Αδίστακτοι, ο πρώην σημητικός τεχνοκράτης Τσακλόγλου και ο αυτοκρατορίσκος του νεοφιλελευθερισμού Μητσοτάκης, που έχει τον Τσακλόγλου μόνιμο υφυπουργό αντιασφαλιστικής πολιτικής, πετσοκόβουν τις συντάξεις χηρείας, με παράνομες εγκυκλίους, και την ίδια στιγμή δίνουν διπλές συντάξεις από το δημόσιο σε υπουργούς, βουλευτές, μετακλητούς που διορίζουν οι υπουργοί, νομάρχες, δημάρχους (σ’ αυτούς δίνουν ακόμα και εφάπαξ χωρίς να καταβάλλουν εισφορές!) και άλλους.

Οι επιζώντες σύζυγοι που δεν εργάζονται ή δεν παίρνουν σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος παίρνουν ως σύνταξης χηρείας το 70% του συνόλου της σύνταξης του θανόντος. Ο Βρούτσης, ο πρώτος υπουργός Εργασίας του Μητσοτάκη, με παράνομη εγκύκλιό του στις 18 Ιούλη του 2019, είχε αποφασίσει να αφαιρέσει από τη σύνταξη χηρείας τη λεγόμενη προσωπική διαφορά και η υπόλοιπη να υπολογίζεται με 70%. Πανηγύριζε, μάλιστα, ότι… αύξησε τις συντάξεις χηρείας.

Οι γυναίκες που παίρνουν σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος και τη σύνταξη του θανόντος συζύγου δικαιούνται δύο εθνικές συντάξεις και όχι μία όπως αποφάσισε ο Τσακλόγλου με παράνομη εγκύκλιό του στις 30 Δεκέμβρη του 2021.

Οι γυναίκες που εργάζονται ή παίρνουν σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος την πρώτη τριετία της χηρείας δικαιούνται το 70% της σύνταξης του θανόντος συζύγου. Στη συνέχεια και μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους παίρνουν το 50% της σύνταξης του θανόντος. Με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας δικαιούνται ξανά το 70% της σύνταξης του θανόντος.

Με την ίδια παράνομη εγκύκλιο, στις 30 Δεκέμβρη του 2021, ο Τσακλόγλου μείωσε αυθαίρετα το ποσό της σύνταξης χηρείας που δικαιούται ο επιζών σύζυγος από 50% σε 35%.

Ο ίδιος άνθρωπος που πετσόκοψε αυθαίρετα τις συντάξεις χηρείας, ο Τσακλόγλου, με άλλη παράνομη εγκύκλιο, τον Απρίλη του 2022, έδωσε στους υπουργούς, τους αιρετούς των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και σε άλλα μεγαλοστελέχη του αστικού κράτους το δικαίωμα να παίρνουν δύο συντάξεις από το δημόσιο (οι δήμαρχοι και εφάπαξ χωρίς να καταβάλλουν εισφορές)!

Τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια αποκρύπτουν το ότι οι εγκύκλιοι του Βρούτση και του Τσακλόγλου είναι παράνομες, ισχυρίζονται με θράσος ότι οι επιζώντες συνταξιούχοι πήραν… παράνομα δεκάδες χιλιάδες ευρώ και τους τρομοκρατούν γράφοντας ότι θα κληθούν να τα επιστρέψουν!

Με τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) επιβλήθηκαν σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις χηρείας. Παραθέτουμε εκτενή αποσπάσματα από άρθρο μας με τίτλο: Πετσόκοψαν τις συντάξεις χηρείας (παράνομα και στη ζούλα), που δημοσιεύτηκε στις 27 Νοέμβρη του 2020 και αποκάλυπτε την παρανομία του τότε υπουργού Εργασίας, Βρούτση:

Την ώρα που πανηγύριζε ότι αυξάνει τις συντάξεις χηρείας από το 50% στο 70%, κρύβοντας μάλιστα το γεγονός ότι η σχετική διάταξη είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βρούτσης έδινε εντολή με εγκύκλιο να πετσοκοπούν αυτές οι συντάξεις, αφαιρώντας την περιβόητη «προσωπική διαφορά». Ετσι οι συντάξεις χηρείας έγιναν η πρώτη κατηγορία συντάξεων από τις οποίες διαγράφηκε η «προσωπική διαφορά». Και μάλιστα, αυτό έγινε στη ζούλα και συνιστά παρανομία, διότι τίποτα τέτοιο δεν προβλέπεται στο σχετικό νόμο.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά... (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ την εκτενή και αναλυτική, με στοιχεία, συνέχεια του άρθρου)

- ΣΧΕΤΙΚΗ και η πρόσφατη ανάρτηση στο blog μας:

Τέσσερα σύντομα δημοσιεύματα για τον πάτο στην Ε.Ε. σε μισθούς και αγοραστική δύναμη, την ακρίβεια, τις αυξήσεις σε ενέργεια & ηλεκτρικό ρεύμα και το κόψιμο συντάξεων (ΠΙΝΑΚΕΣ)