20 Ιουνίου 2024

Δεύτερη επιβεβαίωση πως το Ισραήλ γνώριζε για το σχέδιο επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023

Ισραηλινοί στρατιώτες επιθεωρούν καμένα οχήματα έπειτα από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Πληθαίνουν οι παραδοχές πως πολλά από τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου ήταν αποτέλεσμα «φίλιων πυρών» των ισραηλινών δυνάμεων. Όμως το Ισραήλ αρνείται την έρευνα.
Ισραηλινοί στρατιώτες επιθεωρούν καμένα οχήματα έπειτα από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
 
 
του Ανδρέα Κοσιάρη

 
Ισραηλινά ΜΜΕ αποκάλυψαν την ύπαρξη εσωτερικού εγγράφου του ισραηλινού στρατού, που χρονολογείται λιγότερες από τρεις εβδομάδες πριν τις 7 Οκτωβρίου 2023 και περιέχει λεπτομερείς προειδοποιήσεις για την πιθανότητα επίθεσης της Χαμάς.

Όπως είχαμε εξετάσει αναλυτικά στα τέλη του προηγούμενου έτους, ο ισχυρισμός του Ισραήλ πως πιάστηκε «εξ απήνης» στην επίθεση που πραγματοποίησε η Χαμάς και άλλες οργανώσεις της παλαιστινιακής αντίστασης στις 7 Οκτωβρίου 2023, ήταν ένας ισχυρισμός άκρως προβληματικός.

Αρχικά, τον Νοέμβριο είχαμε σημειώσει πως η πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας ήταν και είναι μία από τις πιο στενά παρακολουθούμενες περιοχές του πλανήτη, με υπερσύγχρονη τεχνολογία παρακολούθησης στο ίδιο το τείχος της Γάζας, αλλά και στις πολλαπλές βάσεις του ισραηλινού στρατού στην περίμετρό του (πολλές από τις οποίες ήταν οι πρώτοι στόχοι της επίθεσης της παλαιστινιακής αντίστασης). Παράλληλα, η Γάζα παρακολουθείται σε τακτική βάση από αέρος, αλλά και μέσω μίας βάσης του αμερικανικού στρατού και της CIA που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων στην έρημο Νεγκέβ.

Έπειτα ,είχαμε καταγράψει τις πολλαπλές προειδοποιήσεις που είχαν κατατεθεί ανεπίσημα προς την ηγεσία του κράτους και του στρατού του Ισραήλ, από στελέχη των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, τουλάχιστον δύο στρατιωτίνες, αλλά και Αιγύπτιο αξιωματούχο.

Όμως στη συνέχεια ήρθε η αποκάλυψη πως η γνώση του Ισραήλ για τα σχέδια της Χαμάς ήταν πολύ βαθύτερη, καθώς παρουσιάστηκε από τους New York Times λεπτομερές, 40σέλιδο έγγραφο των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών που περιείχε σχέδια της Χαμάς για μία επίθεση πανομοιότυπη με αυτήν που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου. Το έγγραφο αυτό, που το Ισραήλ είχε ονομάσει «Τείχος Ιεριχούς», ήταν στη διάθεση της ισραηλινής κυβέρνησης (άγνωστο το μέχρι πού έφτασε στα κλιμάκιά της) για περισσότερο από έναν χρόνο πριν την επίθεση.

Και τώρα, ο ισραηλινός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός Kan παρουσίασε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο υπήρξε και έτερο έγγραφο, με ημερομηνία 19 Σεπτεμβρίου 2023, το οποίο προειδοποιούσε ότι η Χαμάς εκπαιδεύεται για μια μεγάλης κλίμακας εισβολή στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της οποίας θα έπαιρνε μαζικά ομήρους.

Το έγγραφο έφερε τον τίλο «Λεπτομερής εκπαίδευση στις επιδρομές από άκρη σε άκρη», με το ρεπορτάζ να μην ξεκαθαρίζει ούτε από ποια υπηρεσία παράχθηκε, ούτε σε ποιο σημείο της ιεραρχικής κλίμακας του ισραηλινού κράτους έφτασε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, το έγγραφο παρουσίαζε τα σχέδια για την απαγωγή περίπου 200-250 ομήρων από τη Χαμάς, αριθμός πολύ κοντινός στον τελικό αριθμό ομήρων που εκείνη κατάφερε να απαγάγει. Παρουσιάζονται λεπτομερείς εκπαιδευτικές τακτικές της Χαμάς για επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις και οικισμούς, αλλά και οδηγίες για την απαγωγή και κράτηση ομήρων, όπως και για τη συμπεριφορά που θα πρέπει να έχουν οι απαγωγείς απέναντί τους.

Σε απάντησή του, ο ισραηλινός στρατός δεν παραδέχτηκε την ύπαρξη του εγγράφου, αλλά δήλωσε πως ερευνά τις αποτυχίες που οδήγησαν στην επιτυχία της επίθεσης και πως θα τις παρουσιάσει «διαφανώς στο κοινό».

Οι αποκαλύψεις αυτές επιβεβαιώνουν πως στοιχεία του ισραηλινού πολιτικού-στρατιωτικού οικοδομήματος είχαν λεπτομερή γνώση των σχεδίων της Χαμάς για μία μαζική επίθεση. Η επιβεβαίωση αυτή μεγεθύνει ακόμα περισσότερο την παταγώδη ανεπάρκεια της αντίδρασης του Ισραήλ την ημέρα της επίθεσης — και προσφέρει μία μερική εξήγηση του ορυμαγδού ψεμάτων που εξαπέλυσε ο ισραηλινός μηχανισμός προπαγάνδας από την πρώτη στιγμή.

Προπαγανδιστικός ορυμαγδός

Η επίθεση της Χαμάς παρουσιάστηκε ως μία επίθεση με πρώτιστο στόχο την τρομοκρατία κατά αμάχων — στο πλαίσιο αυτό διαδόθηκαν, συχνά από πολύ επίσημα χείλη μεταξύ των οποίων ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν, ιστορίες φρίκης για δεκάδες «αποκεφαλισμένα βρέφη», «καμένες οικογένειες» και «μαζικούς βιασμούς».

Καμία από αυτές τις προπαγανδιστικές ιστορίες φρίκης δεν ήταν αληθινή — κάτι που έχει αποδειχτεί πολλαπλά. Όμως η προπαγανδιστική πλαισίωση αβάσταχτης βαρβαρότητας ήταν πολλαπλά χρήσιμη: αφενός, προετοίμαζε το έδαφος για την περαιτέρω απανθρωποποίηση του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας, μέσω της οποίας θα «δικαιολογούταν» οποιοδήποτε έγκλημα εναντίον του· και αφετέρου, προσέφερε επικοινωνιακή κάλυψη στις ευθύνες τις ισραηλινής κυβέρνησης και του στρατού, που όπως είδαμε πιο πάνω είχαν λεπτομερή γνώση των σχεδίων και όχι μόνο απέτυχαν να τα σταματήσουν, αλλά εφάρμοσαν στην αντίδρασή τους τη διαβόητη «Οδηγία Αννίβα» εξολοθρεύοντας άγνωστο αριθμό Ισραηλινών αμάχων για να μην πιαστούν όμηροι.

Αναμφίβολα κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς πραγματοποιήθηκαν εγκλήματα πολέμου, με εκτελέσεις και απαγωγές αμάχων, όπως και πιθανά μεμονωμένες περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων. Όμως αποδεδειγμένα η επίθεση στόχευσε πρώτιστα σε στρατιωτικές βάσεις, ενώ η Χαμάς δεν γνώριζε την ύπαρξη του μουσικού φεστιβάλ «Nova», το οποίο μόλις τρεις μέρες πριν από την επίθεση άλλαξε χώρο διεξαγωγής σε μια τοποθεσία δίπλα στο τείχος της Γάζας.

Τι κάλυπτε ο «επινοητής» των «καμένων βρεφών»

Συγκεκριμένα για τις φρικαλεότητες κατά βρεφών — προπαγανδιστικό ψέμα που επιζεί και αναπαράγεται μέχρι σήμερα παρά το γεγονός πως στερείται οποιασδήποτε επιβεβαίωσης και πως στην επίσημη καταγραφή του ισραηλινού κράτους υπάρχει μονάχα ένα νεκρό βρέφος — ο Ισραηλινός δημοσιογράφος David Sheen, εξηγεί σε ρεπορτάζ στην Electronic Intifada πως επρόκειτο για επινόηση ενός ανθρώπου, του Συνταγματάρχη Golan Vach.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο Συνταγματάρχης Vach είναι διοικητής της εθνικής μονάδας διάσωσης της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου του ισραηλινού στρατού, και ηγήθηκε της περισυλλογής πτωμάτων έπειτα από την ανακατάληψη από τον ισραηλινό στρατό των εδαφών που προσωρινά ήλεγχε στην επίθεσή της η Χαμάς. Μια εβδομάδα αργότερα, ο Vach άρχισε να ισχυρίζεται ότι μαχητές της Χαμάς είχαν εκτελέσει βάναυσα «οκτώ βρέφη» σε ένα μόνο σπίτι στο κιμπούτζ Be’eri.

«Συγκεντρώθηκαν εκεί και τα σκότωσαν και τα έκαψαν», είπε ο Vach σε ένα πλήθος δημοσιογράφων στις 14 Οκτωβρίου, δείχνοντας μέσα από ένα σπασμένο παράθυρο το απανθρακωμένο σαλόνι της κατοίκου του κιμπούτζ Pessi Cohen.

Σύμφωνα, όμως, με τους δύο μοναδικούς αιχμαλώτους που επέζησαν από το λουτρό αίματος, συνολικά 13 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στο σπίτι της Κοέν, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Κοέν, και κανένας από αυτούς δεν ήταν μωρό ή νήπιο. Όλοι τους ήταν μεσήλικες ή μεγαλύτεροι, εκτός από τους έφηβους δίδυμους που αιχμαλωτίστηκαν από το διπλανό σπίτι.

Κανένας από τους 13 αμάχους που σκοτώθηκαν δεν εκτελέστηκε και μόνο ένας από αυτούς σκοτώθηκε σίγουρα από μαχητές της Χαμάς που κατέλαβαν το κιμπούτζ σπίτι προς σπίτι το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, λένε οι επιζώντες. Οι υπόλοιποι 12 σκοτώθηκαν λίγες ώρες αργότερα κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης του Ισραήλ για την ανακατάληψη της περιοχής.

Μετά από έντονες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον διοικητή μιας δύναμης μάχης των ταξιαρχιών Qassam, που αποτελούνταν από δεκάδες άτομα και είχαν οχυρωθεί στο σπίτι των Cohen στο Be’eri, η ισραηλινή αστυνομία έφτασε στο σπίτι το απόγευμα με τα όπλα να πυροβολούν.

Τουλάχιστον δύο αιχμάλωτοι σκοτώθηκαν στις ώρες των διασταυρούμενων πυρών που ακολούθησαν, αλλά πολλοί, αν όχι όλοι, από τους υπόλοιπους 10 αιχμαλώτους, μαζί με όλους τους εναπομείναντες μαχητές, σκοτώθηκαν στο τελευταίο χτύπημα της μάχης — είτε αποτεφρώθηκαν είτε διαλύθηκαν από τα θραύσματα που προκάλεσαν δύο βλήματα τανκς που οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν απευθείας στο σπίτι.

Το ρεπορτάζ του Sheen σημειώνει πως, αντίθετα με πολλά από τα άλλα περιστατικά χρήσης της «Οδηγίας Αννίβα», όπου ο ισραηλινός στρατός δολοφόνησε Ισραηλινούς αμάχους μαζί με τους απαγωγείς τους που βρίσκονταν καθ’οδόν ή πολύ κοντά στη Γάζα, στην περίπτωση του Be’eri έχουμε τη δολοφονία αμάχων πολλά χιλιόμετρα μακριά από τη Γάζα, σε μία συνθήκη όπου βρίσκονται κλεισμένοι σε ένα σπίτι μαζί με τους απαγωγείς τους, περικυκλωμένοι από πανίσχυρες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού.

Επίσημα, το Ισραήλ συνεχίζει να αρνείται πως εφάρμοσε οτιδήποτε που να προσομοιάζει στην «Οδηγία Αννίβα» — παρά το γεγονός ότι οι εφαρμογές της επιβεβαιώνονται από τους ίδιους τους ανθρώπους που την εκτέλεσαν. Στην περίπτωση του Be’eri, υπάρχει ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου 2023 η παραδοχή του επικεφαλής της ανακατάληψης του κιμπούτζ, διοικητή της 99ης Μεραρχίας Πεζικού και τότε εν αναμονή διοικητής της Μεραρχίας της Γάζας, Ταξίαρχου Barak Hiram, στους New York Times, πως διέταξε βολές άρματος μάχης κατά του σπιτιού, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν άμαχοι όμηροι εντός. «Μπες μέσα, έστω και με κόστος τις απώλειες πολιτών», θυμάται ο Hiram να διατάζει τον διοικητή του άρματος.

Γίνεται έτσι περισσότερο από προφανές, τι προσπαθούσε να καλύψει ο Συνταγματάρχης Vach με την ιστορία για τα «καμένα βρέφη» — τη δολοφονία αμάχων από τον ίδιο τον Ισραηλινό στρατό.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου