Τέλος Άνοιξης, η εταιρεία «Μαλαματίνα», εκμεταλλευόμενη τον νόμο Χατζηδάκη, ξεκίνησε να παραβιάζει κατάφωρα κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης, απολύοντας εργαζόμενους και εκβιάζοντας τους υπόλοιπους να δεχθούν μείωση των αποδοχών τους. Τους ίδιους εργαζόμενους, που πριν τρία χρόνια έως και σήμερα, δέχθηκαν να παραχωρήσουν το 20% του μισθού τους για να σώσουν την εταιρεία, όταν αυτή κινδύνευε με πλήρη χρεοκοπία.
Η εταιρεία απέλυσε απροειδοποίητα και παράνομα πέντε εργαζόμενους. Έσυρε το σωματείο στα δικαστήρια για να ακυρώσει τις κινητοποιήσεις του. Η απεργία, όμως, κρίθηκε νόμιμη. Το προσπέρασε και προχώρησε κάνοντας παραπλανητικές διαβουλεύσεις με το σωματείο, καθώς δεσμεύτηκε να επαναπροσλάβει τους απολυμένους, αλλά ταυτόχρονα, προσέλαβε νέα άτομα. Παράλληλα καλούσε τους ήδη εργαζόμενους να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις, χωρίς να τους επιτρέψει ούτε να τις διαβάσουν, ούτε να πάρουν αντίγραφα. Στη συνέχεια αρνήθηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων στην προσπάθεια εύρεσης λύσης, ώστε να επέλθει η εργασιακή ειρήνη με τους εργαζόμενους. Οι απεργοί κατήγγειλαν επανειλημμένα ότι η εργοδοσία προσπαθεί καιρό να βάλει στο εργοστάσιο απεργοσπαστικό μηχανισμό για να το λειτουργήσει, έχοντας μάλιστα τη συνδρομή των ΜΑΤ, που έχουν προσαγάγει δυο φορές προέδρους σωματείων.
Μια καθόλου τυχαία επίθεση
«Στην «Μαλαματίνα» επιχειρείται από τον περασμένο Μάιο το τσάκισμα του σωματείου, επιδιώκοντας έτσι εκτός από τις μειώσεις μισθών (20% τα τελευταία 3 χρόνια), να επιβάλλουν ατομικές συμβάσεις εργασίες, να εντάξουν εργολαβίες στην παραγωγή, με εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, χωρίς μέτρα προστασίας και δικαιώματα.
Η εργοδοσία συκοφαντεί όλους τους εργαζόμενους διαδίδοντας ψέματα με δελτία Τύπου και συνεντεύξεις, οργανώνει προβοκάτσιες εναντίον των απεργών ελπίζοντας ότι έτσι θα κάμψει την ενότητα και την αποφασιστικότητά τους. Θέλει να εφαρμόσει τον νόμο - έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ και του Χατζηδάκη για να επιβάλει σιγή νεκροταφείου και εργασιακές σχέσεις - λάστιχο. Τους εκβιάζει για να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, ώστε να απαλλαγεί από μισθούς και δικαιώματα που με αγώνες έχουν κατοχυρώσει. Προχωράει σε απειλές και σε ποινικοποίηση των αγώνων τους, αμφισβητεί τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα, συλλαμβάνουν και σέρνουν στα αστυνομικά τμήματα και στα δικαστήρια τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους (προέδρους - στελέχη), ώστε να φοβηθούν και να λυγίσουν οι υπόλοιποι. Η εργοδοσία αξιοποιεί όλο το οπλοστάσιο που έχει στη διάθεσή της, της αντεργατικής νομοθεσίας όλων των κυβερνήσεων, ώστε να απολύει και να προσλαμβάνει χωρίς περιορισμούς, να βάζει εμπόδια στους αγώνες. Το απάνθρωπο και εκδικητικό μέτρο των απολύσεων έρχεται, όπως καταγγέλλει το σωματείο τους, στα πλαίσια της μεθόδευσης της εργοδοσίας για την επιβολή ατομικών συμβάσεων ισοπέδωσης των κεκτημένων δικαιωμάτων και υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων. Για να επιβάλει ατομικές συμβάσεις εργασίας, μισθούς πείνας και δουλειά χωρίς δικαιώματα προσπαθεί να ξηλώσει το σωματείο από το εργοστάσιο. Όταν η προσπάθεια να στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός σταμάτησε μπροστά στην αποφασιστικότητα των απεργών, η αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε στο πλευρό της εργοδοσίας, επιστρατεύοντας και τη βία των ΜΑΤ και διώξεις συνδικαλιστών, όπως κάνει και με κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της εργατικής τάξης και της κοινωνίας.
Σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία καλούνται να πληρώσουν σκληρό τίμημα από την πολιτική της ακρίβειας, η εργοδοσία πρωταγωνιστεί στους εκβιασμούς για να μεταφέρει το κόστος της κρίσης και της ακρίβειας αποκλειστικά στην πλάτη των εργαζομένων, αλλά και για να διατηρήσει και να αυξήσει τα κέρδη της.
Ο απεργιακός αγώνας στη Μαλαματίνα αφορά όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Με την αλληλεγγύη μας και τον κοινό αγώνα ο εκβιασμός της εργοδοσίας και η προσπάθεια συκοφάντησης και απαξίωσης του αγώνα θα πέσουν στο κενό».
Το παραπάνω είναι κομμάτι της ανακοίνωσης της Γ΄ ΕΛΜΕ – Θεσσαλονίκης που στηρίζει -όπως και όλα τα εργατικά σωματεία- τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της εταιρίας Μαλαματίνα που παλεύουν για την ανάκληση των 15 άδικων απολύσεων που όλοι είναι μέλη του σωματείου, την κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Πρώτη νίκη με αιχμές
Σήμερα οι εργαζόμενοι είχαν μια μικρή πρώτη νίκη. Μετά από έναν και πλέον μήνα κινητοποιήσεων και με εξαγγελία για κυλιόμενες απεργίες ώς το τέλος Αυγούστου, η διοίκηση της εταιρείας τους κάλεσε σε διαπραγμάτευση.
Με μια αιχμηρή ανακοίνωση που -φυσικά- επιτίθεται στους συνδικαλιστές, δείχνει να υπαναχωρεί στην μέχρι και χθες αδιαπραγμάτευτη θέση της. Καλώντας το σωματείο σε διαπραγμάτευση με χρονικό ορίζοντα όχι μεγαλύτερο του ενός μήνα. Και βάλλοντας και κατά της… κυβέρνησης, προφανώς θεωρώντας ότι δεν τους… έδειρε αρκετά. «Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες της Πολιτείας», επισημαίνει, «το παράδειγμα της Μαλαματίνας είναι ενδεικτικό: Μια μικρή ομάδα συνδικαλιστών έχει κλείσει με τη βία μια παραγωγική μονάδα και η εταιρεία πρέπει να περιμένει για μήνες τις αποφάσεις των δικαστηρίων που έχει προσφύγει, προκειμένου να δικαιωθεί».
Καλεί, τέλος, σε αναστολή των κινητοποιήσεων και παράλληλη έναρξη διαπραγματεύσεων με το Σωματείο, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που δεν θα ξεπερνά τον έναν μήνα, παρουσία παρατηρητών (από ΣΕΒ ή ΕΒΕΘ και ΓΣΕΕ) και με τήρηση πρακτικών, υποστηρίζοντας ότι αυτή «αποτελεί τη μόνη λύση για να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή προοπτική της εγκατάστασης και οι θέσεις εργασίας».
Το σωματείο με τη στήριξη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της ΓΣΕΕ, έχει εξαγγείλει επαναλαμβανόμενες απεργίες ώς τα τέλη Αυγούστου, «αν χρειαστεί και τον Σεπτέμβριο…». «Το τελευταίο διάστημα η εταιρεία παραβιάζει κατάφωρα κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης, απολύει εργαζόμενους και εκβιάζει τους υπόλοιπους να δεχθούν μείωση των αποδοχών τους», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης, προσθέτοντας ότι «η εταιρεία απέλυσε απροειδοποίητα και παράνομα εργαζόμενους χωρίς καν να ενημερώσει το επιχειρησιακό σωματείο, ενώ έσυρε επανειλημμένα το σωματείο στα δικαστήρια για να ακυρώσει τις κινητοποιήσεις του, πράγμα που δεν κατάφερε, αφού η απεργία των εργαζομένων κρίθηκε νόμιμη». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων εμφιαλωμένων ποτών και του σωματείου εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», Γιάννης Φραγγίδης ήταν σαφής: «Εμείς ζητάμε την ανάκληση των απολύσεων και μετά μπορούμε να συζητήσουμε με τη διοίκηση τους όρους της νέας Σύμβασης Εργασίας. Να ληφθεί υπόψη ότι την προηγούμενη τριετία, δηλαδή με την προηγούμενη σύμβαση, δώσαμε το 20% των αποδοχών μας. Έχουμε δηλώσει ότι είμαστε διατεθειμένοι να παραμείνουν στο ίδιο ύψος οι μισθοί μας για άλλα δυο χρόνια. Επιμένουμε, όμως, στην ανάκληση των απολύσεων, καθώς μάλιστα οι πέντε πρώτες απολύσεις έγιναν στη διάρκεια διαπραγματεύσεων για τη ΣΣΕ αλλά και κινητοποιήσεων, ενέργεια παράνομη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου