Γράφει ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ
«Περνάει» από τη Βουλή η τροπολογία που επιτρέπει σε ιδιώτες να χειρουργούν στο ΕΣΥ. Την … προεργασία των προηγούμενων κυβερνήσεων επικαλέστηκε ο υπουργός Υγείας
Ο Άδωνις Γεωργιάδης φρόντισε σήμερα στη Βουλή να κάνει ένα εξαιρετικό «πασχαλινό δώρο» στα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της Υγείας: Έφερε στη Βουλή για ψήφιση τροπολογία με την οποία επιτρέπεται σε ιδιώτες γιατρούς να χειρουργούν στα δημόσια νοσοκομεία και μάλιστα με αντίτιμο που θα καθορίσει… ο ίδιος με υπουργική απόφαση!
Βιασύνη
Η τροπολογία κατατέθηκε το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής, προκειμένου να ολοκληρωθεί τάχιστα, λίγο πριν το Πάσχα, η κοινοβουλευτική διαδικασία. Αν και, ομολογουμένως, δεν είχε κρύψει τις προθέσεις του αφού, την πολιτική της απάλειψης των ορίων μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών δομών του συστήματος Υγείας την έχει δημοσιοποιήσει από τον περασμένο Ιανουάριο. Μάλιστα, προσπάθησε πριν λίγες ημέρες να τη συμπληρώσει σε νομοσχέδιο με την μορφή προσθήκης. Η τροπολογία ψηφίστηκε αφού απορρίφθηκε – με βάση τη δεδηλωμένη- η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.
Η υποβάθμιση ως αιτιολογία
Ο Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε την νομοθετική του ρύθμιση ως μία λογική συνεργασίας του δημόσιου τομέα με τον ιδιωτικό δηλώνοντας πως «προσπαθούμε αυτά τα δύο συστήματα, δημόσιο και ιδιωτικό, να τα κάνουμε να συνεργαστούν για να παράγουν καλύτερες συνθήκες για τους πολίτες». Ως αιτιολογία μάλιστα παρουσίασε την …υποβάθμιση του ΕΣΥ που ή ίδια η κυβέρνηση προωθεί με συνέπεια όλα τα προηγούμενα χρόνια υποστηρίζοντας πως πρέπει «να εξαντλήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο ώστε να βρει ο πολίτης τις υπηρεσίες που δικαιούται» και έτσι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε όλον τον ιδιωτικό τομέα»! Επίσης έκανε λόγο για …άρνηση των γιατρών να εργαστούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει προκηρύξει το μεγαλύτερο πρόγραμμα πρόσληψης γιατρών από καταβολής του ΕΣΥ.
Επικαλέστηκε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Όμως ένα εντυπωσιακό στοιχείο της όλης διαδικασίας ήταν ο τρόπος με τον οποίο η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε την προκλητική αυτή ρύθμιση, που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων και των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία: Βάσισε την πολιτική λογική της, όχι μόνον στις – δεδομένες – προθέσεις της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της Υγείας αλλά και στις πολιτικές που έχουν ασκηθεί από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης: Τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ!
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Άδωνις Γεωργιάδης αντέκρουσε τη ρητορεία του ΠΑΣΟΚ που «επιστράτευσε» στην πολιτική επιχειρηματολογία του την δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, από τους Παρασκευά Αυγερινό και Γιώργο Γεννηματά την περίοδο της πρώτης 4ετίας της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, επικαλούμενος τον Αλέκο Παπαδόπουλο που επίσης υπήρξε υπουργός Υγείας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Εγκάλεσε, μάλιστα, την Χαριλάου Τρικούπη επειδή τον έχει …ξεχάσει.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη νομοθεσία του ΠΑΣΟΚ το 2001, που για πρώτη φορά θεσμοθέτησε την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων με τη θέσπιση απογευματινών ιατρείων και την καταβολή αντιτίμου από τους ασθενείς. Μάλιστα, η ρύθμιση αυτή του 2001 «ενισχύθηκε» το 2011 (πάλι επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) με διάταξη που προέβλεπε πως με απόφαση των διοικητών των νοσοκομείων μπορούν να γίνονται συμβάσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Έναν χρόνο αργότερα (επί κυβέρνησης Παπαδήμου) ορίστηκε ότι στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας μπορούν να διενεργούνται και χειρουργικές επεμβάσεις ή επεμβατικές πράξεις.
Αντίστοιχα, ο Άδωνις Γεωργιάδης επικαλέστηκε και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολλάκη, πως ήταν ο πρώτος ιδιώτης γιατρός που χειρούργησε σε δημόσιο νοσοκομείο και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Ζακύνθου. Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, που υποστήριξε ότι αυτό έγινε εθελοντικά και δίχως αμοιβή, ανέφερε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ νομοθετήθηκε η δυνατότητα αμοιβής ιδιωτών γιατρών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μέσω δελτίου παροχής υπηρεσιών προκειμένου να καλυφθούν έτσι ανάγκες των νοσοκομείων.
Αυτή ήταν άλλωστε και η επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να απαντήσει στα ζητήματα της συνταγματικότητας: Η μέχρι τώρα νομοθεσία. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και νυν κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ, Κώστα Τσίρα, που δήλωσε πως «η νομολογία είναι αυτή που όχι μόνο έχει δεχθεί τη διασύνδεση των δημόσιων νοσοκομείων με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών από ιδιώτες αλλά πολύ περισσότερο έχει δεχθεί ότι μια τέτοια διασύνδεση είναι απαραίτητος όρος για την παροχή ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας».
Από την πλευρά του ΚΚΕ, έγινε αναφορά και στην πρόταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε στο ΠΑΣΟΚ. Πιο συγκεκριμένα σε μία παράγραφο όπου επισημαίνονταν πως «αν ληφθεί υπόψη η πεπερασμένη δυνατότητα υποδομών και προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων, οι άδειες αυτές θα πρέπει να είναι περιορισμένες, γεγονός που ως εκ τούτου θα τις καθιστούσε περιζήτητες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι οι ιδιώτες γιατροί θα καταβάλουν αποζημίωση για τη χρήση των υποδομών και την απασχόληση προσωπικού, θα επέβαλε τη θέσπιση μιας επαρκώς ανταγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση των σχετικών αδειών, η οποία θα διασφάλιζε ισότιμη συμμετοχή των ιδιωτών στον διαγωνισμό και θα απέφερε μάλιστα το μέγιστο δυνατό όφελος στα δημόσια νοσοκομεία».
Σχολιάζοντας την θέση αυτή ο Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ: «Τους λέτε να κάνουν καλύτερα τη δουλειά. Τους λέτε, πώς θα αυξηθούν τα έσοδα των νοσοκομείων, να κάνουν διαγωνισμό, για να πληρώνουν οι ασθενείς ακόμη περισσότερα από τη στιγμή που δεν θα κριθεί αντισυνταγματική. Δηλαδή, τους λέτε ότι αφού το κάνετε που το κάνετε, κάντε το καλύτερα, για να μαζέψουν περισσότερα χρήματα τα νοσοκομεία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου