Η ρωσική ηγεσία διακήρυξε το παρελθόν της μονοπολικής παγκόσμιας τάξης και της δυτικής ηγεμονίας, τονίζοντας το παρόν ενός πολυπολικού κόσμου. Η Δύση χρειάζεται τις συγκρούσεις για τη διατήρηση της ηγεμονίας της. Γι αυτό σχεδίασε τη χρησιμοποίηση των ανθρώπων στην Ουκρανία ως αναλώσιμους στα κανόνια της, με τον υβριδικό πόλεμο που διεξάγει. Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο πόλεμος φθοράς με σειρά νέων εκρήξεων στην Κριμαία και μάχες σε πολλές περιοχές της ουκρανικής επικράτειας.
Οι δυτικές χώρες είναι απεγνωσμένα προσκολλημένες στην εξαφανιζόμενη ηγεμονία, αλλά η μονοπολική παγκόσμια τάξη αποτελεί παρελθόν, διακήρυξε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απευθυνόμενος στην 10η Διάσκεψη της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά: Η Δύση χρειάζεται τις συγκρούσεις ώστε να μείνει στην εξουσία. Έτσι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ενεργά αναμιγνύονται στις υποθέσεις άλλων χωρών, μετερχόμενες κάθε είδους προβοκάτσιες και εμφύλιους πολέμους. Η Δυτική ηγεμονία προκαλεί της στασιμότητα ολόκληρου του κόσμου. Όμως είναι δυνατή η μείωση των εντάσεων και η απόκρουση απειλών με την ενίσχυση του συστήματος ενός σύγχρονου πολυπολικού κόσμου. Η Ρωσία θα συνεχίσει να προχωράει στην οικοδόμηση ενός περισσότερο δημοκρατικού κόσμου και τη βελτίωση του υπάρχοντος μηχανισμού διεθνούς ασφάλειας.
Για την Ουκρανία ο Πούτιν είπε ότι: Η Δύση χρειάζεται τις συγκρούσεις για τη διατήρηση της ηγεμονίας της. Γι αυτό σχεδίασε τη χρησιμοποίηση των ανθρώπων στην Ουκρανία ως αναλώσιμους στα κανόνια της, εφαρμόζοντας το αντι-ρωσικό σχέδιο, κλείνοντας τα μάτια στη διάδοση της νεοναζί ιδεολογίας, στη μαζική σφαγή των κατοίκων του Ντονμπάς και προμηθεύοντας στο καθεστώς του Κιέβου όπλα περιλαμβανομένων των βαρέων… Η κατάσταση στην Ουκρανία δοκιμάζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για παράτασή της και ενεργούν ακριβώς το ίδιο με την υποδαύλιση πιθανών συγκρούσεων στην Ασία, την Αφρική και την Λατινική Αμερική… Σχηματίζονται από τη Δύση στρατιωτικο-πολιτικές ενώσεις όπως το AUKCUS (Αυστραλία, ΗΒ, ΗΠΑ) έτσι ώστε να προωθήσει στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού το σύστημα ελέγχου ανάλογο του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
Στον ίδιο τόνο ήταν και ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέϊ Σοϊγκού ο οποίος είπε ότι: Η ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία βάζει ένα τέλος στη μονοπολική παγκόσμια τάξη. Και η Ρωσία απομυθοποιεί τη δυνατότητα των δυτικών υπερδυνάμεων να αλλάξουν την κατάσταση στο μέτωπο. Στην Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες συλλογικά με τη Δύση οι οποίες ωθούν τους ηγέτες αυτής της χώρας σε έναν υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ έβγαλε τη μάσκα του και η επιθετική φύση του μπλοκ σταμάτησε να κρύβεται πίσω από το χαρακτηρισμό της συμμαχίας ως αποκλειστικά αμυντικής. Ο στόχος της συμμαχίας για παγκόσμια κυριαρχία καθορίζει τα στρατηγικά της σχέδια.
Στο πεδίο των μαχών και στο πόλεμο φθοράς που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες… Μια νέα σειρά εκρήξεων σημειώθηκαν στην χερσόνησο της Κριμαίας κατά ρωσικών εγκαταστάσεων. Αρχικά σε αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Τζανκόϊ, προκαλώντας ζημιές σε σιδηροδρομική γραμμή και στη συνέχεια στη Συμφερόπολη και την Γκβαντερσκόϊ σε αεροπορική βάση.
Η Μόσχα απέδωσε τα χτυπήματα στην Κριμαία σε «δολιοφθορείς», χωρίς να κατονομαστούν οι υπέυθυνοι «Πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένης μιας γραμμής υψηλής τάσης, ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μιας σιδηροδρομικής γραμμής, καθώς και πολλά οικήματα υπέστησαν επίσης ζημιές», διευκρίνισε ο ρωσικός στρατός.
Πάντως πολλοί εκτιμούν ότι πρόκειται για μια νέα επίθεση που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από το Κίεβο. Υπό τον όρο της ανωνυμίας, ένας ανώτερος ουκρανός αξιωματούχος είπε στους New York Times ότι μια ελίτ στρατιωτική μονάδα που δρούσε πίσω από τις εχθρικές γραμμές βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις. Στο Twitter, ένας σύμβουλος του ουκρανού προέδρου υπαινίχθηκε τη συμμετοχή της χώρας του: «Η Κριμαία μιας κανονικής χώρας είναι η Μαύρη Θάλασσα, τα βουνά, η αναψυχή και ο τουρισμός. Όμως η ρωσοκρατούμενη Κριμαία σημαίνει εκρήξεις αποθηκών και υψηλό κίνδυνο θανάτου από εισβολείς και κλέφτες. Η αποστρατιωτικοποίηση σε δράση…, ειρωνεύτηκε ο Μιχαίλο Ποντόλιακ. Ο ίδιος είπε σε συνέντευξή του ότι; «Η στρατηγική μας είναι να καταστρέψουμε τις γραμμές ανεφοδιασμού, επιμελητειακής υποστήριξης και αποθηκών πυρομαχικών… προκαλώντας χάος μέσα στις δικές τους γραμμές».
Συγκρούσεις, πυρά και βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές στα ανατολικά και νότια της ουκρανικής επικράτειας: Σάμι, Ζίτομιρ, Χάρκοβο, Ντονέτσκ και Μικολάϊβ, Νικόπολη, Ντνιπροπετρόδφσκ κ.α.
Η διανομή ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας στις κατεχόμενες από τους Ρώσους περιοχές της Ουκρανίας θα θεωρείται συνεργασία με τον εχθρό και θα τιμωρείται με φυλάκιση έως και 15 χρόνια, σύμφωνα με το ουκρανικό υπυοργείο Εσωτερικών.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι εξηγούσε στην Washington Post γιατί η ουκρανική κυβέρνηση ουκρανικές αρχές δεν είχαν ενημερώσει τους πολίτες για την επικείμενη ρωσική εισβολή, λέγοντας ότι αν το έκανε αυτό τότε η Ρωσία θα είχε καταλάβει την Ουκρανία σε τρείς μέρες. Χάος και πανικός χωρίς στρατιωτικό νόμο θα οδηγούσε στην εξασθένιση της οικονομίας και τη μαζική φυγή των ανθρώπων…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου