Τριμερής συνάντηση Ζελένσκι, Ερντογάν και Γκουτέρες στο Λβίβ, για τις εξαγωγές σιτηρών. Το Κίεβο διαψεύδει ότι ασκήθηκαν πιέσεις να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών με την Ρωσία και να κάνουν παραχωρήσεις. Ουκρανοί και Ρώσοι αλληλοκατηγορούνται για προβοκάτσια στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Την ίδια ώρα αυξάνονται τα κέρδη της Ρωσίας από τις ενεργειακές εξαγωγές κατά 38%.
«Οι άνθρωποι που σκοτώνουν, χτυπούν τις πόλεις μας με πυραύλους κρουζ κάθε μέρα δεν θέλουν ειρήνη. Πρέπει πρώτα να φύγουν από την επικράτειά μας και μετά θα δούμε». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατά τη τριμερή συνάντηση που είχε στο Λβίβ της δυτικής Ουκρανίας με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπο Ρετζέπ Ερντογάν και τον γενικό γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπου συζητήθηκε η πρόσφατη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια.
Οι συνομιλητές του ουκρανού προέδρου τον παρότρυναν η Ουκρανία και η Ρωσία να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σύμφωνα με τις παραμέτρους των συνομιλιών της Κωνσταντινούπολης. Αργά το βράδυ οι Ουκρανοί διέψευδαν ότι ασκήθηκαν πιέσεις για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Ενώ ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα διέψευδε με τη σειρά του ότι ζητήθηκαν παραχωρήσεις της Ουκρανίας προς την Ρωσία.
Για το θέμα του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Τουρκίας στην Ουκρανία και εξέφρασε ανησυχία για τον κίνδυνο ενός «νέου Τσερνομπίλ». Ενώ ο γγ του ΟΗΕ ζήτησε να μην χρησιμοποιηθεί «για οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση». «Χρειάζεται επειγόντως μια συμφωνία για την αποκατάσταση της Ζαπορίζια ως καθαρά μη στρατιωτικής υποδομής και για τη διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή». Τα Ηνωμένα Έθνη δηλώνουν ετοιμότητα και επάρκεια να υποστηρίξουν μία αποστολή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας IAAE στον πυρηνικό σταθμό του Energodar.
Ρώσοι και Ουκρανοί αλληλοκατηγορούνται για τα πυρά και τις εκρήξεις που καταγράφονται εδώ και μέρες σε χώρους του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου στην Ευρώπη. Οι ουκρανικές αρχές πραγματοποίησαν ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση μιάς ενδεχόμενης πυρηνικής καταστροφής.
Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την αυριανή μέρα ως ρεπό, μη αφήνοντας το (ουκρανικό) προσωπικό να εισέλθει στους χώρους του Energodar. Την ίδια ώρα αποχώρησαν από το πυρηνικό εργοστάσιο οι αντιπρόσωποι της ρωσικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom, σύμφωνα με τη διεύθυνση πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.
Οι Ουκρανοί φοβούνται ότι οι Ρώσοι με διάφορες δικαιολογίες θα κλείσουν τον πυρηνικό σταθμό, με στόχο τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στην Ουκρανία. Ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε το καθεστώς του Κιέβου ότι αυτό ετοιμάζει προβοκάτσια στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, κάτι που αποτελεί πυρηνικό εκβιασμό.
Στα μέτωπα… Ρωσικά πλήγματα καταγράφηκαν στα ανατολικά σε περιοχές του Χαρκόβου και του Ντονέτσκ, καθώς και στο νότο κοντά στην Οδησσό και το Μικολάϊβ…. Την ίδια ώρα η Ρωσία αναπτύσσει τους υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ (ανάμεσα σε Πολωνία και Λιθουανία). Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας εντάσσεται «στο πλαίσιο της εφαρμογής στρατηγικών πρόσθετων αποτρεπτικών μέτρων, με τρία MiG-31 και υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal να σταθμεύουν στο αεροδρόμιο Τσκάλοφσκ στο Καλίνινγκραντ, σχηματίζοντας μια 24ωρη επιχειρησιακή μονάδα μάχης».
Την ίδια ώρα, η Ρωσία βλέπει τα έσοδά της από τις εξαγωγές ενεργειακών αγαθών να εκτινάσσονται στο 38% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Οικονομίας τα κέρδη από τις εξαγωγές ενέργειας θα φθάσουν φέτος τα 337,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Κι αυτό εξαιτίας της αύξησης των εξαγωγών πετρελαίου, μαζί με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Κατά τ’ άλλα… οι κυρώσεις πλήττουν την ρωσική οικονομία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου