22 Αυγούστου 2022

Νέα υφαρπαγή των εισοδημάτων από κυβέρνηση και προμηθευτές ρεύματος: αυξήσεις από 60 έως και 65% το Σεπτέμβριο

 

Του Γιώργη Χρήστου

Τίποτα δεν μπορεί να κρύψει ότι τα τελευταία 12 χρόνια συντελείται μια τεράστια μεταφορά πλούτου και εξουσίας από τους πολλούς στους «ολίγους» με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ζωής όλων μας. Χρόνια τώρα βλέπουμε κυβερνήσεις και επιχειρηματικούς ομίλους (διεθνείς και εγχώριους) να επεκτείνουν την κυριαρχία του κέρδους τους σε κάθε πτυχή της ζωής μας, όπως, για παράδειγμα, στο ρεύμα με το σπάσιμο και το χάρισμα της ΔΕΗ σε ιδιώτες, με τη «ρήτρα αναπροσαρμογής» που… εξαφάνισαν ενσωματώνοντας την στους λογαριασμούς. Για τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ισχυρίζεται ότι «πόλεμος είναι η αιτία κι όχι ο καπιταλισμός», αλλά ξέρουμε: λέει ψέματα.

Ιδού μια από τις αποδείξεις των ασύστολων κυβερνητικών ψεμάτων, από την Ανοιχτή Συνέλευση για τη δημιουργία πρωτοβουλίας ενάντια στην ακρίβεια:

«Το συνολικό κόστος του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά αυξήθηκε από τις αρχές του 2021 μέχρι τον Νοέμβρη του ίδιου έτους κατά 197,6% και του ρεύματος κατά 119,6%. Κατά 36% είχε αυξηθεί το πετρέλαιο θέρμανσης μόνο κατά τους πρώτους 11 μήνες του 2021 και κατά 30% το πετρέλαιο κίνησης», καταγγέλλει και προσθέτει: «Οι αυξήσεις στο ρεύμα επομένως άρχισαν πολύ νωρίτερα, το φθινόπωρο του 2021, όταν ξεκίνησε να λειτουργεί το “χρηματιστήριο” ενέργειας (ή πιο σωστά ιδιωτικό καρτέλ) και η ρήτρα αναπροσαρμογής που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφάρμοσε».

Μήνες τώρα, λοιπόν, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα φοβούνται να ανοίξουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, οι οποίοι προκαλούν ηλεκτροσόκ και σταδιακή διεύρυνση της ενεργειακής φτώχειας, καθώς… κάθε νέο μήνα πληρωμής και χειρότερα. Όπως θα συμβεί και το Σεπτέμβριο 2022 από τη νέα εκτόξευση των τιμών στην κιλοβατώρα: οι προμηθευτές ανακοίνωσαν αυξήσεις που κυμαίνονται, από 60 έως και 65%, γεγονός που θα ροκανίσει ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, οι τιμές που δόθηκαν είναι:

ΔΕΗ: Ανακοίνωσε αύξηση που αγγίζει το 62% (!) σε σχέση με το τιμολόγιο του Αυγούστου. Έτσι, μια κιλοβατώρα θα πωλείται προς 0,788 ευρώ για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα και 0,8 ευρώ για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Η χρέωση για το νυχτερινό τιμολόγιο είναι 0,747 ευρώ. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα. Protergia: 0,78213 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,77855 για το νυχτερινό τιμολόγιο. Πάγιο 5 ευρώ το μήνα. Ήρων: 0,750 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,6 με έκπτωση συνέπειας 20 %. Πάγιο 3 ευρώ το μήνα. Elpedison: τα τιμολόγια ανάλογα με το πρόγραμμα κυμαίνονται από 1,0864 έως 1,1367 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ προβλέπεται επιστροφή (loyalty pass) τον επόμενο μήνα η οποία για τον Αύγουστο καθορίστηκε σε 0,4 ευρώ ανά κιλοβατώρα. NRG: 0,748-0,768 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα. Zenith: 0,687 – 0,697 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 4-4,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η αιτιολογία για το διαρκώς αυξανόμενο ενεργειακό κόστος προετοιμασμένη και έτοιμη στα κυβερνητικά χείλη; Η άνοδος των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, η οποία είναι αποτέλεσμα της εκτόξευσης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, η ξηρασία στην Ευρώπη που έριξε τη στάθμη των ποταμών και εμπόδισε τη λειτουργία των πυρηνικών και θερμικών μονάδων,  δημιουργώντας κενό περίπου 30% στο ενεργειακό μείγμα που καλύπτεται από φυσικό αέριο που προμηθεύεται σε τιμές δέκα φορές μεγαλύτερες από ότι πέρυσι κ.λπ. κ.λπ.. Με λίγα λόγια, ο εφιάλτης του δελτίου στην ενέργεια καλά συντηρείται και ενισχύεται με το «αν η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις ροές μέσα στο χειμώνα, τοτέ το (πανάκριβο) αμερικάνικο αέριο δε θα είναι αρκετό, αφού δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές για εισαγωγές LNG  στην Ευρώπη».

Μια «πληρωμένη απάντηση» προς την κυβέρνηση θα μπορούσε να ήταν αυτό που σχολιάζει ο δημοσιογράφος και οικονομολόγος Λεωνίδας Βατικιώτης, στο άρθρο του «Η ενεργειακή φτώχεια ήρθε για να μείνει», αναφορικά με τη μετάβαση στη λεγόμενη μετα-λιγνιτική εποχή που τίναξε τα τιμολόγια στα ύψη και τη λειτουργία των ενεργειακών αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, που ήρθαν χέρι χέρι με την «ενεργειακή πενία», όπως είναι όρος που επιλέγεται: «Σε μια εποχή που οι μεγαλοστομίες για μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο περισσεύουν και τα γεωτρύπανα σε Δυτική Ελλάδα και Κρητικό υπόσχονται ένα μέλλον πλούσιο από μαύρο χρυσό, η πτώση των εισοδημάτων και η ιδιωτικοποίηση / απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ενέργειας αποδεικνύονται μόνιμη πηγή ενεργειακής φτώχειας και κοινωνικής οπισθοδρόμησης», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Η αλήθεια είναι ότι από το 2015 και μετά έχει εφαρμοσθεί ένα ατελείωτο μωσαϊκό μέτρων για την διευκόλυνση εκείνων των νοικοκυριών που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής φτώχειας, με κομμένες τις συνδέσεις και τις φιάλες υγραερίου να μετατρέπονται σε από μηχανής Θεό: επιδόματα πετρελαίου θέρμανσης, κοινωνικά τιμολόγια (που επιβαρύνουν όμως τους καταναλωτές), επανασυνδέσεις, ευνοϊκοί διακανονισμοί και άλλα πολλά μέτρα που λειτουργούν ωστόσο σαν σταγόνα στον ωκεανό, έστω κι αν πρόσκαιρα ευνοούν χιλιάδες φτωχούς», συμπληρώνει στο ίδιο άρθρο

Να υπενθυμίσουμε άλλη μια απάτη της κυβέρνησης που αφορά στην επιδότηση «Power Pass»: μπορεί υπό το βάρος της κοινωνικής δυσαρέσκειας και με στόχο την επικοινωνιακή διαχείριση να αναγκάστηκε να δώσει κρατική επιδότηση, το περιβόητο «μέχρι 600 ευρώ», ωστόσο αποδείχθηκε πως δεν ήταν τίποτε άλλο παρά «χάντρες και καθρεπτάκια για τους ιθαγενείς». Κι αυτό διότι οι χρεώσεις είναι πολλαπλάσιες, ενώ προσμετρούνται στο πλαφόν αυτό και όλες οι προηγούμενες ενισχύσεις.

Να περάσουμε στις αποδείξεις με βάση κάποια από τα συμπεράσματα της έρευνας του διεξήγαγε η ΕΚΠΟΙΖΩ για την κρατική χρηματοδότηση, σύμφωνα με την οποία το 92,3% των καταναλωτών δήλωσε απογοητευμένο από το ποσό της επιδότησης «Power Pass»; Το ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκε στην κατηγορία που δεν έλαβε καμία επιδότηση, ενώ η πλειοψηφία έλαβε από 18€ – 50€, και μόλις ένα πολύ μικρό ποσοστό (8,1%), έλαβε από 301€ έως 600€; Το ότι το 17,6% των ερωτηθέντων δέχεται απειλές για διακοπή ρεύματος λόγω της αδυναμίας πληρωμής των αυξημένων λογαριασμών; Το ότι ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού κρίνεται ιδιαίτερα υψηλός λόγω της συρρίκνωσης του μηνιαίου εισοδήματος αλλά και της διακοπής ρεύματος που βιώνουν τα νοικοκυριά;

Είναι σαφές ότι ουδείς μπορεί να εμπιστευθεί αυτήν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που θεωρεί ότι με ένα «δε γνώριζα» αποτίναξε από πάνω του την πολιτική ευθύνη που έχει ως επικεφαλής της ΕΥΠ για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Και για την κυβέρνηση της ΝΔ η ενέργεια, το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι καθολική υπηρεσία που πρέπει να είναι προσιτή, προσβάσιμη, αδιάλειπτη σε όλους τους καταναλωτές.

Όπως επίσης είναι ξεκάθαρο ότι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, ο λαός δεν μπορούν να ζουν άλλο έτσι. Η οποιαδήποτε αλλαγή δεν πρόκειται να έρθει χωρίς αγώνα, χωρίς τη συλλογική δράση.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου