Επιδιώξεις των εμπόλεμων, τακτικές επί του πεδίου, σχέδια των Δυτικών και διακηρύξεις του Κιέβου, οδηγούν στην εκτίμηση ότι η ρωσική εισβολή και οι συγκρούσεις στην Ουκρανία θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες. Η Μόσχα ευελπιστεί στην αλλαγή της ευρωπαϊκής στάσης από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και βασίζεται στον επερχόμενο χειμώνα, με τον Πούτιν να αυξάνει τον αριθμό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε πάνω από δύο εκατομμύρια προσωπικό.
Η συγκεκριμενοποίηση των πολεμικών μετώπων στην Ουκρανία, στα ανατολικά στα όρια της περιφέρειας του Ντονμπάς (με τους Ρώσους να ελέγχουν όλο το Λουγκάνσκ και το μεγαλύτερο μέρος του Ντονέτσκ) και στα νότια κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου (με τις ρωσικές δυνάμεις να ελέγχουν όλη την παράκτια της Μαύρης Θάλασσας ζώνη από την κυρίως Ρωσία έως έξω από την Οδησσό), μαζί με την επιβράδυνση των συγκρούσεων αλλά και την επίδοση αμφοτέρων των εμπόλεμων πλευρών σε ένα πόλεμο φθοράς με χτυπήματα στα μετόπισθεν και τις γραμμές ανεφοδιασμού, κάνουν πολλούς να προβλέπουν ότι κάπως έτσι θα συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Οι Ρώσοι προσβλέπουν στην ολοένα και μεγαλύτερη φθορά των ουκρανικών δυνάμεων, καθώς και στη μειούμενη ούτως ή άλλως δυτική στρατιωτική βοήθεια, εκτός των Αμερικανών που την αυξάνουν συνεχώς. Κυρίως ευελπιστούν στη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια μέσα στην Ευρώπη με τις επιπτώσεις στις κοινωνίες των δυτικών κυρώσεων που τους έχουν πλήξει περισσότερο –μαζί να υπολογίσουμε και την επισιτιστική κρίση σε πολλές χώρες του Τρίτου κόσμου.
Οι Ουκρανοί έχουν μέχρι τώρα την αμέριστη υποστήριξη της Δύσης, αν και έχουν αρχίσει να ακούγονται εδώ και καιρό διαφορετικές φωνές μέσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Άλλωστε η στρατιωτική συνδρομή των Ευρωπαίων βαίνει συνεχώς μειούμενη και στο Κίεβο μένει η αμερικανική και η βρετανική στρατιωτική βοήθεια. Ουάσιγκτον και Λονδίνο αποτελούν του πλέον ένθερμους υποστηρικτές της συνέχισης του πολέμου μέχρι την τελική νίκη, λένε αυτοί και οι ουκρανοί αξιωματούχοι πέριξ του προέδρου Ζελένσκι. Συνεπικουρούμενοι από τους ανατολικοευρωπαίους που κόβουν κάθε δεσμό με κάθε τι ρωσικό (κυρίως οι Βαλτικές χώρες, η Πολωνία της οποίας οι βλέψεις στη δυτική Ουκρανία έχουν ιστορικό βάθος, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Μολδαβία…). Οπότε, τι μέλλει γενέσθαι;…
Τα πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλείται πηγές του Κρεμλίνου που όμως δεν κατονομάζει, σύμφωνα με τις οποίες οι Ρώσοι βασίζονται στον βαρύ χειμώνα που έρχεται ώστε να τελειώσει ο πόλεμος με τους δικούς τους όρους. Υποστηρίζουν ότι για το Κρεμλίνο είναι ο μόνος δρόμος δεδομένου ότι το Κίεβο λέει ότι δεν θα διαπραγματευτεί έως ότου η Ρωσία εγκαταλείψει όλη την Ουκρανία. Παράλληλα, οι εκτιναγμένες τιμές ενέργειας και οι ελλείψεις φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα θα πείσουν την Ευρώπη να πιέσει έντονα την Ουκρανία για μια εκεχειρία. «Έχουμε χρόνο, μπορούμε να περιμένουμε», είπε η μία από τις δύο πηγές. “Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας για τους Ευρωπαίους. Θα μπορούσαμε να δούμε διαδηλώσεις, αναταραχές. Μερικοί ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να σκεφτούν δύο φορές το να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και να σκεφτούν ότι είναι ώρα για μια συμφωνία“. Η δεύτερη πηγή είπε ότι «η Μόσχα έχει ήδη εντοπίσει σημάδια διάρρηξης της ευρωπαϊκής ενότητας και περιμένει ότι αυτή να επιταχυνθεί εν μέσω των δυσκολιών του χειμώνα». Άρα, έχουμε δρόμο μπροστά μας…
Καθόλου τυχαία κάποια δημοσιεύματα τελευταία στον γερμανικό Τύπο επικριτικά του Ζελένσκι. Την ίδια ώρα η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωνε ότι: «Δεν γνωρίζουμε αν η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο. Η πραγματικότητα είναι σκληρή», προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο ο πόλεμος να συνεχιστεί και το 2023. Υποσχέθηκε δε ότι η Γερμανία και οι εταίροι της «θα κάνουν τα πάντα προκειμένου η Ουκρανία να μπορεί να κερδίσει», ενώ επισήμανε ότι είναι λάθος οι συνομιλίες με τη ρωσική κυβέρνηση για τον τερματισμό του πολέμου. Η Μπέρμποκ παραδέχθηκε ότι στις σχέσεις του Βερολίνου με τις χώρες της Βαλτικής και της ανατολικής Ευρώπης «έχει γίνει μεγάλη ζημιά», την απέδωσε όμως κυρίως στην πολιτική που ασκήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, ιδίως σχετικά με τον γερμανορωσικό αγωγό Nord Stream 2.
Πάντως η Μόσχα ετοιμάζεται και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα διάταγμα για την αύξηση του μεγέθους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατά 137.000 στρατιωτικούς, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα. Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας θα φθάσει από τους 1,902,758 στα 2,039,758 άτομα, εκ των οποίων 1,013,628 στρατιωτικοί.
Ένα ακόμη επεισόδιο διαδραματίστηκε σήμερα γύρω από τον πυρηνικό σταθμός της Ζαπορίζια. Το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη αποσυνδέθηκε από το ηλεκτρικό δίκτυο, εξαιτίας βλάβης στις γραμμές ηλεκτροδότησης. «Οι δύο εν λειτουργία αντιδραστήρες του σταθμού αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο. Συνεπώς, οι ενέργειες των εισβολέων προκάλεσαν την πλήρη αποσύνδεση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από το δίκτυο του ηλεκτρικού, για πρώτη φορά στην ιστορία του», ανέφερε ο ουκρανικός κρατικός όμιλος Energoatom σε ανάρτηση στο Telegram. Σύμφωνα με την ουκρανική εταιρεία, πυρκαγιές στην περιοχή του θερμοηλεκτρικού σταθμού της Ζαπορίζια, που βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό, προκάλεσε δύο φορές την αποσύνδεση της τελευταίας γραμμής που συνδέει τις εγκαταστάσεις με το δίκτυο ηλεκτροδότησης. «Άλλες τρεις γραμμές είχαν καταστραφεί προηγουμένως από τις τρομοκρατικές επιθέσεις», ανέφερε.
Αργά το απόγευμα, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανέφερε ότι «ενημερώθηκε από την Ουκρανία» για αυτήν την απώλεια σύνδεσης. Γνωστοποίησε όμως ότι «τώρα ο σταθμός λειτουργεί» καθώς παραμένει συνδεδεμένος με το δίκτυο μέσω του γειτονικού θερμοηλεκτρικού σταθμού ο οποίος μπορεί να παράσχει «εφεδρική ηλεκτρική ενέργεια». Τα συστήματα κατεπείγουσας προστασίας των αντιδραστήρων ενεργοποιήθηκε και όλα τα συστήματα ασφαλείας παρέμειναν σε λειτουργία, διαβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι. «Οι μονάδες παρέμειναν αποσυνδεδεμένες από το δίκτυο, ακόμη και μετά την αποκατάσταση της ηλεκτρικής γραμμής», συνέχισε, χωρίς να εξηγήσει τα αίτια της διακοπής ρεύματος. «Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγει ανήκει δικαιωματικά στην Ουκρανία και κάθε προσπάθεια αποσύνδεσης της μονάδας από το ουκρανικό δίκτυο για ανακατεύθυνση (του ηλεκτρικού) στις κατεχόμενες περιοχές είναι απαράδεκτη», σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Βαντέλ Πατέν.
Με όλα αυτά να τρέχουν, ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας μετονόμασε 95 δρόμους της πόλης, στο πλαίσιο της προσπάθειας «εκκαθάρισης» των ρωσικών και σοβιετικών ονομασιών, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μια ημέρα αφότου η χώρα γιόρτασε τα 31 χρόνια της ανεξαρτησίας της. Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο έγραψε στο Telegram ότι τα νέα ονόματα θα τιμούν σημαντικά ιστορικά γεγονότα αλλά και τη μνήμη διάσημων προσώπων και ηρώων που «δόξασαν την Ουκρανία και αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία του κράτους μας». Έτσι, άρχισε με ένα δρόμο που του δόθηκε το όνομα… «Λονδίνο», για να τιμηθεί η πρωτεύουσα της Βρετανίας, ενός από τους στενότερους συμμάχους της Ουκρανίας. Ενώ ένας άλλος δρόμος ονομάστηκε… «Τάγματος Αζόφ» -αυτού της εθνικιστικής και νεοναζιστικής στρατιωτικής δύναμης ενταγμένης στις ουκρανικές ένοπλες μονάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου