύλακα, προειδοποίησε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), την ίδια ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωνε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που ετοιμάζει, για την περίπτωση αυτήν.

Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη ότι θα προχωρήσει σε μια επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στη Ράφα, στη νότια Γάζα, όπου έχουν συγκεντρωθεί ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι για να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε άλλες περιοχές του θύλακα.

«Θα μπορούσε να γίνει σφαγή αμάχων και να δοθεί ένα απίστευτο πλήγμα στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε όλη τη Λωρίδα», είπε ο Γενς Λάρκε, ο εκπρόσωπος της OCHA, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

Οι επιχειρήσεις αρωγής στη Ράφα περιλαμβάνουν ιατρικές κλίνες, αποθήκες γεμάτες με ανθρωπιστικές προμήθειες, σημεία διανομής τροφίμων και 50 κέντρα για παιδιά με οξύ υποσιτισμό, είπε ο Λάρκε. Το OCHA θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις αυτές, πρόσθεσε, ακόμη και στην περίπτωση εισβολής και εξετάζει το πώς θα γίνει αυτό.

Στην ίδια συνέντευξη, ένα στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είπε ότι είναι έτοιμο ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Ράφα, που περιλαμβάνει ένα καινούριο νοσοκομείο εκστρατείας αλλά τόνισε ότι δεν αρκεί για να αποτραπεί η αύξηση του αριθμού των θυμάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, 34.622 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 77.867 τραυματίστηκαν από τις 7 Οκτωβρίου στη Γάζα.

Στις προετοιμασίες περιλαμβάνεται επίσης η αποθήκευση ιατρικών προμηθειών σε νοσοκομεία βορειότερα της Ράφα, για την περίπτωση που τα τρία εντός της πόλης σταματήσουν να λειτουργούν, όπως συνέβη και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα τους τελευταίους μήνες, λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών. Τα στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι μόλις το ένα τρίτο από τα 36 νοσοκομεία του θύλακα λειτουργούν εν μέρει.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι τα χρησιμοποιεί για στρατιωτικούς σκοπούς και ότι οι επιχειρήσεις του στα νοσοκομεία δικαιολογούνται λόγω της παρουσίας μαχητών σε αυτά. Η Χαμάς και το ιατρικό προσωπικό αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Πίπερκορν πρόσθεσε ότι «ανησυχεί σοβαρά» πως με την εισβολή θα κλείσει η μεθοριακή διάβαση μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου, που σήμερα χρησιμοποιείται για την εισαγωγή ιατρικών εφοδίων. «Πιέζουμε ώστε, ό,τι κι αν συμβεί, να παραμείνει ανοιχτή», τόνισε, σημειώνοντας ότι ο ΠΟΥ έχει θέσει το θέμα αυτό στις ισραηλινές αρχές.

ΟΗΕ: Το κόστος της ανοικοδόμησης της Γάζας εκτιμάται μεταξύ 30 και 40 δισεκατομμυρίων δολάρια

O Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, παράλληλα, εκτίμησε μεταξύ 30 και 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων το κόστος της ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας, η οποία έχει ισοπεδωθεί από έναν καταστροφικό πόλεμο, που ήδη διαρκεί 7 μήνες, μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς, εξαιτίας του άνευ προηγουμένου εύρους των καταστροφών.

«Οι εκτιμήσεις του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) για τη συνολική ανοικοδόμηση στη Λωρίδα της Γάζας υπερβαίνουν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια και θα μπορούσαν να ανέλθουν έως τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Αμπντάλα αλ-Νταρντάρι, διευθυντής του περιφερειακού γραφείου για τα Αραβικά Κράτη του UNDP, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Αμάν.

«Το εύρος της καταστροφής είναι τεράστιο και άνευ προηγουμένου (…). Πρόκειται για μια αποστολή με την οποία η διεθνής κοινότητα δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», επισήμανε ο Νταρντάρι, που είναι επίσης αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως εάν η ανοικοδόμηση διεξαγόταν σύμφωνα με την παραδοσιακή διαδικασία, «αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει δεκαετίες και ο παλαιστινιακός λαός δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει δεκαετίες».

«Είναι επομένως σημαντικό να ενεργήσουμε ταχέως για να μεταστεγάσουμε τους ανθρώπους σε αξιοπρεπείς κατοικίες και να επαναφέρουμε την κανονικότητα στις ζωές τους σε οικονομικό, κοινωνικό, υγειονομικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Αυτό αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα και αυτό πρέπει να γίνει εντός των τριών πρώτων ετών μετά τον τερματισμό των εχθροπραξιών».

Επιπλέον, εκτίμησε σε «37 εκατομμύρια τόνους» τον όγκο των συντριμμιών που έχουν συγκεντρωθεί από τους βομβαρδισμούς και τις εκρήξεις. «Μιλάμε για έναν κολοσσιαίο αριθμό και αυτός ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά. Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι ήδη προσεγγίζει τους 40 εκατομμύρια τόνους».

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ διευκρίνισε επίσης ότι «το 72% όλων των κατοικιών έχει ολικώς ή μερικών καταστραφεί».

«Η ανοικοδόμηση πρέπει να σχεδιαστεί με προσοχή, αποτελεσματικότητα και με έναν εξαιρετικά ευέλικτο τρόπο, διότι εμείς αγνοούμε πώς ο πόλεμος θα τερματιστεί» και τι είδους διοίκηση θα εγκατασταθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου