24 Απριλίου 2024

“Το ΝΑΤΟ είναι μια πολεμική μηχανή που ανήκει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας”: Συνέντευξη της Κριστίνε Καρτς, συντονίστριας του Διεθνούς Δικτύου Όχι στον Πόλεμο – Όχι στο ΝΑΤΟ

Αυτή η ανάρτηση είναι επίσης διαθέσιμη σε: Ισπανικα

 

Τον ερχόμενο Ιούλιο, μια νέα σύνοδος κορυφής της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον, η οποία στις 4/4 γιόρτασε τα 75 χρόνια από την ίδρυσή της. Οργανώσεις ειρήνης από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν επίσης στην αμερικανική πρωτεύουσα για να εκφράσουν την απόρριψή τους σε αυτή τη στρατιωτική συμμαχία που έχει εμπλακεί σε πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, το Ιράκ και την Ουκρανία. Με αυτή την αφορμή, η Κριστίνε Καρτς, συντονίστρια του Διεθνούς Δικτύου Όχι στον Πόλεμο – Όχι στο ΝΑΤΟ, μία εκ των διοργανωτών, έδωσε την ακόλουθη συνέντευξη.


Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και για το πώς έγινε η εμπλοκή σας με το Διεθνές Δίκτυο Όχι στον Πόλεμο, Όχι στο ΝΑΤΟ;

Ονομάζομαι Κριστίνε Καρτς, είμαι επιστήμονας πληροφορικής, ενεργή στο κίνημα ειρήνης από τη δεκαετία του ’80, αργότερα και στην Αλληλεγγύη με την Κούβα και τη Λατινική Αμερική. Τη δεκαετία του ’80 αγωνιστήκαμε ενάντια στα νέα αμερικανικά πυρηνικά όπλα που επρόκειτο να αναπτυχθούν στη Γερμανία. Είμαι ιδρυτικό μέλος (1996) του Ecomujer e.V. – Φεμινίστριες και περιβάλλον: ανταλλαγή απόψεων μεταξύ γυναικών από την Κούβα, τη Λατινική Αμερική και τη Γερμανία και συν-συγγραφέας του γερμανικού βιβλίου “Μαθαίνοντας από τον Νότο – Οι εναλλακτικές λύσεις της Λατινικής Αμερικής στον νεοφιλελευθερισμό” (Vom Süden lernen – Lateinamerikas Alternativen zum Neoliberalismus), που εκδόθηκε το 2008.

Όταν το φθινόπωρο του 2008 μάθαμε ότι το ΝΑΤΟ σχεδίαζε την 60ή επέτειό του με μια διπλή σύνοδο κορυφής και στις δύο πλευρές του Ρήνου, στο Στρασβούργο/Γαλλία και στο Κελ/Γερμανία, έγινε σαφές ότι έπρεπε να οργανώσουμε διαμαρτυρίες σε ευρωπαϊκό/διεθνές επίπεδο. Όλες οι σχεδόν 400 οργανώσεις-μέλη μας από 43 χώρες υπέγραψαν την ιδρυτική μας διακήρυξη “Έκκληση της Στουτγάρδης”, η οποία δυστυχώς εξακολουθεί να είναι επίκαιρη. Το ΝΑΤΟ είναι μια πολεμική μηχανή και ανήκει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Είμαι ιδρυτικό μέλος της καμπάνιας “Stop Airbase Ramstein”, της μεγαλύτερης αμερικανικής αεροπορικής βάσης εκτός ΗΠΑ, υπεύθυνης για τους πολέμους των αμερικανικών ντρόουν, η οποία είναι το αρχηγείο των κομάντος του ΝΑΤΟ και κόμβος για τη μεταφορά στρατιωτών, όπλων και πυρομαχικών, όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στη Δυτική Ασία. Από το 2015, διοργανώνουμε μια Εβδομάδα Ειρήνης το καλοκαίρι με κατασκήνωση ειρήνης, δημόσιες εκδηλώσεις, εργαστήρια, συγκεντρώσεις και δράσεις πολιτικής ανυπακοής. Τον Ιούλιο του 2023, η εκστρατεία μου απένειμε το Βραβείο Ειρήνης για τη δέσμευσή μου.

 

Γιατί το Διεθνές Δίκτυο Όχι στον Πόλεμο – Όχι στο ΝΑΤΟ αντιτίθεται στο ΝΑΤΟ;

Το ΝΑΤΟ είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική συμμαχία που υπήρξε ποτέ. Η ιστορία του ΝΑΤΟ είναι ποτισμένη με αίμα. Η στρατιωτική συμμαχία και αρκετά από τα κράτη μέλη της έχουν συμβάλει στην έναρξη πραξικοπημάτων και έχουν υποστηρίξει δικτατορίες. Διεξήγαγαν πολέμους σε όλο τον κόσμο, αποσταθεροποιώντας χώρες όπως η Αλγερία, το Βιετνάμ, τα Βαλκάνια, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και η Λιβύη, με αποτέλεσμα εκατομμύρια αθώα θύματα και τα λεγόμενα “αποτυχημένα κράτη”. Το 1999, με τον πόλεμο κατά του Κοσσυφοπεδίου/πρώην Γιουγκοσλαβίας, το ΝΑΤΟ επανέφερε τον πόλεμο στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά το 1945. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία και τη συμμετοχή.

Το ΝΑΤΟ είναι μια επιθετική στρατιωτική συμμαχία, ενισχύει την εχθρική αναπαράσταση της Ρωσίας και της Κίνας και τις δαιμονοποιεί, στιγματίζοντάς τες ως “συστημικούς αντιπάλους” κλιμακώνοντας τις αντιπαραθέσεις. Λύσεις που δεν περιλαμβάνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις, διάθεση κυριαρχίας και επιθετικότητα είναι αδιανόητες για το ΝΑΤΟ. Τα σχέδιά του δημιουργούν επιπτώσεις και προκλήσεις που απειλούν επιπλέον την κλιματική αλλαγή, την απώλεια της βιοποικιλότητας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Το Δίκτυο Όχι στον Πόλεμο – Όχι στο ΝΑΤΟ αντιτίθεται στην πολιτική του ΝΑΤΟ για τον πυρηνικό εξοπλισμό κατά παράβαση των δεσμεύσεων πυρηνικού αφοπλισμού της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) και καταδικάζει την εκστρατεία παραπληροφόρησης της συμμαχίας κατά της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων (ΣΑΠΟ). Τρεις χώρες του ΝΑΤΟ (οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία) διαθέτουν πυρηνικά όπλα και όλες εργάζονται για την ανανέωσή τους. Στο πλαίσιο της πυρηνικής ανταλλαγής, που οι συνθήκες με τις οποίες δεσμευόμαστε το απαγορεύουν, τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ βρίσκονται σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ: Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία και Τουρκία, ενώ τώρα θα επιστρέψουν και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ως προς τη στάση και τη σχέση της ΕΕ με το ΝΑΤΟ συζητείται αυτή τη στιγμή η εμβάθυνση των θεσμικών δεσμών σε στρατιωτικά θέματα. Ανεξάρτητες και συμπληρωματικές ευρωπαϊκές αμυντικές ικανότητες και στρατιωτικές δράσεις ευθυγραμμισμένες με τους στόχους του ΝΑΤΟ φαίνεται να είναι ευπρόσδεκτες στο πλαίσιο μιας ατζέντας καταμερισμού των βαρών που ενισχύει τη στρατιωτική ισχύ του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μοιράζονται τον στόχο να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικούς σκοπούς.

Το Δίκτυο Όχι στον Πόλεμο – Όχι στο ΝΑΤΟ απορρίπτει τη μιλιταριστική προσέγγιση της ασφάλειας που εκφράζεται στη στρατηγική της συμμαχίας, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των σημερινών πολέμων και θα αυξήσει την πιθανότητα μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Η κοινωνία μας χρειάζεται αφοπλισμό, διπλωματία και συνεργασία, επενδύσεις στην υγειονομική περίθαλψη, κοινωνικές υπηρεσίες και μέτρα για την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής. Μόνο η συνολική ασφάλεια, στο πλαίσιο της οποίας θα επιτευχθούν διπλωματικές συμφωνίες με τη Ρωσία και την Κίνα για τον αφοπλισμό, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την οικονομική και πολιτική συνεργασία, μπορεί να φέρει μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη. Η ΕΕ δεν πρέπει να περιοριστεί στο να αποτελεί παρακλάδι του ΝΑΤΟ. Μαζί με τα κράτη μέλη της, θα πρέπει να ακολουθήσει μια αυτόνομη, ειρηνική και αποστρατιωτικοποιημένη πολιτική ασφάλειας, βασισμένη στις αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι.

 

Πείτε μας για την κατάργηση του 2% του ΑΕΠ ως παροχή στο στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα..

Το ΝΑΤΟ 2030 επιβεβαιώνει ότι το ΝΑΤΟ είναι μια πολεμική συμμαχία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος και όχι των λαών. Δεν θα επιφέρει την ανθρώπινη ασφάλεια. Το Δίκτυό μας ζητά την κατάργηση του προτύπου της παροχής του 2% για τις στρατιωτικές δαπάνες και της υποχρέωσης εξοπλισμών (20% των στρατιωτικών προϋπολογισμών) – που αποφασίστηκε αντιδημοκρατικά στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία. Αντ’ αυτού, οι πόροι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και τη βελτίωση της ανθρώπινης ασφάλειας γενικότερα. Η απαίτηση του ΝΑΤΟ για αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες εμποδίζει τις χώρες να επενδύσουν επαρκώς στην υγειονομική περίθαλψη, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τη δράση για το κλίμα. Ο αφοπλισμός πρέπει να είναι η κεντρική πρόκληση.

Έχουμε αποφασίσει να συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις για τη διάλυση του ΝΑΤΟ. Θα εργαστούμε για την ενδυνάμωση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και πολιτικών, περιφερειακών θεσμών χωρίς αποκλεισμούς, στην αναζήτηση ικανών διεθνών πλατφορμών για την επίλυση συγκρούσεων, την κοινή ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ως εκ τούτου, το Δίκτυό μας απορρίπτει σθεναρά το ΝΑΤΟ 2030. Με την εκτροπή της προσοχής και των πόρων προς τον μιλιταρισμό, το ΝΑΤΟ 2030 θα καταστήσει επίσης αδύνατο για τη διεθνή κοινότητα να επιτύχει τους επείγοντες κλιματικούς στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού και της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι παγκόσμια αλληλεγγύη και διεθνή συνεργασία για να λύσουμε τις κοινές μας προκλήσεις: τις επιπτώσεις της πανδημίας, την κλιματική έκτακτη ανάγκη και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Δεν έχουμε καμία ανάγκη αυτή την αναχρονιστική στρατιωτική συμμαχία που κυριαρχεί το δυτικό ημισφαίριο. Συνεχίζουμε να ζητάμε τη διάλυση του ΝΑΤΟ.

 

Υπάρχει πιθανότητα οι χώρες του ΝΑΤΟ να εμπλακούν πολύ περισσότερο στον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι αυτό επικίνδυνο και ποιες είναι οι συνέπειες;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος μέρα με τη μέρα, καθώς γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να τον κερδίσει. Οι ΗΠΑ αποσύρουν τη χρηματοδότηση και η ΕΕ θέλει να συνεχίσει την προμήθεια, ενώ η Γερμανία έχει γίνει ο μεγαλύτερος χρηματοδότης και προμηθευτής όπλων. Ο Ζελένσκι ξεμένει από υλικά και στρατιώτες.

Την περασμένη εβδομάδα η Ουκρανία επιτέθηκε για δεύτερη φορά στο αεροδρόμιο του Σαράτοφ, αλλά “ευτυχώς” δεν το χτύπησε, επειδή εκεί βρίσκεται όχι μόνο η πολεμική αεροπορία που διαθέτει πυρηνικά, αλλά και οι πυρηνικοί πύραυλοι. Αν είχαν δεχθεί επίθεση, δεν θα καθόμασταν πλέον εδώ να συζητάμε.

Είναι πολύ πιθανό ότι τα κράτη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να εμπλακούν ακόμη περισσότερο στον πόλεμο από ό,τι προηγουμένως. Ο Μακρόν μιλάει για χερσαία στρατεύματα και είναι γνωστό ότι στρατιωτικό προσωπικό διαφόρων βαθμών και προσόντων από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία έχει αναπτυχθεί, κυρίως ως εκπαιδευτές. Ο χρόνος τρέχει και πρέπει να στείλουμε διπλωμάτες αντί για όπλα. Υπάρχουν σχέδια για διαπραγματεύσεις και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια δίκαιη ειρήνη, διαφορετικά το ΝΑΤΟ δεν θα έχει συνεισφέρει σε τίποτε άλλο από το να παράγει το επόμενο αποτυχημένο κράτος. Ο αφοπλισμός προς όφελος της ανάπτυξης είναι το ζητούμενο. Χρειαζόμαστε χρήματα για την ανοικοδόμηση και την κοινωνική, οικολογική και κλιματική προστασία. Δεν είναι σαφές για πόσο καιρό ο καγκελάριος Σολτς θα διατηρήσει την άρνησή του να στείλει πυραύλους στην Ουκρανία.

 

Ανακαλύφθηκε ότι γερμανικό στρατιωτικό προσωπικό “συζητούσε” για επίθεση σε γέφυρα στην Κριμαία. Είναι η Γερμανία σε πόλεμο με τη Ρωσία; Ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της κατάστασης;

Πρόκειται για σκάνδαλο, αλλά για μένα είναι περισσότερο το περιεχόμενο διαρροής παρά η ίδια η διαρροή. Η Γερμανία δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά οι στρατηγοί είναι περήφανοι για τα όπλα τους και ήθελαν να δείξουν τι μπορούν να κάνουν για να πάρουν το πράσινο φως για την αποστολή, αλλά η εμπλοκή της Γερμανίας δεν θα έπρεπε να είναι ορατή. Αναρωτιέμαι γιατί δεν υπάρχει κανένα σημάδι για πειθαρχική δίωξη. Ποιο είναι το πραγματικό σκάνδαλο που προς το παρόν εξακολουθεί να συγκαλύπτεται;

 

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη έχει χάσει την ανεξαρτησία της από τις ΗΠΑ, οι οποίες επιβάλλουν την ατζέντα και τα συμφέροντά της. Τι πιστεύετε;

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να διευκρινίσουμε αν πρόκειται για την ΕΕ ή την Ευρώπη, η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από την ΕΕ. Θα πρέπει να μιλήσουμε για την ΕΕ, διότι πρόκειται για τις οικονομικά και στρατιωτικά ισχυρότερες χώρες. Εν τω μεταξύ, η πίσω αυλή της Αμερικής άλλαξε και η ΕΕ είναι το λαγωνικό της Αμερικής, σε βάρος της ΕΕ και της Γερμανίας ειδικότερα. Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα, οι τιμές, ιδίως οι τιμές της ενέργειας, αυξάνονται και το ίδιο και ο πληθωρισμός. Οι κυρώσεις είναι ενοχλητικές για τη Γερμανία, εξακολουθούμε να καταναλώνουμε ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά τώρα όχι απευθείας, έρχεται μέσω Ινδίας και κοστίζει πολύ περισσότερο. Η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται.

 

Όσον αφορά την Ουκρανία, γιατί η Δύση προτιμά να συνεχίσει τον πόλεμο αντί να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις;

Δεν ξέρω, ίσως επειδή είναι ερωτευμένοι με τον πόλεμο και συνδέονται άμεσα με τα συμφέροντα της βιομηχανίας όπλων. Δεν ξέρω κανέναν σοβαρό λόγο για τη συνέχιση του πολέμου.

 

Γιατί η Γερμανία υποστηρίζει την ισραηλινή κυβέρνηση που διαπράττει πραγματική γενοκτονία στην Παλαιστίνη;

Μου είναι ακατανόητο γιατί η γερμανική κυβέρνηση δεκαπλασίασε τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου. Κλείνει τα μάτια σε όλα όσα συμβαίνουν εξαιτίας του Ολοκαυτώματος. Και επίσης δεν θέλει να αναγνωρίσει τη δική της γενοκτονία, την πρώτη γενοκτονία του περασμένου αιώνα κατά των Ερέρος (Νότια Αφρική – σημερινή Ναμίμπια). Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία θα μπορούσαν να σταματήσουν τη γενοκτονία της Παλαιστίνης, αν σταματούσαν τις εξαγωγές όπλων και τη χρηματοδότηση. Ένα από τα συνθήματά μας στη φετινή πασχαλινή πορεία ήταν: “Η Γερμανία χρηματοδοτεί – το Ισραήλ σφαγιάζει”.

 

Τι ετοιμάζετε το προσεχές διάστημα;

Το Διεθνές Δίκτυο Όχι στον Πόλεμο – Όχι στο ΝΑΤΟ μαζί με τις οργανώσεις Campaign for Nuclear Disarmament, CODEPINK, DSA International Committee, Global Network Against Weapons & Nuclear Power in Space, Global Women for Peace United Against NATO, International Peace Bureau, NC Peace Action, Nuclear Age Peace Foundation, RootsAction. org, United National Antiwar Coalition, Veterans For Peace, Vrede, Women’s International League for Peace and Freedom US, και World BEYOND War, οργανώνουμε ένα Σαββατοκύριακο διαμαρτυρίας (5-7 Ιουλίου 2024) ενάντια στην πολεμική σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, που θα πραγματοποιηθεί 9-11 Ιουλίου.

Όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη νέα ιστοσελίδα NoNATOYesPeace.org.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου