Οι Δυτικοί και οι ΗΠΑ μπορούν να καθυστερήσουν αλλά δεν θα σταματήσουν τον πολυπολικό κόσμο, λέει ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Ο ουκρανός πρόεδρος υπόσχεται ότι η Ουκρανία θα επιστρέψει στο Ντονμπάς. Μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών στη δυτική πλευρά του Δνείπερου, απέναντι από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.
Στην Γερμανία όλο και περισσότερες φωνές ακούγονται πλέον για μία άλλη προσέγγιση στην ουκρανική κρίση, πέραν των πομπωδών διακηρύξεων περί νίκης που εκστομίζει η ουκρανική ηγεσία, οι Αμερικανοί και Βρετανοί. Σειρά είχε ο πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου της Σαξονίας Μίκαελ Κρέτσμερ ο οποίος υποστήριξε να παγώσει ο ρωσικός πόλεμος μέσω διαπραγματεύσεων. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο θερμός πόλεμος μετατραπεί σε παγωμένη σύγκρουση», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDFπροκαλώντας την αντίδραση του υπό αποχώρηση ουκρανού πρέσβη στο Βερολίνο.
Κατά των Δυτικών και κυρίως των ΗΠΑ καταφέρθηκε ακόμη μια φορά ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ για τις πολιτικές τους προς διατήρηση της αμερικανικής μονοκρατορίας. Όπως δήλωσε στο τηλεοπτικό σταθμό Zvezda: “Δυστυχώς, οι Δυτικοί εταίροι μας, οι οποίοι παρέδωσαν τα ηνία της εξουσίας στις ΗΠΑ τείνουν να αγνοούν την αντικειμενική ιστορική διαδικασία, η οποία μπορεί να καθυστερήσει τον σχηματισμό του πολυπολικού κόσμου αλλά ποτέ δεν θα μπορέσει να τον σταματήσει».
Στην ουκρανική πλευρά ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε μήνυμά του την Ημέρα των Μεταλλωρύχων είπε για το Ντονμπάς, γνωστό για τη βαριά βιομηχανία του, ότι έχει σχεδόν καταστραφεί από την Ρωσία. «Το ουκρανικό Ντονέτσκ έχει ληστευθεί και ταπεινωθεί από την ρωσική κατοχή, αλλά η Ουκρανία θα επιστρέψει», υποσχέθηκε.
Στο πολεμικό πεδίο… Οι συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν σε όλα τα μέτωπα: Στο νότο (Ζαπορίζια, Νικόπολη, Μαρχάντες, Μελιτόπολη, Ντνιπροπετρόφσκ, Μικολάϊβ), στα ανατολικά (Χάρκοβο, Ντονμπας, Μπαχμούτ, Λουγκάνσκ), το βορρά (Ρίβνε).
Το ρωσικό πυροβολικό βομβάρδισε ουκρανικές πόλεις στην άλλη πλευρά του Δνείπερου ποταμού από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη διάρκεια της νύχτας. Ο περιφερειακός κυβερνήτης Ολεξάντρ Στάρουχ είπε στο Telegram πως οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν κτίρια κατοικιών στην πόλη της Ζαπορίζια και την πόλη Ορίχιβ ανατολικότερα. Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε τον βομβαρδισμό άλλων εννέα πόλεων στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας γνωστοποίησε ότι η αεροπορία της έπληξε μια μονάδα της Motor Sich όπου επισκευάζονται ελικόπτερα και μηχανές αεροσκαφών.
Όπως τα πυρά συνεχίστηκαν και στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, με τις δύο εμπόλεμες πλευρές να συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται. Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις μετέτρεψαν τον σταθμό σε στρατιωτική βάση, θέτοντας όλη την ήπειρο σε κίνδυνο, και πως δεν έχουν καμιά δουλειά εκεί. “Ο ρωσικός στρατός πρέπει να φύγει από τον σταθμό”, έγραψε στο Twitter.
Ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν πάλι τις τελευταίες 24 ώρες την περιοχή γύρω από τον σταθμό. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ είπε πως εννέα οβίδες που εκτόξευσε το ουκρανικό πυροβολικό σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις έπεσαν στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού. “Αυτή τη στιγμή, τεχνικό προσωπικό παρακολουθεί συνεχώς την τεχνική κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό και διασφαλίζει τη λειτουργία του. Η κατάσταση από άποψη ακτινοβολίας στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού παραμένει κανονική”, ανέφερε σε ανακοίνωση.
Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Ρωσία ότι δεν ήθελε να παραδεχτεί τον σοβαρό κίνδυνο ακτινοβολίας στον ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο εμπόδισε την υιοθέτηση μιας κοινής διακήρυξης για τον πυρηνικό αφοπλισμό. «Η Ρωσική Ομοσπονδία αποφάσισε από μόνη της να μπλοκάρει το τελικό κείμενο, στη λήξη της Δέκατης Συνόδου Αναθεώρησης της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT). Η Ρωσία το έκανε αυτό για να αποτρέψει την υιοθέτηση της διατύπωσης που αποδεχόταν τον σοβαρό κίνδυνο ακτινοβολίας», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανακοίνωσή του.
Οι 191 χώρες που έχουν υπογράψει την NPT συνεδρίαζαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη από την 1η Αυγούστου, όμως η Ρωσία εμπόδισε την Παρασκευή την υιοθέτηση μιας κοινής διακήρυξης, δυσαρεστημένη γιατί στο κείμενο αυτό υπήρχαν «ορισμένες παράγραφοι «ανερυθρίαστα πολιτικές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου