ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Συνολικά 163 άτομα μέχρι αυτή τη στιγμή είναι εκτός
Τόσο οι Δήμοι όσο και η πολιτεία, έχουν χρέος να διασφαλίσουν τη συνέχιση της εργασίας όσων εργαζομένων από το υπάρχον προσωπικό δεν επέτυχαν στη προκήρυξη γιατί:
1. Οι εργαζόμενοι αυτοί αποτελούν πολύπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό καθώς έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία στα 18 χρόνια συνεχούς προσφοράς. Λόγοι Δημοσίου συμφέροντος επιτάσσουν τη βέλτιστη αξιοποίηση της εμπειρίας και της εξειδίκευσης του προσωπικού που επιλέχθηκε μάλιστα απο την αρχή της πρόσληψής τους από το ΑΣΕΠ.
2. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων μένουν εκτός είναι της κατηγορίας ΥΕ οι οποίοι έχασαν τα κοινωνικά κριτήρια που ορίζει το ΑΣΕΠ καθώς τα χρόνια πέρασαν και μεγάλωσαν τα παιδιά τους με αποτέλεσμα να χάσουν πολύτιμα μόρια και να βρεθούν εκτός.
3. Οι εργαζόμενοι έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερους ψυχοσυναισθηματικούς δεσμούς με τους εξυπηρετούμενους, που είναι απαραίτητοι για την ομαλή παροχή των υπηρεσιών μιας και μιλάμε για μια ιδιαίτερη κατηγορία πολιτών όπως αυτή των ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ.
4. Έχουν αναπτύξει επίσης σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί τους που είναι αναγκαίες προκειμένου να υπάρχει ολοκληρωμένη προσφορά φροντίδας.
5. Το γεγονός ότι οι υπηρεσίες που προσφέρονται από τους εργαζόμενους του ΒΣΣ δεν καλύπτονται από άλλες δομές υγείας και πρόνοιας του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθιστά απαραίτητη την κάλυψη των αναγκών των ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ και άρα την ύπαρξη του ανάλογου προσωπικού που έτσι και αλλιώς έχει ελαττωθεί σημαντικά καθώς από 3.800 που ήταν το 2008 και μετά, σήμερα αριθμούν μόνο 2.909. Άρα δεν μας περισσεύει κανείς.
6. Οι Δήμοι όπως έδειξε και η οικονομική κρίση, έχουν ανάγκη από προσωπικό πρόνοιας αφού η συνένωση των Καποδιστριακών Δήμων σε Καλικρατικούς, έφερε αλλαγές στο προσωπικό καθώς πολλοί υπάλληλοι βρέθηκαν σε άλλους Δήμους και σε άλλες θέσεις ενώ αρκετοί απορροφήθηκαν και από τις Περιφέρειες με αποτέλεσμα να βρεθούν Δήμοι με ελάχιστο ή και καθόλου προσωπικό πρόνοιας.
7. Στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης, οι εργαζόμενοι του ΒΣΣ ήταν αυτοί που έβαλαν πλάτη στο κράτος πρόνοιας παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια σε όλες τις ευπαθείς ομάδες πολιτών των Δήμων. Παράλληλα με τη συστηματική παροχή φροντίδας στους ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ βοήθησαν στη Σίτιση, κοινωνικά φαρμακεία, ΤΕΒΑ, κοινωνικές υπηρεσίες, ΚΕΠΑ κ.λπ.
8. Στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και της πανδημίας το ΒΣΣ έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο αφού ανέλαβε θεσμικά και με Νόμο την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών κάθε Δήμου. Για το λόγο αυτό ενισχύθηκε με προσωπικό των άλλων Δομών, Βρεφικού και Παιδικού σταθμού, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ, που έκλεισαν ακριβώς λόγο του Ιού και της πανδημίας. Στη διάρκεια αυτής της πανδημίας οι εργαζόμενοι του ΒΣΣ εξυπηρέτησαν κάθε σπίτι του Δήμου που είχε ανάγκη σε φάρμακα και τρόφιμα και με τη δημιουργία της τηλεφωνικής γραμμής ειδικά για αυτό το λόγο, μπόρεσαν και στάθηκαν αρωγοί σε κάθε πολίτη.
9. Η ενεργειακή κρίση που ήδη χτυπάει τη πόρτα μας και οι σοβαρές επιπτώσεις που αυτή επιφέρει ήδη και πρόκειται να επιφέρει το επόμενο διάστημα στο εισόδημα των πολιτών καθώς οι αυξήσεις σε αγαθά και ενέργεια αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα με ανυπολόγιστα ακόμα αποτελέσματα, είναι σίγουρο ότι θα φέρει ξανά στο προσκήνιο την στήριξη των πολιτών της χώρας σε κάθε Δήμο και άρα ανάγκη για παροχή βοήθειας από το προσωπικό των Δήμων.
10. Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι απαραίτητο οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να εργάζονται στους Δήμους και τις περιοχές που βρίσκεται ο καθένας δεδομένου ότι έχουν εξοικειωθεί με τις τοπικές κοινωνίες και υπηρεσίες της περιοχής τους και του Δήμου τους τις οποίες χρησιμοποιούν τόσα χρόνια, γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα σε επίπεδο τοπικών υπηρεσιών, ασφαλιστικούς οργανισμούς, Νοσοκομεία, Ιατρεία, Φαρμακεία, τοπικές εθελοντικές οργανώσεις , κάνοντας το έργο τους πολύ πιο εύκολο και αποτελεσματικό στα πλαίσια των καθηκόντων τους. καθώς έχουν δεθεί με τις τοπικές κοινωνίες και με τους εξυπηρετούμενους, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες τα ήθη και τις συνήθειες τους.
Η διασφάλιση της συνέχισης της εργασίας αυτών των 163 περίπου εργαζομένων που έχουν μείνει εκτός της προκήρυξης 4κ/2020, δεν επιβαρύνει το κράτος παρά με ένα ελάχιστο οικονομικό κόστος, εντούτοις προσφέρει μεγάλα και σημαντικά οφέλη στους πολίτες στους Δήμους και κατ επέκταση στο κράτος και την πολιτεία. Συνολικά 163 άτομα μέχρι αυτή τη στιγμή είναι εκτός.
*****
Καλαμαριά: Δε βγαίνει για τις σχολικές καθαρίστριες, θαύμα της Κανά για ημέτερους και δημόσιες σχέσεις
Στο Δήμο Καλαμαριάς, οι σχολικές καθαρίστριες συνεχίζουν τον αγώνα τους για την πρόσληψη 120 εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, και όχι 80 που αποφάσισε να πάρει ο δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης, για τον καθαρισμό πάνω από 60 σχολικών μονάδων και παρά το ότι εφέτος οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες, καθώς φέτος θα λειτουργήσουν 28 ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά, δηλαδή σχεδόν το 50% των σχολικών μονάδων, από τις 7πμ.-5.30μμ.
Στη πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς (17-08-22), και στο μοναδικό θέμα συζήτησης, που αφορούσε στη λήψη απόφασης για τη μετατροπή του ωραρίου μερικής απασχόλησης των σχολικών καθαριστριών κατά την σχολική χρονιά 2022-2023 σε ωράριο πλήρους απασχόλησης, και η οποία εγκρίθηκε με ψήφους 19 υπέρ σε σύνολο 33 παρόντων δημοτικών συμβούλων, καταγράφηκαν 14 λευκά, ανάμεσα στα οποία και αυτά των δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού «Γενιά Δημιουργίας», της παράταξης του δημάρχου δηλαδή.
Σύμφωνα με το απόσπασμα από το πρακτικό της 30/17.08.2022 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, οι των δημοτικών συμβούλων από το συνδυασμό «Γενιά Δημιουργίας», . Ι. Ανδρεάδη, Α. Γιαννακού, Β. Κογκαλίδου, Δ. Κυρατζή, Σ. Ματσαρίδη, Ευλαμ. Ντόντη – Μπανιώρα, Ν. Παντελίδου, Ευαγ. Τσακμακίδη και Μ. Τσιραμπίδου, δήλωσαν ανάμεσα στα άλλα πως «για το συγκεκριμένο θέμα η παράταξή μας ψηφίζει ΛΕΥΚΟ» κι αυτό διότι «η ψήφος μας πρέπει να αποτυπώνεται βάσει των πραγματικών συνθηκών, να είναι εφαρμόσιμη και να μην θέτει σε κίνδυνο την οικονομική κατάσταση του Δήμου που δεν επιτρέπει καμία περαιτέρω δαπάνη πέραν των 252.000€, αφού ήδη οι οικονομικές δυνατότητες έχουν εξαντληθεί, πολλώ δε μάλιστα ξεπεραστεί, ώστε να έχουμε στη διάθεσή μας υπαλλήλους καθαριότητας με σχεδόν πλήρες ωράριο, ήτοι 5,5 ώρες αντί των 6,5 ωρών, σε αντίθεση με το ωράριο των 3 ωρών που προβλέπει η σχετική εγκύκλιος, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό καλύτερες συνθήκες υγιεινής για τα σχολεία μας, εν συγκρίσει με αντίστοιχους δήμους της ευρύτερης περιοχής. Άλλωστε η διαδικασία όπως έχουμε επανειλημμένως επισημάνει δεν είναι η ορθή!».
Η… σύγχρονη Κανά
Πρόβλημα χρημάτων, λοιπόν, για να προσληφθούν 120 σχολικές καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης, «δε βγαίνει, μάνα μου, ο δήμος». Αλλά λίγες ημέρες αργότερα, στις 22-08-22, ο Δήμος Καλαμαριάς γίνεται Δήμος «Κανάς» και το θαύμα γίνεται: ξαφνικά χρήματα αυξάνονται και πληθύνονται για «ημέτερους» και δημόσιες σχέσεις του δημάρχου, με σκοπό την άγρα ψήφων. Κι αυτό καταγράφεται στην 376/2022 απόφαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Καλαμαριάς, που εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο «την 17η αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022»
Ιωάννινα: Νέα συγκέντρωση στο δημαρχείο ενάντια στις απολύσεις καθαριστριών την Τετάρτη 28/8, 6μμ.
Νέα συγκέντρωση ενάντια στην απαράδεκτη απόφαση της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων να απολύσει 40 καθαρίστριες διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών ν. Ιωαννίνων.
Η συγκέντρωση – η προηγούμενη έγινε στις 12 Αυγούστου, – θα γίνει την Τετάρτη 24/08/22 στις 6:00 μμ στο Δημαρχείο Ιωαννίνων όπου θα συζητείται το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο, κάτω από την πίεση των αγώνων των εργαζομένων αλλά και ύστερα από αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» το οποίο συνυπογράφουν κι άλλες παρατάξεις.
Η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών Ν. Ιωαννίνων στην ανακοίνωσή της, «καλεί τους συλλόγους εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τους συλλόγους διδασκόντων ανά σχολική μονάδα, τους συλλόγους γονέων, τους πολιτιστικούς συλλόγους ανά γειτονιά, τα σωματεία του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, τον Εμπορικό Σύλλογο σε κοινό αγώνα για να μην περάσει η απαράδεκτη απόφαση της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων που εναρμονίζεται πλήρως με τους νόμους και τις αποφάσεις όλων των κυβερνήσεων. Πετάει στην ανεργία 40 καθαρίστριες και νομιμοποιεί τη μισή ζωή-μισή εργασία για άλλες 25 με τρίωρη απασχόληση».
Καταγγέλλει την κυβέρνηση και τους δήμους που από τη μία εξαφανίζουν την Πανδημία και τα υγειονομικά Πρωτόκολλα σε μία χρονική περίοδο που έχουμε αύξηση των κρουσμάτων και από την άλλη περικόπτουν το προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία. Ενδεικτικά αναφέρει πως για το Δήμο Ιωαννιτών τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά, το ολοήμερο πρόγραμμα (μέχρι τις 5,30μμ) σε 8 Νηπιαγωγεία και 16 Δημοτικά σχολεία, επιβάλλοντας στις καθαρίστριες ένα ωράριο – λάστιχο.
Πηγή: 902.gr
Πλήρη απασχόληση των σχολικών καθαριστριών του Δήμου Ήλιδας
Ευρεία σύσκεψη με αίτημα την πλήρη απασχόληση όλων των καθαριστριών και καθαριστών των σχολικών μονάδων του Δήμου Ήλιδας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας. Στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Καθαριστριών/ων Σχολικών Κτιρίων Ν. Ηλείας ανταποκρίθηκαν Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ήλιδας, Σύλλογοι και Διευθυντές Σχολείων, το Εργατικό Κέντρο Πάτρα, η ΕΛΜΕ Ηλείας, επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, καθώς και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων | Πηγή: Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας
Λόγος της σύσκεψης αλλά και της αντίδρασης όλων των φορέων ήταν η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ήλιδας να γίνει περικοπή ωρών από τις πλήρους ωραρίου καθαρίστριες και να παραμείνουν όσοι εργάζονται για τρεις ώρες, ενώ όπως συζητήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής, οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας των σχολείων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ειδικά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης και πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν βελτιώνει το θέμα της καθαριότητας στα σχολεία και δυσχεραίνει την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων στον συγκεκριμένο τομέα.
«Εκφράζουμε για άλλη μια φορά το αίτημά μας για καθαρότερα σχολεία, γιατί ο Δήμος Ήλιδας μείωσε ώρες από τις σχολικές καθαρίστριες της ΙΔΟΧ και εμείς για να μπορούν τα σχολεία να είναι καθαρά και να απολυμαίνονται με τον τρόπο που πρέπει, εξαιτίας και της πανδημίας, οι ώρες που μας δίνουν δεν επαρκούν. Αντί να μας προσθέσουν ώρες, δυστυχώς μείωσε ώρες, προκηρύσσοντας ωστόσο νέες θέσεις εργασίας. Το τρίωρο δεν φτάνει να καθαριστεί ένα ολοήμερο σχολείο. Αίτημά μας είναι το πλήρες ωράριο των καθαριστριών» δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» η πρόεδρος Σωματείου Καθαριστριών/ων Σχολικών Κτιρίων Ν. Ηλείας, Δήμητρα Μυλωνά.
Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας (ΕΚΑ), Νατάσα Παναγιωτάρα, τόνισε πως με την συγκεκριμένη απόφαση ο Δήμος Ήλιδας «μοιράζει τη φτώχεια γιατί μια τρίωρη καθαρίστρια πολλές φορές καθαρίζει 2 σχολεία και πληρώνεται με 340 ευρώ, όταν ο μηνιαίος λογαριασμός της ΔΕΗ σε μια οικογένεια υπερβαίνει τα 350 ευρώ. Απαιτούμε σαν κοινωνία από τον Δήμο Ήλιδας να προσλάβει όλες τις καθαρίστριες με πλήρες ωράριο και πλήρης μισθολογική κάλυψη και φυσικά απαιτούμε και παλεύουμε για τη μονιμοποίησή τους, για να μπορέσουν τα παιδιά μας ενόψει του νέου κύματος πανδημίας να έχουν καθαρά σχολεία και οι καθαρίστριες να είναι ευχαριστημένες και με αξιοπρεπή μισθό».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, Θέμης Γρηγοριάδης, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» πως: «ο ρόλος των σχολικών καθαριστριών είναι κομβικός για την ορθή λειτουργία της σχολικής κοινότητας στις δύσκολες εποχές που διανύουμε λόγω του κορωνοϊού και δυστυχώς εδώ έχουμε το φαινόμενο της μερικής απασχόλησης, με λιγότερες ώρες στους εργαζόμενους, όταν η ίδια η τεχνική υπηρεσία περιγράφει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τον καθαρισμό των σχολείων, κάτι που και αντικειμενικά φαίνεται. Ζητάμε την πλήρη απασχόληση και όχι τρίωρα».
Σχόλιο από ErgasiaNET: Η Δημοτική Αρχή Ήλιδας, φέτος, εφαρμόζοντας την κυβερνητική πολιτική των περικοπών και της επέλασης των ελαστικών σχέσεων εργασίας, για τη σχολική χρονιά 2022-2023 και για περίπου 40 σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων στα όρια της ευθύνης του, μειώνει κατά δύο τις καθαρίστριες με πλήρη απασχόληση και αυξάνει κατά δύο των αριθμό των καθαριστριών ΙΔΟΧ, χωρίς όμως να αυξάνει τις εργασιακές ώρες. Αναλυτικότερα: Πέρυσι, για το σχολικό έτος 2021-2022, είχε 28 καθαρίστριες: 8 πλήρους απασχόλησης, 1 τετράωρης απασχόλησης και 19 τρίωρης απασχόλησης. Φέτος, για το σχολικό έτος 2022-2023, προσλαμβάνει άλλες δύο σχολικές καθαρίστριες, δηλαδή 30 στο σύνολο και κάνει: 6 πλήρους απασχόλησης, 2 τετράωρης απασχόλησης και 22 τρίωρης απασχόλησης.
Με λίγα λόγια, η Δημοτική Αρχή Ήλιδας, όπως άλλωστε επισημάνθηκε και στην παραπάνω σύσκεψη, μοιράζει τη φτώχεια των εργαζομένων, χωρίς να λύνει το βασικό πρόβλημα της καθαριότητας στα σχολεία. Σε αυτό, να προστεθούν και τα έξοδα μετακίνησης από σχολείο σε σχολείο, τα οποία επιβαρύνουν τις σχολικές καθαρίστριες που καλύπτουν αποστάσεις, αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη μεταφοράς τους.
Το κόστος για να παραμείνουν οι 8 καθαρίστριες πλήρους ωραρίου και να ενταχθούν σε αυτό και οι υπόλοιπες 20 που σήμερα εργάζονται με 3ωρα και 4ωρα; «Δεν ξεπερνά τα 250.000 ευρώ το χρόνο, την ώρα που ξοδεύονται πολλά περισσότερα αλλού», έχει τονίσει, σε παλαιότερη δήλωσή της, η πρόεδρος του ΕΚΑ Νατάσα Παναγιωτάρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου