Παρά
το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υπάρξει
ιδιαίτερα ρητορικά καταδικαστικός προς τα ισραηλινά εγκλήματα και
«απαγόρευσε» την εξαγωγή προϊόντων από την Τουρκία στο Ισραήλ έπειτα από
την εισβολή του τελευταίου στη Ράφα, τα στοιχεία δείχνουν πως τουρκικές
εταιρείες συνεχίζουν απρόσκοπτα το εμπόριο με το Ισραήλ, μεταφέροντας
τα προϊόντα τους μέσω… Ελλάδας.
Έχουμε σημειώσει επανειλημμένα πως ο «καυγάς» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ως επί το πλείστον «για τα μάτια» του εθνικόφρονος κοινού — οι δύο χώρες, τα δύο καθεστώτα συνεργάζονται αρμονικά σε μία σειρά τομείς, αλλά πρέπει να δείξουν πως έχουν σημαντικές διαφορές ώστε να καταδειχτεί ο «εχθρός». Να έχουν κάποιον να μισήσουν οι πολίτες τους, ώστε να μην στραφούν ενάντια στις πολιτικές τους ηγεσίες για την ανέχεια με την οποία ζουν και τα εγκλήματα που διαπράττουν απέναντί τους. Και ο «καυγάς» δικαιολογεί πολύ όμορφα γιγαντιαία έξοδα σε εξοπλιστικά προγράμματα που στρέφονται κατά του Ευρωατλαντικού συμμάχου, βία και δολοφονίες προσφύγων και μεταναστών, αλλά και κατασυκοφάντηση των εγχώριων αντιδρώντων ως «πράκτορες» της μίας ή της άλλης πλευράς.
Έτσι και τώρα, λοιπόν, η Ελλάδα φαίνεται πως παρέχει με χαρά άλλοθι στο καθεστώς Ερντογάν ώστε εκείνο να το παίζει εκ του ασφαλούς «υπερασπιστής των Παλαιστινίων». Από την αρχή της παρούσας γενοκτονικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, ο Ερντογάν έχει υψώσει ρητορικά τους τόνους απέναντι στο Ισραήλ — όμως, επί μήνες, η ρητορεία του δεν ήταν παρά μόνο αυτό: λόγια. Η Τουρκία συνέχιζε να εμπορεύεται απρόσκοπτα με το Ισραήλ, ενόσω εκείνο κατέσφαζε αμάχους. Μέχρι που ήρθε η εισβολή στη Ράφα, και ο Ερντογάν ανακοίνωσε την απαγόρευση εμπορίας τουρκικών εταιρειών με το Ισραήλ.
Τα επίσημα στοιχεία της Τουρκίας αντικατοπτρίζουν, υποτίθεται, αυτή την εξέλιξη. Η Συνέλευση Τούρκων Εξαγωγέων (TIM) κατέγραψε τον Μάιο εξαγωγές αγαθών προς το Ισραήλ αξίας μόλις 4 εκατ. δολαρίων, μια πτώση άνω του 99% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Όμως στα ισραηλινά στοιχεία, η εικόνα δεν είναι ακριβώς αυτή — τα στοιχεία της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Ισραήλ αποκαλύπτουν ότι το Ισραήλ εισήγαγε αγαθά αξίας 116 εκατ. δολαρίων από την Τουρκία τον Μάιο, σημειώνοντας μείωση 69% από τα 377 εκατ. δολάρια τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Η εξήγηση για αυτή τη γιγαντιαία διαφορά είναι σχετικά απλή και έχει το όνομα: Ελλάδα. Όπως αποκαλύπτουν στο Middle East Eye Τούρκοι επιχειρηματίες, τουρκικά εμπορεύματα δρομολογούνται μέσω της Ελλάδας και άλλων κοντινών χωρών για να φτάσουν στο Ισραήλ.
«Οι ισραηλινές αρχές δεν ζητούν καν από τις τουρκικές εταιρείες να τροποποιήσουν το πιστοποιητικό καταγωγής τους για να επανεξάγουν τα προϊόντα μέσω Ελλάδας, διότι αυτό θα αύξανε περαιτέρω το κόστος, οπότε πρόκειται για τουρκικά προϊόντα», δήλωσε στο MEE ένας Τούρκος επιχειρηματίας, εξηγώντας γιατί τα ισραηλινά στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στα τουρκικά. «Προτεραιότητα δόθηκε στα προϊόντα λευκής ετικέτας με εβραϊκές ετικέτες, αλλά κάθε είδους αγαθά αποστέλλονται στο Ισραήλ, ειδικά αυτά που παραγγέλθηκαν πριν από το εμπορικό εμπάργκο».
Τα στοιχεία τους επιβεβαιώνουν — η TIM κατέγραψε την εξαγωγή προϊόντων αξίας 375 εκατ. δολαρίων τον Μάιο προς την Ελλάδα, αύξηση 71% από τα 219 εκατ. δολάρια τον ίδιο μήνα πέρυσι. Πρόκειται ουσιαστικά για σχεδόν την ίδια αξία προϊόντων που «λείπουν» από τα στοιχεία εξαγωγών προς το Ισραήλ.
Με αυτόν τον τρόπο, οι Έλληνες επιχειρηματίες και το ελληνικό κράτος «ξελασπώνουν» τους Τούρκους συναδέλφους τους και το τουρκικό κράτος, που σίγουρα δεν πρόκειται να θυσιάσουν έναν όγκο εμπορίου συνολικά 6,3 δισ. δολαρίων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ (στοιχεία για ολόκληρο το 2023). Τουλάχιστον όχι για μερικές δεκάδες χιλιάδες νεκρούς άμαχους.
Ελλάς-Τουρκία-συμμαχία, και στη γενοκτονία!
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου