Στον έβδομο μήνα εισέρχεται πλέον η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την 31η επέτειο της ανεξαρτησίας της, με αβέβαιο το τέλος και πολύ περισσότερο την επίτευξη συμφωνίας μέσω ειρηνευτικών συνομιλιών. “Καμία παραχώρηση ούτε συμβιβασμό” δηλώνει ο ουκρανός πρόεδρος και η Ουάσιγκτον ανεβάζει τη στρατιωτική συνδρομή της στο Κίεβο στα 10,6 δισ. δολάρια.
Η Ουκρανία “ξαναγεννήθηκε” όταν εισέβαλε η Ρωσία και θα πολεμήσει “μέχρι τέλους” χωρίς “καμία παραχώρηση ούτε συμβιβασμό” με τη Μόσχα, ανέφερε σε βίντεο-μήνυμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με αφορμή την 31η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας και τη συμπλήρωση έξι μηνών από την ρωσική εισβολή. Μέρα κατά την οποία Ουκρανοί, Αμερικανοί και άλλοι Δυτικοί προέβλεπαν σαρωτικά χτυπήματα των ρωσικών δυνάμεων κατά πόλεων, πολιτικών υποδομών, κυβερνητικών εγκαταστάσεων. Πάντως, αξιοσημείωτο είναι πως αυτή τη μέρα στη γερμανική Handelsblatt ο Ζελένσκι κατηγορείται ότι παρέβλεψε ή ακόμη και απέκρυψε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών για πάνω από μισό χρόνο και δεν προετοίμασε τον λαό για τον επερχόμενο πόλεμο.
Κατά τη σημερινή εθνική επέτειο της Ουκρανίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ γνωστοποίησε την παροχή νέας στρατιωτικής βοήθειας ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό της αμερικανικής στρατιωτικής συνδρομής στο Κίεβο σε 10,6 δισ. δολάρια. Κάτι που δείχνει την αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον στη συνέχιση της ίδιας γραμμής και του Κιέβου επίσης.
Την ίδια ώρα στον ΟΗΕ ψήφισμα καταδικαστικό των ρωσικών ενεργειών που ζητάει άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, έλαβε την υποστήριξη 58 κρατών μελών, δηλαδή περίπου λιγότερο από το ένα-τρίτο των 193 μελών του Οργανισμού. Μεταξύ αυτών είναι τα ευρωπαϊκά κράτη, οι ΗΠΑ, το ΗΒ, η Γεωργία, η Τουρκία, κάποια ασιατικά και λατινοαμερικανικά κράτη, όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο ουκρανός εκπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη.
Για τους έξι μήνες πολέμου και τις απώλειες σε αυτόν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί περίπου 473 επιθέσεις εναντίον νοσηλευτικών ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 98 άνθρωποι και τραυματιστεί 134.
Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι, ο διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Rosatom Αλεξέι Λιχατσόφ και ο ρώσος πρεσβευτής σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη Μιχαήλ Ουλιάνοφ, συναντήθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν για μια επιθεώρηση στον πυρηνικό σταθμό της της Ζαπορίζια, του οποίου εγκαταστάσεις έχουν χτυπηθεί πολλές φορές τις τελευταίες μέρες, προκαλώντας διεθνείς ανησυχίες. “Συζήτησαν λεπτομερώς το σύνολο των σχετικών θεμάτων με την προβλεπόμενη επιθεώρηση από τον ΙΑΕΑ του πυρηνικού σταθμού”, ανακοίνωσε η ρωσική υπηρεσία. “Η ρωσική πλευρά συμμερίζεται την πρόθεση να οργανωθεί μια τέτοια αποστολή στο εγγύς μέλλον, μόλις η στρατιωτική κατάσταση επί του πεδίου το επιτρέψει, και είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε είδους υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της επιμελητειακής”, πρόσθεσε η Rosatom.
Ο Μπορίς Τζόνσον μπορεί να παραδίδει οσονούπω τη βρετανική πρωθυπουργία, αλλά μετέβη ξανά στο Κίεβο -τρίτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και λίγο αφότου ολοκλήρωσε… τον μήνα του μέλιτος. Αφού επιδόθηκαν σε εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις κλπ, ο Τζόνσον κατηγόρησε τον Πούτιν για τις υψηλές τιμές στην ενέργεια (που προκλήθηκαν από τις κυρώσεις των ίδιων των Δυτικών και στις οποίες το Λονδίνο πρωτοστάτησε) και υποσχέθηκε νέα στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο ύψους 54 εκατομμυρίων λιρών (64 εκατομμυρίων ευρώ). Είπε χαρακτηριστικά ότι: Αν εμείς πληρώνουμε με τους λογαριασμούς ενέργειας για τα διαβολικά του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο λαός της Ουκρανίας πληρώνει με το αίμα του.
Ρωσικά πλήγματα σημειώθηκαν σήμερα: σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Τσιπλίν της ανατολικής Ουκρανίας με αναφερόμενους 22 νεκρούς και πάνω από 50 τραυματίες, καθώς και σε Σούμι (ανατολικά), Ντνιπροπετρόφσκ (νότια) κ.α...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου