Εικονογράφηση: Αλεξία Μπαράκου
 


O άνθρωπος απέναντί μας διευθύνει την ελληνική θυγατρική μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας που δραστηριοποιείται σε δεκάδες χώρες.

«Πληρώνουν οι φτωχές χώρες περισσότερο από τις πλούσιες για τα ίδια φάρμακα;» ρωτάμε.
«Δεν το ξέρω».
«Δεν είναι τραγικό να μην το ξέρετε ούτε εσείς;»
«Δεν υπάρχει κανένα σκεπτικό να επικοινωνούνται τέτοια στοιχεία, ακόμη και στο εσωτερικό της εταιρείας, γιατί δεν μας αφορούν».
«Δεν σας συμφέρουν!»
«Αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί κεντρικά. Ακόμη κι αν το ήξερα, γιατί να σας το έλεγα;»

Ο παραπάνω διάλογος περιγράφει τον τοίχο στον οποίο χτύπησε αρχικά η αναζήτηση των πραγματικών τιμών των φαρμάκων στην Ευρώπη από την ομάδα του Reporters United και του Investigate Europe.

Όταν, όμως, παρατηρεί κανείς έναν τοίχο αρκετά προσεκτικά, βρίσκει ρωγμές και μέσα από αυτές αποκαλύφθηκε μια πραγματικότητα τελείως διαφορετική από το προφίλ κοινωνικής ευαισθησίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει ο φαρμακευτικός κλάδος.

Τα ίδια φάρμακα οι εταιρείες τα χρεώνουν σε πολλαπλάσιες τιμές στις αδύναμες χώρες της Ευρώπης απ’ ότι στις μεγάλες και ισχυρές. «Πρόκειται για ένα σύστημα ακραίας ανισότητας» λέει η Ιρίνα Κλέμπουτ από το βελγικό ινστιτούτο φαρμακευτικής έρευνας ΚCE.

Χώρες σε ομηρία. Μια βιομηχανία με διπλάσια κερδοφορία από τους υπόλοιπους κλάδους ορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Κι η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, που θα άλλαζε τα δεδομένα, ισχνή και αναιμική.

Φάρμακα ευρείας χρήσης αγοράζονται με συμβόλαια εμπιστευτικότητας σαν να επρόκειτο για απόρρητα αμυντικά συστήματα.

Εκ πρώτης όψεως, στην Ελλάδα το πρόβλημα δεν είναι οι υψηλές αλλά οι χαμηλές τιμές. Στη χώρα μας είναι εξαιρετικά σύνηθες να αναζητεί κανείς ένα φάρμακο και να μην το βρίσκει γιατί είναι σε έλλειψη λόγω παράλληλων εξαγωγών. Πρόκειται για έναν καλοστημένο μηχανισμό που «ρουφάει» φάρμακα από χώρες με χαμηλές τιμές τιμοκαταλόγου, όπως η Ελλάδα, και τα διοχετεύει εκεί όπου οι επίσημες τιμές είναι ψηλότερες, για παράδειγμα στη Γερμανία και τη Δανία. 

Με απόλυτη φυσικότητα, αξιωματούχοι από τις χώρες αυτές παραδέχονται ότι λύνουν το πρόβλημα των δικών τους υψηλών τιμών καταλόγου καταφεύγοντας στις παράλληλες εισαγωγές από κράτη όπως η Ελλάδα. Αλλά αυτή είναι μόνο μία πτυχή του γιγάντιου σκανδάλου της τιμολόγησης των φαρμάκων.