Του Τάσου Σιδέρη
Ας αρχίσουμε με τις ειδήσεις. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανάμεσα σε όλες τις άλλες εξαγγελίες του από βήματος ΔΕΘ, μίλησε και για την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στέγασης. Αύξηση που δεν επαρκεί για την κάλυψη των πανάκριβων ενοικίων στις μεγάλες φοιτητουπόλεις, όταν κι αν οι φοιτητές καταφέρουν να βρουν σπίτι. Στις 10 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται στο υπουργείο Οικονομικών φοιτητική διαδήλωση για το θέμα της στέγασης στην οποία καλούν συνολικά 55 φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα.
Κι ενώ οι φοιτητές ζητούν πραγματικά μέτρα στήριξης για τη στέγη η κυβέρνηση κωφεύει και δίνει μόνο τα ψίχουλα στεγαστικού επιδόματος. Κι αν ανατρέξει κάποιος στις πρόσφατες έρευνες κτηματομεσιτικών γραφείων θα διαπιστώσει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη για μια ακόμη φορά πριμοδοτεί τους ιδιώτες, στέλνοντας “πελάτες” στη νέα ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά των… ιδιωτικών φοιτητικών εστιών!
Αύξηση ενοικίων κατά 91% τη δεκαετία
Η αναζήτηση στέγης είναι πια εφιάλτης, οι φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με πανάκριβα ενοίκια για άθλια σπίτια-τρύπες και ερειπωμένα διαμερίσματα.
Στις δε τουριστικές περιοχές, δεν βρίσκουν ούτε κι αυτά, “αξιοποιούνται” στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Μόλις πρόσφατα η κτηματική εταιρεία Geoaxis δημοσίευσε τη νέα της έρευνα για τις τιμές ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων σε 6 φοιτητουπόλεις της χώρας έως και το τέλος του 2023.
Τα δεδομένα από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο και Κομοτηνή αποτυπώνουν τον εφιάλτη που βιώνουν οι φοιτητές. Από το 2014 έως και φέτος η αύξηση στα ενοίκια κατά μέσο όρο στις παραπάνω πόλεις φτάνει το 91,5%. Πρωταθλήτρια στις ανατιμήσεις είναι η Αθήνα με αύξηση κατά 115,7% από το 2014 μέχρι σήμερα. Τα τελευταία δύο χρόνια τα ενοίκια εκτινάχθηκαν με αύξηση πάνω από 23%. Η αμέσως επόμενη πόλη με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση είναι η Πάτρα ενώ η Θεσσαλονίκη που επίσης θεωρείται εξαιρετικά προβληματική πόλη λόγω της απουσίας διαμερισμάτων προς ενοικίαση – βρίσκεται στην 3η θέση.
Άθλιες πανεπιστημιακές εστίες; Ευκαιρία για …επενδύσεις
Το κενό στη φοιτητική στέγη σε συνδυασμό με την ανυπαρξία πολιτικής στήριξης από την κυβέρνηση άνοιξε την όρεξη στις εταιρείες real estate που φαίνεται πως μπήκαν δυναμικά στο χώρο.
Οι “επενδυτικές ευκαιρίες”καταγράφηκαν επίσης σε πληθώρα ερευνών και στοιχείων από εκτιμητές ακινήτων τόσο για τη χώρα μας όσο και διεθνώς. Το μεγάλο ατού, σύμφωνα με αυτές, είναι πως η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί,παρατήρηση πολύ λογική αν σκεφτεί κάποιος πως τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση υποβάθμισε τις υπάρχουσες φοιτητικές εστίες, έκανε αφόρητη τη διαβίωση σε αυτές λεκτικά και ουσιαστικά και δεν συζητά καν τη δημιουργία και λειτουργία νέων φοιτητικών εστιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι 55 Φοιτητικοί σύλλογοι οι υπάρχουσες εστίες καλύπτουν λιγότερο από το 7% όσων σπουδάζουν μακριά από το τόπο κατοικίας τους. Σε 17 φοιτητουπόλεις και σε 6 ΑΕΙ της Αθήνας δεν λειτουργούν καν εστίες. Το 40% των φοιτητών δυσκολεύεται ή αδυνατεί να πληρώσει ενοίκιο, καθώς η μεσοσταθμική αύξηση τα τελευταία πέντε χρόνια αγγίζει το 55%.
Υπάρχουν φοιτητές που δεν εγγράφονται στη σχολή που πέρασαν εκτός πόλης κατοικίας επειδή οι γονείς τους δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος στέγης. Υπάρχουν δεκάδες ακίνητα ιδιοκτησίας των Πανεπιστημίων τα οποία προβλέπεται να δοθούν για επιχειρηματική αξιοποίηση και όχι για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών τους.
Την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύονται τα δύο τελευταία χρόνια ιδιωτικές εταιρείες ακινήτων με τη λειτουργία των πρώτων ιδιωτικών φοιτητικών εστιών, ενώ η φοιτητική στέγαση ως ανερχόμενη τάση μπήκε στο χάρτη μεγάλων επενδυτών real estate, ΑΕΕΑΠ, κατασκευαστικών εταιριών, επενδυτών, funds.
Στη Θεσσαλονίκη ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου διαφημίζεται “συγκρότημα” τριών κτιρίων στο κέντρο της πόλης για φοιτητές με το ανάλογο φυσικά υψηλό ενοίκιο, μιας και τα “στούντιο” βρίσκονται κοντά στο Πανεπιστήμιο. Οι ιδιωτικές εστίες διαφημίζονται με τα “πλεονεκτήματά τους”. Για να δικαιολογηθεί το αυξημένο ενοίκιο κατά 20% έως και 40% για τις μεγάλεις πόλεις, προβάλλουν ότι τα διαμερίσματα είναι πλήρως ανακαινισμένα, επιπλωμένα, ενώ στην τιμή ενοικίασης συμπεριλαμβάνονται όλοι οι λογαριασμοί, ήτοι το ρεύμα, το νερό, τα κοινόχρηστα και το internet. Πολλές από αυτές διαφημίζουν πως έχουν και φύλαξη, κάμερες ασφαλείας, κ.λ.π.
Τι ζητάνε οι φοιτητές για τη στέγη
Η 10η Σεπτεμβριου ορίστηκε από τους 55 φοιτητικούς συλλόγους ως “Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για την Φοιτητική Στέγη”. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών στις 12.00 το μεσημέρι. Στα αιτήματα των φοιτητών για ενίσχυση της στέγης διαβάζουμε:
- Άμεση έναρξη της διαδικασίας εισδοχής στις φοιτητικές εστίες. Να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι διαδικασίες εισδοχής των φοιτητών.
- Εξασφάλιση δωματίων με ευθύνη του κράτους και των ιδρυμάτων για τη διαμονή όσων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν.
- Γενναία αύξηση του στεγαστικού επιδόματος με βάση τις αυξήσεις στα ενοίκια. Να διευρυνθούν οι δικαιούχοι και η καταβολή να γίνεται στην αρχή της χρονιάς.
- Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και κτιρίων του Δημοσίου για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια Άμεση επισκευή, ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών, ποιοτικές υπηρεσίες, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους.
- Στήριξη της φοιτητικής μέριμνας. Δωρεάν σίτιση, μετακίνηση και internet για όλους. Μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη της φοιτητικής στέγης στο κοινωνικό τιμολόγιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου