15 Αυγούστου 2022

172Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η ουκρανική κρίση φέρνει πιο κοντά Ρωσία και Βόρεια Κορέα


Με φόντο την ουκρανική κρίση, Ρωσία και η Βόρεια Κορέα θα επεκτείνουν τις διμερείς σχέσεις τους. Διχασμός στους Ευρωπαίους για την απαγόρευση βίζας στους ρώσους πολίτες. Την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ζητάνε 42 κράτη.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η ευρύτερη αντιπαράθεση της Δύσης με την Ρωσία, οδηγούν σε αναζήτηση και ενίσχυση συμμαχιών ανάμεσα σε κράτη που διαφοροποιούνται ή είναι σε κόντρα με την αμερικανική ηγεμονία.

Σύμφωνα με τον βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε επιστολή στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόγκ Ούν με την ευκαιρία της Ημέρας της Απελευθέρωσής της, στην οποία αναφέρει ότι οι δύο χώρες «θα επεκτείνουν την ουσιαστικές και εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις με κοινές προσπάθειες. Οι στενότερες επαφές θα είναι προς όφελος των συμφερόντων αμφοτέρων των χωρών και θα ενισχύσουν την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Κορεατική Χερσόνησο, καθώς και στην περιοχή της βορειοανατολικής Ασίας.

Για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και τα πυρά που καταγράφονται, αν και δεν επιβεβαιώνεται το ποιος πραγματικά βομβαρδίζει, οι Δυτικοί σπεύδουν να πάρουν το μέρος της Ουκρανίας. Συνολικά 42 κράτη καταφέρονται κατά της Ρωσίας την οποία καλούν να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής.

Στην κατεύθυνση περαιτέρω κυρώσεων των Δυτικών στην Ρωσία και μετά τις καθημερινές δηλώσεις-παροτρύνσεις της ουκρανικής ηγεσίας (Ζελένσκι, Κουλέμπα), αρκετά κράτη τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στους ρώσους πολίτες τους οποίους προφανώς χρεώνουν… συλλογική ευύνη. Πέραν της Ουκρανίας, έχουν ταχθεί θετικά στο νέο μέτρο η Εσθονία, η Λετονία, η Φινλανδία, η Τσεχία, η Σλοβακία, αλλά κατά έχουν ταχεί μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία.

Στο πεδίο των μαχών… Συνεχίζονται οι συγκρούσεις τόσο ανατολικά στο Ντονέτσκ (Μπαχμούτ, Σλοβιάνσκ, Κραματόρσκ, Αβντίβκα), ενώ προωθούνται σε Ουγκλεντάρ και Νοβοσιοβόλκα, όσο και νότια (περιοχή Χερσώνας, Ντνιπροπετρόφσκ, Μελιτόπολη). Στη δε περιοχή του Χάρκοβο οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το Ούντι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου