25 Ιουνίου 2024

Υπεράσπιση του κινηματογράφου και του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΟΦΠΑ) - Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου


 
  

Εδώ και δύο χρόνια, και με την “κατάργηση” από πλευράς κυβέρνησης των φοιτητικών λεσχών, σε κίνδυνο βρίσκεται και η Ίριδα ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια του κέντρου της Αθήνας όπου στους χώρους της εδώ και 40 χρόνια ο ΠΟΦΠΑ παραδίδει σεμινάρια σε φοιτητές και κατοίκους της πρωτεύουσας εντελώς δωρεάν. Πλέον υπάρχουν συστηματικές προσπάθειες και από πλευράς πρυτανείας του ΕΚΠΑ να αδρανοποιηθούν και στην πράξη οι φοιτητικές λέσχες, και ως εκ τούτου να υποτιμηθεί η καλλιτεχνική δραστηριότητα των νέων ανθρώπων, αντικαθιστώντας αυτές τις σοβαρές καλλιτεχνικές προτάσεις με αμφισβητήσιμης μορφής δραστηριότητες εταιριών και εκμισθώσεις ενώ εν γένει μετατρέπουν τα πανεπιστήμια σε φτηνούς πλασιέ «εμπορευμάτων» πολυεθνικών και σε χώρους για vip πάρτι κεκλεισμένων των θυρών.

Μια εκδήλωση ως μια ακόμη απάντηση

Ως μια ακόμη η απάντηση ο ΠΟΦΠΑ και η οργανωτική επιτροπή του ΙΡΙΔΑ VISIONS, του φοιτητικά οργανωμένου φεστιβάλ που δραστηριοποιείται εδώ και δύο χρόνια καλεί τους φοιτητές, τους ακαδημαϊκούς και τους φορείς του πολιτισμού στην Ίριδα την Παρασκευή 14 Ιουνίου στις 18:30 στο κινηματοθέατρο Ίρις (Ακαδημίας 55) για την εκδήλωση με τίτλο «Ίριδα: τι παίζει με το αύριο;» και θέμα το μέλλον της ιστορικής αίθουσας και της παρουσίας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.) σε αυτή.

Στην εκδήλωση, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι του πολιτισμού θα συζητήσουν με βάση την ιστορία της Ίριδας και των φοιτητικών πολιτιστικών ομάδων που δραστηριοποιούνται σε αυτή εδώ και πάνω από έξι δεκαετίες, γύρω από τη σημασία του πολιτισμού στο δημόσιο πανεπιστήμιο, την καλλιτεχνική εκπαίδευση και την προσφορά του Π.Ο.Φ.Π.Α. στη φοιτητική κοινότητα και την πολιτιστική ζωή της πόλης.
Ομιλητές:
● Εύα Στεφανή – σκηνοθέτις / καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Ε.Κ.Π.Α
● Μενέλαος Καραμαγγιώλης – σκηνοθέτης
● Πλάτων Μαυρομούστακος – θεατρολόγος / καθηγητής στο Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.
● Χρήστος Πολίτης – δημιουργός και διαχειριστής της ιστοσελίδας «Ο Χρήστος δε μένει πια εδώ»
● Βαρβάρα Κοντονή – κινηματογραφική συντάκτης (περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ)
Το πάνελ θα συντονίσει ο κινηματογραφικός συντάκτης Αλέξανδρος Παπαγεωργίου. Μετά το τέλος της συζήτησης θα ακολουθήσει d.j. set από τους Αλέξανδρο Παπαγεωργίου και Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλο.

Ώρα έναρξης 18:30. Είσοδος ελεύθερη

Ανακοίνωση στήριξης του αγώνα αυτού ήδη εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα πολιτιστικά σωματεία.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ (FIPRESCI)

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) υπερασπίζεται ως θέση αρχής οτιδήποτε αφορά τον πολιτισμό, την τέχνη του κινηματογράφου, άρα και τις αίθουσες. Αποσκοπεί στην ανάπτυξη της κινηματογραφικής παιδείας του κοινού και θεωρεί ότι τα δημόσια πανεπιστήμια είναι χώροι στους οποίους αναπτύσσεται ελεύθερα η γνώση, η παιδεία, ο πολιτισμός, η καλλιτεχνική δημιουργία των νέων ανθρώπων.

Υπερασπιστήκαμε πριν κάποιο διάστημα, μαζί με τα υπόλοιπα καλλιτεχνικά σωματεία, τη διάσωση των ιστορικών αιθουσών του κέντρου της Αθήνας («Ιντεάλ» και «Άστορ»). Υποστηρίξαμε τη διατήρηση της χρήσης τους ως χώρου αμιγώς κινηματογραφικού, τη μη μετατροπή τους σε τουριστικές επιχειρήσεις.

Το ιστορικό κινηματοθέατρο «Ίριδα» της οδού Ακαδημίας, όμως, το οποίο διοικείται από τον Πολιτιστικό Όμιλο Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών είναι μια ακόμα πολύ σημαντική περίπτωση. Έχει άλλη βαρύτητα και επείγει να στηριχθεί, γιατί δεν αποτελεί απλώς μια ακόμη αίθουσα αλλά συνδράμει επί δεκαετίες, στον κινηματογράφο, στις τέχνες, στον πολιτισμό της πόλης.

Σε αυτήν την όαση δημιουργικού συγχρωτισμού χιλιάδες άνθρωποι πήραν ουσιαστική καλλιτεχνική παιδεία μέσα στα χρόνια, αγκαλιάστηκε και εξακολουθεί να αγκαλιάζεται από σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες (όπως κινηματογραφιστές ή φωτογράφους) και ακαδημαϊκούς, ενώ εξέχουσες προσωπικότητες και ιδρυτικά μέλη της Π.Ε.Κ.Κ. δίδαξαν στους χώρους της όπως ο Βασίλης Ραφαηλίδης, ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, ο Θανάσης Ρεντζής. Η «Ίριδα» είναι μη εμπορικός, δημόσιος, πανεπιστημιακός χώρος που προσφέρει εντελώς δωρεάν υψηλού επιπέδου καλλιτεχνική εκπαίδευση στους φοιτητές και σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους αυτής της πόλης.

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου υπερασπίζεται τα δίκαια αιτήματα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών για συνέχιση της λειτουργίας της Ίριδας, ως αποκλειστικού χώρου υπό την εποπτεία της, για να συνεχίσει με τους καλύτερους όρους την τεράστια 40χρονη συνεισφορά της στον χώρο της τέχνης και καλεί όλα τα πολιτιστικά σωματεία να πράξουν το ίδιο.

Συνοπτικά οι τελευταίες εξελίξεις

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών που για 40 χρόνια πραγματοποιεί σεμινάρια και μαθήματα ανοικτά στο κοινό σε χώρους της Πανεπιστημιακής Λέσχης βρίσκεται από το καλοκαίρι του 2022 σε καθεστώς επισφάλειας. Ο λόγος ήταν ένας νόμος του Υπουργείου Παιδείας που κατάργησε τις πανεπιστημιακές λέσχες ως Ν.Π.Δ.Δ. μεταφέροντας την κινητή και ακίνητη περιουσία τους, όπως και τις υπηρεσίες τους στα Πανεπιστήμια. Έκτοτε οι φοιτητές του Π.Ο.Φ.Π.Α. επιχείρησαν επανηλειμμένα να λάβουν μια γραπτή διαβεβαίωση από το Ε.Κ.Π.Α. πως οι δραστηριότητες τους θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται στους χώρους της Λέσχης (στο ιστορικό κινηματοθέατρο Ίρις, άλλους χώρους του κτιρίου της Λέσχης Ιπποκράτους και Ακαδημίας και το ισόγειο του κτιρίου Κωστής Παλαμάς, δίπλα στη Νομική). Παρά το γεγονός πως ο προβληματισμός των φοιτητών έλαβε πολύ μεγάλη δημοσιότητα, λόγω του φεστιβάλ Ίριδα Visions και της κοινής δράσης με Ιντεάλ και Άστορ, σε σημείο να κάνουν δηλώσεις για την Ίριδα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γνωστοί δημιουργοί όπως οι κκ Λάνθιμος, Jude, Estlund, Γαβράς, Βούλγαρης, Loach, Kusturica και να υπάρχουν γραπτές δηλώσεις στήριξης από φορείς και σωματεία (μεταξύ τους και η Π.Ε.Κ.Κ.) η διοίκηση του Ε.Κ.Π.Α. αρνιόταν να τοποθετηθεί για το ζήτημα.

Αυτά μέχρι τις αρχές του Απρίλη όταν και κοινοποιήθηκε στον Π.Ο.Φ.Π.Α. απόσπασμα των πρακτικών συνεδρίασης της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας (νεοσύστατο γραφείο μετά την κατάργηση της Πανεπιστημιακής Λέσχης στο οποίο, μεταξύ άλλων, υπάγεται πλέον και η δράση του Π.Ο.Φ.Π.Α.). Σε αυτό το έγγραφο υπάρχει για πρώτη φορά η γραπτή δήλωση πως οι χώροι της Λέσχης, ανάμεσα τους και η Ίριδα, γίνεται να χρησιμοποιούνται από εξωτερικούς φορείς προκειμένου να έχει έσοδα το Πανεπιστήμιο. Αυτή η δήλωση και η εκμίσθωση του χώρου της Ίριδας για εξωτερικό event λίγες μόνο ημέρες μετά, έρχονται ως φυσικό επακόλουθο της προφορικής δήλωσης εκπροσώπων του Πανεπιστημίου πως η Πανεπιστημιακή Λέσχη πλέον ανήκει στο Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Πανεπιστημίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του Πολιτιστικού Ομίλου στους χώρους του.

Περισσότερα εδώ: https://iridavisions.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου