19 Ιουνίου 2024

Έρευνα του Assiociated Press αποκαλύπτει πως το Ισραήλ σκοτώνει στοχευμένα ολόκληρες οικογένειες Παλαιστινίων - Καταστροφή και κλοπή και πολιτιστικών αγαθών από το Ισραήλ στη Γάζα

Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου 2023. (AP Photo/Fatima Shbair, Αρχείο)

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία από την έρευνα του AP για τις παλαιστινιακές οικογένειες που αποδεκατίστηκαν ως σήμερα στη Γάζα από το στρατό του Ισραήλ. «Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί», αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας. Στην ιστοσελίδα των ειδήσεων του πρακτορείου η Sarah El Deeb γράφει από τη Βηρυτό, το ρεπορτάζ για τις στοχευμένες δολοφονίες. ( Πηγή της φωτογραφίας apnews). <<Σε βαθμό που δεν έχει ξαναδεί, η αεροπορική και χερσαία εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα σκοτώνει ολόκληρες οικογένειες Παλαιστινίων . Μερικές φορές τέσσερις γενιές από την ίδια οικογένεια, έχουν χαθεί σε μεμονωμένες αεροπορικές επιδρομές ή σε μια σειρά αεροπορικών επιδρομών με στόχο τα μέλη της ίδιας οικογένειας. Συχνά δεν υπάρχει προειδοποίηση. Η έρευνα του Associated Press εντόπισε τουλάχιστον 60 παλαιστινιακές οικογένειες, όπου 25 ή περισσότερα μέλη τους σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου>>. 

Πολλές οικογένειες δεν έχουν σχεδόν κανέναν να τεκμηριώσει τον απολογισμό των νεκρών και χιλιάδες δεν μπορούν να μιλήσουν για όλους τους νεκρούς τους επειδή εκατοντάδες πτώματα παραμένουν κάτω από τα ερείπια. Η ανασκόπηση του AP περιελάμβανε αρχεία θυμάτων που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας μέχρι τον Μάρτιο, διαδικτυακές ειδοποιήσεις θανάτου, σελίδες και υπολογιστικά φύλλα κοινωνικής δικτύωσης οικογένειας και γειτονιάς, λογαριασμούς μαρτύρων και επιζώντων, καθώς και δεδομένα από την Airwars, μια εταιρεία παρακολούθησης συγκρούσεων με έδρα το Λονδίνο. Το AP εντόπισε επίσης και ανέλυσε 10 ισραηλινά χτυπήματα, από τα πιο θανατηφόρα στον πόλεμο, μεταξύ 7 Οκτωβρίου και 24 Δεκεμβρίου. Αυτοί οι βομβαρδισμοί σκότωσαν περισσότερους από 500 ανθρώπους.

Μεταξύ των σκληρότερων χτυπημάτων είναι η οικογένεια Μουγκράμπι:

περισσότεροι από 70 σκοτώθηκαν σε μία μόνο ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τον Δεκέμβριο. Οι Abu Najas: πάνω από 50 σκοτώθηκαν στις επιδρομές του Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δύο εγκύων γυναικών. Η μεγάλη φυλή Doghmush έχασε τουλάχιστον 44 μέλη σε μια επίθεση σε τζαμί και το σύνολο εκτινάχθηκε στα ύψη 100 εβδομάδες αργότερα. Μέχρι την άνοιξη, περισσότερα από 80 μέλη της οικογένειας Abu al-Qumssan είχαν σκοτωθεί.

Η Γάζα ήταν υπό πολιορκία πριν από τον πόλεμο, αλλά από τις 7 Οκτωβρίου το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν αποκλείσει εντελώς την πρόσβαση σε εξωτερικές ομάδες αναφοράς ή ανεξάρτητους ερευνητές. Εκατοντάδες ντόπιοι ρεπόρτερ έκαναν ταχυδακτυλουργίες καλύπτοντας τους ανηλεείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς – 6.000 τις πρώτες πέντε ημέρες του πολέμου – ενώ έτρεχαν για τη ζωή τους και αναζητούσαν καταφύγιο για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους.

Τον πρώτο μήνα μετά τη θανατηφόρα επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους, το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι 300 οικογένειες Παλαιστινίων έχασαν πάνω από 10 μέλη. Αυτό είναι διπλάσιο από ό,τι κατά τη διάρκεια του καταστροφικού πολέμου 51 ημερών του 2014.

Οι 10 βομβαρδισμοί που αναλύθηκαν από το AP έπληξαν κυρίως κτίρια κατοικιών, σπίτια και καταφύγια όπου γονείς, παιδιά, παππούδες ήταν μαζεμένοι μαζί για ασφάλεια. Σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε προφανής στρατιωτικός στόχος ή άμεση προειδοποίηση προς όσους βρίσκονταν μέσα. Η οικογένεια Σάλεμ έχει χάσει συνολικά τουλάχιστον 270 μέλη. Σε μια επίθεση στον πολυπληθή προσφυγικό καταυλισμό Jabaliya στη βόρεια Γάζα, οι ισραηλινές βόμβες διέγραψαν ένα ολόκληρο τετράγωνο κτιρίων. Σχεδόν 40 μέλη της οικογένειας Abu al-Qumssan σκοτώθηκαν, ενώ ο απολογισμός για εκείνη την επίθεση της 31ης Οκτωβρίου παραμένει άγνωστος.

Γιατί είναι μέρος των εγκλημάτων πολέμου και των υποθέσεων γενοκτονίας

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι λαμβάνει μέτρα για τον μετριασμό των ζημιώ νσε άμαχους [πολίτες. Σε προηγούμενες συγκρούσεις, συχνά προειδοποιούσε απευθείας τους αμάχους ότι θα στοχοποιηθούν. Αλλά σε αυτόν τον πόλεμο, αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται σπάνια, αντικαθίσταται από εντολές εκκένωσης για ολόκληρες περιοχές που δεν μπορούν ή δεν θα υπακούσουν όλοι. Το ανώτατο δικαστήριο του κόσμου, το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης εξετάζει εάν το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα. Η δολοφονία οικογενειών από γενιά σε γενιά είναι βασικό μέρος της υπόθεσης.

Ξεχωριστά, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζητά εντάλματα σύλληψης για δύο Ισραηλινούς ηγέτες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της εκ προθέσεως δολοφονίας αμάχων, καθώς και για τρεις ηγέτες της Χαμάς για εγκλήματα που συνδέονται με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ολόκληρο του ρεπορτάζ του Apnews τo διαβάζετε εδώ 
 
***

Σκηνή από την καταστροφή της ορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, στοιχεία της οποίας χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα, και η οποία βομβαρδίστηκε από τον ισραηλινό στρατό τη νύχτα της 19ης προς 20ή Οκτωβρίου 2023, σκοτώνοντας 16 ανθρώπους που είχαν βρει καταφύγιο εντός της. Διακρίνεται ένας άνδρας να ανασύρει μισοκατεστραμμένο διακοσμητικό χαλί με τη σκηνή της Φάτνης της Γέννησης.
Σκηνή από τα συντρίμμια στην ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, στοιχεία της οποίας χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα, και η οποία βομβαρδίστηκε από τον ισραηλινό στρατό τη νύχτα της 19ης προς 20ή Οκτωβρίου 2023, σκοτώνοντας 16 ανθρώπους που είχαν βρει καταφύγιο εντός της.

 
της Jean Scharf

Πηγή: wsws.org

 
Ο ιμπεριαλισμός μπορεί να ανατρέξει σε μια μακρά ιστορία καταστροφής και κλοπής πολιτιστικών αγαθών, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση γενοκτονικών προθέσεων για ιμπεριαλιστικούς σκοπούς.

Πάρτε για παράδειγμα την περίοδο της γερμανικής αποικιοκρατίας, κατά την οποία δεν είναι ακόμη σαφές πόσα αντικείμενα μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη — σε μεγάλο βαθμό από τον γερμανικό στρατό. Υπάρχουν πάνω από 40.000 αντικείμενα σε γερμανικά μουσεία μόνο από την επικράτεια του Καμερούν, περισσότερα από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Καμερούν Γιαουντέ, από την οποία αφαιρέθηκαν 6.000 αντικείμενα. Ή οι πυρπολήσεις βιβλίων από τους Ναζί το 1933, οι οποίοι κατέστρεψαν σκόπιμα τη λογοτεχνία που ήταν αντίθετη με την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία.

Η ιστορία της κατοχής της Παλαιστίνης από το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ χαρακτηρίζεται επίσης από τη στοχευμένη εξάλειψη της πολιτιστικής γνώσης. Για παράδειγμα, με τη μορφή της λεηλασίας βιβλίων κατά τη διάρκεια της Νάκμπα το 1948 ή στις δεκαετίες του 1970 και 1980, όταν ισραηλινοί αρχαιολόγοι λεηλάτησαν έναν αρχαιολογικό χώρο στο Ντέιρ ελ-Μπάλα στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας υπό την προστασία του στρατού. Στη συνέχεια, αρχαία αντικείμενα των Χαναναίων ηλικίας περισσότερων από 3.000 ετών μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ και εκτίθενται ακόμη και σήμερα στο Μουσείο του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, εξυπηρετώντας έτσι τη σιωνιστική ατζέντα.

Σύμφωνα με την ισραηλινή ΜΚΟ Emek Shaveh, τουλάχιστον το 60% όλων των πολιτιστικά σημαντικών χώρων στη Γάζα έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές από τις 7 Οκτωβρίου 2023 — με τη βοήθεια αμερικανικών και γερμανικών όπλων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται θρησκευτικοί χώροι, μνημεία, μουσεία και χώροι αρχαιολογικών ανασκαφών. Επιπλέον, έχουν πληγεί πολυάριθμα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αρχεία, βιβλιοθήκες και χώροι σύγχρονης τέχνης.

Στην έκθεσή της σχετικά με τις ισραηλινές ζημιές σε αρχεία, βιβλιοθήκες και μουσεία στη Γάζα, η ομάδα Βιβλιοθηκονόμοι και Αρχειονόμοι με την Παλαιστίνη τονίζει ότι λόγω των συνεχιζόμενων, βάναυσων βομβαρδισμών της Λωρίδας της Γάζας, μπορεί να υποτεθεί ότι ο αριθμός των μη αναφερόμενων περιπτώσεων καταστροφής πολιτιστικών αντικειμένων είναι μεγάλος.

Στα τέλη Νοεμβρίου, για παράδειγμα, το Αρχείο της πόλης της Γάζας καταστράφηκε ολοσχερώς από ισραηλινούς βομβαρδισμούς – και μαζί του χιλιάδες έγγραφα που χρονολογούνται πάνω από 150 χρόνια, τα οποία τεκμηριώνουν, μεταξύ άλλων, ιστορικά σημαντικά κτίρια στην πόλη της Γάζας. Στις 25 Νοεμβρίου 2023, η βιβλιοθήκη Tamari Sabbagh καταστράφηκε. Εκτός από εκατοντάδες Παλαιστίνιους που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο κτίριο της βιβλιοθήκης, δεκάδες χιλιάδες βιβλία έπεσαν επίσης θύματα του ισραηλινού βομβαρδισμού. Επίσης, στα τέλη Νοεμβρίου, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές ισοπέδωσαν τη δημοτική βιβλιοθήκη της Γάζας.

Η Γάζα είναι πλούσια σε αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι αποτελούν σημαντικές πηγές ιστορικής γνώσης για την περιοχή και παρέχουν παγκόσμιο πλαίσιο. Οι παλαιότεροι χώροι χρονολογούνται από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο αρχαιολόγο Fadel al-Otol, το μόνο που έχει απομείνει από την ελληνική πόλη Ανθηδών, για παράδειγμα, περίπου δύο χιλιόμετρα βόρεια του λιμανιού της Γάζας, είναι μια τρύπα στο έδαφος. Είναι ένας μόνο από τους τουλάχιστον 200 αρχαιολογικούς χώρους που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Το παλαιότερο τζαμί της Γάζας, το τζαμί Omari του έβδομου αιώνα, καταστράφηκε επίσης σχεδόν εξ ολοκλήρου στις 8 Δεκεμβρίου 2023, μαζί με μια συλλογή χειρογράφων που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Ένα ισραηλινό χτύπημα στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου των αρχών του πέμπτου αιώνα σκότωσε τουλάχιστον 16 ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς περισσότερους που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο κτίριο.

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Shababeek, το τελευταίο κέντρο σύγχρονης τέχνης στη Λωρίδα της Γάζας, ισοπεδώθηκε τον Απρίλιο στο πλαίσιο της ισραηλινής επίθεσης στο νοσοκομείο Al-Shifa, παίρνοντας μαζί του πάνω από 20.000 έργα, κυρίως από σύγχρονους Παλαιστίνιους καλλιτέχνες, για τους οποίους το κέντρο αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα σημεία συνάντησης και εκθεσιακούς χώρους στην περιοχή.

Τα προγράμματα καλλιτεχνικής θεραπείας για την ψυχολογική αντιμετώπιση του πολέμου και της κατοχής αποτελούσαν πάντα μέρος του κέντρου. Ένας από τους συνιδρυτές του κέντρου, ο καλλιτέχνης Basel El Maquousi, ζει σήμερα σε μια σκηνή στη Ράφα, όπου παρέχει εργαστήρια τέχνης για γυναίκες και παιδιά.

Στις 18 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε σκόπιμα το Πανεπιστήμιο Al-Israa και το Εθνικό Μουσείο, όπου στεγάζονταν πάνω από 3.000 αρχαιολογικά αντικείμενα. Ο Eli Eskozido, διευθυντής της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, δημοσίευσε τον Ιανουάριο στο Instagram μια φωτογραφία ορισμένων από τα λεηλατημένα αντικείμενα, τα οποία στη συνέχεια εκτέθηκαν στην Κνέσετ, μετά από ένα βίντεο με τη λεηλασία αρχαιολογικών αντικειμένων από τον ισραηλινό στρατό.

Αυτό αντιπροσωπεύει μια βαθιά ταπείνωση του παλαιστινιακού πληθυσμού και θυμίζει μια αποικιοκρατική πρακτική κατά την οποία τα κλεμμένα αντικείμενα εκτίθεντο και εκτίθενται περήφανα ως τρόπαια στα κυβερνητικά κτίρια, τα εθνικά μουσεία και τα ιδιωτικά δωμάτια της αυτοκρατορικής εξουσίας. Μια ματιά στην ιστορία και τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι η καταστροφή των πολιτιστικών αγαθών δεν είναι σε καμία περίπτωση παράπλευρη απώλεια, αλλά μια στοχευμένη, ιστορικά αποδεδειγμένη και καθιερωμένη τακτική. Σκοπός της αφαίρεσης και καταστροφής πολιτιστικά σημαντικού υλικού είναι η καταστροφή της ιστορικής γνώσης και η εφαρμογή ψυχολογικών βασανιστηρίων και ταπεινώσεων, καθώς και η προσπάθεια διαρκούς διαγραφής της πολιτιστικής μνήμης.

Εκτός από τα δεκάδες χιλιάδες θύματα της ισραηλινής γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων και την εκτεταμένη καταστροφή των υποδομών, η μαζική, ανεπανόρθωτη καταστροφή της πολιτιστικής τους κληρονομιάς δείχνει επίσης ότι οι εκκλήσεις προς την άρχουσα τάξη δεν καταφέρνουν τίποτα. Ως αποτελεσματικό πολεμικό όπλο, η καταστροφή ή η στέρηση του ιστορικού υλικού επιτρέπει στην κατοχική δύναμη να θριαμβεύσει, όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και πολιτισμικά, πάνω στα θύματα του πολέμου εξόντωσης, στερώντας τους την ιστορία τους και συνεπώς τη διαρκή δυνατότητα ανασυγκρότησης.

Στόχος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και της ισραηλινής κυβέρνησης είναι η εξάλειψη ή η εκδίωξη του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας για γεωπολιτικούς σκοπούς. Μόνο η οικοδόμηση ενός διεθνούς μαζικού κινήματος εργαζομένων και φοιτητών ενάντια στον πόλεμο και το φασισμό με γνώμονα τη σοσιαλιστική προοπτική μπορεί να σταματήσει τη συνεχιζόμενη γενοκτονία και τη συνεπακόλουθη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου