12 Σεπτεμβρίου 2024

Και η καταστροφή συνεχίζεται... Στο στόχαστρο βουνά της Κεντρικής Πελοποννήσου: Απειλούνται Μαίναλο, Αρτεμίσιο, Τσεμπερού και Πάρνωνας από τερατώδες αιολικό μεγάλης εταιρείας ενέργειας

 

Tερατώδες αιολικό της Volton στην Κεντρική Πελοπόννησο – Απειλούνται Πάρνωνας, Μαίναλο, Αρτεμίσιο και Τσεμπερού

SOS Μαίναλο

4 βουνά της Πελοποννήσου απειλούνται με ισοπέδωση από ανεμογεννήτριες – Στηρίξτε την προσπάθεια διάσωσής τους – Υπογράψτε τις αντιρρήσεις εναντίον του έργου!
 
Η εταιρεία VOLTON έχει σκοπό να εγκαταστήσει 71 ανεμογεννήτριες ύψους 150 μέτρων σε 4 βουνά της Κεντρικής Πελοποννήσου, κάποια από τα οποία είναι πολύ γνωστά και εμβληματικά: Το Μαίναλο, ο Πάρνωνας, το Αρτεμίσιο και η Τσεμπερού. Το έργο αυτό, που φέρει τον τίτλο (MORES), βρίσκεται εντός των Δήμων Τρίπολης, Άργους-Μυκηνών, Μεγαλόπολης και Βόρειας Κυνουρίας. Επίσης εμπίπτει στην περιοχή Natura 2000 “GR2510004 – Όρη Αρτεμίσιο και Λύρκειο” και στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής “Τσεμπερού”. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο έως τις 12/09/2024. Στη διαβούλευση αυτή, πολίτες, φορείς και αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να εκφράσουν τη γνώμη και τις αντιρρήσεις τους για τη μελέτη.
 
Οι συλλογικότητες SOS Μαίναλο και Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων πήραμε την πρωτοβουλία και επικοινωνήσαμε με εξειδικευμένο δικηγόρο, ώστε να συντάξει ένα τεκμηριωμένο κείμενο με αντιρρήσεις στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις και τα λάθη της. Το συγκεκριμένο κείμενο αντιρρήσεων Δ11 είναι σημαντικό να προσυπογράφεται από όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς και πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε τις υπογραφές σας στο Δ11, τις οποίες μπορείτε να βάλετε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας σε αυτήν την φόρμα:
 
 
Λίγα λόγια για τις επιπτώσεις του έργου:
 
Επιπτώσεις στην άγρια ζωή: Οι ανεμογεννήτριες συνιστούν έναν από τους βασικούς λόγους θανάτωσης απειλούμενων πουλιών, ιδιαίτερα αρπακτικών, λόγω της πρόσκρουσης στους περιστρεφόμενους έλικες. Κάποια είδη που επηρεάζονται ιδιαίτερα είναι: Χρυσαετός, Φιδαετός, Σπιζαετός, Σταυραετός, Κραυγαετός, Όρνιο, Μαυρόγυπας, Γυπαετός, Πετρίτης, Μαυροπετρίτης, Γερακίνα, Αετογερακίνα, Μπούφος, Κιρκινέζι, Βραχοκιρκίνεζο. Εξίσου σοβαρά επηρεάζονται και οι νυχτερίδες.
 
Επιπτώσεις στο έδαφος και τη χλωρίδα: Η υγρασία του εδάφους θα εξαντληθεί ταχύτερα και θα μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες αναφλέξεις. Η θερμοκρασία θα ανέλθει σημαντικά σε μεγαλύτερο ποσοστό, σχεδόν τριπλάσιο της κλιματικής αλλαγής. Η απουσία βιώσιμου υδροφόρου ορίζοντα και η μερική υποβάθμισή του θα έχουν ως αποτέλεσμα τη στείρευση πηγών, αλλά και την πρόκληση εντονότερων πλημμυρικών φαινομένων.
 
Επιπτώσεις στην οικονομική ζωή: Το έργο θα επηρεάσει αρνητικά την ήπια τουριστική δραστηριότητα, η οποία αναπτύσσεται στις περισσότερες περιοχές του έργου (π.χ. Μαίναλο, Πάρνωνας). Τέτοια παραδείγματα αποτελούν ο ορειβατικός τουρισμός, ο οικοτουρισμός και εν γένει η αναψυχή σε ορεινούς παραδοσιακούς οικισμούς. Μείωση αναμένεται να υπάρξει και στις αξίες γης, όπως τεκμηριώνουν σχετικές μελέτες.
 
Οπτική ρύπανση, ηχορύπανση, φωτορύπανση: Η αλλοίωση που θα επιφέρουν οι τεράστιες κατασκευές στο ορεινό τοπίο των εμβληματικών βουνών της Πελοποννήσου θα είναι τεράστια και μη αναστρέψιμη. Οι υπόηχοι που δημιουργούνται από την περιστροφή των ελίκων των ανεμογεννητριών ταξιδεύουν δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, επιδρώντας σοβαρά στην υγεία των κατοίκων των παρακείμενων οικισμών και στην άγρια ζωή. Ανάλογες σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία έχει και η αδιάκοπη φωτορύπανση τη νύχτα από τα φώτα που αναβοσβήνουν στην κορυφή του πύργου των ανεμογεννητριών.
Στη φωτογραφία βλέπουμε την κορυφή του όρους Αρτεμίσιο, επάνω στην οποία θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες.

Κόστος της παραγόμενης ενέργειας: Αν και η βιομηχανία αιολικής ενέργειας ισχυρίζεται το αντίθετο, τα δεδομένα δείχνουν ότι η αύξηση των μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεων ΑΠΕ δεν οδηγούν σε χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αλλά το αντίθετο. Η εξάρτηση των εγκαταστάσεων αυτών από την τεχνολογία του φυσικού αερίου για εξισορρόπηση καθώς και η ανάγκη για την συνεχή αύξησή τους σε αριθμό, με συνακόλουθες πανάκριβες δημόσιες επενδύσεις στο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας, έχουν ήδη δείξει τον αντίκτυπό της στο λογαριασμούς των νοικοκυριών και των εταιρειών.

>Περισσότερες πληροφορίες:
nisidesaigaiou@gmail.com,
sosmainalo@yahoo.com
——————————————————————————

SOS Μαίναλο

⚠️ Τα βουνά της Πελοποννήσου στο στόχαστρο της Volton.

Συντονιζόμαστε για τις αντιρρήσεις στο αιολικό σταθμό VOLTON με τίτλο MORES, στις επόμενες μέρες θα υπάρχει σχετική ενημέρωση.
 
Ακολουθούν ορισμένοι από τους λόγους γιατί όλοι μαζί σε χωριά, δήμους, φορείς και η περιφέρεια Πελοποννήσου καλούμαστε να αντιδράσουμε σε αυτό που συμβαίνει.
 
Η περιοχή μελέτης του αιολικού και των συνοδών του έργων αφορά τέσσερα βουνά: το Μαίναλο, τον Πάρνωνα, το Αρτεμίσιο σε περιοχή Natura Αρτεμίσιο-Λύρκειο, την Τσεμπερού στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής δίπλα από άλλο αιολικό που λειτουργεί ήδη, με αποτέλεσμα οι αρνητικές επιπτώσεις του έργου να μεγεθύνονται εκθετικά με επακόλουθες συνέπειες που θα εκτείνονται σε μεγάλη εμβέλεια, επηρεάζοντας δραστικά την πολύμορφη φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής.
 
Στην ευρύτερη περιοχή πλήττονται άμεσα από το έργο:
 
θεσμοθετημένες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο προστατευόμενες φυσικές περιοχές 👇
τα ιδιαίτερα και προστατευόμενα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο τοπόσημα κάθε περιοχής 👇
ο ήπιος τουρισμός
 
Ενδεικτικά αναφέρουμε το πυκνό πλέγμα μονοπατιών διεθνούς/ εθνικής/ περιφερειακής/ τοπικής εμβέλειας
 
-Μονοπάτι Παυσανία,
-Ε4,
-Ο33,
-Σύνολο Μονοπατιών
-Caryatides Trails,
-Μαλεβή-Αγ. Πέτρος,
-Λύρκειο-Αρτεμίσιο, Τρίπολη-Βαλτέτσι-Άλσος Μεταμορφώσεως Αραχαμήτας-Άνω Ασέα-Πηγές Αλφειού Ασέα-Ναός Ποσειδώνα
που σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής αποτελούν ενδεικτικά στοιχεία των πολλών μορφών ήπιου εναλλακτικού τουρισμού που αναπτύσσονται εκεί.
 
Η τοπική κοινωνία δραστηριοποιείται οικονομικά και πολιτιστικά στα παραπάνω.
 
Το υπό διαβούλευση αιολικό (καθώς και τα υπόλοιπα, αιολικά, φωτοβολταϊκά και μονάδες αποθήκευσης που χωροθετούνται στην ευρύτερη περιοχή) θα διαταράξει ανεπίστρεπτα το φυσικό και πολιτιστικό τοπίο, πραγματοποιώντας σημαντική οικολογική και αισθητική αλλοίωση του περιβάλλοντος με σοβαρές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα (αλλαγές χρήσεις γης, μείωση θέσεων εργασίας κ.ά.), στη βιοποικιλότητα και στις υφιστάμενες επενδύσεις των κατοίκων στην ήπια τοπική ανάπτυξη, σε δυσαρμονία με την υφιστάμενη αρχιτεκτονική και πολιτισμική χροιά.
 
Στην εικόνα με κόκκινο κύκλο βλέπουμε τον αιολικό σταθμό της VOLTON με τίτλο MORES σε διαβούλευση μέχρι τις 12/9/2024, αλλά και τα αιολικά, φωτοβολταϊκά και μονάδες αποθήκευσης που λειτουργούν ή έχουν αιτήσεις στην περιοχή.
 
Υπογράφουμε τις αντιρρήσεις εναντίον του έργου έως τις 12/9 👇https://www.facebook.com/sos.Mainalo/posts/pfbid0fLVvtuCuSUv8JNMp23bNhAaMmrL5yrF62n6H7YJVrQsEKFMw3ZoLHKonkyZyDSiol
——————————————-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου