21 Ιουνίου 2024

Σύρος: Δελτίο Τύπου για το 2ο ΑειφορЀVER 2024 που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 15-16 Ιουνίου (ΦΩΤΟς)



 

Δελτίο Τύπου για το 2ο ΑειφορЀVER 2024 που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 15-16 Ιουνίου

 

Το ΑειφορΈVER 2024 μετά

 

Το δεύτερο φεστιβάλ για την αειφορία μόλις ολοκληρώθηκε. Μας άφησε πολλή κούραση, αλλά αυτή θα κρατήσει μόνο λίγες μέρες. Επομένως, πάμε στα σημαντικά που μας άφησε και ελπίζουμε να μείνουν forEVER.

Αρχικά, μας άφησε δυο νέα σημαντικά ανοίγματα στην τοπική κοινωνία του νησιού μας:

Το στρογγυλό τραπέζι για τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών και κυρίως των πλαστικών μιας χρήσης έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες, αλλά και στο κοινό που το παρακολούθησε να βάλουν στη συζήτηση νέες δυνατότητες που μπορεί το νησί μας να τολμήσει για να περιορίσει τα πλαστικά μιας χρήσης. Εκπροσωπήθηκαν ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης, οι δημοτικές παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Σύρος εξ αρχής», το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Σύρου, ο Εμπορικός σύλλογος Σύρου, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το γραφείο της WWF στη Σύρο, το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου και η Κοινσεπ Απάνω Μεριά. Προήδρευσε ο πρώην αντιπεφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, πρώην δήμαρχος Ποσειδωνίας κος Τζώρτζης Μακρυωνίτης.

Τα προβλήματα, και κυρίως οι προτάσεις που κατατέθηκαν, θα καθαρογραφούν, θα κοινοποιηθούν και ελπίζουμε να βρουν τον τρόπο και τους ανθρώπους να γίνουν πράξη. Εμείς, ως ΚΕΠΕΑ, θα επιμείνουμε στην ανάπτυξη συνεργασιών με στόχο τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης. Για μας, η συζήτηση αυτή ήταν μόνο η αρχή.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη συζήτηση στο διαδίκτυο: https://www.youtube.com/watch?v=vynQVW6LrOg&ab_channel=Logotypos.gr (το link σας οδηγεί στο α΄μέρος και ύστερα εύκολα μπορείτε να βρείτε και τα υπόλοιπα).

Το δεύτερο άνοιγμα του ΚΕΠΕΑ φέτος έγινε προς τα ΚΑΠΗ της Σύρου. Ο διαγωνισμός «το ΤΟΠ-ΚΑΠΗ της μαγειρικής» είχε ίσως τη μεγαλύτερη επιτυχία, ήταν όμως και αναμενόμενο. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας έχουν απεριόριστη διάθεση για συμμετοχή, για επικοινωνία, για γιορτές, ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει τα υλικά που βάζεις στην κατσαρόλα σου να έχουν γεύση και ακόμα ξέρουν πολύ καλά ότι η ζωή δεν είναι μπροστά από μια οθόνη αλλά στις αυλές και στις… επαύλεις. Αυτήν την πρώτη φορά εκπροσωπήθηκαν τα ΚΑΠΗ της Ερμούπολης, της Βάρης, του Γαλησσά, της Ποσειδωνίας, του Πάγου και του Φοίνικα.

Το ΑειφορEVER και φέτος έδωσε την ευκαιρία σε φορείς, καλλιτέχνες, επιστήμονες, ερευνητές να προσφέρουν τη γνώση τους, την τέχνη τους, το δικό τους πάθος στο κοινό του φεστιβάλ. Συνεργαστήκαμε με την Opus και το CPF, οι οποίοι μας έφεραν στη Σύρο και άλλες ομάδες και ευαισθητοποιημένους καλλιτέχνες για να μάθουμε ακόμα περισσότερα. Το πρόγραμμα «Το πλαστικό μου κι εγώ» ώθησε τα παιδιά μέσα από βιωματικές δραστηριότητες να προβληματιστούν για τα πλαστικά που χρησιμοποιούν, οι Repair Café και οι Fabric Republic μας έδειξαν πως τίποτα δεν είναι σκουπίδι πριν το πετάξεις στα σκουπίδια! Όλα επιδιορθώνονται! Η Julie Gibney-Βαμβακάρη με τις οικολογικές της αλχημείες, μας μετέφερε τα μυστικά του παρελθόντος, λες και διαβάζαμε τις παλιές συνταγές της γιαγιάς μας που έφτιαχνε χρώματα με ό,τι της έδινε η φύση. Μας έφεραν και μια ζωντανή γοργόνα, την καλλιτέχνιδα Φρόσω Ζαγοραίου από την ομάδα Αστροναύτες, που τράβηξε όλα τα βλέμματα με την παράστασή της για την πλαστική ρύπανση στη θάλασσα.

Ο Γιώργος Πετράκης καθήλωσε το κοινό του για δύο ώρες μεταφέροντας ένα μικρό κομμάτι από τις γνώσεις του πάνω στο κυκλαδικό οικοσύστημα. Η Μαρία Παπαδημητρίου έδωσε νέα ζωή σε ρούχα που κοιμούνται στις ντουλάπες μας και τα «μοντέλα» μας παρέλασαν στις σκάλες της Τσιροπινά. Η Σοφία Σερέφογλου πήρε τους πολύ μικρούς από το χέρι και με καρύδια, χαρτόνια, κόλλες, τους μετέτρεψε σε ένα μελωδικό μουσικό σύνολο. Η ομάδα της Απάνω Μεριάς, η Καβίλια Cooperativa, και η ομάδα των Boundless έβαλαν τους μικρούς μας φίλους μπροστά σε νέες προκλήσεις: οι πρώτοι τους έδειξαν πώς φτιάχνουν νέα προϊόντα από ανακυκλωμένο πλαστικό, οι δεύτεροι τους έδωσαν μέγγενες και πριόνια για να φτιάξουν τρελοκρινάκια, και οι ψηφιακοί νομάδες της Σύρου τους μοίρασαν χαρτόνια και ανακυκλώσιμα υλικά για να δημιουργήσουν περίεργα ενδιαιτήματα εντόμων και γλάστρες.

Όπως και πέρυσι, το Αειφορever ανέβασε στη σκηνή -ή κατέβασε κάτω από τον ίσκιο των χαρουπιών- καλλιτέχνες της Σύρου. Οι παραμυθάδες ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΩ και ΜΕΘΙΣΤΟΡΗΜΑ έκαναν μια μεγάλη παρέα με μικρά παιδιά και δράκους, πριγκίπισσες, δάση και ποτάμια και οι μουσικοί μας , οι «ρεμπέτες» Ζερβός Θεόφιλος, Παπιόπουλος Νίκος, Παπαμακάριος Ηλίας και οι «νησιώτες» Ζερβός Ακριβός, Μαρία Πλουμή, Γιώργος Χατζηγεωργίου και Γεωργία Λίτσα έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους έτσι ώστε να στηθεί ένα ωραίο γλέντι με κυκλωτικούς χορούς που δεν έλεγε να τελειώσει. Απέκτησε και όνομα: Πανηγύρι το Αειφορίτικο!

Τέλος η ομάδα του ΚΕΠΕΑ δεν έμεινε μόνο στον ρόλο του διοργανωτή. Η Αλεξία έφτιαξε με νέους κεραμίστες ένα ποτήρι για το νερό, ενώ παράλληλα η Ρουμπίνα, με αφορμή τη συμμετοχή του ΚΕΠΕΑ στο πρόγραμμα Erasmus Save Our Water, μίλησε για το νερό ως δημόσιο αγαθό. Ο Χρήστος το Σάββατο το πρωί προσπάθησε να μετατρέψει μια απολαυστική ποδηλατάδα σε ένα ανανεωτικό κοίταγμα της προσφυγικής ιστορίας της Σύρου.

Παράλληλα, στο εσωτερικό της έπαυλης υπήρξε έκθεση με κάποιες από τις δημιουργίες των σχολικών ομάδων που παρακολούθησαν τα προγράμματα του ΚΕΠΕΑ φέτος, ενώ έγιναν τα αποκαλυπτήρια του “Τοτέμ της Αειφορίας”, ενός κεραμικού γλυπτού με τους 17 στόχους της αειφορίας, ομαδικό έργο του εργαστηρίου που υλοποιήθηκε τις μέρες του ΑειφορEVER 2023.

Τι μας άφησε τελικά το ΑειφορEVER; Πέρα από τη μεθυστική γεύση των κοκτέιλ τσίπουρου που έφτιαχνε η Χαρά Γιαννακοπούλου και τους γευστικούς συνδυασμούς που πρότεινε ο Κοσμάς Τζουβάρας για τα σάντουιτς, άφησε, ελπίζουμε, σε όλους την αίσθηση ότι το ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης έχει έρθει να παίξει έναν ρόλο πολύ ευρύτερο από τον καθαυτό εκπαιδευτικό. Έχει έρθει για να συνεργαστεί, να βρει και να διαφημίσει νέους και παλιούς τρόπους αειφορίας. Η αειφορική δύναμη της δημιουργίας ξεκινά από μέσα μας. Όπως τα δέντρα, μπορούμε κι εμείς διαρκώς να γεννάμε νέα πράσινα φύλλα, αρκεί να τραβάμε νερό και να απολαμβάνουμε ήλιο!

Τέλος, θέλουμε να ζητήσουμε συγνώμη για τα όποια οργανωτικά προβλήματα και κυρίως για την ενόχληση που προκαλέσαμε το βράδυ της Κυριακής στους γείτονές μας. Τα λάθη είναι κι αυτό κομμάτι της ζωής μας και καλό είναι να υποδεικνύονται για να μην επαναλαμβάνονται.

Ευχαριστούμε λοιπόν όλους σας που ήρθατε στη διήμερη γιορτή μας και υποστηρίξατε οικονομικά το ΚΕΠΕΑ. Το Κέντρο μας παραμένει δυο χρόνια χωρίς θεσμική χρηματοδότηση. Και όμως λειτουργεί, κυρίως μέσα από τέτοιες προσπάθειες. Ευχαριστούμε ακόμα και πάνω από όλα τους εθελοντές μας και βέβαια τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης, την Οpus και το CPF για την υποστήριξη.

Η κλήρωση της λαχειοφόρου με δώρα από ντόπιους χειροτέχνες, καπεταναίους κλπ έχει αναρτηθεί στη σελίδα μας: https://kepea-syrou.kyk.sch.gr/aeiforever2024-lottary/.

Μπλουζάκια, τσάντες, κονκάρδες που στολίστηκαν με το όμορφο κρινάκι της θάλασσας που ζητά να το προστατεύσουμε (πίνακας του αγαπημένου Κ. Καταγά) είναι ακόμα στη διάθεσή σας, κατόπιν συνεννόησης.

Το βίντεο του φεστιβάλ θα κυκλοφορήσει, ελπίζουμε, σύντομα.

Σας ευχαριστούμε αληθινά, εις το επανιδείν!

Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης

 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου