Σφοδρές αντιδράσεις στη Σερβία ενάντια στα ορυχεία λιθίου
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο 10/08 στο Βελιγράδι, αντιδρώντας στην επανέναρξη του αμφιλεγόμενου σχεδίου εκμετάλλευσης μεταλλείου λιθίου από την πολυεθνική εταιρεία Rio Tinto, το οποίο αναμένεται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη.
Οι διαδηλωτές απέκλεισαν τις σιδηροτροχιές στον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό του Βελιγραδίου, διακόπτοντας την κυκλοφορία των συρμών. Επίσης οργανώσεις που μάχονται για την προστασία του περιβάλλοντος δηλώνουν έτοιμες να αποκλείσουν τους κυριότερους οδικούς άξονες της χώρας και ν’ αρχίσουν εκστρατεία ανυπακοής των πολιτών αν η κυβέρνηση αρνηθεί να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις τους και να απαγορεύσει την εκμετάλλευση κοιτασμάτων λιθίου.
Τη 19η Ιουλίου, μια εβδομάδα μετά το πράσινο φως της κυβέρνησης στις δραστηριότητες εξόρυξης στο ορυχείο αυτό, η Σερβία και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν συμφωνία για τον εφοδιασμό ευρωπαϊκών κρατών με λίθιο. Το λίθιο είναι βασικό συστατικό των μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και των μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν μαζικά στην Ε.Ε. Οι μπαταρίες αυτές είναι απαραίτητες για την αποθήκευση του ασταθούς ρεύματος που παράγουν οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα, σύμφωνα με το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ που έχει δώσει σε δημοσιότητα η κυβέρνηση, προβλέπεται η εγκατάσταση 22,6 GW μπαταριών μέχρι το 2050, τη στιγμή που η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κυμαίνεται περίπου από 6 έως 9 GW. Οι αιτήσεις για τις μπαταρίες αυτές καταλαμβάνουν ήδη τεράστιες εκτάσεις σε δάση και δίπλα σε οικισμούς, τη στιγμή που υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πυρκαγιές από ατυχήματα που σβήνονται πάρα πολύ δύσκολα. Παράλληλα, ο στόχος είναι το 2030 το 50% του στόλου των ελληνικών οχημάτων να είναι ηλεκτροκίνητα. Και εκεί ο κίνδυνος δεν είναι αμελητέος, και για αυτό πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν απαγορεύσει τη μεταφορά ηλεκτρικών οχημάτων στα πλοία τους είτε εντελώς, είτε όταν αυτά είναι ασυνόδευτα ή πλήρως φορτισμένα.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί με μεγάλη ταχύτητα τις εξορύξεις κρίσιμων μετάλλων στην Ελλάδα. Δείτε εδώ: https://www.newmoney.gr/.../a-sdoukou-allazi-o.../
Η πράσινη μετάβαση κάθε άλλο από πράσινη είναι. Συνεπάγεται όχι μόνο γιγαντιαίες ανάγκες σε πρώτες ύλες, όπως το λίθιο, αλλά επίσης τη συνέχιση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας.
Πηγές:
***
Στους δρόμους οι Σέρβοι ενάντια στην εξόρυξη λιθίου
▸Τεράστια διαδήλωση στο Βελιγράδι ενάντια στην εξόρυξη λιθίου από την πολυεθνική Rio Tinto για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως μας πληροφορεί η σελίδα «Τα δικά μας Βαλκάνια»
όλη η Σερβία βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων της κοιλάδας του Jadar
που θέλουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους και όχι να τη δουν να
μολύνεται για τα κέρδη της Rio Tinto και τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής
Ένωσης.
Όπως γράψαμε σε παλαιότερο κείμενο η εξόρυξη λιθίου είναι μία από τις πιο καταστροφικές επεμβάσεις στη φύση, καθώς οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται αφήνουν πίσω τους κυριολεκτικά κρανίου τόπους. Αν και στην εποχή της ηλεκτροκίνησης στην οποία εισερχόμαστε το λίθιο αποτελεί υπερπολύτιμο ορυκτό για την κατασκευή μπαταριών, δεν είναι τυχαίο ότι κράτη όπως η Γερμανία, τα οποία διαθέτουν κοιτάσματα, δεν προχωρούν σε εκμετάλλευσή τους. Δεν ισχύει όμως το ίδιο, όταν λίθιο ανακαλύπτεται σε φτωχές περιοχές της Σερβίας, όπως η κωμόπολη Λόζνιτσα. Εκεί, η Rio Tinto αγοράζει γη, διώχνει κατοίκους και περιμένει το πράσινο φως από την κυβέρνηση για μια οικολογική καταστροφή.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ, επίσης, γιατί είναι καταστροφικές αυτού του είδους οι εξορύξεις:
Εξορύξεις λιθίου: η «πράσινη» απειλή τώρα και στην Ευρώπη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου