28 Ιουνίου 2024

Ιερό… Greenwashing με Ξαρχάκο στο Αρκάδι

moni arkadiou
Η Μονή Αρκαδίου
Με μεγάλο χορηγό την ΤΕΡΝΑ και… «θολούς» διοργανωτές η συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου στον περίβολο της Μονής Αρκαδίου ● Αντιδράσεις από το περιβαλλοντικό κίνημα της Κρήτης.

Αυτή η συναυλία θα τα έχει όλα. Θα έχει αφορμή την ένδοξη ιστορία της Κρήτης καθώς θα πραγματοποιηθεί για να εορταστούν τα 83 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης. Θα έχει το μεγάλο καλλιτεχνικό εύρος του Σταύρου Ξαρχάκου (με τραγουδιστές τον Δημήτρη Μπάση και την Ηρώ Σαΐα) και θα έχει και την ευλογία της Εκκλησίας καθώς με άδεια της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο της Μονής Αρκαδίου, με τους υψηλούς συμβολισμούς που αυτή φέρει για τη θρησκευτική αλλά και την ιστορική μνήμη στο νησί.

Τι καλύτερη συγκυρία για μια «μεγάλη χορηγία» από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία αποτελεί κόκκινο πανί για το περιβαλλοντικό κίνημα στο νησί, συναντώντας σημαντικές αντιδράσεις στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές της Κρήτης. Την ίδια τακτική των χορηγιών έχει ακολουθήσει και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχουν αντιδράσεις, όπως π.χ. στη Σητεία όπου πέρυσι υπήρξε χορηγός σε… beach party του τοπικού δήμου.

Στο Ρέθυμνο και σε απόσταση μόλις 900 μέτρων από τη Μονή Αρκαδίου, όλως τυχαίως η εταιρεία σχεδιάζει την εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών που ήδη έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις στην περιοχή.

Ωστόσο, την Κυριακή τα πνεύματα θα γαληνέψουν με τη μουσική του Ξαρχάκου, που μάλλον κανείς δεν φρόντισε να τον ενημερώσει ή ίσως δεν ένιωσε την ανάγκη να ασχοληθεί και πολύ με το ποιος και γιατί είναι μέγας χορηγός της συναυλίας του.

Στο δελτίο Τύπου για τη συναυλία, πάντως, και μετά τις πομπώδεις αναφορές στο «αδούλωτο φρόνημα των Κρητικών, στην απαράμιλλη τόλμη τους και την αδιαπραγμάτευτη πίστη τους στην Ελευθερία» διαβάζουμε πως «ο Σταύρος Ξαρχάκος συμμετέχει στη συναυλία νιώθοντας την ανάγκη να συνδράμει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τη σύνδεσή της με τις αναμονές και τις προσδοκίες του σήμερα», πιθανώς και την προσδοκία για την «ανάπτυξη» μέσω των βΑΠΕ...

«Δεν θυμάμαι ποιος μου ζήτησε την παραχώρηση της Μονής Αρκαδίου», λέει στην «Εφ.Συν.» ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομος

«Δεν θυμάμαι»

Εκείνος πάντως που σίγουρα ασχολήθηκε με τη συναυλία ήταν ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Πρόδρομος, ο οποίος, απαντώντας σε ερωτήσεις της «Εφ.Συν.», αρχικά παραδέχεται ευθέως πως γνώριζε ποιος θα είναι ο χορηγός, ωστόσο όταν ερωτάται για τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο… ποίμνιο λέει πως «η συναυλία δεν έχει καμία σχέση με τις ανεμογεννήτριες και απορώ γιατί κάποιοι επιχειρούν να συνδέσουν τα δύο θέματα».

Ο ίδιος υποβαθμίζει τον ρόλο της Μητρόπολης, τονίζοντας πως απλά της ζητήθηκε με σχετικό έγγραφο να διαθέσει τον χώρο. Σε ερώτησή μας ποιος του έστειλε το έγγραφο αυτό, απαντά πως δεν θυμάται και πως θα πρέπει να ξαναδεί την επιστολή όταν θα βρεθεί στο γραφείο του. Πάντως, σε όλες τις αφίσες και στα δελτία Τύπου η Μητρόπολη και η Μονή Αρκαδίου εμφανίζονται ξεκάθαρα ως οι μόνοι «διοργανωτές» της συναυλίας, ενώ αναφέρεται ότι πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κρήτης, αλλά και του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης.

Σε ανακοίνωση-καταπέλτη υπό τον τίτλο «Δεν έχουν τον Θεό τους!» το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των βΑΠΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σε μια συγκυρία που η Κρήτη απ’ άκρη σ’ άκρη αγωνίζεται ενάντια στην ΤΕΡΝΑ που θέλει να “φυτέψει” εκατοντάδες ανεμογεννήτριες στα βουνά και σε μεγάλο βαθμό έχει αναλάβει εργολαβικά την ανάπτυξη της καταστροφής στο νησί, έρχεται η Μονή Αρκαδίου να βάλει την ΤΕΡΝΑ μέγα Χορηγό σε μια συναυλία για να τιμήσει τη Μάχη της Κρήτης την ερχόμενη Κυριακή 30 Ιουνίου. […] Ο “Μέγας Χορηγός” θέλει να κάνει βιομηχανικό πεδίο την περιοχή, εγκαθιστώντας θηριώδεις ανεμογεννήτριες σε απόσταση 900 μέτρων από τη Μονή Αρκαδίου προς το Καβούσι, αλλά και παραπέρα στο Αμάρι, στο Ρέθυμνο, στον Αγιο Βασίλειο, στον Ψηλορείτη, σε ολόκληρη την Κρήτη, ενώ επιχειρεί να βάλει χέρι στα νερά με το υβριδικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στο φράγμα Ποταμών».

«Δεν είναι τυχαία»

Επιχειρούν ως διαμεσολαβητές μεταξύ Θεού και λαού να φέρουν τη... «γενναιόδωρη» ΤΕΡΝΑ κοντά στον λαό, λέει ο Γιάννης Βασιλάκης, μέλος του συντονιστικού Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ

Ο Γιάννης Βασιλάκης, μέλος του Συντονιστικού Ρεθύμνου, τονίζει πως «οι αντιδράσεις είναι μεγάλες και προφανώς η επιλογή της Μονής Αρκαδίου δεν είναι τυχαία αφού, όπως τονίζουμε και στην ανακοίνωσή μας, η Μονή επιχειρεί, με το κύρος του διαμεσολαβητή ανάμεσα στον Θεό και τον λαό, να φέρει τη “γενναιόδωρη” ΤΕΡΝΑ κοντά στον λαό». Ο ίδιος τονίζει πως όταν το Συντονιστικό έθεσε τα συγκεκριμένα ζητήματα σε εκπροσώπους της Μονής Αρκαδίου, πήρε επίσης «θολές» απαντήσεις ως προς τον ρόλο της στη διοργάνωση.

«Οι αγώνες του παρελθόντος τιμώνται μέσα από τους αγώνες στο παρόν και όχι με αλισβερίσια με τη διαπλοκή και πολυεθνικούς κολοσσούς που πλουτίζουν σε βάρος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των βΑΠΕ, ενώ ήδη προγραμματίζονται και οι μορφές αντίδρασης στη διοργάνωση.

- ΣΧΕΤΙΚΗ και η πρόσφατη ανάρτηση στο blog μας: 

Δεν έχουν το Θεό τους! Τι δουλειά έχει η ΤΕΡΝΑ ως Μέγας Χορηγός σε εκδήλωση για τα 83 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης; - Δελτίο Τύπου από το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας -ΒΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου