26 Ιουνίου 2024

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Στοχοποιεί τώρα και τα επιδόματα ανεργίας


Με τα επίσημα και πιο πρόσφατα στοιχεία της ΔΥΠΑ (Μάης 2024) να δείχνουν ότι από τους 794.752 εγγεγραμμένους ανέργους έλαβαν επίδομα ανεργίας μόλις 81.455 άνεργοι, δηλαδή ένας στους δέκα, οργή προκαλούν οι τροχιοδεικτικές βολές της κυβέρνησης για αλλαγές στην καταβολή και στο ύψος του επιδόματος.

Πρακτικά πάνω από 700.000 εγγεγραμμένοι άνεργοι δεν έχουν την παραμικρή στήριξη από το κράτος. Κι όμως, απέναντι σε αυτούς τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, που πραγματικά «δεν έχουν στον ήλιο μοίρα», αυτό που βρήκε να ξεστομίσει ο πρωθυπουργός - στην πρώτη του κιόλας συνέντευξη μετά τις ευρωεκλογές - ήταν ότι δεν θα συνεχίσει τάχα το επίδομα ανεργίας «να είναι αντικίνητρο για την εργασία» και ότι «δεν θέλουμε τους ανθρώπους να είναι εθισμένοι σε κάποια επιδόματα, μόνο και μόνο για να μη δουλεύουν»!

Η πρόκληση δεν σταμάτησε εδώ: Ακολούθησε ο σύμβουλός του, Α. Πατέλης, που χαρακτήρισε «αντικίνητρο» για την είσοδο στην αγορά εργασίας το εποχικό επίδομα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, με τα ΜΜΕ της κυβερνητικής προπαγάνδας να προβάλλουν «διαρροές» για τα σχέδια της κυβέρνησης με τίτλους περί «εξορθολογισμού» των επιδομάτων, ακόμα και «αύξησής» τους!

Αυτή η προπαγάνδα, η προκλητική στοχοποίηση των ανέργων ότι τάχα είναι εθισμένοι στα επιδόματα και κάθονται χωρίς να δουλεύουν, δεν είναι καινούργια. Η υπόθεση έχει προϊστορία. 

Από την περίφημη Εκθεση Πισσαρίδη, που έγινε ο «μπούσουλας» για τις αναδιαρθρώσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, μέχρι τη νομοθέτηση αντεργατικών διατάξεων για τα επιδόματα και το αισχρό ποινολόγιο που καθιέρωσε η ΔΥΠΑ σε βάρος των ανέργων, κοινός παρονομαστής είναι η επίθεση στα θύματα της πολιτικής τους. Η αντιμετώπιση της ανεργίας ως «ατομικής υπόθεσης» και η ανάθεση στον άνεργο να βρει την άκρη μόνος του, αντιμετωπίζοντάς τον εξ ορισμού ως «μπαταχτσή».

Γι' αυτό άλλωστε στον προϋπολογισμό της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για το 2024 η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση της κρατικής επιχορήγησης από 1,034 δισ. ευρώ το 2023 στα 934 εκατ. ευρώ το 2024. Μάλιστα η δαπάνη για τα επιδόματα των ανέργων φέτος έμεινε περίπου σταθερή στα 1,675 δισ. ευρώ, από 1,634 δισ. πέρυσι. Ενα ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 49% των συνολικών δαπανών του Οργανισμού, όταν για τα προγράμματα που καταλήγουν και πάλι στις επιχειρήσεις, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας, θα κατευθυνθούν 620 εκατ. ευρώ.

Και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι αμέσως μετά με σχετική ΚΥΑ η κυβέρνηση προχώρησε στα μουλωχτά - και μάλιστα την τελευταία εργάσιμη μέρα του 2023 - σε ένα ακόμα χτύπημα σε βάρος των ανέργων, καταργώντας δύο βοηθήματα που δίνονταν υπό προϋποθέσεις, σε κάποιον αριθμό ανέργων, και το επίδομα στους εργαζόμενους που έκαναν επίσχεση εργασίας.

Με την ΚΥΑ καταργήθηκαν:

-- Το ειδικό επίδομα που αποδίδεται μετά τη λήξη της επιδότησης ανεργίας και το δικαιούνταν όσοι ασφαλισμένοι διατηρούσαν την ιδιότητα του ανέργου κατά την ημερομηνία καταβολής του βοηθήματος, εφόσον όμως παρέμεναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί έναν μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης. Το ύψος του ανερχόταν στα 249,08 ευρώ.

-- Το επίδομα τρίμηνης παραμονής στο μητρώο ανέργων, που λάμβαναν μόνο ορισμένες κατηγορίες ανέργων - μέχρι και τρεις φορές - μέσα στο ημερολογιακό έτος και το ποσό ήταν 287,4 ευρώ.

-- Το επίδομα επίσχεσης εργασίας, που δικαιούνταν οι εργαζόμενοι οι οποίοι έμεναν απλήρωτοι από τον εργοδότη και δεν συγκέντρωναν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης, κατά την περίπτωση διακοπής των εργασιών μιας επιχείρησης και αδυναμίας, για οποιονδήποτε λόγο, καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου