29 Απριλίου 2024

Μαίναλο: To Menalon Trail έφερε την ελπίδα, μέχρι που ήρθαν οι ανεμογεννήτριες να την καταστρέψουν (ΦΩΤΟς)

To Menalon Trail έφερε την ελπίδα, οι ανεμογεννήτριες την καταστρέφουν (φωτογραφίες)

Πηγή, φωτογραφίες: arcadiaportal.gr

Ήταν τέλη Μαΐου του 2015, όταν εγκαινιάστηκε το Menalon Trail, το πρώτο διεθνώς ελληνικό πιστοποιημένο μονοπάτι. Η διάνοιξή του, με την εθελοντική συμμετοχή Συλλόγων και φορέων, ύστερα από προσεκτική μελέτη και πολλή δουλειά, έφερε την ελπίδα της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης στην ορεινή Αρκαδία και την αισιοδοξία ότι λόγω της επισκεψιμότητάς του, θα ωφεληθεί η τοπική οικονομία, αλλά και ο πρωτογενής τομέας.

Το Menalon Trail στα εννέα χρόνια λειτουργίας του έχει αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις, έχει αναδειχθεί στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εφημερίδες, έχει δεχθεί πλήθος επισκεπτών από κάθε γωνιά του πλανήτη. Αφενός οι υπέροχες διαδρομές μέσα στην πλούσια αρκαδική φύση και αφετέρου η παραδοσιακή, απλή και ανεπιτήδευτη φιλοξενία των ντόπιων, οι οποίοι είναι πάντα πρόθυμοι να ξεναγήσουν τους επισκέπτες και να τους διηγηθούν ιστορίες για τον τόπο μας, αλλά και να τους κάνουν «κοινωνούς» της αρκαδικής κουζίνας, συμβάλλουν στη διαφήμιση της περιοχής μας στο εξωτερικό κυρίως και, ως αποτέλεσμα, φέρνουν επισκεψιμότητα.

Προτού εγκαινιαστεί το Menalon Trail, είχε δοθεί προτεραιότητα τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους Δήμους, στην ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας, προσαρμοσμένης στις ιδιαιτερότητες και στις ανάγκες των μικρών ορεινών τοπικών κοινωνιών. Η ήπια ανάπτυξη του τουρισμού, η ανάπτυξη δραστηριοτήτων όπως η ορειβασία, η πεζοπορία, ο αγροτουρισμός, τα extreme sports, το ράφτινγκ κ.ά. οδήγησαν στην ίδρυση μικρών εταιριών που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς.

Κι ύστερα, ήρθαν οι ανεμογεννήτριες…


Δυστυχώς σήμερα, ύστερα από είκοσι χρόνια σταθερού προσανατολισμού στην ήπια τουριστική ανάπτυξη, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η ανάγκη για «πράσινη» ενέργεια, αλλά κυρίως η χρηματοδότηση αιολικών πάρκων, υδροηλεκτρικών και άλλων ΑΠΕ, όπως και το «χωλό» εθνικό νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει την άναρχη τοποθέτηση αιολικών πάρκων οπουδήποτε, ελλείψει Χωροταξικού, θέτουν σε κίνδυνο όλα όσα έχουν γίνει έως σήμερα για την ανάπτυξη του τουρισμού στο Μαίναλο όπως και, κυρίως, το φυσικό μας περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μόνο στην Αρκαδία έχουν πάρει άδεια για 140 μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 5.500 MW:

-66 αιολικά με 523 ανεμογεννήτριες ισχύος πάνω από 2.300 MW.
-28 τεράστια φωτοβολταϊκά με κάλυψη 45.000 στρεμμάτων ισχύος 1033 MW.
-16 Υδροηλεκτρικά ισχύος 63 MW.
-30 Μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με τεράστιες μπαταρίες λιθίου ισχύος 2.112 MW.

Το Menalon Trail αποκτά φήμη στην Ευρώπη


Κάναμε μια μικρή πεζοπορία το Σαββατοκύριακο που πέρασε και μιλήσαμε με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και στη διαμονή στο Βαλτεσινίκο και στα Λαγκάδια. Τι διαπιστώσαμε; Όπως μας είπαν, με το Menalon Trail ένιωσαν ότι πραγματικά μπορούν να ζήσουν στον τόπο τους και να μην φύγουν για τα αστικά κέντρα και κατ’ επέκταση να ερημώσει για τα καλά η Γορτυνία.

Ακόμα, διαπιστώσαμε ότι το Menalon Trail όλο και γίνεται πιο γνωστό στην Ευρώπη και φέρνει κόσμο από Ισραήλ, Γερμανία, Αγγλία, Αυστρία και Ολλανδία. Περπατήσαμε στο μονοπάτι με Ισραηλινους, οι οποίοι μας είπαν ότι θα έρχονταν πολλοί περισσότεροι αν δεν ήταν ο πόλεμος. Όλοι όσοι συναντήσαμε, δήλωσαν κατενθουσιασμένοι με το ίδιο το μονοπάτι, με τη φιλοξενία, με το φυσικό κάλλος της περιοχής, τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, τη φιλοξενία των ντόπιων.

Λίγα λόγια για το Menalon Trail


Το Menalon Trail είναι ένα συνεχές μονοπάτι 75 χλμ. που ενώνει εννέα οικισμούς. Ξεκινά από τη Στεμνίτσα, περνά από την κοιλάδα του Λούσιου, περνά από το Παλαιοχώρι, φτάνει στη Δημητσάνα, στο Ζυγοβίστι, στην Ελάτη, στη Βυτίνα και εξυπηρετήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό λάτρη της φύσης.

Χιλιάδες επισκέπτες από την Κορέα, την Αλάσκα, από το Ισραήλ, από την Αμερική, αλλά και από άλλες Ευρωπαϊκής χώρες έρχονται για να διασχίσουν τη χαράδρα του Λούσιου.

Σύμφωνα με τα μετρήσιμα αποτελέσματα, μπορούμε να πούμε ότι τόσο η Αρκαδία όσο και η Πελοπόννησος έχει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει ένας δυνατός πεζοπορικός προορισμός ευρωπαϊκού επιπέδου για όλο τον χρόνο.

Και το ερώτημα είναι το εξής: Είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε την αρκαδική φύση, την ήπια τουριστική ανάπτυξη, την αναζωογόνηση του πρωτογενούς μας τομέα για να δούμε να αναπτύσσονται άναρχα αιολικά πάρκα μέσα σε διάσημους, πλέον, τουριστικούς προορισμούς; Για ποιο λόγο να έρθει το επισκέπτης στη Βυτίνα, στα Λαγκάδια και στη Δημητσάνα, αν είναι να βλέπει από το παράθυρό του τις ανεμογεννήτριες και το βουνό «ξυρισμένο»; Υπενθυμίζουμε ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι κάθετα αντίθετες με την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Δυστυχώς, όμως, τόσο οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίου όσο και του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου έχουν μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινωνίες να μην μπορούν να δώσουν μια θεσμική απάντηση σε όλα όσα σχεδιάζονται.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου