31 Αυγούστου 2022

Επικίνδυνη αύξηση στα εργατικά δυστυχήματα


Τα πέντε θανατηφόρα εν ώρα εργασίας, που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα, αλλά και όσα αφήνουν μόνιμες αναπηρίες στα θύματα κινητοποιούν την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, η οποία τονίζει πως η στάση της πολιτείας «δημιουργεί βάσιμους φόβους για ακόμα περισσότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές στο μέλλον».

Σε μια καθημερινή ρουτίνα με τραγικές συνέπειες για τους εργαζομένους, τους εργάτες, τους υπαλλήλους αλλά και τους διπλωματούχους μηχανικούς αναδεικνύονται τα εργατικά δυστυχήματα καθώς και εκείνα που αφήνουν στα θύματα μόνιμες αναπηρίες. Το θέμα αναδεικνύεται και πάλι με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας για τα δύο θανατηφόρα την περασμένη Παρασκευή, ενώ χθες προστέθηκε ένα ακόμη ναυτεργατικό δυστύχημα. Ταυτοχρόνως αρκετά δυστυχήματα δηλώνονται ως τροχαία με αποτέλεσμα την απόκρυψη της πραγματικής έκτασης των προβλημάτων στον τομέα Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας.

● Στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, 45χρονος διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός, πατέρας τρίχρονου παιδιού, εργαζόμενος σε εταιρεία ενεργειακών έργων και αφαλάτωσης, έπεσε νεκρός όταν σωλήνας μεγάλου βάρους εκτοξεύτηκε και τον χτύπησε θανάσιμα κατά τη διάρκεια ελέγχου σε αντλία μηχανήματος.

● Στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στο 2ο χλμ της Ε.Ο. Σουληναρίου-Κορυφασίου, 61χρονος εργάτης σε έργο κατασκευής πεζοδρομίου παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από διερχόμενο όχημα.

● Στο Ρέθυμνο την περασμένη εβδομάδα, εργαζόμενος σε έργα ύδρευσης σκοτώθηκε από αυτοκίνητο που τον παρέσυρε.

● Στη Θεσσαλονίκη, επί της οδού Αγγελάκη όπου συνήθως υπάρχουν τριπλοπαρκαρισμένα Ι.Χ., υπάλληλος σε επιχείρηση ενοικίασης αυτοκινήτων παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα κι έχασε τη ζωή του. Κι αυτό το δυστύχημα όπως αρκετά άλλα δηλώθηκε ως τροχαίο.

«Μπορεί τα "κρυφά εργατικά" την περίοδο του θέρους να αποτελούν τον κανόνα λόγω ειδικών οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών στη χώρα μας, όμως δυστυχώς, το φαινόμενο λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις, λόγω της νομοθέτησης μέτρων που εντατικοποιούν την εργασία, αποδυναμώνουν τη δράση των συνδικάτων και τη διαβούλευση σε όλα τα επίπεδα, δημιουργούν απίστευτη σύγχυση στη λειτουργία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και ευνοούν την αυθαιρεσία όσων εργοδοτών δεν αναλαμβάνουν τις νομικές ευθύνες τους στα σχετικά θέματα.

«Αδιαφορία των υπευθύνων»

Επιπλέον, επιδεικτική είναι η αδιαφορία (επιεικής έκφραση) πολλών θεσμικών υπευθύνων για τα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ)», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΣΕΤΕΕ.

«Δυστυχώς, η αντιμετώπιση των θεμάτων ΥΑΕ από την πολιτεία και τους θεσμικά υπευθύνους δημιουργεί βάσιμους φόβους για ακόμα περισσότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές στο μέλλον», προσθέτει και δηλώνει ότι σε συνεργασία με τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη και διαλεύκανση των δυστυχημάτων και θα σταθεί κοντά στις οικογένειες των εργαζομένων που χάθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου