19 Αυγούστου 2022

Αποτροπιασμός στην κοινή γνώμη του Εβρου για το αντιμετανα­στευτικό μένος


Αντώνης Τελόπουλος

Ανάστατη η τοπική κοινωνία από την ένταση του αντιμετανα­στευτικού μένους ● Σιγή ασυρμάτου από βουλευτές της Ν.Δ. και μητροπολίτες ● Τι ισχύει με τις νησίδες στη μέση του ποταμού.

Η σοκαριστική είδηση του θανάτου του αβοήθητου πεντάχρονου κοριτσιού στη νησίδα στον Εβρο παραμονή του Δεκαπενταύγουστου ενεργοποίησε, προς έκπληξη πολλών, μια σιωπηλή πλειοψηφία στην τοπική κοινωνία, που αποφάσισε να τραβήξει μια γραμμή ανάμεσα στην ανθρωπιά και την αποκτήνωση των ακροδεξιών τρολ του Διαδικτύου. Ανεξαρτήτως πολιτικής ή ιδεολογικής κατεύθυνσης, ακόμα και άνθρωποι που δεν είναι επιφυλακτικοί με το δόγμα αποτροπής της κυβέρνησης στον Εβρο, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για την τραγική εξέλιξη. Αφήνοντας έτσι ολομόναχα τα γνωστά απάνθρωπα τρολ του Διαδικτύου μαζί με τις κίτρινες ακροδεξιές φυλλάδες να στάξουν δηλητήριο, αναπαράγοντας σχεδόν ταυτόχρονα και μαζικά το προπαγανδιστικό αφήγημα της κυβέρνησης.

Το αντιπροσφυγικό τους μένος τούς οδήγησε σε τέτοιους παραλογισμούς και αντιφάσεις ώστε αναγκάστηκαν να επιστρατεύσουν τις γυμνασιακού επιπέδου γνώσεις τους στη «βιολογία» για να αποδείξουν πως η νησίδα δεν βρίσκεται στον Εβρο. Επιχειρήματα του τύπου ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν σκορπιοί και ότι η βλάστηση που απεικονίζεται στις φωτογραφίες των προσφύγων στη νησίδα δεν αντιστοιχεί, κατά τη γνώμη τους, σ’ αυτήν που φύεται στον νομό, αποτέλεσαν την προμετωπίδα.

Τον τραγέλαφο συνόδευσε η απόλυτη σιωπή των βουλευτών και των τοπικών παραγόντων της Ν.Δ., που επέλεξαν να κρυφτούν πίσω από πανηγύρια και συνεστιάσεις, χωρίς να κάνουν καμία επίσημη δήλωση τις επίμαχες ημέρες.

Αισθητή ήταν επίσης η απουσία των μητροπολιτών του Εβρου παρότι προκλήθηκαν δημόσια να πάρουν θέση.

Σε ό,τι αφορά την περιβόητη νησίδα και το σαθρό επιχείρημα πως ανήκε στην τουρκική πλευρά, παρότι αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει σε καμία περίπτωση δικαιολογία για την εγκληματική αδιαφορία των κρατικών αρχών, αξίζει να θυμίσουμε πως ο αείμνηστος αντιστράτηγος ε.α., επίτιμος διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού και γνώστης της περιοχής, Αθανάσιος Γαλάνης, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» το 2019 με αφορμή ένα επεισόδιο έπαρσης τουρκικής σημαίας σε ελληνική νησίδα στον Εβρο («Ποιοι κάνουν... σημαία την ένταση», 11.12.2019), σημείωνε πως, σύμφωνα με την οριοθέτηση των συνόρων από τη Διεθνή Επιτροπή του 1926, τα ελληνοτουρκικά σύνορα βρίσκονται στη μέση κοίτη του ποταμού Εβρου. Ενθεν κακείθεν του ποταμού υπάρχουν νησίδες που ανήκουν είτε στην ελληνική είτε στην τουρκική πλευρά, μαρκαρισμένες με γράμματα του λατινικού αλφαβήτου.

Σήμερα, εξαιτίας των παρεμβάσεων και των δύο πλευρών, είτε αυτές ήταν δενδροφυτεύσεις για προκάλυψη είτε αντιπλημμυρικά έργα στα αναχώματα, μικρές εκτάσεις γης έχουν προσκολληθεί στη μία και την άλλη πλευρά. Μικρές νησίδες δηλαδή που ανήκουν στην Ελλάδα έχουν προσκολληθεί στην Τουρκία και αντίστροφα.

ΠΗΓΗ

-ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης για το ίδιο θέμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου