Όλα μπίζνες και συμφέροντα
Πώς έχει γίνει μέχρι τώρα η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δημοσίου; Πώς υπηρεσίες κοινής ωφελείας όπου ο κάθε πολίτης έχει αναφαίρετο δικαίωμα πρόσβασης μετατράπηκαν σε ιδιωτική περιουσία και η πρόσβαση έγινε προνόμιο; Με απλό τρόπο.
Αρχικά με τη μετατροπή των αντίστοιχων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, δηλαδή σε ανώνυμες εταιρείες. Με την εισαγωγή των νόμων της αγοράς σε ό,τι ονομάζεται δημόσιο αγαθό. Στη συνέχεια ο δρόμος ήταν ανοικτός για αγοραπωλησίες, όπου το ιδιωτικό κεφάλαιο είχε το ελεύθερο να εξαγοράζει και να κάνει μπίζνες.
Σε αυτήν ακριβώς τη διαδικασία μπαίνει από σήμερα το σπουδαιότερο δημόσιο αγαθό -σπουδαιότερο αφού χωρίς αυτό ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει-, δηλαδή το νερό, καθώς ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας.
Τι γίνεται εκεί; Δημιουργείται μια ανώνυμη εταιρεία η οποία θα διαχειρίζεται τους υδάτινους πόρους της περιοχής. Η συνέχεια θα είναι η επέκταση του μοντέλου σε ολόκληρη τη χώρα. Και μετά θα έρθουν κι οι ιδιώτες. Αμεσα κι όχι έμμεσα. Δηλαδή αυτοπροσώπως. Το έργο το έχουμε ξαναδεί.
Το παράδοξο και ταυτόχρονα προκλητικό εκ μέρους της κυβέρνησης είναι ότι αξιοποίησε την περσινή καταστροφή της Θεσσαλίας από τις πλημμύρες για να προωθήσει τα σχέδιά της για την ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων της περιοχής και όλης της χώρας. Ο ανθρώπινος πόνος μετατρέπεται σε ευκαιρία για μπίζνες σε βάρος των κατεστραμμένων ανθρώπων.
Επίσης παράδοξο είναι πως αυτό γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία η ιδιωτικοποίηση του νερού, όπου και όπως έγινε στον υπόλοιπο κόσμο, έχει χρεοκοπήσει. Τα παραδείγματα της Λατινικής Αμερικής, του Καναδά, της Αυστραλίας ή της Πορτογαλίας έδειξαν πως η ιδιωτικοποίηση όχι μόνο έφερε αύξηση στις τιμές του ζωτικού αγαθού, αλλά και σημαντική πτώση της ποιότητάς του σε βάρος της υγείας των πολιτών.
Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο η τάση σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο είναι αντίθετη. Οχι ιδιωτικοποίηση, αλλά επανακρατικοποίηση του νερού όπου αυτό είχε περάσει σε ιδιωτικά συμφέροντα. Αλλά τότε γιατί η ελληνική κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση; Γιατί όλα τα θεωρεί μπίζνες. Γιατί πρέπει να βολέψει κάποια από τα συμφέροντα που υπηρετεί. Αυτό έκανε, αυτό κάνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου