27 Ιουνίου 2024

Τμήμα Κυκλάδων της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Οι μηχανικοί του Δημοσίου ζητούν την απόσυρση του σχεδίου τροποποίησης του Οργανισμού της Περιφέρειας Νοτ. Αιγαίου - Ανακοίνωση


Τροποποίηση Οργανισμού Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Όχι στην υποβάθμιση των Τεχνικών Υπηρεσιών των Κυκλάδων.

 

κ. Περιφερειάρχη,

κ. Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων,

κ.κ. Περιφειακοί Σύμβουλοι ,


σε συνέχεια της από 11-06-2024 πρότασης της περιφερειακής αρχής για την τροποποίηση του Οργανισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής διαβούλευσης με φορείς των εργαζομένων που στελεχώνουν τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής, βιώνοντας από πρώτο χέρι τα προβλήματα λειτουργίας, όπως και με τους κοινωνικούς φορείς της Περιφέρειας, δεν βοηθά στον ορθό σχεδιασμό .

Το διάστημα των δεκαπέντε (15) ημερών που δόθηκε προς διαβούλευση στους εργαζόμενους, μόνο προσχηματικό μπορεί να θεωρηθεί, όταν η τροποποίησή του δουλευόταν από την περιφερειακή αρχή, εν κρυπτώ, επί μήνες. Το ασφυκτικό αυτό χρονικό διάστημα, αποδεικνύει ότι η γνώμη που ζητείται αποτελεί μια τυπική υποχρέωση, (παρ. 4 του άρθρου 241 του ν. 3852/2010) και όχι μια ουσιαστική διαδικασία.

Κατά την άποψη της Ένωσής μας, οι Οργανισμοί των Περιφερειών γενικά δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητοι από τις νομοθετημένες αρμοδιότητες και τις κατευθύνσεις / προτεραιότητες που καθορίζει η πολιτική ηγεσία και , κυρίως τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Σε αυτό το πλαίσιο προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι μια τόσο σοβαρή αναδιάταξη του Οργανισμού της Περιφέρειας δεν συνοδεύεται από καμιά μελέτη, ούτε στοιχειωδώς τεκμηριωμένη αιτιολογία. Παράλληλα, κατά την άποψη του Τμήματός μας, η αναφορά στον πολυνησιακό χαρακτήρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι εντελώς προσχηματική και ψευδεπίγραφη καθώς, τελικά, στο προτεινόμενο σχήμα αντιμετωπίζει την Περιφέρειά μας και το Νομό Κυκλάδων των 24 κατοικημένων νησιών ως ηπειρωτική.

Επισημαίνουμε ακόμα ότι αποτελεί αρνητικό παράδοξο η έμπρακτη υποτίμηση του νησιωτικού χαρακτήρα να αποτελεί οπτική μιας τοπικής αρχής και όχι της κεντρικής εξουσίας. Η νησιωτικότητα θα έπρεπε να αποτελεί επιχείρημα για την διεκδίκηση πρόσθετων πόρων για στελέχωση και εξοπλισμό και όχι αποδοχή/ υλοποίηση των μνημονιακών πολιτικών τύπου « αποφυγή δημοσιονομικής επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού» και συμβιβασμό με την μόνιμη υποστελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών.

Από την πλευρά μας, ως εργαζόμενοι αντιλαμβανόμαστε την αντιμετώπιση των ζητημάτων της νησιωτικότητας ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στην υγεία, την παιδεία, τις ασφαλείς και προσιτές μεταφορές κλπ και όχι ως π.χ. πολλαπλασιαστή των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού.

Δυστυχώς , όλα αυτά τα χρόνια, παρατηρούμε την συνεχή μεταφορά αρμοδιοτήτων είτε από το κεντρικό κράτος προς τις Περιφέρειες ή από τους Δήμους προς τις Περιφέρειες αλλά και το αντίστροφο, χωρίς σαφώς διατυπωμένη στόχευση και, φυσικά, χωρίς την αντίστοιχη ενίσχυση σε προσωπικό.

Ταυτόχρονα οι συνεχείς τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των Υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την τραγική υποστελέχωση, δημιουργούν ένα διοικητικό χάος, έτσι ώστε, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων, οι Υπηρεσίες να αδυνατούν να ανταποκριθούν επαρκώς στις ανάγκες.

Κατά την άποψή μας, η μεθοδευμένη και συστηματική υποβάθμιση των Υπηρεσιών, αποτελεί εργαλείο ώστε να εκχωρηθούν- ιδιωτικοποιηθούν αρμοδιότητες προς τους επιχειρηματικούς ομίλους ( μέσω «αναπτυξιακών» οργανισμών και παρόμοιων μεθοδεύσεων), διαδικασία η οποία μεταφέρει πρόσθετα βάρη στους πολίτες (και πρόσθετο δημόσιο χρήμα σε ιδιώτες). Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο Περιφέρειας (ΦΟ.Δ.Σ.Α) με την πρόσθετη επιβάρυνση, την οποία ήδη επιφέρει στους δημότες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε επανειλημμένα αναδείξει, ως Τμήμα Κυκλάδων της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, ότι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι αιφνιδιαστικές όσο αντιδεοντολογικές και αυθαίρετες μετακινήσεις, ικανοτάτων και έμπειρων συναδέλφων Π.Ε. Μηχανικών, και μάλιστα σε υπηρεσίες εκτός του αντικείμενου των τεχνικών έργων, συνδέονταν άμεσα με τους σχεδιασμούς της περιφερειακής αρχής για την υποβάθμιση των υπηρεσιών στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησής τους.

Το κλείσιμο των οργανικών μονάδων στις οποίες υπηρετούν μηχανικοί στα Επαρχεία, αλλά και άλλων παρεχόμενων υπηρεσιών (υγείας, αγροτικής ανάπτυξης), όπως και η υποβάθμιση και η ετεροαπασχόληση και τα παράλληλα καθήκοντα των τεχνικών υπαλλήλων, πέρα από ότι προσκρούει στην νομοθεσία, θα έχει αρνητικές συνέπειες στην υλοποίηση έργων υποδομών, την οδική ασφάλεια και την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Επισημαίνουμε ότι η εργασία ενός μηχανικού είναι κυρίως εργασία πεδίου, τα κύρια και ουσιαστικά καθήκοντα δεν εκτελούνται μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή ή απομακρυσμένα, ενώ η εκτέλεση έργων υποδομής και η διαδικασία των ελέγχων πραγματοποιείται επιτόπου σε μεγάλο πλήθος νησιών.

Ο αντιδεοντολογικός και στερούμενος πραγματικών επιχειρημάτων υποβιβασμός οργανικών μονάδων, όπως π.χ. των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Τεχνικών Έργων Κυκλάδων σε Τμήματα, υπαγόμενα δε στις Διευθύνσεις της Δωδεκανήσου, υπονομεύει σημαντικά την δυνατότητα παροχής υψηλού επίπεδου υπηρεσιών προς τους πολίτες των Κυκλάδων, αντίστοιχων των προσφερόμενων προς τους πολίτες της Δωδ/σου ενώ αποτελεί μοναδική πανελλαδική «πρωτοτυπία» όπου νομός και μάλιστα έδρα Περιφέρειας να στερείται των συγκεκριμένων Διευθύνσεων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητάμε την απόσυρση του σχεδίου Οργανισμού από το Περιφερειακό Συμβούλιο και άμεση έναρξη διαβούλευσης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων για τη σύνταξη ενός οργανισμού που θα προβλέπει:

  • Άμεση ενίσχυση όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας με προσλήψεις προσωπικού. Καμία μεταφορά αρμοδιοτήτων σε Αναπτυξιακούς Οργανισμούς και σε ιδιωτικά συμφέροντα

  • Αντιστοίχιση των αρμοδιοτήτων με την απαραίτητη στελέχωση/οργάνωση των υπηρεσιών. Βασικός γνώμονας του σχεδιασμού θα πρέπει α είναι η ικανοποίηση των αναγκών των νησιώτικων κοινωνιών, με έμφαση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου