25 Ιουνίου 2024

Στοχευμένη εξόντωση ολόκληρων οικογενειών στην Γάζα από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ - Του Νίκου Γουρλά (ΕΙΚΟΝΕΣ & VIDEO)

 


Οι εικόνες που μεταφέρει το ρεπορτάζ του Ασοσιέιτεντ Πρες για την συστηματική εξόντωση των αμάχων Παλαιστίνιων, ιδιαίτερα παιδιών, από το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ αποδεικνύουν ότι πρόκειται για κλιμακούμενη γενοκτονία.

Το ρεπορτάζ επικεντρώνεται στον αφανισμό ολόκληρων οικογενειών Παλαιστινίων που σε κάποιες περιπτώσεις αφορούν 3 και 4 γενιές.

«173 συγγενείς του Γιουσέφ Σάλεμ σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές μέσα σε λίγες μέρες τον Δεκέμβριο. Μέχρι την άνοιξη αυτός ο απολογισμός είχε ανέλθει σε 270.

Οστά και σάρκες σκορπισμένα πάνω από τα ερείπια των οικογενειακών σπιτιών. Ξανθές μπούκλες μιας νεαρής ξαδέρφης που κρυφοκοιτάζει μέσα από τούβλα. Αγνώριστα πτώματα στοιβαγμένα σε καροτσάκι γαϊδουριού. Γραμμές ταφικών σάβανων.

Αυτές οι εικόνες είναι ό,τι μένουν στους επιζώντες από εκατοντάδες οικογένειες στη Γάζα, όπως οι αλ-Αγκάς, οι Σάλεμς και ο Αμπού Νάτζας.

Το Ισραήλ σκοτώνει ολόκληρες παλαιστινιακές οικογένειες, μια απώλεια ακόμη πιο καταστροφική από τη φυσική καταστροφή και τον μαζικό εκτοπισμό»

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το ΒΙΝΤΕΟ της εικόνας

Περισσότερα από 100 μέλη της οικογένειας al-Agha έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Για να καταλάβει τι συνέβη στην οικογένεια, το AP εξέτασε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μίλησε με επιζώντες και συγγενείς. (παραγωγή AP: Marshall Ritzel)

Είναι χαρακτηριστικές οι αφηγήσεις του Γιουσέφ Σάλεμ: «Οι θείοι μου εξαφανίστηκαν εντελώς. Οι αρχηγοί των νοικοκυριών, οι γυναίκες, τα παιδιά και τα εγγόνια τους»…

Το Ασοσιέιτεντ Πρες τεκμηριώνει την έρευνα του με στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας μέχρι τον Μάρτιο, διαδικτυακές ειδοποιήσεις θανάτου, από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λογαριασμούς μαρτύρων και επιζώντων, καθώς και δεδομένα θυμάτων από την Airwars, μια υπηρεσία παρακολούθησης συγκρούσεων με έδρα το Λονδίνο. Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι εξής:

  • Οικογένεια Μουγκράμπι: περισσότεροι από 70 σκοτώθηκαν σε μία μόνο ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τον Δεκέμβριο.
  • Οι Αμπού Νατζάς: πάνω από 50 σκοτώθηκαν στις επιδρομές του Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δύο εγκύων γυναικών.
  • Η μεγάλη οικογένεια Ντογμούς έχασε τουλάχιστον 44 μέλη σε ένα χτύπημα σε ένα τζαμί.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο κατέγραψε πάνω από 100 μέλη της οικογένειας που σκοτώθηκαν τις επόμενες εβδομάδες. Μέχρι την άνοιξη, πάνω από 80 μέλη της οικογένειας Αμπού αλ Κουμσάν σκοτώθηκαν.

Η δολοφονία οικογενειών από γενιά σε γενιά αποτέλεσε σημαντική παράμετρο για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ότι πρόκειται για πράξη  γενοκτονίας του Σιωνιστικού κράτους. Οι Παλαιστίνιοι θα θυμούνται ολόκληρες οικογένειες που έχουν εξαφανιστεί από τη ζωή τους, είπε ο Ramy Abdu, πρόεδρος του EuroMed Human Rights Monitor που εδρεύει στη Γενεύη, το οποίο παρακολουθεί τον πόλεμο στη Γάζα «Είναι σαν ένα ολόκληρο χωριό ή χωριουδάκι να έχει αφανιστεί».

Οι θάνατοι από γενιά σε γενιά διασχίζουν την παλαιστινιακή κοινωνία, την ιστορία και το μέλλον. Ολόκληρες οικογένειες θάβονται σε ομαδικούς τάφους, στις αυλές των νοσοκομείων ή κάτω από τις σκάλες στα σπίτια όπου σκοτώθηκαν.

ΑΡΧΕΙΟ – Μια μπουλντόζα ξεφορτώνει τα πτώματα Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινά χτυπήματα και παραδόθηκαν από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια μιας μαζικής κηδείας στη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας, Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου 2023. (AP Photo/Fatima Shbair, Αρχείο)

Η λήψη λεπτομερών εικόνων και τεκμηρίωσης είναι δύσκολη ακόμη και για τους Παλαιστίνιους. Το ηλεκτρικό ρεύμα περιορίζεται στα νοσοκομεία και το Ισραήλ διακόπτει συχνά τα δίκτυα επικοινωνίας. Σχεδόν όλος ο πληθυσμός των 2,3 εκατομμυρίων της Γάζας έχει εκτοπιστεί, χωρίζοντας οικογένειες και διακόπτοντας τις επαφές μεταξύ τμημάτων της μικρής επικράτειας. Σπίτια που κανονικά θα μπορούσαν να στεγάσουν μια οικογένεια  είναι γεμάτα με πολλές γενιές εκτοπισμένων συγγενών.

Οι ανηλεείς βομβαρδισμοί του Ισραήλ έκτοτε έχουν σκοτώσει περισσότερους από 37.000 Παλαιστίνιους μέχρι τις αρχές Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών και παιδιών.

Έντεκα μέλη της οικογένειας al-Agha σκοτώθηκαν σε ένα μόνο χτύπημα σε ένα οικογενειακό σπίτι την πρώτη εβδομάδα του πολέμου. Τότε που ο θάνατος έφτασε στο σπίτι του Khamis al-Agha τη δεύτερη εβδομάδα.

Σε αυτή τη φωτογραφία που παρέχεται από την οικογένεια al-Agha, κάτοικοι μιας περιοχής στο δυτικό Khan Younis της Γάζας επιθεωρούν τα ερείπια μετά από αεροπορική επιδρομή στο σπίτι της οικογένειας του Mohanad al-Agha, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με τη σύζυγό του, δύο μικρές κόρες , πατέρας και μητέρα και τέσσερα από τα έξι αδέρφια του σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στις 11 Οκτωβρίου 2023. (Ευγενική παραχώρηση της οικογένειας al-Agha μέσω AP)

Το Ασοσιέιτεντ Πρες εντόπισε και ανέλυσε 10 χτυπήματα, μεταξύ των πιο θανατηφόρων από τις 7 Οκτωβρίου έως τις 24 Δεκεμβρίου, και διαπίστωσε ότι έπληξαν κτίρια κατοικιών και καταφύγια με οικογένειες μέσα. Σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε προφανής στρατιωτικός στόχος ή άμεση προειδοποίηση προς όσους βρίσκονταν μέσα, και σε μια περίπτωση η οικογένεια είπε ότι είχε υψώσει μια λευκή σημαία στο κτήριο τους σε μια ζώνη μάχης. Οι επιδρομές σκότωσαν περισσότερους από 500 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των δύο βομβαρδισμών που εξαφάνισαν το Σάλεμς και τρεις άλλους που σκότωσαν 30 μέλη της οικογένειας αλ-Αγκά.

Μέχρι την άνοιξη, το Ασοσιέιτεντ Πρες τεκμηρίωσε ότι σχεδόν 100 μέλη της οικογένειας αλ-Αγκά σκοτώθηκαν σε ισραηλινά χτυπήματα. Ο Jaser al-Agha έχει θάψει σχεδόν περισσότερους συγγενείς από αυτούς που μπορεί να μετρήσει, συμπεριλαμβανομένων τριών ξαδέλφων που θεωρούσε σαν αδέρφια.

Η οικογένεια του Ramzy Abu al-Qumssan ζούσε στον προσφυγικό καταυλισμό Jabaliya από τότε που η οικογένειά του εκτοπίστηκε το 1948 από το Deir Sneid, ένα χωριό βόρεια της Γάζας στο σημερινό Ισραήλ. Όπως και η πλειονότητα των Παλαιστινίων στη Γάζα, είναι επίσημα πρόσφυγες και η περιοχή είναι γεμάτη με ημιμόνιμους καταυλισμούς που έχουν εξελιχθεί σε αστικές κοινότητες με την πάροδο των γενεών.

Ο προσφυγικός καταυλισμός Jabaliya, στη βόρεια Γάζα, ήταν από τους πιο πυκνοκατοικημένους. Το απόγευμα της 31ης Οκτωβρίου, ο Abu al-Qumssan άκουσε πολεμικά αεροπλάνα και μετά μια γρήγορη διαδοχή εκρήξεων.

«Σε λίγα δευτερόλεπτα, έγινε νύχτα», είπε ο Abu al-Qumssan. «Ένιωσα σαν να μας πέταξαν δοχεία με εκρηκτικά και σίδερο. Ήταν ένας πολύ περίεργος και αιματηρός ήχος».

Το Ισραήλ είπε ότι στόχευσε κέντρο διοίκησης της Χαμάς στον καταυλισμό. Βίντεο, συμπεριλαμβανομένου ενός που κινηματογραφήθηκε από τον Abu al-Qumssan, έδειχναν βαθείς κρατήρες και κατεστραμμένα κτίρια όσο μπορούσε να δει το μάτι.

«Δεν μπορούσα να ξεχωρίσω τους δρόμους από τα σπίτια», είπε. «Άνθρωποι και σώματα εξατμίστηκαν».

Η Airwars εντόπισε 112 πολίτες που σκοτώθηκαν στην Τζαμπαλίγια εκείνη την ημέρα, μεταξύ των οποίων 69 παιδιά και 22 γυναίκες. Συνολικά, 37 μέλη της οικογένειας του Abu al-Qumssan σκοτώθηκαν στην παράγκα και σε δύο κοντινά κτίρια, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων από τα ξαδέρφια του, τη θεία του, την κόρη και την εγγονή της, τα σώματα των οποίων ήταν κλειδωμένα σε μια αγκαλιά.

Σε αυτήν τη φωτογραφία που παρείχε η οικογένεια, ο Ramzy Abu al-Qumssan κάθεται με την κόρη του, Nur, έξω από το σπίτι τους στον καταυλισμό προσφύγων Jabaliya της Γάζας, στις 22 Οκτωβρίου 2022. (Ευγενική προσφορά Ramzy Abu al-Qumssan μέσω AP)

Δύο εβδομάδες αργότερα, το σπίτι του ίδιου του Abu al-Qumssan, μόλις μερικά μέτρα από τη μεγάλη έκρηξη, βομβαρδίστηκε. Πέθανε η σύζυγός του, η 5χρονη κόρη, η μητέρα, οι δύο αδερφές και άλλοι 10 συγγενείς του. Αυτός και οι τρεις γιοι του επέζησαν επειδή το δωμάτιό τους στον επάνω όροφο έπεσε στον κρατήρα.

Συνολικά, 55 μέλη της οικογένειάς του χάθηκαν στη Jabaliya σε δύο ισραηλινούς βομβαρδισμούς με διαφορά δύο εβδομάδων. Μέχρι την άνοιξη, η οικογένεια κατάφερε να καταγράψει τουλάχιστον 82 νεκρούς, οι περισσότεροι στην Τζαμπαλίγια.

Ο Μοχάμεντ Άμπεντ, ένας δημοσιογράφος που έφτασε αμέσως μετά τα χτυπήματα, είπε ότι τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν με διαφορά λιγότερο από μία ώρα. Ο πρώτος αποδεκάτισε την οικογένεια των Μουσουλμάνων. Το δεύτερο χτύπησε στον ίδιο δρόμο και σκότωσε πολλά μέλη της οικογένειας Abu Hamdah, συμπεριλαμβανομένου ενός καθηγητή θεάτρου. Το τελευταίο χτύπησε ένα σπίτι πιο μακριά.

Συνολικά 106 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τουλάχιστον οκτώ οικογένειες, σύμφωνα με νοσοκομειακά αρχεία που απαριθμούσαν τους αριθμούς από κάθε οικογένεια, που έλαβε το πρακτορείο ειδήσεων. Ο ΟΗΕ είχε νωρίτερα καταμετρήσει 86 νεκρούς.

Συνολικά, το αρχείο περιελάμβανε 2.700 νεκρούς από περισσότερες από 70 οικογένειες, με κάποιες προηγουμένως άγνωστες λεπτομέρειες σχετικά με τον θάνατό τους, όπως πού σκοτώθηκαν ή ποιος πέθανε μαζί τους.

Παλαιστίνιοι επιθεωρούν τα ερείπια ενός κτιρίου της οικογένειας Al Nawasrah που καταστράφηκε σε ισραηλινό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό Maghazi, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, Δευτέρα, 25 Δεκεμβρίου 2023. (AP Photo/Adel Hana, Αρχείο)

ΑΡΧΕΙΟ – Οι πενθούντες προσεύχονται από τα σώματα των μελών της οικογένειας al-Agha που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής, κατά τη διάρκεια της κηδείας τους στο Khan Younis, στη Λωρίδα της Γάζας, Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2023. (AP Photo/Hatem Ali, Αρχείο)

Οι μάχες μαίνονταν μεταξύ της Χαμάς και των ισραηλινών δυνάμεων για μέρες περίπου μισό μίλι μακριά. Λίγο πριν τα ξημερώματα, αεροπορικές επιδρομές έπληξαν το συγκρότημα του Σάλεμ. Οι εκρήξεις κατέστρεψαν ένα κτίριο, αφήνοντας ένα σωρό από συντρίμμια και έκοψαν τις προσόψεις από πολλά άλλα.

Οι επιζώντες αρνούνται ότι υπάρχουν μαχητές στο συγκρότημα. Τα βίντεο έδειξαν άνδρες να σκάβουν  με τα χέρια τους το θρυμματισμένο σκυρόδεμα για να αφαιρέσουν τα σώματα ανδρών, γυναικών και παιδιών. Ένα γαϊδούρι περίμενε στην κορυφή του δρόμου για να μεταφέρει τα πτώματα.

Ο Sufyan Salem, δεύτερος ξάδερφος του Youssef, επέζησε μόνο επειδή είχε παραχωρήσει το διαμέρισμά του στους επισκέπτες και κοιμόταν στο δρόμο. Μεταξύ των 80 νεκρών της οικογένειας Σάλεμ: η μητέρα του, τα τρία αδέρφια, η μοναδική του αδερφή και τα τέσσερα παιδιά της. Τουλάχιστον 27 αγνοούνται κάτω από τα ερείπια που δεν έχουν ακόμη απομακρυνθεί.

Τρεις μέρες αργότερα, οι περισσότεροι από τους επιζώντες Σάλεμς ακολούθησαν εντολές από ένα ισραηλινό φυλλάδιο που έπεσε από αεροπλάνο για να κατευθυνθούν στη γειτονιά Ριμάλ. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι στριμώχνονταν μέσα στην εγκαταλελειμμένη διώροφη βίλα, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Σήκωσαν μια λευκή σημαία πάνω από το σπίτι.

Τα ισραηλινά στρατεύματα στο Ριμάλ δημιουργούσαν βάσεις και έστηναν ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες. Επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας για τέσσερις ημέρες. Οι ήχοι της μάχης αντηχούσαν από μια διπλανή γειτονιά.

Στις 18 Δεκεμβρίου, ισραηλινά τανκς μπήκαν μέσα, γκρεμίζοντας τον φράχτη και διέταξαν την οικογένεια να φύγει. Ο Mohamed Salem, ο 21χρονος ξάδερφος του Youssef, άκουσε τον Munir και άλλους άνδρες της οικογένειας, που μιλούσαν εβραϊκά, να αρνούνται να φύγουν.

Ήταν η τέταρτη φορά που τους διέταξαν να βγουν από ένα καταφύγιο και είπαν ότι πουθενά δεν ήταν ασφαλείς. Εξάλλου, υποστήριξαν, ότι ο ισραηλινός στρατός έλεγχε το Ριμάλ.

Ο Μοχάμεντ Σάλεμ γλίστρησε έξω για να φέρει νερό για μια άλλη ξαδέρφη, η οποία ήταν έγκυος, και το Σαμ, ένα κοριτσάκι που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια μιας σύντομης εκεχειρίας τον Νοέμβριο.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Μοχάμεντ Σάλεμ, που στεκόταν σε ένα κτίριο απέναντι από τη βίλα τους, μέτρησε τέσσερα απευθείας χτυπήματα από αεροπορικές επιδρομές. Η βίλα κατέρρευσε και τα πτώματα πετάχτηκαν έξω.

Με ελεύθερους σκοπευτές και στρατιώτες παντού, δεν τόλμησε να πλησιάσει μέχρι που το ξημέρωμα έβαλε τέλος στην απαγόρευση κυκλοφορίας στο Ισραήλ και ο ίδιος και ένας ξάδερφός του έβλεπαν τανκς να κυλούν πάνω από συγγενείς μισοθαμμένοι  στα συντρίμμια. Χρειάστηκαν μέρες για να βγάλει τα πτώματα των θείων του, Σαΐντ και Μουνίρ, που βρίσκονταν σε αποσύνθεση.

Από τις 400.000 οικογένειες της Γάζας, καμία δεν έχει γλιτώσει, είπε ο Omar Shabaan, ένας ανεξάρτητος ερευνητής και οικονομολόγος από τη Γάζα. «Όλοι στοχοποιούνται. Οικογένειες όλων των τάξεων, φτωχοί, Βεδουίνοι, αγρότες, επιχειρηματίες, πλούσιοι εθνικιστές αλλά άσχετοι με την πολιτική δράση. Δεν υπάρχει καμία διάκριση», είπε ο Shabaan, η οικογένεια του οποίου μετρά πολλούς νεκρούς, μεταξύ των οποίων εννέα γυναίκες. «Γίνεται σαφές ότι πρόκειται για στόχευση της κοινωνικής δομής».

Οι άνθρωποι της Γάζας θα απασχολούνται για μήνες μετά το τέλος του πολέμου με την αναζήτηση των αγνοουμένων τους και την απομάκρυνση όσων βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, είπε ο Shabaan.

ΑΡΧΕΙΟ – Ένα παλαιστίνιο παιδί κοιτάζει τους τάφους των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στον ισραηλινό βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας και θάφτηκαν μέσα στους χώρους του νοσοκομείου Σίφα στην πόλη της Γάζας, Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2023. (AP Photo/Mohammed Hajjar, Αρχείο)

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων  τεκμηριώνει απόλυτα ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία, με τη στήριξη των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ. Οι επιχειρήσεις του Ισραηλινού Στρατού στη Λωρίδα της Γάζας έχουν εκτοπίσει και περιορίσει 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιους στο νοτιότερο σημείο της Γάζας, στη Ράφα. Αυτοί που έμειναν στη βόρεια Γάζα υφίστανται συνθήκες πείνας που προσεγγίζουν το επίπεδο λιμού, ενώ τις ίδιες συνθήκες πείνας και εξαθλίωσης βιώνουν όσοι έχουν εκτοπιστεί στη Ράφα.

Από την εισβολής στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023, ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει τουλάχιστον 33.000 παλαιστίνιους. Στη γενοκτονία που διαπράττει το ισραηλινό κράτος, η κυβέρνηση της ΝΔ στην ουσία συναινεί στην γενοκτονία που διαπράττει το κράτος δολοφόνος. Παρά τις υποκριτικές δηλώσεις για κατάπαυση του πυρός τίποτα δεν την εμποδίζει να πραγματοποιεί κοινές ασκήσεις ελληνικών και ισραηλινών αεροπορικών δυνάμεων στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτη, την στιγμή που η Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ για Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη κατέληξε ότι οι Ισραηλινός Αρχές είναι υπαίτιες εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας ακόμη και για εξόντωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου