17 Αυγούστου 2022

Μήνυση κατά CIA και Μάικ Πομπέο κατέθεσαν δικηγόροι του Τζούλιαν Ασάνζ και δημοσιογράφοι


Μηνυτήρια αναφορά κατά της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Central Intelligence Agency – CIA) και του τότε διοικητή της  Πομπέο κατέθεσαν τη Δευτέρα Αμερικανοί δικηγόροι του Τζούλιαν Ασάνζ και δημοσιογράφοι, που είχαν επισκεφτεί τον ιδρυτή του Wikileaks όσο αυτός βρισκόταν αποκλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Η μήνυση συνδέεται με τις αποκαλύψεις πως η ισπανική εταιρεία ασφαλείας UC Global, που είχε αναλάβει την ασφάλεια της πρεσβείας, κατασκόπευε τον Τζούλιαν Ασάνζ κατ’ εντολή και για λογαριασμό της CIA και του διοικητή της. Ο Μάικ Πομπέο βρέθηκε στο τιμόνι της CIA τον πρώτο χρόνο της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, μεταξύ Ιανουαρίου 2017 και Απριλίου 2018.

Η υπόθεση της UC Global είχε αποκαλυφθεί το 2019 και βρίσκεται στη διαδικασία της δίκης στην Ισπανία. Σύμφωνα με καταθέσεις και ηχογραφήσεις, η UC Global και ο ιδιοκτήτης της Ντέιβιντ Μοράλες, είχαν εγκαταστήσει στην πρεσβεία κάμερες, μικρόφωνα και άλλο εξοπλισμό, που κατέγραφε κάθε κίνηση και συνομιλία του Ασάνζ στην πρεσβεία, χωρίς να εξαιρούνται αυτές με τους δικηγόρους και τους γιατρούς του, που υποτίθενται πως προστατεύονται από απόρρητο.

Οι καταγραφές φέρονται να παραδίδονταν στη CIA, με την οποία ο Μοράλες είχε συνάψει συμφωνία δια της μεσολάβησης του (πλέον αποθανόντα) δισεκατομμυριούχου Σέλντον Έιντελσον, εκ των μεγάλων χρηματοδοτών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και άλλων συντηρητικών οργανώσεων, αλλά και προσωπικού φίλου του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η μήνυση των δικηγόρων και δημοσιογράφων, που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, κατηγορεί επιπλέον πως οι επισκέπτες του Ασάνζ ήταν υποχρεωμένοι να παραδώσουν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές σε υπαλλήλους της UC Global στην πρεσβεία. Εκείνοι φέρονται να αντέγραφαν το περιεχόμενο των συσκευών και να παρέδιδαν τα αντίγραφα στη CIA.

Η μήνυση επικαλείται την 4η τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος, που προστατεύει τους Αμερικανούς πολίτες «έναντι παράλογων ερευνών και κατασχέσεων». Ο Ασάνζ μπορεί να μην είναι Αμερικανός, όμως οι μηνυτές είναι και, σύμφωνα με τους δικηγόρους που τους εκπροσωπούν, η 4η τροποποίηση ισχύει για κάθε Αμερικανό πολίτη οπουδήποτε στον κόσμο. Επιπλέον, υπάρχει ξεχωριστή ρητή απαγόρευση παρακολούθησης Αμερικανών πολιτών στο καταστατικό της CIA από το 1947, απαγόρευση η οποία έχει καταπατηθεί πολλές φορές και καταπατείται ακόμα και σήμερα.

Όμως η μήνυση αφορά και άμεσα τον ίδιο τον Ασάνζ. Η παραβίαση του απορρήτου μεταξύ του ίδιου και των δικηγόρων του σημαίνει πως οι δίκες με τις οποίες αποφασίστηκε η έκδοσή του από τη Μεγάλη Βρετανία στις ΗΠΑ, αλλά και κάθε επόμενη δίκη στο αμερικανικό δικαστικό σύστημα δεν ήταν και δεν θα είναι δίκαιες. Ο Ρόμπερτ Μπόιλ, δικηγόρος για τα πολιτικά δικαιώματα και το συνταγματικό δίκαιο που λειτουργεί ως σύμβουλος στη μήνυση, δήλωσε πως «θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις, ακόμη και μέχρι την απόρριψη αυτών των κατηγοριών [σσ. εναντίον του Ασάνζ] ή απόσυρση του αιτήματος έκδοσης, ως απάντηση σε αυτές τις κατάφωρα αντισυνταγματικές δραστηριότητες».

Πέρα από την παρακολούθηση του Ασάνζ, η CIA είχε επίσης σχέδια απαγωγής ή και δολοφονίας του, σύμφωνα με πληθώρα πηγών. Επιπρόσθετα, οι αμερικανικές διωκτικές αρχές είχαν χρησιμοποιήσει την κατάθεση ψευδομάρτυρα στη βρετανική δίκη για την απόφαση έκδοσής του. Τίποτα από αυτά δεν έχει πτοήσει μέχρι σήμερα τις βρετανικές αρχές, που έχουν αποφασίσει να παραδώσουν στις ΗΠΑ τον εκδότη και δημοσιογράφο, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς και έχει μία τελευταία δυνατότητα έφεσης.

Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες στις ΗΠΑ βάσει του νόμου περί κατασκοπείας, που επισύρουν πιθανή ποινή φυλάκισης 175 ετών. Η δίωξή του γίνεται για την αποκάλυψη εγκλημάτων πολέμου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν — η αποκάλυψη οδήγησε σε μία δεκαετή εκστρατεία εναντίον του που ξεκίνησε υπό την κυβέρνηση Ομπάμα, εμβαθύνθηκε επί Τραμπ και συνεχίστηκε επί Μπάιντεν.

Ο Νέιθαν Φούλερ, από την Επιτροπή Υπεράσπισης του Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνόψισε: «Θέλουμε να εκπαιδεύσουμε το κοινό για τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η δίωξη για όλα τα βασικά δικαιώματά μας, το δικαίωμα των δημοσιογράφων μας να δημοσιεύουν ό,τι είναι προς το δημόσιο συμφέρον και το δικό μας δικαίωμα να γνωρίζουμε τι κάνουν οι κυβερνήσεις μας στο όνομά μας».

«Το κοινό θα πρέπει να γνωρίζει τι είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνησή του για να φιμώσει έναν δημοσιογράφο που δημοσιεύει πληροφορίες ντροπιαστικές για το καθεστώς — κατασκοπεύει τις συνομιλίες του, αρπάζει τις συσκευές των επισκεπτών του και σχεδιάζει να τον απαγάγει και να τον σκοτώσει, όπως αποκάλυψε το Yahoo News, όσο είχε πολιτικό άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού. Αυτό θα πρέπει να ανησυχεί οποιονδήποτε εκτιμά τους ερευνητές δημοσιογράφους και τη δημοσιογραφία και θα πρέπει να γνωρίζουμε την άνευ προηγουμένου απειλή που συνιστά αυτή η δίωξη».

ΠΗΓΗ

-ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:

Η καταδίκη, την Τρίτη 9 Αυγούστου, ενός πρώην υπαλλήλου του Twitter για τη δράση του ως πράκτορα της Σαουδικής Αραβίας, επαναφέρει στο προσκήνιο τις ομιχλώδεις σχέσεις της πλατφόρμας με το Σαουδαραβικό καθεστώς του Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου