25 Απριλίου 2024

Λεωνίδας Βατικιώτης: Ο ξεσηκωμός των φοιτητών στις ΗΠΑ, η Γάζα και οι οικονομίες πολέμου - «Βράζουν» τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ (ΗΧΗΤΙΚΟ)


 

 
 
Μιλάει στον 98.4 για τον ξεσηκωμό των φοιτητών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Ο δημοσιογράφος και οικονομολόγος Λεωνίδας Βατικιώτης, μιλάει στον 98.4 για τον ξεσηκωμό των φοιτητών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και μάλιστα στην απολαούμενη ελίτ αυτών, υπέρ του Παλαιστινιακού λαού κατά της σφαγής χιλιάδων αμάχων από το Ισραήλ στη Γάζα.

Μάλιστα όπως σημειώνει το φοιτητικό κίνημα παρά την άγρια καταστολή και τις δεκάδες συλλήψεις, εξαπλώνεται αντί να υποχωρεί στις ΗΠΑ.

Περιγράφει την κατάσταση στη Γάζα και το πώς οι διεθνείς οργανισμοί ακυρώνουν τα αφηγήματα του Ισραήλ με σκληρές καταδίκες για το τι πραγματικά συμβαίνει.

Με αφορμή όμως την εκρηκτική κατάσταση στην Μέση και Εγγύς Ανατολή, αλλά και στην Ουκρανία, ο Λεωνίδας Βατικιώτης, εξηγεί γιατί κατά την γνώμη του, την ώρα που οι ΗΠΑ έχουν μετατραπεί σε βασικό εξαγωγέα ενέργειας στην Ευρώπη, οι μεγάλες χώρες της Ε.Ε. προσαρμόζονται σε οικονομίες πολέμου, κερδίζοντας δισεκατομμύρια ευρώ από την πώληση οπλικών συστημάτων και πολεμο-εφοδίων, την ώρα που για τους λαούς της Ευρώπης υπάρχει το νέο δημοσιονομικό κοστούμι λιτότητας.

***

usa
(AP Photo/Mark Baker)

«Βράζουν» τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, τελεσίγραφο από τη διοίκηση του Columbia

Φοιτητικές αντιπολεμικές κινητοποιήσεις σε Columbia, Yale, Michigan, Humboldt, Νέα Υόρκη, Berkeley.

Ο αντιπολεμικός αγώνας εκατοντάδων φοιτητών στις ΗΠΑ συνεχίζεται και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων λαμβάνουν αυταρχικά μέτρα στην προσπάθεια καταστολής των δράσεων πριν λάβουν μεγαλύτερες διαστάσεις.

Οι διαδηλωτές στο πανεπιστήμιο Columbia έλαβαν τελεσίγραφο από τη διοίκηση να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, ενώ δεκάδες παρέμειναν σε δύο υπό κατάληψη κτίρια στην πανεπιστημιούπολη της Βόρειας Καλιφόρνια.

Οι φοιτητές απαιτούν από τα πανεπιστήμιά τους να διακόψουν τους οικονομικούς δεσμούς με το Ισραήλ και να αποχωρήσουν από τις εταιρείες που δεν εναντιώνονται ή και στηρίζουν την πολύμηνη αιματηρή σύγκρουση. Δεκάδες διαδηλωτές έχουν συλληφθεί.

Η πρόεδρος του Columbia Minouche Shafik έθεσε ως προθεσμία της  τα μεσάνυχτα της Τετάρτης για να επιτευχθεί συμφωνία με τους σπουδαστές και να τερματιστεί η κατάληψη, διαφορετικά «θα πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικές επιλογές», όπως χαρακτηριστικά σχολίασε. Η προθεσμία παρήλθε δίχως την επίτευξη συμφωνίας. 

(AP Photo/Haven Daley)

Οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, όμως, αυξάνονται σε όλη τη χώρα. Διαδηλωτές στο Πολιτειακό Πολυτεχνείο της Καλιφόρνια, Humboldt, περίπου 300 μίλια άρχισαν να χρησιμοποιούν έπιπλα, σκηνές, αλυσίδες για να μπλοκάρουν τις εισόδους του κτιρίου τη Δευτέρα το βράδυ. Οι φοιτητές καταγγέλλουν αστυνομική βία και προσπάθεια εκφοβισμού. Τουλάχιστον τρεις φοιτητές συνελήφθησαν, ενώ οι σπουδαστές έχουν καταλάβει δύο κτίρια της πανεπιστημιούπολης την Τρίτη.

Οι διαμαρτυρίες είχαν φουντώσει τους τελευταίους μήνες, αλλά έλαβαν μεγαλύτερες διαστάσεις όταν περισσότεροι από 100 διαδηλωτές που κατασκήνωσαν στην πανεπιστημιούπολη του Μανχάταν την Πέμπτη.

Μέχρι αργά τη Δευτέρα στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, η αστυνομία είπε ότι 133 διαδηλωτές τέθηκαν υπό κράτηση και όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι με κλήτευση για να εμφανιστούν στο δικαστήριο.

Στο Κονέκτικατ, η αστυνομία συνέλαβε 60 διαδηλωτές - μεταξύ των οποίων 47 φοιτητές  από το Yale-, αφού αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την πλατεία στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης, όπου έχουν στήσει σκηνές. 

Tην Τρίτη, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης του Michigan με σχεδόν 40 σκηνές και εννέα συλλήψεις διαδηλωτών. Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στην πανεπιστημιούπολη της Μινεσότα το απόγευμα για να απαιτήσουν την απελευθέρωσή τους.

Το πανεπιστήμιο του Harvard στη Μασαχουσέτη προσπάθησε να «προλάβει» τις διαμαρτυρίες κλειδώνοντας τις περισσότερες πύλες και περιορίζοντας την πρόσβαση σε όσους έχουν φοιτητική ταυτότητα. Το σχολείο έχει επίσης αναρτήσει πινακίδες που προειδοποιούν να μην τοποθετηθούν σκηνές ή τραπέζια στην πανεπιστημιούπολη χωρίς άδεια.

Οι διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley είχαν στήσει περίπου 30 σκηνές έως την Τρίτη και δηλώνουν πως εμπνεύστηκαν από τους διαδηλωτές του Columbia «τους οποίους θεωρούμε ότι είναι η καρδιά του φοιτητικού κινήματος», είπε ο φοιτητής νομικής Malak Afaneh.

***

-ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:

Κινητοποιήσεις φοιτητών στο NYU Stern School of Business, στη Νέα Υόρκη | AP Photo/Mary Altaffer

Ξεσηκωμός αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη από τα αμερικανικά πανεπιστήμια

Κάθε μέρα και μεγαλύτερη είναι η κινητοποίηση των φοιτητών σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ ενάντια στην άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και οι σωρηδόν συλλήψεις δεν πρόκειται να τους σταματήσουν. ● Οι προκλητικές δηλώσεις Μπάιντεν στη λογική των... ίσων αποστάσεων εξόργισαν ακόμα περισσότερο τους φοιτητές......

***

Πρωτοφανές κύμα καταλήψεων με τα χρώματα της Παλαιστίνης στα αμερικανικά πανεπιστήμια – Φοιτητής μιλά στο ΤΡΡ

 

Οι καταλήψεις στα κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής, με αίτημα τη διακοπή της χρηματοδότησης στο κράτος σφαγέα, το Ισραήλ, όχι μόνο δεν καταλάγιασαν με την άγρια αστυνομική παρέμβαση, αλλά το κίνημα στήριξης στον λαό της Παλαιστίνης γιγαντώθηκε. Ο Βαγγέλης Ηλίας είναι μεταπτυχιακός φοιτητής. Βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, έξω από το Κολούμπια τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές και μεταφέρει στο ΤΡΡ όσα διαδραματίζονται εκεί, από την περασμένη Τετάρτη.......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου