John Tlumacki/The Boston Globe via AP |
Τουλάχιστον 40 καμπς υπέρ της Παλαιστίνης έχουν δημιουργηθεί σε πανεπιστημιουπόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, που παραμένουν σε αναβρασμό παρά το όργιο καταστολής.
Το τελευταίο 24ωρο μαζικές συλλήψεις μελών του φοιτητικού κινήματος προστέθηκαν στις εκατοντάδες άλλες των νέων, που απαιτούν την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την αποσύνδεση των ιδρυμάτων τους από εταιρείες, που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ, εκατοντάδες φοιτητές και εξωτερικοί διαδηλωτές συνελήφθησαν και υπήρξαν ορισμένες σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία.
Τουλάχιστον 100 φοιτητές συνελήφθησαν τη νύχτα της Παρασκευής, ως επί το πλείστον στο Emerson College της Βοστώνης, ενώ περισσότεροι από 20 τέθηκαν υπό κράτηση στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Στη Βοστώνης η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έβαλε τέλος σε διαμαρτυρία μέσα στο Πανεπιστήμιο.
Το Κολούμπια ήταν μόνο η αρχή
Οι κινητοποιήσεις πυροδοτήθηκαν χάρη στους μπροστάρηδες του Κολούμπια. Μια πρόταση μομφής για την πρόεδρο του απέτυχε αλλά η σύγκλητος τώρα ζητά έρευνα για την ηγεσία της διοίκησης.
Το σχετικό ψήφισμα εγκρίθηκε με ψήφους 62 έναντι 14, σύμφωνα με τους New York Times, και η Σαφίκ ελέγχεται εξονυχιστικά μετά την απόφαση της περασμένης εβδομάδας να καλέσει την αστυνομία της Νέας Υόρκης στην πανεπιστημιούπολη και να τους εξουσιοδοτήσει να διαλύσουν έναν καταυλισμό, με αποτέλεσμα τη σύλληψη περισσότερων από 100 φοιτητών διαδηλωτών.
Θυμίζουμε ότι τα ξημερώματα της Τετάρτης 17 Απριλίου, μια μικρή ομάδα φοιτητών έστησε τις σκηνές της στο Κολούμπια, διαδηλώνοντας κατά των εγκλημάτων του Ισραήλ στη Γάζα, ζητώντας από το πανεπιστήμιό τους να σταματήσει να συνεργάζεται με εταιρείες που υποστηρίζουν τον πόλεμο.
Την ίδια ώρα η Σαφίκ καλούνταν να δώσει εξηγήσεις στο Κογκρέσο σχετικά με τα περί αντισημιτισμού στην πανεπιστημιούπολη και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις κατά του Ισραήλ. Η ίδια υπερασπίστηκε τις ενέργειες στις οποίες είχε ήδη προβεί. Οι φοιτητές, είπε, «έλαβαν το μήνυμα ότι οι παραβιάσεις των πολιτικών μας θα έχουν συνέπειες».
Το επόμενο απόγευμα έλαβε μια απόφαση που θα έβαζε φωτιά σε κολέγια ανά τις ΗΠΑ. Οι φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη αρνήθηκαν να φύγουν. Για εκείνη είχαν δημιουργήσει ένα «ενοχλητικό και εκφοβιστικό περιβάλλον» για πολλούς από τους συμφοιτητές τους. Και κάλεσε την αστυνομία με τους αστυνομικούς του μεγαλύτερου Α.Τ. των ΗΠΑ, να προχωρούν σε μαζικές συλλήψεις για πρώτη φορά μετά τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου του Βιετνάμ, πριν από πέντε και πλέον δεκαετίες. «Ήταν ένα σοκ για όλους μας», δήλωσε η Rashida Mustafa, διδακτορική φοιτήτρια στο Κολούμπια. «Ήμουν δύσπιστη. Αλλά το ένιωσα σαν ένα κάλεσμα για δράση».
Η οργή των φοιτητών ξέσπασε άμεσα. Μέχρι την επόμενη μέρα, ένας άλλος καταυλισμός διαμαρτυρίας είχε δημιουργηθεί σε άλλο γκαζόν, λίγα μόλις μέτρα μακριά. Ήταν πολύ μεγαλύτερος από την πρώτο και εμπλουτίστηκε με δωρεάν τρόφιμα, ζωντανές παραστάσεις και ομάδα ασφαλείας για περιφρούρηση στην πύλη.
Γέιλ, Ουάσινγκτον, Τέξας...
Μια μέρα μετά ακόμα ένα καμπ στήθηκε λίγο περισσότερο από 110 χιλιόμετρα μακρυά, στο Γέιλ στο Κονέκτικατ. Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας κινητοποιήσεις λάμβαναν χώρα σε δεκάδες πανεπιστημιουπόλεις και επεκτάθηκαν μέχρι το Σαββατοκύριακο.
H αστυνομία έφτασε ξημερώματα της 22ας Απριλίου στο Γέιλ, την ώρα που πολλοί φοιτητές κοιμόντουσαν. Σχεδόν 50 φοιτητές συνελήφθησαν αφού αρνήθηκαν να φύγουν. «Ήρθαν πολύ γρήγορα και χωρίς καμία προειδοποίησε» είπε ο φοιτητής νομικής στο BBC καταδικάζοντας την κλήση των αστυνομικών στο πανεπιστήμιο, παρά το γεγονός ότι διαμαρτύρονταν ειρηνικά.
Η καταστολή του κινήματος έχει εγείρει σφοδρές αντιδράσεις για τη στάση των διοικήσεων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ελίτ, καθώς οι φοιτητές δεν ζητούν τίποτα παράλογο από τους διευθυντές: να σταματήσουν τα κεφάλαια από εταιρείες, που συνδέονται με τον πόλεμο, να διακόψουν τους δεσμούς με ισραηλινά ακαδημαϊκά ιδρύματα και να ζητήσουν επίσημα κατάπαυση του πυρός.
Στο Πανεπιστήμιο του Τέξας αστυνομικοί -μερικοί έφιπποι- σταμάτησαν την περασμένη Τετάρτη εκατοντάδες φοιτητές που κατέλαβαν ένα πανεπιστημιακό γκαζόν. Ουάσινγκτον και Καλιφόρνια είναι ορισμένες μόνο από τις περιοχές που μπήκαν στον χορό των κινητοποιήσεων.
Διαχωρίζουν τη στάση τους από τον αντισημιτισμό
Στο
μεταξύ Εβραίοι φοιτητές και καθηγητές φοβούνται για την ασφάλειά τους.
Σε συνεντεύξεις αυτή την εβδομάδα Εβραίοι σε διάφορα πανεπιστήμια
μίλησαν για περιστατικά που τους έκαναν να αισθάνονται άβολα, από
συνθήματα και πλακάτ που υποστήριζαν τη Χαμάς, μέχρι σωματικές συμπλοκές
και απειλές.
Πολλοί διαδηλωτές προσπάθησαν να
αποστασιοποιηθούν από τα αντισημιτικά περιστατικά και σε ορισμένες
περιπτώσεις κατηγόρησαν εξωτερικούς ταραξίες. Άλλωστε, πολλοί Εβραίοι
συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες.
Κι ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ιδρυμάτων και των φοιτητών συνεχίζονται, πολλοί διαδηλωτές - και αλληλέγγυοι στον αγώνα τους- είναι πεπεισμένοι ότι η σκληρή αστυνομική στρατηγική δεν θα κάμψει το κίνημα αλλά θα βοηθήσει την ανάπτυξή του.
Η καταστολή δεν κάμπτει το κίνημα
«Πρόκειται για ένα κίνημα που ξεκίνησε με μόλις 70 φοιτητές», δήλωσε στο BBC από τη Μινεσότα η Δημοκρατική βουλευτής Ιλχάν Όμαρ, που επικρίνει έντονα την πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν στη Γάζα. "Και επειδή το Πανεπιστήμιο Κολούμπια αποφάσισε να τους καταστείλει και να παραβιάσει την πρώτη τους τροπολογία, αυτό έχει πλέον εξαπλωθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο». Η κόρη της ήταν μία από τους συλληφθέντες του Κολούμπια. Φοιτήτρια του USC εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αστυνομία κλιμάκωσε την κατάσταση.
Για ορισμένους παρατηρητές, οι διαμαρτυρίες παραπέμπουν στη δεκαετία του 1960 και στις διαδηλώσεις κατά της εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ. Η Marianne Hirsch, καθηγήτρια του Κολούμπια που συμμετείχε τότε στις διαμαρτυρίες, δήλωσε στους δημοσιογράφους η κατάσταση στη Γάζα θα πρέπει να καταστήσει "αδύνατη τη συνέχιση των συνηθισμένων δραστηριοτήτων".
Το κύμα διαδηλώσεων έρχεται σε μια πολιτικά αγχωτική περίοδο για τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει επικριθεί από ορισμένους για την υποστήριξη του Ισραήλ από τη χώρα του, καθώς διεξάγει εκστρατεία επανεκλογής.
Ορισμένοι Δημοκρατικοί φοβούνται ότι χιλιάδες διαδηλωτές θα κατακλύσουν το εθνικό συνέδριο του καλοκαιριού στο Σικάγο, όπου το κόμμα θα τον αναδείξει επίσημα υποψήφιο πρόεδρο. Το συνέδριο του 1968, επίσης στο Σικάγο, επισκιάστηκε από τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις.
Ο Αχμάντ Χασάν, απόφοιτος του USC, εκτιμά πως φοιτητικές διαμαρτυρίες θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στις ΗΠΑ. «Πάντα εναπόκειτο στους φοιτητές να πουν στους ανθρώπους ότι αυτό δεν είναι σωστό», είπε, «ότι δεν θα το ανεχτούμε αυτό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου