21 Απριλίου 2024

Είναι αλήθεια; Μετά από 50 χρόνια… μπαίνουμε στα δάση όλοι οι φορείς μαζί, για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών; - Του Δρ. Ελευθέριου Σταματόπουλου* (ΕΙΚΟΝΕΣ)


Σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός των Πυροσβεστών κος Κικίλιας έκανε μια θριαμβευτική ανακοίνωση και συνέντευξη τύπου σε σχέση με το Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε ο ίδιος ο κος Βασίλης Κικίλιας, με τον ΑΔΜΗΕ… και τον ΔΕΔΔΗΕ… για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών σε δασικές εκτάσεις της Αττικής.

Δήλωσε ότι πρόκειται για αντιπυρικές ζώνες στην Πάρνηθα, στο Διόνυσο, στην Πεντέλη, στον Υμηττό, περιοχές που έχει υποδείξει η πυροσβεστική ως πιο ευαίσθητες εντός της Αττικής.

Κι από την χαρά του (θα δούμε αν είναι δικαιολογημένη) είπε:

«Μετά από 50 χρόνια προσπαθειών τελικά ο ΔΕΔΔΗΕ, ο ΑΔΜΗΕ, οι ειδικοί επιστήμονες, οι δασολόγοι, η Πολιτική Προστασία, η πυροσβεστική, μπαίνουμε στα δάση να κάνουμε αντιπυρικές ζώνες. Το χρειαζόμαστε. Είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για την προστασία και των υψηλών δικτύων, των δικτύων της ΔΕΗ, αλλά και για να μπορούν να περνάνε τα πυροσβεστικά μας και να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές. Είναι κάτι το οποίο τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος μου ζήτησαν ξανά και ξανά τους τελευταίους μήνες σε ό,τι έχει να κάνει με την προσπάθεια υποστήριξης των πυροσβεστών μας, υποστήριξης των δασοκομάντος μας, υποστήριξης των δασεργατών και των δασαρχών και όλων των ανθρώπων, αυτών που μπαίνουν κι επιχειρούν μέσα στο δάσος, να δώσουν τη δυνατότητα στους επαγγελματίες, στους ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν και σε αυτούς οι οποίοι κινούνται ή έχουν υλικό μες στο δάσος, να μας βοηθήσουν έτσι ώστε να μπορέσουμε να το προασπίσουμε», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας».

Αλήθεια για ποιους ειδικούς επιστήμονες μιλάει; Αναφέρεται στους Δασολόγους που μόνο αυτοί είναι πράγματι οι ειδικοί στο θέμα ή και σε άλλους; 

Μήπως εννοεί και άλλους «ειδικούς» όπως π.χ των συμπαθών Αποφοίτων της Αρχιτεκτονικής; Ξέρετε εκείνων που ψευτοεκπόνησαν κάτι δισέλιδα ψευτοδασοτεχνικών μελετών του 2021 για ψευτοπυροπροστασία στα δάση της Αττικής και πάλι. (Λεπτομέρεια: ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΗΚΑΝ ΤΟ 2021).

Και γιατί χρειάστηκαν 50 χρόνια προσπάθειες για να «μπούμε όλοι μαζί στα Δάση….»; 

Μιλάει μάλλον για τον εαυτό του και την Πυροσβεστική.

Το κατάλαβε όλος ο κόσμος ότι δεν έμπαιναν (εκτός μόνο από τους εθελοντές). Τώρα το ομολογεί και ο ίδιος.

Γιατί όμως δεν έμπαιναν και τώρα θα μπουν; Τι άλλαξε;

Αγαπητοί φίλοι δεν άλλαξε ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΚΤΌΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΕΞΕΛΕΚΤΟ ΞΟΔΕΜΑ ΠΑΚΤΩΛΟΥ ΧΡΗΜΑΤΩΝ. 

Πληροφορούμε τον κο Υπουργό ότι το 1974 αλλά και πολύ ποιο πριν, ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ. Είμαστε (ως έθνος) με την Δασική Υπηρεσία, με τους Δασικούς Συνεταιρισμούς, την Τοπική αυτοδιοίκηση (στα περιαστικά. Τώρα αν ο ίδιος και αυτοί που νομίζει ότι διοικεί, κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις Δασικές πυρκαγιές, θέλουν συνεργασία χωρίς όμως ΔΙΑΚΡΙΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΊΝΑΙ εύκολη η διολίσθηση των ευθυνών σε όλους τους υπόλοιπους πλην της Πυροσβεστικής.

Του ζητούσαν, λέει, οι Πυροσβέστες ξανά και ξανά και επίμονα κλπ συναισθηματικά του «όλοι μαζί αγαπημένοι…» αντιπυρικές λωρίδες κλπ. Και έπρεπε να τους κάνει την χάρη;  

ΓΙΑΤΙ; ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΈΣ ΛΩΡΙΔΕΣ; Στην Δαδιά είχαμε 350 χιλιόμετρα !!! αντιπυρικές λωρίδες πολύ καλά συντηρημένες και πάνω από 3.000 χιλμ  δασικούς δρόμους αλλά δεν πήγε κανένα Πυροσβεστικό ποτέ. Εκτός αν ήταν ασφαλτοστρωμένος δρόμος.

Τι νομίζει ο κος Υπουργός; Ότι αρκεί να κοιτάνε την φωτιά από την άσφαλτο και να περιμένουν να σταματήσει στην αντιπυρική λωρίδα χωρίς να πάει κανένας;

Φωτο 1: Χαρακτηριστική αντιπυρική λωρίδα από το Δάσος της Δαδιάς… πριν καούν τα πάντα…

Φωτο 2: Σε εξέλιξη έρπουσα φωτιά στην Δαδιά με δυνατότητα άμεσης πρόσβασης … χωρίς όμως να πάει κανένας. Φυσικά όλα κάηκαν.

Φωτο 2: Άλλη μία «ηρωική κατάσβεση από…την άσφαλτο…για τις ανάγκες του ρεπορτάζ»

Το ερώτημα είναι: Πήγε κανένα πυροσβεστικό ή κάποιος πυροσβέστης σε κάποια αντιπυρική; (εννοείται πριν καεί το δάσος).

Τώρα, λοιπόν, που κάηκαν σχεδόν όλα τα δάση της Αττικής, τώρα !!!, ο ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ θα κάνουν αντιπυρικές λωρίδες;

Οι δύο φορείς και παλιά η ΔΕΗ ήταν πάντα υποχρεωμένοι να καθαρίζουν κάτω από τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τις καθάριζαν; Δεν τις καθάριζαν.  

Και συνέχισε ο κος Υπουργός:

«Επρόκειτο για ένα ταμπού εδώ και πολλά χρόνια, ότι «τα δάση πρέπει να είναι ανέπαφα και να μην μπορεί κανείς να περάσει, να μπει ή να λειτουργήσει μέσα σε αυτά, κάτι το οποίο δημιούργησε καύσιμη ύλη δεκαετιών, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα».

«Αυτή μας η πρωτοβουλία έγινε νόμος του κράτους στο τέλος του 2023 και έρχεται τώρα να επισφραγιστεί με αυτό το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου, της Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, που δεν περίμεναν αλλά έχουν ήδη ενεργήσει», σημείωσε ο κ. Κικίλιας. 

Να γελάσουμε ή να κλάψουμε;

ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ; Δεν πήρε χαμπάρι ότι τα δάση για πολλά χρόνια δίνουν ζωή και οικονομική ευμάρεια μέσω της διαχείρισης; 

Η διαχείριση των δασών κε Υπουργέ έχει ξεκινήσει συστηματικά από την δεκαετία του 1930… και είναι η βασική ενέργεια πρόληψης. Από την διαχείριση του δάσους πηγάζουν όλα τα αναγκαία μέτρα και ενέργειες, ανάπτυξης, διατήρησης των Δασών και προστασίας από κάθε καταστροφή.

Και η Διαχείριση συνεχίζεται ακόμα με ελάχιστα χρήματα και θα γινόντουσαν καλύτερα αν δεν είχε υφαρπάξει όλα τα προβλεπόμενα κονδύλια η Πυροσβεστική. Λοιπόν το εμπεδώσαμε, οι προστατευόμενοί του δεν έμπαιναν στα δάση.

Και συνέχισε ο κος Υπουργός : «Δεν αυταπατόμαστε, ξέρουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε μία πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο. Πράγματι ήταν μία χρονιά άνυδρη με πολύ πολύ μεγάλες προκλήσεις», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα θα συνεχίσει να δίνει τις μάχες του και να καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια με επαγγελματικό και οργάνωση».

Έχει δίκιο να φοβάται, γιατί αν η Πυροσβεστική συνεχίσει να δίνει μάχες όπως το έχουμε εδώ και 26 χρόνια, ξέρουμε και το αποτέλεσμα.

Μετά επανέλαβε τα γνωστά, γενικόλογα και φλύαρα «όλοι μαζί» κλπ.

Αγαπητοί φίλοι,

Ολόκληρο το σύστημα είναι άρρωστο. Βαριά άρρωστο, αργό, αδιάφορο, ανίκανο, κρυψίνοο, πολυέξοδο, αδικαιολόγητα πολυέξοδο, ύποπτα και διαπλεκόμενα πολυέξοδο.

Η λύση; Μία είναι η προφανής λύση: 

  1. Ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίες και ανάθεση του διακριτού ρόλου της Επιτήρησης, της επαναλειτουργίας των περίπου 150 ορεινών Πυροφυλακίων, της πρώτης πλήξης με ευέλικτα μέσα.

Είναι αυτονόητο ότι ο συντονισμός της Δασοπυρόσβεσης στα Δάση με παράλληλη μεταφορά των κονδυλίων της πρόληψης στην Διάθεση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και ταυτόχρονη εντατική  διαχείριση Δασών. 

  1. Ουσιαστική λειτουργία του Ειδικού Σώματος Δασοπροστασίας έργων πρόληψης τον χειμώνα και επιτήρησης και πρώτης πλήξης ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ κατά την αντιπυρική περίοδο. (Όπως το καθορίστηκε το ομόφωνο πόρισμα της Βουλής το 1993. Μέσα στην Δασική Υπηρεσία και ένστολο και ένοπλο Σώμα).
  2. Μεταφορά όλων των ευέλικτων Δασοπυροσβεστικών μέσων (περίπου 700-1.000 οχήματα) στην Δασική Υπηρεσία.
  3. Μεταφορά προσωπικού στο Σώμα Δασοπροστασίας της Δασικής Υπηρεσίας, με ταυτόχρονη αναδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας με την άμεση μεταφορά όλου του Δασοτεχνικού Προσωπικού (Δασολόγων, Τεχνολόγων) στις Δασικές Υπηρεσίες όπου είναι και το αντικείμενό τους (προαιρετικά).
  4. Μεταφορά των 1.100 περίπου Δασοκομάντος στην Δασική Υπηρεσία όπου είναι και το αντικείμενό τους.
  5. Άμεση κατάργηση των 81 αδηφάγων εποχιακών Κλιμακίων της Πυροσβεστικής με προφανή τεράστια Οικονομία.
  6. Μεταφορά του προσωπικού πενταετούς θητείας της Πυροσβεστικής στις Δασικές Υπηρεσίες.
  7. Απαγόρευση υποβολής προτάσεων από την Πυροσβεστική σε Εθνικά και Κοινοτικά προγράμματα Χρηματοδότησης, σε θέματα Προστασίας και Πρόληψης Δασών.
  8. Αναθεώρηση κάθε προγραμματισμού Σπατάλης σε αχρείαστο ή αναποτελεσματικό χρυσοφόρο (για μερικούς) εξοπλισμό της αποδεδειγμένα τουλάχιστον ανίκανης ηγεσίας του σημερινού Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. (Με πρώτα από όλα ακύρωση κάθε σκέψης αγοράς των αεροπλάνων tractor που είναι ψεκαστικά, μεταφέρουν μόνο 3 τόνους νερού και ομολογούν όλοι όσοι τα είδαν σε δράση το 2023 και 2024, ότι …δεν σβήνουν ούτε ψησταριά.  
  9. Κατάργηση του οικονομικά σπάταλου και αδηφάγου Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και μετατροπή σε Γενική Γραμματεία, ενταγμένη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
  10. Έλεγχος των Λογαριασμών όλων των ηγεσιών της Πυροσβεστικής (και των συγγενών τους) σε βάθος δεκαπενταετίας τουλάχιστον.
  11. Μετατροπή σε Κακούργημα των αδικημάτων αποχώρησης ή «εξαφάνισης» των υπευθύνων Αξιωματικών από τα καθήκοντά τους, σε περίπτωση εν εξελίξει επιχειρήσεων Δασικών Πυρκαγιών θρηνήσουμε νεκρούς, χαθούν περιουσίες ή καταστραφούν σημαντικά δάση (φαινόμενο που παρατηρείται συχνά και μάλιστα στην καταστροφή στο ΜΑΤΙ παρατηρήθηκε γενικευμένα).

Πρέπει να γίνει ότι πρότεινε και εφήρμοσε ο Αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ας γίνει ότι προτείνει (και είχε εφαρμόσει) ο Πρώτος Γενικός Γραμματέας Δασών κος Δημήτρης Κατσούδας.

Ας γίνει ότι πρότεινε σημερινός Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κος Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ας γίνει ότι πρότεινε ο πρώην Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής κος Ανδριανός Κουρμπάτσης.

Ας γίνει ότι αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ η Βουλή των Ελλήνων το 1993.

Ας γίνει ότι αποφάσισαν τα πορίσματα της Βουλής των Ελλήνων το 2008 μετά τις καταστροφικές φωτιές του 2007 με Πρόεδρο τον σημερινό Πρωθυπουργό..

Ότι πρότεινε η επιτροπή Goldammer μετά την Τραγωδία στο ΜΑΤΙ και δεν εφαρμόσαμε ποτέ. Αλλά εφάρμοσε η Πορτογαλία με άριστα αποτελέσματα.


* Δρ. Ελευθέριος Σταματόπουλος,

Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος Μελετητής

ΠΗΓΗ: dasarxeio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου