19 Απριλίου 2024

Αθήνα, Κυριακή 21/4/2024: Επιστημονική ημερίδα για το ευρύ κοινό με τίτλο «Κλιματική κρίση: περιβάλλον και άνθρωπος»

Η Νίνα Φραγκοπούλου μας μιλά για την ημερίδα
 
Η Νίνα Φραγκοπούλου μας μιλά για την ημερίδα

Οι διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής είναι τέτοιες που πλέον τη χαρακτηρίζουμε ως πλανητική «κλιματική κρίση». Ο όρος δηλώνει το κατεπείγον λόγω της ταχύτητας και της επιδείνωσης της αλλαγής, που επηρεάζει όχι μόνο το κλίμα αλλά και την ποιότητα της ζωής μας, ακόμη και την υγεία μας. Επιβάλλεται, λοιπόν, να λάβουμε άμεσα μέτρα για τον μετριασμό της πολύπλευρης αυτής κρίσης και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της. Ενώ οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο πλανήτης θερμαίνεται γρηγορότερα από άλλοτε, υπάρχουν και κάποιοι αρνητές που θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια φυσική πλανητική διαδικασία που επαναλαμβάνεται στην πορεία του γεωλογικού χρόνου.

Η σημαντική διαφορά με το παρελθόν είναι ότι ο βασικός παράγοντας της τρέχουσας κλιματικής αλλαγής, το ανθρώπινο είδος δεν σταματά να πολλαπλασιάζεται και να ρυπαίνει (Ανθρωπόκαινος εποχή). Από το 1950 ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί, φτάνοντας σχεδόν τα οκτώ δισεκατομμύρια. Αυτό έχει ως συνέπεια οι διάφορες μορφές κρίσης που βιώνουμε –οικονομική, κοινωνική, κλιματική– να είναι συμπτώματα του ίδιου προβλήματος, του μη βιώσιμου τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης που εφαρμόζουμε. Επομένως, η διαχείριση της κλιματικής κρίσης είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις σημαντικότερες και πιο επιτακτικές προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης «Φύση Πάσχουσα / Natura Patiens» (από 28 Μαρτίου έως 26 Μαΐου 2024), την οποία έχουμε ήδη παρουσιάσει αναλυτικά, διοργανώνεται την Κυριακή επιστημονική ημερίδα για το ευρύ κοινό με τίτλο «Κλιματική κρίση: περιβάλλον και άνθρωπος». Στην ημερίδα συμμετέχουν δεκατρείς διακεκριμένοι ειδικοί επιστήμονες από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Η ημερίδα πραγματοποιείται στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Eλ. Βενιζέλου 70, Καλλιθέα), στις 21 Απριλίου και ώρα 10.00 έως 16.15, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης και την όλη οργάνωση έχει αναλάβει η Νίνα Φραγκοπούλου, δρ Θαλάσσιας Βιολογίας και ανεξάρτητη επιμελήτρια εκθέσεων.

• Ποιους στόχους θέσατε και σε ποιο κοινό απευθύνεστε με την έκθεση «Πάσχουσα φύση» και τη σχετική επιστημονική ημερίδα;

Η κλιματική κρίση είναι πλέον καθημερινότητα. Τη βιώνουμε με διάφορους τρόπους και συνέχεια ακούμε και διαβάζουμε σχετικά με τις επιπτώσεις της σε όλον τον πλανήτη. Η κλιματική κρίση είναι ένα φαινόμενο πολυπαραγοντικό και πολυεπίπεδο. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να κατανοήσουμε τις αιτίες και τις επιπτώσεις αυτού του φαινομένου στο περιβάλλον και στη ζωή μας, γιατί έτσι θα μπορέσουμε να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε ως πολίτες για ένα καλύτερο αύριο, αλλά και να παρακολουθούμε τι γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου προβλήματος. Απευθυνόμαστε λοιπόν στο ευρύ κοινό, μικρούς και μεγάλους.

Τόσο με την έκθεση «Φύση πάσχουσα» στην οποία συμμετέχουν τριάντα δύο Ελληνες καλλιτέχνες, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που υλοποιείται από τις μουσειοπαιδαγωγούς του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), όσο και με την επιστημονική ημερίδα «Κλιματική κρίση: περιβάλλον και άνθρωπος» για το ευρύ κοινό, την οποία οργανώνει το Κοινωφελές Ιδρυμα Κ. Λασκαρίδης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και στην οποία συμμετέχουν δεκατρείς επιστήμονες, στοχεύουμε να αφυπνίσουμε την περιβαλλοντική συνείδηση και την ατομική ευθύνη. Προτρέπουμε να αλλάξουμε τους δεσμούς μας με τη φύση για να αποτρέψουμε την ολοένα και μεγαλύτερη καταστροφή των οικοσυστημάτων όπου εντασσόμαστε και τα οποία, σε μεγάλο βαθμό, διαμορφώνουμε.

• Πιστεύετε ότι ο ελλαδικός πληθυσμός είναι, σήμερα, ενήμερος και επαρκώς συνειδητοποιημένος για την τρέχουσα κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της; Και ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στην Ελλάδα όσον αφορά τις αντιοικολογικές συμπεριφορές του πληθυσμού;

Θεωρώ ότι περισσότερο συνειδητοποιημένος είναι ο πληθυσμός στην επαρχία που βιώνει εντονότερα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης γιατί βρίσκεται πιο κοντά στη φύση και επομένως θίγεται άμεσα. Οι περισσότεροι άνθρωποι στις πόλεις βιώνουν μια αποξένωση και μια αδιαφορία για το περιβάλλον, τόσο το φυσικό όσο και το ανθρώπινο. Σε αυτό βοηθάει και η δομή των ελληνικών μεγάλων πόλεων που στερούνται πράσινου και άλλων παροχών για ένα καλύτερο επίπεδο ζωής και σωματικής-ψυχικής υγείας.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, η οικοκλιματική κρίση παρουσιάζει ένα επιπλέον γνώρισμα που έχει να κάνει με τα «εγωιστικά» μας ήθη. Εχει ατονήσει η μέριμνα για κάθε τι άλλο έξω από τον εαυτό μας. Χρειάζεται επικοινωνία, μοίρασμα και επαφή με τη φύση που αποτελεί και τον καλύτερο οδηγό. Ομως υπάρχει και η θετική πλευρά, αυτή των ανθρώπων που ενδιαφέρονται –και μάλιστα πολύ!– για το περιβάλλον και τον συνάνθρωπο και ευτυχώς δεν είναι λίγοι. Αυτοί και μέτρα λαμβάνουν και υιοθετούν συμπεριφορές για την προστασία τόσο του χερσαίου όσο και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών μέσα από την παρουσίαση σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την κλιματική κρίση, διοργανώσαμε και προτείνουμε την επιστημονική ημερίδα «Κλιματική κρίση: περιβάλλον και άνθρωπος». Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι η κλιματική κρίση στο χερσαίο/θαλάσσιο/αστικό περιβάλλον και στον άνθρωπο σε σχέση με τη διατροφή, τα απορρίμματα, τις επιδημίες, την τεχνολογία, την οικονομία, την πολιτική και την περιβαλλοντική ηθική.

***

-ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: 

 
- Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος: «Η θερμοκρασία του πλανήτη έφτασε το όριο των +1,5 βαθμών Κελσίου»
 
- Κλιματική κρίση στην Ελλάδα: Πρώτα φωτιά και ύστερα έρημος… 

 

- Νατάσσα Ρωμανού: Η κλιματική κρίση επιταχύνεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου