21 Απριλίου 2024

ΗΠΑ: Οι διαμαρτυρίες στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια συνεχίζονται μια μέρα μετά τις συλλήψεις 100+ ατόμων και τη διάλυση του καταυλισμού αλληλεγγύης στη Γάζα

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη σε: Αγγλικα, Ιταλικα

Οι διαμαρτυρίες στο Κολούμπια συνεχίζονται μια μέρα μετά τις συλλήψεις 100+ ατόμων από την αστυνομία της Νέας Υόρκης και τη διάλυση του καταυλισμού αλληλεγγύης στη Γάζα

Εδώ στη Νέα Υόρκη, τα ΜΑΤ εισέβαλαν σε έναν ειρηνικό καταυλισμό διαμαρτυρίας φοιτητών, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 108 άτομα. Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Minouche Shafik, κάλεσε την αστυνομία της Νέας Υόρκης να εκκαθαρίσει τον καταυλισμό αλληλεγγύης στη Γάζα στο νότιο γκαζόν της πανεπιστημιούπολης, όπου φοιτητές του Κολούμπια και του Μπάρναρντ είχαν εγκατασταθεί μία ημέρα νωρίτερα για να απαιτήσουν από την ηγεσία του πανεπιστημίου να απεξαρτηθεί από το Ισραήλ. Ο αρχηγός της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης John Chell δήλωσε ότι ο Shafik χαρακτήρισε τη διαδήλωση ως ” εμφανή και παρόντα κίνδυνο”, αλλά ότι οι αστυνομικοί βρήκαν τους φοιτητές ειρηνικούς και συνεργάσιμους. Ο Shafik προειδοποίησε ότι όλοι οι φοιτητές που συμμετείχαν στον καταυλισμό θα αποβληθούν. Την Πέμπτη επιβεβαιώθηκαν τουλάχιστον τρεις αποβολές φοιτητών του Μπάρναρντ, μεταξύ των οποίων και η Isra Hirsi, κόρη του βουλευτή Ilhan Omar.

Οι φοιτητές και τα μέλη του διδακτικού προσωπικού του Κολούμπια παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Πέμπτης. Πρόκειται για την Αμερικανοπαλαιστίνια μεταπτυχιακή φοιτήτρια Layla Saliba, η οποία έχει χάσει 14 μέλη της οικογένειάς της στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Layla Saliba: “Σήμερα ήταν μια μαύρη μέρα για την ελευθερία του λόγου στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια, επειδή το Κολούμπια δείχνει ότι αν πεις ή κάνεις κάτι με το οποίο το πανεπιστήμιο δεν συμφωνεί, είναι πρόθυμο να ασκήσει βία εναντίον σου και ότι είναι πρόθυμο να θέσει σε κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία των φοιτητών του για να προστατεύσει τις δημόσιες σχέσεις και την εικόνα του. Ακριβώς εδώ έχουμε μερικούς αστυνομικούς των ΜΑΤ. Κοιτάξτε, εκεί πέρα. Μας αντιμετωπίζουν σαν απειλή για την εθνική ασφάλεια απλώς και μόνο επειδή δίνουμε συνέντευξη Τύπου”.

Η Layla Saliba ήταν επίσης μία από τις φοιτήτριες του Κολούμπια που δέχτηκαν επίθεση με χημικά τον Ιανουάριο κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στην πανεπιστημιούπολη.

Μετά τις συλλήψεις, οι φοιτητές συνέχισαν να συγκεντρώνονται στην πανεπιστημιούπολη, όπου οι μεγάλες διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζονται.

Η αναμέτρηση της Πέμπτης με την αστυνομία της Νέας Υόρκης ήταν η μεγαλύτερη σύλληψη στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια από το 1968, όταν η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 700 φοιτητές που διαμαρτύρονταν για τους δεσμούς της σχολής με τον πόλεμο του Βιετνάμ και για τα σχέδια του Κολούμπια να επεκταθεί στο Χάρλεμ με την κατασκευή γυμναστηρίου στο Morningside Park.

Μπορείτε να βρείτε το αρχικό άρθρο εδώ

ΠΗΓΗ

-ΣΧΕΤΙΚΟ και το ακόλουθο:


Zωντανή σύνδεση με τις κινητοποιήσεις στο πανεπιστήμιο Κολούμπια

Περισσότεροι από 100 φοιτητές του πανεπιστημίου Κολούμπια συνελήφθησαν την Πέμπτη έπειτα από εντολή της προέδρου του ιδρύματος, Μινούς Σαφίκ, κατά τη διάρκεια κατάληψης προαύλιου χώρου του πανεπιστημίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη γενοκτονία που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα και απαιτώντας την αποεπένδυση του ιδρύματος από το Ισραήλ.

Μία ημέρα νωρίτερα, ορισμένοι από τους πρωτεργάτες της κινητοποίησης είχαν δει τις φοιτητικές τους ταυτότητες να ανακαλούνται και τους ίδιους να αποβάλλονται από το πανεπιστήμιο.

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών όμως συνεχίζονται ακάθεκτες, με άλλους φοιτητές του Κολούμπια να παίρνουν τη σκυτάλη από τους συναδέλφους τους, ενώ φοιτητές των πανεπιστημίων του Χάρβαρντ, της Βόρειας Καρολίνας, του Οχάιο και της Βοστόνης οργανώνουν τις δικές τους κινητοποιήσεις.

Δείτε ζωντανή εικόνα από τις κινητοποιήσεις στο πανεπιστήμιο Κολούμπια μέσω του BreakThrough News.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου