19 Ιουνίου 2024

Σύρος: “Σύρος χωρίς πλαστικά” - Η πρόταση του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου στη συζήτηση για την πλαστική ρύπανση στο νησί, που πραγματοποιήθηκε στη 2η Γιορτή Αειφορίας στη Σύρο (ΑειφορEVER 2024) και ένα σχόλιο [ΦΩΤΟς & VIDEO]

 



Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου

 

Ανακοίνωση – Δελτίο τύπου


Σύρος χωρίς πλαστικά”: Μια πρόταση του Παρατηρητηρίου


Το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ) συμμετείχε το Σάββατο 15 Ιουνίου στη 2η Γιορτή Αειφορίας στη Σύρο (ΑειφορEVER 2024) που διοργάνωσε το Κέντρο Εκπαίδευσης για το ΠΕριβάλλον και την Αειφορία στη Σύρο (ΚΕΠΕΑ Σύρου - Ερμούπολης). Συγκεκριμένα, προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα την πλαστική ρύπανση στο νησί μας, με αιχμή τα πλαστικά μιας χρήσης.

Εκτός των διοργανωτών και του ΠΠΠΣ, στο διάλογο εκπροσωπήθηκαν η Δημοτική Αρχή (με τον Αντιδήμαρχο κο Σκευοφύλακα), οι δημοτικές παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση και Σύρος εξ Αρχής, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, η WWF, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η Διεύθυνση Καθαριότητας – Ανακύκλωσης & Περιβάλλοντος του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου. Τη συζήτηση συντόνισε ο πρώην Δήμαρχος Ποσειδωνίας κος Μακρυωνίτης. Το ΠΠΠΣ εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρο του ΔΣ του, Δαμιανό Γαβαλά.

Το ζήτημα των πλαστικών μίας χρήσης είναι εξαιρετικά κρίσιμο και επείγον για τη Σύρο. Η ανακύκλωση λειτουργεί -επιεικώς- υποτονικά στο νησί, ενώ ένα ελάχιστο ποσοστό των πλαστικών που συλλέγονται στους μπλε κάδους τελικά καταλήγουν να ανακυκλωθούν. Το μεγάλο μέρος των πλαστικών απορριμμάτων καταλήγει στον ήδη κορεσμένο ΧΥΤΑ (μάλιστα, με επιβάρυνση του πολιτών που έχουν πληρώσει για την ανακύκλωσή τους) τροφοδοτώντας έναν φαύλο κύκλο που απαιτεί τη δημιουργία νέων κυττάρων που σύντομα κι αυτά θα κορεστούν. Πνιγόμαστε στα σκουπίδια μας! Είναι εντελώς ατελέσφορο να αναζητούμε πλέον τη λύση σε μια αποτελεσματικότερη ανακύκλωση. Η λύση δεν μπορεί να προκύψει παρά από τη σταδιακή απεξάρτηση και κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης. Κι επειδή δεν μπορούμε να περιμένουμε τις αναγκαίες ρυθμίσεις και πολιτικές από την κεντρική κυβέρνηση, οφείλουμε να δράσουμε (και να καινοτομήσουμε) τοπικά.

Το Παρατηρητήριο συμμετείχε στη συζήτηση του ΚΕΠΕΑ θέτοντας στο τραπέζι το όραμα για μια «Σύρο χωρίς πλαστικά», ως έναν ρεαλιστικό και επιτεύξιμο στόχο που θα μπορούσε να υλοποιηθεί στη διάρκεια της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής. Το Παρατηρητήριο κατέθεσε ένα συνεκτικό, στέρεο σχέδιο με απολύτως συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις για σταδιακή κατάργηση του πλαστικού μιας χρήσης σε τοπικό επίπεδο: του πλαστικού μπουκαλιού, της πλαστικής σακούλας, του πλαστικού κυπέλλου καφέ, του πλαστικού take-away τάπερ. Οι προτάσεις αυτές θα δοθούν σύντομα στη δημοσιότητα.

Θεωρούμε ότι ανοίγει μια ευκαιρία για το νησί μας ώστε να καινοτομήσει και πάλι, και να βρεθεί στο επίκεντρο για καλό λόγο: επειδή θα εφαρμόσει ένα ολιστικό σχέδιο ώστε να καταστεί το πρώτο Ελληνικό νησί χωρίς πλαστικά, προς όφελος του περιβάλλοντος, των ανθρώπων και, τελικά, της οικονομίας. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι εφικτό! Θα απαιτηθεί η συνεργασία του Δήμου, της κοινωνίας, των συλλόγων, των επιχειρήσεων. Ασφαλώς, θα χρειαστεί και το "ξεβόλεμα" όλων μας ώστε να χτίσουμε μια κουλτούρα ελαχιστοποίησης της κατανάλωσης πλαστικού μίας χρήσης (ας αναλογιστούμε, ωστόσο, πόσο γρήγορα αναπτύξαμε τις σημερινές μας “κακές” συνήθειες, που πλέον πρέπει να ξεριζώσουμε). Είναι απαραίτητο να το κάνουμε. Προτού μας πνιγούμε στα σκουπίδια μας!

Το Παρατηρητήριο θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης στην επεξεργασία, διαβούλευση και τυχόν εφαρμογή ενός σχεδίου για μια Σύρο χωρίς πλαστικά.

Τo video με τις τοποθετήσεις μας (σ.σ. και δύο φωτογραφίες):



***

- ΔΙΑΒΑΣΤΕ και ένα σχόλιο του Δαμιανού Γαβαλά, αντιπροέδρου του Παρατηρητηρίου, που συμμετείχε στη συζήτηση ως εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου:

Άρθρο της «Κοινής Γνώμης» ενημερώνει τους πολίτες της Σύρου για μια δημόσια συζήτηση που διοργανώθηκε από το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον & την Αειφορία Σύρου - Ερμούπολης με θέμα τη ρύπανση από τα πλαστικά μίας χρήσης. Το άρθρο κάνει ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα και αόριστη αναφορά σε συλλόγους και λοιπούς φορείς που συμμετείχαν στη συζήτηση. Αναφέρονται επίσης προτάσεις που έγιναν για μείωση του αποτυπώματος των πλαστικών μίας χρήσης καθώς και το «κεντρικό όραμα, η Σύρος να αποτελέσει το πρώτο πιλοτικό νησί χωρίς πλαστικά». Σύμφωνα με το άρθρο, οι προτάσεις αυτές τέθηκαν, έτσι, γενικά (από ποιον άραγε; ) και σε αυτές ομοφώνησε η ομήγυρη.
 
Όλα καλά; Κάθε άλλο.
 
Προς ενημέρωση, λοιπόν, των αναγνωστών της έγκριτης εφημερίδας, στη συνάντηση προσκλήθηκε και συμμετείχε το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου. Το Παρατηρητήριο ήταν ο συμμετέχων φορέας που, πράγματι, έθεσε στο τραπέζι το όραμα για μια «Σύρο: το νησί χωρίς πλαστικά», ως ρεαλιστικό και επιτεύξιμο στόχο που θα μπορούσε να υλοποιηθεί στη διάρκεια της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής, με συνεργασία του Δήμου, της κοινωνίας, των συλλόγων, των επιχειρήσεων.
 
Το Παρατηρητήριο, μαζί με τα στελέχη του ΚΕΠΕΑ, συμμετείχε καταθέτοντας ένα συνεκτικό, ολιστικό σχέδιο με απολύτως συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις (αυτές που αναφέρονται στο άρθρο και πολλές ακόμη) για σταδιακή κατάργηση του πλαστικού μιας χρήσης σε τοπικό επίπεδο: του πλαστικού μπουκαλιού, της πλαστικής σακούλας, του πλαστικού κύπελου του καφέ, του πλαστικού take-away τάπερ. Οι προτάσεις αυτές θα δοθούν σύντομα στη δημοσιότητα και το Παρατηρητήριο θα είναι αρωγός του Δήμου στην επεξεργασία, διαβούλευση και τυχόν εφαρμογή τους.
 
Ειλικρινά, με ξεπερνάει και με εκπλήσσει το γεγονός ότι ενώ το άρθρο κάνει -πολύ ορθά- ονομαστική αναφορά σε άλλους συμμετέχοντες, παραλείπει να αναφερθεί, όχι μόνο στην συμμετοχή του Παρατηρητηρίου, αλλά και στο γεγονός ότι έθεσε έναν οραματικό στόχο για τον τόπο και ένα πλάνο για την υλοποίησή του.
 
Γιατί τέτοια μικροψυχία και δυσανεξία με το Παρατηρητήριο; Γιατί αποσιωπάται η συνεισφορά του συλλόγου; Ούτε το όνομα του συλλόγου δεν τους επιτρέπεται να αναφέρουν; Οι προτάσεις που αναφέρονται στο άρθρο δεν κατατέθηκαν από εξωγήινους αλλά από εκπρόσωπο του Παρατηρητηρίου. Είναι στοιχειώδες να αναφερθεί. Δημοσιογραφική δεοντολογία δεν λέγεται αυτό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου