19 Απριλίου 2024

Διψάει για αίμα ο Νετανιάχου! - «Ανθρώπινη κόλαση» η Γάζα, νέος ομαδικός τάφος μπροστά από το νοσοκομείο αλ Σίφα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ως αιματοβαμμένους δολοφόνους παρουσιάζει τους Νετανιάχου και Μπάιντεν πανό σε διαδήλωση Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη
Ως αιματοβαμμένους δολοφόνους παρουσιάζει τους Νετανιάχου και Μπάιντεν πανό σε διαδήλωση Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη | AP Photo


Το Τελ Αβίβ αποφασισμένο να προχωρήσει σε νέο γύρο αντιποίνων κατά του Ιράν, ενώ συνεχίζει τη σφαγή στη Γάζα ● Στο πλευρό του Ισραήλ ΗΠΑ-Ε.Ε. και G7 ● Η στήριξη Πούτιν στην Τεχεράνη και οι κορόνες Ερντογάν

H ώρα της αλήθειας πλησιάζει για το Ισραήλ, το Ιράν και ολόκληρο τον κόσμο, καθώς τα εικοσιτετράωρα περνούν και η ηγεσία του Τελ Αβίβ μοιάζει αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέο γύρο αντιποίνων κατά της Τεχεράνης ακόμη και χωρίς την άδεια των συμμάχων της – αψηφώντας, αν όχι και επιδιώκοντας, την πιθανότητα πυροδότησης ενός ολοκληρωτικού πολέμου.

«Εκτιμώ τις προτάσεις και τις συμβουλές των συμμάχων μας, αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω πως εμείς θα πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις και το κράτος του Ισραήλ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του», δήλωσε χτες χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πριν από τη νέα συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου της χώρας. Ενός συμβουλίου όπου, σύμφωνα με τις περισσότερες πληροφορίες, επικρατεί πραγματικό χάος, καθώς αρκετοί εξτρεμιστές υπουργοί βλέπουν την κρίση με το Ιράν σαν ιστορική ευκαιρία και πιέζουν ακόμη και για αεροπορικό πλήγμα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις χωρίς το πράσινο φως των ΗΠΑ, εκτιμώντας πως τώρα είναι η στιγμή να παρασύρουν τη Δύση σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Ομως άλλοι, πιο σώφρονες, φαίνεται πως έχουν πάρει πολύ σοβαρά το μήνυμα από την επίθεση-επίδειξη ισχύος του Ιράν και δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση έναν γενικευμένο πόλεμο με το εμφανώς ισχυρότερο και σίγουρα πολύ πιο εξελιγμένο στρατιωτικά απ’ ό,τι ορισμένοι πίστευαν ισλαμικό κράτος.

Ενώ η αγωνία κορυφώνεται, βέβαια, παρακολουθούμε έναν ανελέητο πόλεμο προπαγάνδας, με τα δυτικά (και μαζί τους τα περισσότερα ελληνικά) ΜΜΕ να αναπαράγουν το ισραηλινό αφήγημα περί απρόκλητης επίθεσης της... σατανικής Τεχεράνης και περί της ανάγκης για παγκόσμια συστράτευση γύρω από το... θύμα Τελ Αβίβ - ξεχνώντας έτσι, πολύ βολικά, την πρωταπριλιάτικη δολοφονία των δύο Ιρανών στρατηγών στο προξενείο της Δαμασκού και, πρωτίστως, τη συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα.

Μάλιστα χτες ο επίσημος λογαριασμός του Ισραήλ στην πλατφόρμα X, το γνωστό μας Τουίτερ, λανσάρισε νέα τρομολαγνική καμπάνια με τίτλο «Σταματήστε το Ιράν προτού να είναι αργά» και εικόνες από την επίθεση του Σαββάτου μονταρισμένες με φωτογραφίες από το... Λονδίνο και λεζάντα «Ερχεται σύντομα σε μια πόλη κοντά σας»!

«Διαρροές»

Στον υπόλοιπο κόσμο, βέβαια, ο τρόπος που καλύπτεται η κρίση είναι πολύ διαφορετικός, καθώς οι «διαρροές» σε πολλά δυτικά ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες μεγάλες ισλαμικές χώρες όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και πολλά κράτη του Κόλπου συνεργάστηκαν ενεργά με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για να προστατεύσουν τον εναέριο χώρο του τελευταίου έχουν προκαλέσει αγανάκτηση όχι μόνο στην κοινή γνώμη, αλλά και σε πολλές ισλαμικές πρωτεύουσες. Μην ξεχνάμε ότι τόσο η Αγκυρα όσο και το Ριάντ βρίσκονται σε τροχιά συμφιλίωσης με την Τεχεράνη, γεγονός που άλλωστε φάνηκε και από όλες τις επίσημες ανακοινώσεις τους.

Ετσι, ενώ οι ΗΠΑ, η ομάδα των επτά πλουσιότερων κρατών και η ηγεσία της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες έσπευσαν χτες να προαναγγείλουν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, στοχοποιώντας ειδικά την ηγεσία των Φρουρών της Επανάστασης και την αεροδιαστημική/πολεμική του βιομηχανία, οι περισσότερες μουσουλμανικές χώρες αλλά και οι εταίροι του Ιράν στην ομάδα BRICS+ κρατούν εντελώς διαφορετική στάση, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της Τεχεράνης να υπερασπιστεί τον εαυτό της, υπενθυμίζοντας την ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζας και προειδοποιώντας το Ισραήλ να μην τραβήξει ξανά το σχοινί.

Αυτοσυγκράτηση

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τόσο η τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ιρανό ομόλογό του, Ιμπραχίμ Ραΐσι, κατά την οποία επανέλαβε τη ρωσική άποψη ότι το Ιράν απάντησε στην ισραηλινή επιθετικότητα με «αυτοπεριορισμό» και μέσα στα νόμιμα πλαίσια, αν και φυσικά συνέστησε αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές «για να αποφευχθούν καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή», όσο και οι νέες, πολύ σκληρές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ενάντια στην κυβέρνηση Νετανιάχου, την οποία χαρακτήρισε «αποκλειστικά υπεύθυνη» για την κλιμάκωση της έντασης.

«Από τις 7 Οκτωβρίου η κυβέρνηση του Ισραήλ κάνει συνεχώς προβοκατόρικες ενέργειες και προσπαθεί να εξαπλώσει τη φωτιά σε όλη την περιοχή. Η επίθεση του Ισραήλ στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό, με την οποία παραβίασε το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση της Βιέννης, ήταν η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα, συμπληρώνοντας πως νέες περιφερειακές συγκρούσεις είναι πιθανές όσο συνεχίζονται «οι θηριωδίες και η γενοκτονία» στη Γάζα.

Ο «σουλτάνος»

Μάλιστα ο «σουλτάνος» ανακοίνωσε πως την Παρασκευή θα επισκεφθεί την Τουρκία για να τον συναντήσει ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, τον οποίο αποκάλεσε «ηγέτη του παλαιστινιακού λαού», και επανέλαβε πως η Χαμάς «δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, είναι ομάδα αντίστασης και απελευθερωτικό κίνημα»: «Οσο ο Θεός μας δίνει ζωή, ακόμα και αν μείνω μόνος, θα συνεχίσουμε να είμαστε η φωνή του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού (...) Δολοφονήθηκαν 14.000 παιδιά. [Οι Ισραηλινοί] έχουν ήδη ξεπεράσει προ πολλού τον Χίτλερ»!

Χωρίς έλεος συνεχίζει το Ισραήλ το σφυροκόπημα της Γάζας | AP Photo

Δυστυχώς, οι ρητορικές κορόνες του Ερντογάν για τη σφαγή των αμάχων και δη των παιδιών επιβεβαιώθηκαν σχεδόν αμέσως, καθώς τα ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν ξανά τον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Μαγκαζί στην κεντρική Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 αμάχους, μεταξύ των οποίων και επτά ανήλικα παιδιά. Σύμφωνα με αυτόπτες, ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος, δεδομένου πως εκατοντάδες παιδιά έπαιζαν στο σημείο της επιδρομής: ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές καταγγελίες για νέο γύρο δολοφονιών, συλλήψεων και μαζικού εκτοπισμού πολιτών από την Μπέιτ Χάνουν, ενώ βομβαρδίστηκαν και πάλι στόχοι στη Ράφα.

Χτες το βράδυ πάντως, ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική καταστροφή και τα συνεχή εμπόδια που υψώνει το Ισραήλ στην τροφοδοσία της Γάζας, μετά από αίτημα της Ιορδανίας, προκαλώντας φυσικά την οργή του Νετανιάχου, που κατηγόρησε τη Χαμάς για τον λιμό και φυσικά εξαπέλυσε νέα φραστική επίθεση κατά του Οργανισμού...

***

gaza
(AP Photo/Fatima Shbair)

«Ανθρώπινη κόλαση» η Γάζα, νέος ομαδικός τάφος μπροστά από το αλ Σίφα

Ανασύρθηκαν τουλάχιστον 30 πτώματα από το νοσοκομείο, που πολιορκούνταν επί μακρόν •Κατεστραμμένα τα δύο τρίτα των σπιτιών λέει η Unicef •Συζήτηση στο Σ.Α. για την Παλαιστίνη •Μελανά χρώματα και έκκληση από Γκουτέρες.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ανέσυραν τουλάχιστον 30 πτώματα που ήταν θαμμένα μπροστά από το νοσοκομείο αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, δήλωσε ο Σαλάμα Μααρούφ, επικεφαλής του Κυβερνητικού Γραφείου Μέσων Ενημέρωσης της Λωρίδας.

Ο Μααρούφ κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι έκρυψε σκόπιμα τα πτώματα, θάβοντάς τα κάτω από σκουπίδια και άμμο.

Ο αξιωματούχος είπε ότι 12 από τα πτώματα ταυτοποιήθηκαν και μεταξύ αυτών που θάφτηκαν περιλαμβάνονται γυναίκες και τραυματίες.

«Μερικοί τους πέρασαν χειροπέδες και τους έβγαλαν τα ρούχα, υποδεικνύοντας ότι είχαν εκτελεστεί εν ψυχρώ», κατήγγειλε.

Αυτός είναι ο δεύτερος ομαδικός τάφος που ανακαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα μπροστά από το νοσοκομείο, που για καιρό πολιορκούνταν απ' τον ισραηλινό στρατό. 

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Al Jazeera περισσότερα πτώματα αναμένεται να βρεθούν τις επόμενες ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρήκαν καταφύγιο σε ιατρικές εγκαταστάσεις.

Τον Δεκέμβριο, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο νοσοκομείο, υποστηρίζοντας ότι η εγκατάσταση χρησίμευε ως αρχηγείο για στελέχη της Χαμάς, αλλά απέτυχε να παράσχει ουσιαστικά στοιχεία που να δικαιολογούν την επίθεση.

Τον Μάρτιο, ο στρατός εισέβαλε ξανά στο νοσοκομείο με άρματα μάχης και σφοδρά πυρά για 10 ημέρες, κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του και σκότωσε δεκάδες αμάχους που υποστήριξε ότι συνδέονταν με τη Χαμάς ή άλλες ένοπλες ομάδες.

Ωστόσο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα πτώματα που ανακαλύφθηκαν εξακολουθούσαν να είχαν ιατρικούς επιδέσμους στο σώμα τους, κάτι που υποδηλώνει ότι ήταν ασθενείς του νοσοκομείου, τονίζει το Al Jazeera.

Κατεστραμμένα τα δύο τρίτα των σπιτιών 

Τα δύο τρίτα των σπιτιών στη Γάζα έχουν καταστραφεί, ανέφερε η UNICEF.

«Βλέπεις ερείπια. Και το βλέπω όσο φτάνει το μάτι μου. Αλλά μια οικογένεια βλέπει αυτό που ήταν το σπίτι της», είπε ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζέιμς Έλντερ σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X καθώς περπατούσε μέσα από κατεστραμμένες υποδομές στη Γάζα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η επιθυμία των γονιών είναι να δώσουν στα παιδιά τους ένα καλύτερο σπίτι, ένα όνειρο που έχει μετατραπεί σε «εφιάλτη» στην πολιορκημένη λωρίδα, είπε ο Έλντερ. «Πώς ξαναρχίζουν αυτοί οι άνθρωποι;» διερωτάται.

Παράλληλα, σε άλλο βίντεο που δημοσίευσε σήμερα η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά, επισημαίνει το βαρύ τίμημα που πληρώνει από τον πόλεμο ο παιδικός πληθυσμός.

«Ανθρώπινη κόλαση»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισήμανε σήμερα ότι η εξάμηνη και πλέον επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έχει δημιουργήσει μια «ανθρώπινη κόλαση» και έχει κλιμακώσει τις περιφερειακές εντάσεις.

«Ο τερματισμός των εχθροπραξιών στη Γάζα θα εκτονώσει σημαντικά τις εντάσεις σε ολόκληρη την περιοχή», είπε ο Γκουτέρες απευθυνόμενος στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Επαναλαμβάνω τις εκκλήσεις μου για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα».

Επίσης, κατήγγειλε ότι παρά το γεγονός πως το Ισραήλ έλεγε – μετά τον θάνατο αρκετών εθελοντών στο World Central Kitchen – ότι επρόκειτο να επιτρέψουν περισσότερη βοήθεια, αυτό δεν συμβαίνει. Ο Γκουτέρες είπε ότι την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ αρνήθηκε το 40% του αιτήματος του ΟΗΕ για μεταφορά φορτηγών βοήθειας στη Γάζα.

Άλλες εξελίξεις

  • Στον ΟΗΕ ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος είπε ότι η παραχώρηση στους Παλαιστίνιους ενός κυρίαρχου κράτους θα ανοίξει το δρόμο για «αληθινή ειρήνη που βασίζεται στη δικαιοσύνη». «Μια τέτοια απόφαση για την πλήρη ένταξη θα ήταν ένας σημαντικός πυλώνας για την επίτευξη ειρήνης, επειδή η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση υπερβαίνει πλέον τα σύνορα της Παλαιστίνης και του Ισραήλ και επηρεάζει άλλες περιοχές στη Μέση Ανατολή και τον κόσμο, τόνισε.
  • Ο Γκιλάντ Ερντάν, ο εκπρόσωπος του Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απέρριψε κατηγορηματικά το ψήφισμα για τη χορήγηση πλήρους μέλους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ. Αυτό το ψήφισμα «θα είχε μηδενικό θετικό αντίκτυπο για οποιοδήποτε μέρος, θα προκαλούσε μόνο καταστροφές για τα επόμενα χρόνια και θα έβλαπτε κάθε ευκαιρία για μελλοντικό διάλογο», είπε.
  • Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα πραγματοποιήσουν μια βιντεοδιάσκεψη  σήμερα σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ για την πόλη Ράφα, μετέδωσε το Reuters επικαλέστηκε έναν Αμερικανό αξιωματούχο.
  • Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα είπε ότι αυτοκινητοπομπές τροφίμων πέρασαν στη βόρεια Γάζα αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά από το Μπέιτ Χανούν του Ισραήλ.
  • Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα σκότωσαν 11, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά στη Ράφα.
  • Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από τον προσφυγικό καταυλισμό Νουζεϊράτ, αφήνοντας πίσω του καταστροφή.
  • Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου έφτασε τους 33.970, ενώ άλλοι 76.770 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

***

-ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:

ΟΗΕ: Σε 19.000 ανέρχονται τα ορφανά παιδιά στη Γάζα μετά τον θάνατο 6.000 γυναικών – Νέα φονική επιδρομή στο Μαγκάζι

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου