Tα αδειοδοτημένα ή σε λειτουργία έργα (ανεμογεννήτριες, υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά) από τον Αμβρακικό και τις λίμνες του Αχελώου μέχρι τα δυτικά της Ευρυτανίας |
Αλλεπάλληλες και ταυτόχρονες είναι το τελευταίο διάστημα οι απόπειρες διαφόρων εταιρειών στον Δήμο Αγρινίου, και συγκεκριμένα στις Δημοτικές Ενότητες Νεάπολης, Στράτου, Παναιτωλικού και Παρακαμπυλίων, να προχωρήσουν στην εγκατάσταση μονάδων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, πλωτά φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμιεύσεις) στα βουνά και τις λίμνες της περιοχής.
Από τον Δεκέμβριο του 2023 έως και σήμερα, έχουν περάσει από το στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και της δημόσιας διαβούλευσης ένας αιολικός σταθμός με 8 ανεμογεννήτριες στο Παναιτωλικό Ορος (σύνορα Ευρυτανίας - Αιτωλοακαρνανίας), 6 έργα αντλησιοταμίευσης στην τεχνητή λίμνη Καστρακίου -πέραν αυτού που ήδη κατασκευάζεται αυτήν την περίοδο στη λίμνη στην περιοχή της Αλευράδας Αμφιλοχίας- και 4 πλωτοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί στις λίμνες Στράτου, Καστρακίου και Κρεμαστών, δηλαδή συνολικά 11 έργα. Τα φωτοβολταϊκά που σχεδιάζονται στις λίμνες Κρεμαστών-Καστρακίου-Στράτου, που στην ουσία αποτελούν ένα ενιαίο έργο, θα καλύψουν λιμνιαία επιφάνεια 15.500 στρεμμάτων!
Στην ευρύτερη περιοχή εκκρεμούν δεκάδες ακόμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα πρέπει να περάσουν από το στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και δημόσιας διαβούλευσης, ενώ εκκρεμούν και έργα τα οποία αδειοδοτούνται απευθείας από την Περιφέρεια χωρίς δημόσια διαβούλευση (έργα «Κατηγορίας Β’» σε Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Αγρινίου).
Αυτή η πληθώρα των έργων δεν άφησε αδιάφορους τους κατοίκους του Δήμου Αγρινίου. Τον περασμένο Μάρτιο απεστάλη σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες υπόμνημα 46 τοπικών συμβουλίων και συλλόγων της περιοχής του Αγρινίου αλλά και της Ευρυτανίας με κύριο αίτημα τη μη αδειοδότηση καμίας μονάδας παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες στον Δήμο Αγρινίου και στις όμορες περιοχές. Παράλληλα, κατατέθηκαν στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο τεκμηριωμένες απόψεις-ενστάσεις επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των 6 έργων αντλησιοταμίευσης στην τεχνητή λίμνη Καστρακίου, καθώς και των 2 πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών στις λίμνες Στράτου και Καστρακίου, από 1.346 πολίτες, προέδρους τοπικών κοινοτήτων και συλλόγων, για την απόρριψή τους.
Είναι εντυπωσιακό ότι, όπως επισημαίνει η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας, όλες οι προαναφερθείσες μελέτες παρουσιάζουν πληθώρα σημαντικών ελλείψεων και παραβάσεων, με χαρακτηριστικότερες την παύση ισχύος των Αδειών Αποθήκευσης των 6 έργων αντλησιοταμίευσης, την απόκρυψη-παράλειψη στοιχείων της προς διάνοιξη οδοποιίας, την κατάτμηση των έργων από τον φορέα υλοποίησης, την ανυπαρξία της πραγματικής και ουσιαστικής εκτίμησης των συνεργιστικών - σωρευτικών επιπτώσεων και την παραβίαση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Αγρινίου. Κι ακόμη, ελλείψεις που αφορούν την παύση ισχύος της Αδειας Παραγωγής του πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού στη λίμνη Καστρακίου, τη μη πρόβλεψη της ελληνικής νομοθεσίας για τη δυνατότητα υλοποίησης πλωτών φωτοβολταϊκών, την ασυμβατότητα με το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, την ασυμβατότητα με το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και την ασυμβατότητα με το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Παρ’ ότι υπήρξε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου κατά της εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών στις λίμνες Καστρακίου και Στράτου, καθώς και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμφιλοχίας κατά του πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού στη λίμνη Καστρακίου, δεν υπήρξε ποτέ κάποια απόφαση για τα έργα αντλησιοταμίευσης.
Υπερκορεσμός
Είναι αναγκαίο να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρεται και στο υπόμνημα των 46 φορέων, η συνεισφορά της περιοχής του Δήμου Αγρινίου σε παραγωγή ενέργειας είναι ήδη τεράστια. Στην περιοχή λειτουργούν ήδη από τη δεκαετία του 1960 οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί στον ρου του ποταμού Αχελώου, στη λίμνη Κρεμαστών, από το 1966, με τον μεγαλύτερο ταμιευτήρα στη χώρα -επιφάνειας 80,6 τ. χλμ.-, στη λίμνη Καστρακίου από το 1969 και στη λίμνη Στράτου από το 1989, συνολικής παραγόμενης ενέργειας 916 MW.
Κι αυτό δεν συνέβη χωρίς κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο αφού, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, καταγράφηκαν εργατικά δυστυχήματα με 30 νεκρούς στην κατασκευή του υδροηλεκτρικού Κρεμαστών, σεισμικές δραστηριότητες και συνεχείς κατολισθήσεις και καθιζήσεις στα ορεινά και ειδικά στα Παρακαμπύλια, έως και σήμερα. Επιπλέον, 15 χωριά αφανίστηκαν και οι κάτοικοί τους ξεριζώθηκαν, ενώ επήλθε οικονομικός μαρασμός και ερημοποίηση της περιοχής των Παρακαμπυλίων.
Εξάλλου, στον Δήμο Αγρινίου βρίσκεται το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Αχελώου μέσα στον οικισμό Ραΐνα ανάμεσα σε σπίτια, ένα από τα πιο νευραλγικά ΚΥΤ της Δυτικής Ελλάδας που μαζί με το ΚΥΤ Αράχθου, που είναι διασυνδεδεμένο με Ιταλία, συμβάλλει στην ομαλή απορρόφηση από το σύστημα μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής της Δυτικής Στερεάς και της Ηπείρου, καθώς και στην προώθησή της προς τα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης. Το ΚΥΤ δημιουργήθηκε το 1970 με 3 γραμμές υψηλής τάσης, σήμερα λειτουργεί με 10, ενώ έχουν εκπονηθεί σχέδια επέκτασης για συνολικά 16 γραμμές!
Επιπρόσθετα, στον Δήμο Αγρινίου εντοπίζονται 3 μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, η μία στη Ραΐνα, εντός του οικισμού, δίπλα ακριβώς από το ΚΥΤ Αχελώου και σε απόσταση 30 μέτρων από παρακείμενη οικία, λόγος για τον οποίο 48 κάτοικοι της Ραΐνας κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών όρων από τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Λάμπρο Δημητρογιάννη.
Ακόμη, στην περιοχή των Παρακαμπυλίων βρίσκονται υπό διαβούλευση 4 σταθμοί αντλησιοταμίευσης, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι σε εξέλιξη η κατασκευή επιπλέον 2, νότια της Αλευράδας στον Δήμο Αμφιλοχίας. Συν τοις άλλοις, στην περιοχή έχουν λάβει άδεια παραγωγής 4 αιολικοί σταθμοί και ένας βρίσκεται υπό αξιολόγηση, με συνολικά 25 ανεμογεννήτριες. Σε πολύ κοντινή απόσταση από τα Παρακαμπύλια, στην αντίπερα όχθη της λίμνης Καστρακίου, υπάρχουν αιολικοί σταθμοί με 21 ανεμογεννήτριες.
Ολοι οι σταθμοί -εκτός ενός- ανήκουν στην κατηγορία Β’ (με ισχύ μικρότερη των 10 ΜW) και έτσι δεν υποχρεούνται στη σύνταξη Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και λαμβάνουν μια τυπική έγκριση. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ενιαία έργα, τα οποία εσκεμμένα έχουν διαιρεθεί από τις εταιρείες σε ξεχωριστά με μία μόνο ανεμογεννήτρια, προκειμένου να αποφευχθεί η υπαγωγή των συνολικών έργων στην πιο σύνθετη κατηγορία αδειοδότησης έργων Α’. Οπως, δε, διαφαίνεται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), οι φαινομενικά διαφορετικές εταιρείες διαθέτουν τον ίδιο πρόεδρο ή διαχειριστή (Αθανάσιος Κατσανεβάκης), το ίδιο τηλέφωνο επικοινωνίας και παρεμφερή email και sites!
Πρόβλημα με τις κτηνοτροφικές μονάδες στη Βαλαώρα
Λίγο πιο πέρα, η μελλοντική επιβίωση των κατοίκων της κοινότητας Βαλαώρα, ενός χωριού των δυτικών Αγράφων σε υψόμετρο 550 μέτρων με περίπου 250 μόνιμους κατοίκους όλο τον χρόνο, εξαρτάται από το εάν τελικά θα υλοποιηθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών που θα καλύψουν έκταση 6.500 στρεμμάτων των ορεινών της βοσκότοπων. Πρόκειται για ένα σχέδιο που έπεται ενός ανάλογου που είχε κατατεθεί πριν από 5 χρόνια για την ίδια περιοχή με την τότε άδεια παραγωγής να προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών που θα κάλυπτε 3.500 στρέμματα βοσκοτόπων. Ωστόσο, έπειτα από την ομόφωνη διαμαρτυρία των κατοίκων, του Δήμου Αγράφων, των φορέων και συλλογικοτήτων της περιοχής και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η παραχώρηση άδειας παραγωγής ανακλήθηκε.
Ετσι, οι κάτοικοι της Βαλαώρας, έπειτα από το πλήγμα που δέχτηκε το χωριό τους από τη δημιουργία της λίμνης Κρεμαστών το 1965, που επέφερε τον βίαιο ξεριζωμό των κατοίκων και την πληθυσμιακή συρρίκνωση, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με δεύτερο ξεριζωμό.
Η περιοχή όπου εκδηλώνεται το ενδιαφέρον για τα φωτοβολταϊκά έχει πολλές κτηνοτροφικές μονάδες και σταβλικές εγκαταστάσεις, μερικές εκ των οποίων σύγχρονες, αφού πολλοί νέοι που αποφάσισαν να μείνουν στο χωριό και κάποιοι που έφυγαν από τα αστικά κέντρα και επανήλθαν για να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία έχουν μπει σε προγράμματα με δάνεια και υποχρεώσεις. Ολη δε η περιοχή όπου σχεδιάζεται η εγκατάστασή τους είναι δηλωμένοι βοσκότοποι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) που συνδέεται με το καθεστώς των επιδοτήσεων και των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων για το ζωικό τους κεφάλαιο. Ετσι, η κτηνοτροφία είναι συνδεδεμένη με την ίδια την επιβίωση των κατοίκων, αφού αποτελεί τη μόνη κύρια απασχόλησή τους.
Ενάντια στη καταστροφή ολόκληρης της υπαίθρου των Δήμων Αγράφων, Αγρινίου και Αμφιλοχίας, από την επέλαση κάθε μορφής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και με κεντρικό σύνθημα «Σώστε τις λίμνες του Αχελώου - Οχι στον δεύτερο ξεριζωμό», η Επιτροπή Αγώνα Ευρυτάνων και Αιτωλοακαρνάνων καλεί σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 και ώρα 11:30 π.μ. στη γέφυρα Τατάρνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου