27 Απριλίου 2024

Ελλάδα του Μητσοτάκη: Ζωή με δανεικά και φτώχεια για 7 στους 10 μισθωτούς, ενώ βαφτίζουν "επενδύσεις" τη Golden Visa και τα «κόκκινα» δάνεια!

Ακόμη και νοικοκυριά με δύο εργαζόμενους αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες

Ζωή με αξιοπρέπεια: το κεντρικό σύνθημα κατά την απεργιακή κινητοποίηση των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα την περασμένη Τετάρτη. Το ερώτημα αναφύεται αβίαστα. Πώς είναι δυνατόν ο κόσμος της μισθωτής εργασίας να ζητά διαδηλώνοντας και απεργώντας «ζωή με αξιοπρέπεια» την ίδια περίοδο που ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα με καταπληκτική ποιότητα ζωής»; Πώς συνδέεται η εικόνα των υπουργών που πανηγυρίζουν και αυτοθαυμάζονται γιατί από την 1η Απριλίου αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός στα 830 ευρώ με αυτήν 17 μέρες μετά, που οι μισθωτοί βγαίνουν τους δρόμους για να διεκδικήσουν αυξήσεις στους μισθούς που θα τους επιτρέπουν να ζουν με αξιοπρέπεια; Εδώ μπαίνουν τα στοιχεία και βοούν. Τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά, σε ποσοστό άνω του 65%, ζουν «ζωή επιβίωσης» σε μια χώρα στην οποία η κρίση κόστους ζωής οφείλεται στον πληθωρισμό της αισχροκέρδειας που φουσκώνει μέρα τη μέρα ώστε να κερδίζουν τα καρτέλ και να αβγατίζει μέσω των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ) το ΑΕΠ.

Ακόμη και στην κολυμπήθρα του Φόρουμ των Δελφών, όπου ξεπλένεται το εγχώριο πολιτικό σύστημα και βαυκαλίζονται οι συμμετέχοντες υπουργοί για τις «επιτυχίες» τους, το πρόβλημα δεν μπόρεσε να κρυφτεί κάτω από το χαλί. Συντονίζοντας σχετική συζήτηση ο καθηγητής Διοίκησης, Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Δουκίδης ανέδειξε ό,τι συμβαίνει μπροστά από τα ράφια των σουπερμάρκετ. Εκεί όπου ποδοπατείται η αξιοπρέπεια των Ελλήνων που δεν αντέχει το πορτοφόλι τους να πάρουν όσα χρειάζονται:

  • Τα 2/3 του εισοδήματος δαπανώνται σε λογαριασμούς, ενοίκια και φόρους.
  • Τα 2/3 των καταναλωτών στην Ελλάδα δαπανούν το 90% του εισοδήματός τους για αγορά βασικών αγαθών.
  • Το 36% αισθάνεται ανασφάλεια.
  • Το 29% αισθάνεται θυμό και το 20% φόβο.
  • Τέσσερις στους δέκα θεωρούν ότι θα μειώσουν τις αγορές το επόμενο εξάμηνο.

Στα όρια της επιβίωσης

Η εικόνα είναι αν μη τι άλλο δυστοπική. Τα νοικοκυριά στην Ελλάδα σε ποσοστό τουλάχιστον 66,6% ασφυκτιούν από την κρίση του κόστους ζωής. Ειδικά για τους μισθωτούς τα χρήματα που κερδίζουν από την εργασία τους δεν τους επιτρέπουν να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Ποια είναι όμως η εικόνα του κόσμου της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα; Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ο μέσος μισθός για το 2023 κυμάνθηκε κοντά στα 1.250 ευρώ μηνιαίως. Επειδή στην Ελλάδα αμειβόμαστε με 14 μισθούς, οι ετήσιες απολαβές ανέρχονται σε 17.500 ευρώ. Προσοχή, αυτός είναι ο μεικτός μισθός. Αν αφαιρέσουμε τον φόρο εισοδήματος (1.299 ευρώ) και τις ασφαλιστικές εισφορές (2.427 ευρώ), μένει καθαρός μισθός (ετήσιο 13.774 ευρώ) της τάξης των 984 ευρώ τον μήνα. Με αυτά καλείται να ζήσει ο μέσος μισθωτός στην Ελλάδα. Ακόμη και αν εργάζεται και ο/η σύζυγος και λαμβάνει τον μέσο μισθό –γεγονός σπάνιο–, το οικογενειακό εισόδημα από μισθωτή εργασία ανέρχεται σε 27.548 ευρώ ετησίως.

Στα ύψη οι δαπάνες

Σύμφωνα με όσα ορίζονται, στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης εντάσσονται τα αγαθά και οι υπηρεσίες που καταναλώνουν τα νοικοκυριά και ταξινομούνται σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το πόσο απαραίτητα είναι για τη διαβίωση: βασικές ανάγκες, εστίαση, διαρκή αγαθά και μετακινήσεις – αναψυχή.

Οπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για μια τετραμελή οικογένεια ανέρχονται από 18.000 έως 20.000 ευρώ ετησίως. Ομως στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης δεν συγκαταλέγεται η στέγαση. Αν μια τετραμελής οικογένεια νοικιάζει, το κόστος της επιβίωσης φτάνει σε δυσθεώρητα μεγέθη. Οπως προκύπτει από τις σχετικές πλατφόρμες αναζήτησης, ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων σε πολυκατοικία χτισμένη τη δεκαετία του 1970 στο Παγκράτι ενοικιάζεται περί τα 800 ευρώ μηνιαίως. Πρόκειται για συνοικία της Αθήνας όπου μένει μια μέσου εισοδήματος οικογένεια. Στα ίδια μεγέθη κινούνται τα ενοίκια στις περισσότερες συνοικίες της Αθήνας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προστεθούν άλλες 10.000 ευρώ στις δαπάνες.

Οπως προκύπτει, οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένου του ενοικίου, αγγίζουν τις 30.000 ευρώ ετησίως, χωρίς να υπολογίζουμε έκτακτα έξοδα (ανακύπτοντα προβλήματα υγείας κ.λπ.). Το μέσο εισόδημα μιας τετραμελούς φαμίλιας που εργάζονται και οι δύο γονείς ανέρχεται σε 27.548 ευρώ ετησίως και υπολείπονται κατά 2.500 ευρώ από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Τι κάνουν όλοι αυτοί για να επιβιώσουν στη χώρα με την καταπληκτική, κατά Κυριάκο Μητσοτάκη, ποιότητα ζωής; Σύμφωνα με μελέτη της Ιntrum, σχεδόν τρεις στους δέκα καταναλωτές στην Ελλάδα δαπανούν περισσότερα από το μηνιαίο εισόδημά τους, με τη μέση υπερβάλλουσα δαπάνη να υπολογίζεται σε 275 ευρώ. Τα χρήματα προέρχονται είτε από αποταμιεύσεις είτε από κάρτες είτε από δανεικά…

Κάτω από €1.000 το 53,6% των μισθωτών

Το περιβάλλον σε σχέση με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, που δεν μειώνονται αναλόγως με τις μισθολογικές απολαβές, γίνεται ασφυκτικό αν κάποιος βρίσκεται κάτω από τη ζώνη των 1.000 ευρώ μεικτά. Δεν θα ήταν πρόβλημα αν σε αυτήν τη ζώνη δεν ανήκει, σύμφωνα πάντα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, το 53,68% των μισθωτών της χώρας, οι οποίοι ανέρχονται συνολικά σε 2,29 εκατ. εργαζόμενους. Αλλοι 373.163 (το 16,25% δηλαδή) αμείβονται από 1.001 έως 1.200 ευρώ. Ζωή με δανεικά, λοιπόν, γιατί ο Μητσοτάκης θέλει να τροφοδοτήσει τα καρτέλ με αισχρά κέρδη και να πανηγυρίζει για τη φορομπηχτική ανάπτυξη.

Χρυσή Βίζα ενάντια στην κοινωνία

Χρυσή Βίζα ενάντια στην κοινωνία

Ποιος νοιάζεται για την κοινωνία; Πώς θα επιβιώσεις όταν από το 2020 έχουν αυξηθεί οι τιµές των ενοικίων κατά 40%; Ερωτήσεις που θα είχαν εύκολη απάντηση εάν υπήρχε µια στοιχειωδώς σοβαρή κυβέρνηση η οποία θα νοιαζόταν για τα προβλήµατα της κοινωνίας και όχι για να φουσκώσει το ΑΕΠ µε φόρους και αντιπαραγωγικές «επενδύσεις». Οµως, δυστυχώς, η διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πέρα από κοινωνική ενσυναίσθηση πάσχει και από σοβαρότητα. Ετσι, την ώρα που χώρες όπως η Ισπανία καταργούν τη Χρυσή Βίζα αφού βάλλει ευθέως κατά της επιβίωσης της κοινωνίας, το δίδυµο της κοινωνικής καταστροφής Μητσοτάκη – Χατζηδάκη επενδύει σ’ αυτή. Οπως προκύπτει, ήδη για τους δύο πρώτους µήνες του 2024 έχουν υποβληθεί περί τις 1.300 αιτήσεις. Αξίζει να σηµειωθεί ότι την τριετία 2021-23 έχουν εισπραχθεί συνολικά 4,5 δισ. ευρώ για περίπου 3.500 «ξένες άµεσες επενδύσεις». Ετσι έχουν βαφτιστεί οι αγοραπωλησίες ακινήτων µε σκοπό την απόκτηση Χρυσής Βίζας. Αµεση συνέπεια τούτου η αύξηση των ενοικίων. Μπορεί να ασφυκτιάς να ζήσεις από τους φόρους (άµεσους και έµµεσους), αλλά είσαι υπερήφανος γιατί ακούς ότι αυξάνει φοροµπηχτικά το ΑΕΠ. Τζ.Ρ.

Φούσκα Μητσοτάκη: Βαφτίζουν επενδύσεις Golden Visa, «κόκκινα» δάνεια

Από το 2020 φουσκώνουν από περηφάνια σαν παγόνια στο άκουσμα της έννοιας ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ). Το αφήγημα περί σταθερότητας κατά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη είχε πυλώνα ότι δήθεν τον εμπιστεύονται οι ξένοι που επενδύουν στην Ελλάδα.

Σε απόλυτα μεγέθη βλέπουμε ότι το 2019 (το μισό έτος ανήκει στη διακυβέρνηση Τσίπρα) η ελληνική οικονομία πέτυχε εισροή 4,48 δισ. ευρώ από ξένες άμεσες επενδύσεις. Το 2021 εισέρευσαν 5,35 δισ. ευρώ για να υπάρξει η τεράστια αύξηση του 2022 όταν οι ΞΑΕ ανήλθαν σε 7,5 δισ. ευρώ. Ομολογουμένως εντυπωσιακό αν μείνουμε μόνο στα ευρώ που εισρέουν. Αυτό χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να αναδείξει εαυτόν ψευδεπίγραφο εγγυητή της σταθερότητας. Ομως ξέχασε τη συμβουλή του Αβραάμ Λίνκολν: «Μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ καιρό, πολλούς για λίγο, αλλά όχι όλους για όλον τον καιρό». Αυτό ακριβώς συνέβη και με τις ξένες άμεσες επενδύσεις.

Κατ’ ουσία βάπτισαν «επενδύσεις» την αγορά των «κόκκινων» δανείων, με επιδότηση από το κράτος μέσω κρατικών εγγυήσεων συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ για τον «Ηρακλή» Ι και ΙΙ.

Παράλληλα τοποθέτησαν τη Χρυσή Βίζα ως κεντρική πολιτική, που λειτούργησε σαν το βάρος που έσκασε τον γάιδαρο, μεταφέροντας τεράστιες αυξήσεις στην αγορά ακινήτων. Κάπως έτσι κοκορεύονται ότι δήθεν φέρνουν επενδυτές με τη «σοβαρή» πολιτική τους.

Ομως το 2023, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), οι ΞΑΕ καταβαραθρώθηκαν. Η απώλεια είναι της τάξης του 40% (ανήλθαν σε 4,47 δισ. ευρώ), όπερ μεθερμηνευόμενο κάναμε βουτιά στα μεγέθη του 2019. Ολα αυτά σε μια χρονιά που η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε από τους περισσότερους οίκους αξιολόγησης και κατέκτησε το τελευταίο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας.

Χωρίς παραγωγική αξία

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, οι ΞΑΕ το 2023 σε ποσοστό 70% κατευθύνθηκαν στις υπηρεσίες. Εκεί εντάσσονται οι «επενδύσεις» των σκιωδών funds, που υφαρπάζουν την περιουσία των «κόκκινων» δανειοληπτών με την εγγύηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως και οι αγοραπωλησίες ακινήτων. Οπως προκύπτει, το 45% των ΞΑΕ για το 2023 αφορούσε ακίνητα. Ο δευτερογενής τομέας απορρόφησε μόλις το 14% των ξένων επενδύσεων, ενώ ο πρωτογενής που συμβάλλει τα μέγιστα στις εξαγωγές της χώρας μόλις το 2%. Τι σημαίνει αυτό; Το ανέφερε ξεκάθαρα o οίκος Moody’s, που δεν μας αναβάθμισε διότι «επενδύουμε» στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και δεν αλλάζουμε παραγωγικό μοντέλο.

Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στην αγορά, οι επενδύσεις σε εξοπλισμό τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνίας μειώθηκαν κατά 12,1% το 2023 σε σχέση με το 2022. Ομοίως, οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και οπλικά συστήματα μειώθηκαν κατά 3%, παρότι ο Κυρ. Μητσοτάκης αγοράζει αφειδώς οπλικά συστήματα, κάτι που σημαίνει ότι οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό έχουν μειωθεί πολύ περισσότερο από 3%.

Υπέρμετρη αύξηση

Την ίδια ώρα εντείνονται οι ανησυχίες ότι έχει στηθεί μια «φούσκα» στην αγορά ακινήτων καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί υπέρμετρα. Τα χρόνια που χάσαμε από το 2019, όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης «επένδυσε» στην κοροϊδία των επενδύσεων στήνοντας «φούσκες» σε διάφορους κλάδους της αγοράς, είναι σαφές ότι θα μας πνίξουν καθώς έχει υπολογιστεί ότι θα πρέπει να υπάρξει αύξηση της τάξης του 7-8% ετησίως στις επενδύσεις για να φτάσουμε το 2031 στο κεφαλαιακό απόθεμα των 780 δισ. ευρώ του 2009 (το 2032 θα πρέπει να αρχίσουμε να πληρώνουμε τα τοκοχρεολύσια από το παγωμένο χρέος προς τους θεσμούς). Μάλιστα αυτές οι επενδύσεις θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της παραγωγής και όχι σε ακίνητα και μεταφορές δανείων σε κερδοσκοπικά funds.

Οσο για τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης; Προς το παρόν ας μείνουμε στο γεγονός ότι ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας μελετά τη διασπάθιση 2,5 δισ. ευρώ σε ελληνικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

ΠΗΓΗ: documentonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου