08 Απριλίου 2024

Συνάντηση Μητσοτάκη με τις «Big Pharma», την ώρα που καταστρέφουν το ΕΣΥ

mitsotakis-farmaka
Eurokinissi

Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη -με όργανο τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη- «ξηλώνει» συστηματικά τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, με τις συνεχόμενες αυξήσεις τιμών των φαρμάκων, τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και την αποψίλωση του ΕΣΥ από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ο πρωθυπουργός επέλεξε να δεχθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών.

Συνάντηση με τους επικεφαλής εταιρειών και ενώσεων μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών που βρίσκονται στην Ελλάδα είχε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το ΕΣΥ «αιμορραγεί» και απαξιώνεται μεθοδικά από την κυβέρνηση.

«Ζούμε σε ένα αρκετά περίπλοκο περιβάλλον. Κάποιες φορές αισθανόμαστε ότι πρέπει να τετραγωνίσουμε τον κύκλο στην προσπάθεια παροχής στους πολίτες μας σε καινοτόμα φάρμακα αλλά και σε γενόσημα στην καλύτερη δυνατή τιμή, διασφαλίζοντας ότι προστατεύουμε τους πολίτες μας από διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα ενώ προσπαθούμε να στηρίζουμε την καινοτομία και τις εταιρείες για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να σχολιάσει τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων που έχουν επιβληθεί με κυβερνητικές αποφάσεις

Μετά τα 3 ευρώ ανά σκεύασμα της κυβέρνησης της Ν.Δ., που διπλασίασαν τη συμμετοχή των ασθενών σε περισσότερα από 1.700 καθημερινά φάρμακα, τώρα έρχεται αύξηση τιμών σε φάρμακα μέχρι 15 ευρώ. Η κυβέρνηση συνεχίζει να μετακυλίει τις υποχρεώσεις του κράτους αλλά και του ιδιωτικού τομέα στους αρρώστους, τους οποίους φορτώνει με νέες υποχρεώσεις καταβολής δαπανών. Ευνοεί τη φαρμακοβιομηχανία, για παράδειγμα, όπως έκανε πρόσφατα, μειώνοντας κατά τουλάχιστον 30 εκατομμύρια ευρώ το clawback (την επιστροφή χρημάτων λόγω υπέρβασης της δαπάνης που ορίζει ο κλειστός προϋπολογισμός) και ζητώντας τα από τους ανθρώπους που έχουν πληρώσει για τα φάρμακά τους δύο και τρεις φορές μέσα από τη φορολογία! (βλ. Ερχεται αύξηση τιμών σε φάρμακα μέχρι 15 ευρώ και μείωση της συνταγογράφησης των ογκολογικών φαρμάκων)

Επίσης, ο πρωθυπουργός, ενώ μίλησε με...ευχολόγια για την παροχή καλύτερης υγείας προς τους πολίτες, παρέλειψε να αναφερθεί στην υποστελέχωση των νοσοκομείων, αλλά και στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία που -όπως λένε οι ίδιοι οι γιατροί- λειτουργούν ως οικονομικό κίνητρο σε ένα εξαθλιωμένο σύστημα που λειτουργεί ήδη με επικίνδυνα «μπαλώματα». (βλ. Λίγο πριν από το «λουκέτο» το νοσοκομείο Αγ. Νικολάου

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την καινοτομία», υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός ενώπιον τον φαρμακευτικών βιομηχανιών. Δεν σχολίασε όμως τις φρικτές περιπτώσεις ασθενών που καλούνται να σηκώσουν μόνοι τους τα βάρη πανάκριβων θεραπειών, δίχως την έγκαιρη προμήθεια φαρμάκων, με δραματικά αποτελέσματα για την ποιότητα της δημόσιας υγείας αλλά και της ανθρώπινης ζωής. (βλ. Τον διέλυσαν ο καρκίνος και το ΕΣΥ)

ΠΗΓΗ 

*** 

-ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: 

Ακάθεκτος ο Άδωνις «ξηλώνει» το ΕΣΥ παρά τις αντιδράσεις κομμάτων και φορέων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου