Σε στρατιωτικές ασκήσεις θα συμμετάσχουν δυνάμεις από: Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Λευκορωσία, Μογγολία, Τατζικιστάν. Στο επίκεντρο του πολέμου στην Ουκρανία αυτές τις μέρες η Κριμαία, μετά τα απανωτά χτυπήματα σε ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το Κίεβο να καλεί σε καταστροφή της μεγάλης γέφυρας των στενών του Κερτς. Χτυπήματα και συγκρούσεις σε όλο το νότιο μέτωπο κατά μήκος του Δνείπερου ποταμού, καθώς και στο Ντονέτσκ.
Εν μέσω των συγκρούσεων στην Ουκρανία και της ευρύτερης αντιπαράθεσης της Δύσης με την Ρωσία και των ΗΠΑ με την Κίνα (μετά και την ένταση με την Ταϊβάν), ανακοινώθηκε η διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ρωσικών και κινεζικών δυνάμεων, με τη συμμετοχή μάλιστα και άλλων τεσσάρων κρατών: Ινδίας, Λευκορωσίας, Μογγολίας, Τατζικιστάν. Θα πάρουν μέρος στις ασκήσεις Vostok-2022 (Ανατολή) που θα διεξαχθούν από τις 30 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, αυτών των στρατιωτικών ασκήσεων θα ηγηθεί ο ίδιος ο αρχηγός του ρωσικού γενικού στρατιωτικού επιτελείου Βαλερί Γερασίμοφ. Οι στρατιωτικές δυνάμεις των έξι κρατών θα εξασκηθούν σε μέτρα διατήρησης της στρατιωτικής ασφάλειας στην Ανατολή
Στο ουκρανικό μέτωπο… Στο επίκεντρο του πολέμου αυτές τις μέρες (πέραν των ρωσικών προωθήσεων στο Ντονέτσκ) βρίσκεται η Κριμαία, με τα απανωτά χτυπήματα σε στρατιωτικές υποδομές των ρωσικών δυνάμεων που την ελέγχουν από το 2014 και αποτελούν τις γραμμές τροφοδότησης των ρωσικών δυνάμεων στο νότιο μέτωπο της Χερσώνας και παρά τον Δνείπερο ποταμό έως βορειότερα στην Ζαπορίζια. Οι Ουκρανοί δεν έχουν αναλάβει ευθέως την ευθύνη, αλλά την υπαινίσσονται, ενώ οι Ρώσοι μιλάνε για έργο σαμποτέρ. Μάλιστα ανακοίνωσαν ότι οι μυστικές υπηρεσίες της FSB διέλυσαν ένα ισλαμιστικό πυρήνα έξι τρομοκρατών της οργάνωσης Χιζμπ ούτ-Ταχρίρ.
Σε μήνυμά του ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κάλεσε τους Ουκρανούς που διαμένουν στην Κριμαία να αποφεύγουν τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην Χερσόνησο. Παράλληλα, ο σύμβουλός του Μιχαίλο Ποντόλιακ (που θεωρείται ο τρίτος σημαντικότερος άνθρωπος στη δομή της ουκρανικής ηγεσίας) κάλεσε σε καταστροφή της μεγάλης γέφυρας των στενών του Κέρτς (ανάμεσα στην Αζοφική και την Μαύρη Θάλασσα), που συνδέει την Κριμαία με την κυρίως Ρωσία και κατασκευάστηκε το 2018 και έχει μήκος 19 χιλιόμετρα. Όπως είπε: Η Ουκρανία ουδέποτε έδωσε άδεια για την κατασκευή αυτής της γέφυρας και αποτελεί ένα παράνομο έργο. Πλήττει την οικολογία της Χερσονήσου και πρέπει να διαλυθεί, δεν έχει σημασία πως, εθελοντικά ή όχι. Ενώ προηγουμένως είχε πεί ότι αυτή η γέφυρα αποτελεί νόμιμο στρατιωτικό στόχο.
Πάντως, οι Ρώσοι παίρνουν μέτρα αποτροπής κάποιου χτυπήματος και διακόπτουν την κυκλοφορία των οχημάτων στη διάρκεια της νύχτας. Από την οποία σημειωτέον ότι πέρασαν 40.000 αυτοκίνητα (πολλά ρώσων τουριστών) φεύγοντας από την Κριμαία μετά τη σειρά των εκρήξεων που σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές και έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ρωσικών δυνάμεων.
Στα άλλα μέτωπα στην ουκρανική επικράτεια… Χτυπήματα και συγκρούσεις καταγράφηκαν σε όλο τη γραμμή συγκρούσεων στα νότια και κατά μήκος του Δνείπερου ποταμού: Χερσώνα, Νόβα Κακχόβα, Μελιτόπολη, Νικόπολη, περιοχή Οδησσού και Ζαπορίζια, καθώς και στα ανατολικά: περιοχή του Χαρκόβου, Σούμι, Ντονέτσκ…
Πάντως και κατά τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικοφ, αμφότερες οι πλευρές του ουκρανικού πολέμου αντιμετωπίζουν απομείωση των δυνάμεών τους. Ενώ άλλες εκτιμήσεις αναλυτών αναφέρουν ότι επιχειρείται ανασυγκρότησή τους, με τις ουκρανικές δυνάμεις να επιχειρούν έναν πόλεμο φθοράς και των ρωσικών εμπλουτισμό τους τόσο στα ανατολικά όσο στα νότια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου